Urheilu

Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

Taitoluistelija Kiira Korpi uupui loukkaantumisiin ja epäonnistuneisiin valmentajavalintoihin.

Taitoluistelija Kiira Korpi saa oman elämäkerran jo 30-vuotispäivänään.

Yleensä elämäkerrat tehdään vähän varttuneimmista urheilijoista, mutta Korven voittojen, tappioiden, ilon ja ahdistuksen kyynelien sävyttämästä urasta se on paikallaan jo nyt
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava) kiinnostaa erityisesti taitoluistelun harrastajia ja seuraajia, mutta myös laajempaan lukijakuntaan. Korpi oli tai hänet nostettiin urheilijana kansakunnan kaapin päälle.

Elämäkerta on lahjakkaan taitoluistelijan selviytymistarina, mutta se on myös tarina rakkaudesta, kateudesta ja lajin poikkeuksellisesta valmennuskulttuurista.

”Taitoluisteluvalmentajat rakentavat usein tiedostamattaan omaa identiteettiään voimakkaasti urheilijoiden menestyksen kautta, mikä väistämättä heijastuu pakonomaisena onnistumisen tunteena myös urheilijaan”, Korpi sanoo kirjassa.


Kirjan on kirjoittanut entinen urheilutoimittaja Jere Nurminen, Ylen viestinnän nykyinen päällikkö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapparan taitoluistelijoiden valmentajat Maaret Siromaa ja Susanna Haarala valmensivat Korpea aina vuoteen 2013 asti. Sen jälkeen Korpi alkoi etsiä valmennusapua ulkomailta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Susanna ja Maare näkivät, että heidän antinsa oli annettu. En pysynyt ehjänä heidän valmennuksessaan, enkä ollut enää täysin motivoitunut harjoittelemaan yksin Hervannassa. Olin muutenkin lajissa outolintu, kun olin pysynyt Suomessa ja samassa valmennuksessa niin pitkään”, Korpi kertoo.

Ero kärjistyi tekstiviestiin, jonka Haarala lähetti vahingossa Korvelle, kun se oli tarkoitettu Siromaalle.

”Olen poistanut tekstiviestin kännykästäni enkä muista sitä sanatarkkaan, mutta viestin sisältö on painunut syvälle mieleeni. Se kuului jotenkin näin: Meidän tähdellä on taas nilkka lukossa, eikä tule jäälle. Miksi me ei ikinä opita, ei tähän kannata tuhlata aikaa."


Viesti loukkasi valtavasti Korpea. ”Miten omilla valmentajillani saattoi olla tuollainen asenne minua kohtaan?” Korpi pohtii kirjassa.

Muutos tuntui aluksi hyvältä ja motivoivalta, mutta lopulta raskas harjoittelu ulkomaalaisten valmentajien johdolla koitui kohtaloksi. Korpi uupui ja paloi loppuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arvostettu, mutta armoton Rafeal Arutunian tuli Korven valmentajaksi vuonna 2013. Arutunian oli syntynyt entisessä Neuvostoliitossa, Georgiassa, mutta muuttanut Yhdysvaltoihin vuosituhannen vaihteessa.

Arutunian oli valmentanut viimeiset vuodet Michelle Kwania, Korven idolia, mutta myös Mao Asadaa, Sasha Cohenia ja Jeffrey Buttlea, jotka ovat kaikki moninkertaisia MM-mitalisteja.

Nathan Chenista kasvoi Arutunianin opissa ensimmäinen luistelija, joka hyppäsi viisi eri neloishyppyä kilpailussa.

Korpi muutti harjoittelemaan Kaliforniaan, jossa hänellä oli mieletön palo nousta maailman huipulle ja mitaleille Sotšin talviolympialaisissa vuonna 2014.


Akillesjännevamman takia Korpi oli yhä toipilaana eikä pystynyt harjoittelemaan Arutunianin kanssa niin paljon kuin halusi.

Vaikka valmentaja oli hyppytekniikan mestari, Arutunianin muu valmennustyyli ei vedonnut Korpeen.

”Kokeneena urheilijana ja suomalaiseen valmennustyyliin tottuneena en ollut lainkaan vaikuttunut Rafaelin huutamisesta, solvaamisesta ja nälvimisestä. Lievimmästä päästä oli luistelijan haukkuminen pelkuriksi, jos hyppy-yritys typistyi ilmapalloksi”, Korpi kertoo.

Korpi kertoi taitoluistelun ulkonäköpaineista HS:n studiohaastattelussa kaksi vuotta sitten. Juttu jatkuu videon jälkeen.Kilpailu-uran ehkä ratkaisevin käännekohta sattui syksyllä 2013, kun pitkään vaivannut akillesjänne repesi harjoituksissa.

Korpi oli kuin ihmeen kaupalla välttynyt siihen asti vakavilta loukkaantumisilta, vaikka taitoluistelussa on aina riskinsä.

Suomessa Korpi hakeutui urheilulääkäri Harri Hakkaraisen vastaanotolle, jossa päätettiin, ettei akillesjännettä leikata. Päätös osoittautui vääräksi.

”Olen varma, että Suomessa yritettiin hoitaa jalkaani parhaalla mahdollisella tavalla, mutta Harri Hakkaraisen laatima hoitosuunnitelma ei minun kohdallani valitettavasti mennyt odotusten mukaan.”

Korpi turvautui portugalilaiseen taitoluisteluvalmentajaan Carlos Ávila de Borbaan, joka oli tullut tutuksi Kaliforniassa Arutunianin valmennuskuvioista.

De Borba auttoi Korven saksalaiselle huippulääkärille Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrtille, joka toimi muun muassa Bayern Münchenin ja Saksan jalkapallomaajoukkueen lääkärinä ja oli hoitanut myös Usain Boltin vaivoja.


Leikkauksen jälkeen keväällä 2014 Korpi muutti kolmeksi kuukaudeksi de Borban perheen luokse Müncheniin ja aloitti sitkeän kuntoutuksen. Unelma olympiamitalista Sotšissa oli kuitenkin murentunut.

Itsenäisyyspäivänä 2014 – kahdeksan kuukautta akillesjänneleikkauksen jälkeen – Korpi juhli Zagrebissa kansainvälisen Golden Spin -kilpailun voittoa samassa hallissa, jossa hän oli aloittanut kansainvälisen kisauransa yksitoistavuotiaana limonadihumalassa.

”Miksi Suomessa ei pystytty tekemään samaa diagnoosia kuin Saksassa? Onko Suomessa huonommat kuvauslaitteet? En voi antaa Suomessa saadulle hoidolle hyvää arvosanaa”, Korpi sanoo kirjassa.


Joulun ajan 2014 Korpi harjoitteli Vierumäellä, jossa hän alkoi huomata uupumuksen merkkejä.

”Huomasin, että väsyin Carlosin intensiivisessä valmennuksessa yhä pahemmin, mutta en voinut antaa tunteitteni haitata harjoittelua.”

Samaan aikaan käydyt sopimusneuvottelut alkoivat avata Korven silmiä de Borban motiiveille.

”Minulle tuli vahva tunne, että raha oli Carlosille suurin tekijä, miksi hän halusi vielä projektiini mukaan. Työnantajana arvioituna Carlosin arvo ei kuitenkaan ollut lähellekään hänen vaatimansa kuusinumeroisen vuosipalkan arvoinen.”

Kevään 2015 aikana Korvella oli lopulta niin vahva ja selkeä tunne lopettamisesta, ettei hän joutunut hakemaan siihen vahvistusta enää keneltäkään.

”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin keväällä 2015, vaikka en sitä itse silloin ymmärtänyt”, Korpi kertoo.

Salaperäinen venäläinen liikemies lahjoitti luksusauton

Elämäkerrassaan Korpi kertoo ensi kertaa julkisuudessa salaisesta seikkailustaan. Vuoden 2009 EM-kisat Helsingissä olivat päättyneet pettymykseen. Kisojen jälkeen Korpi sai sponsorinsa Valion kautta kutsun lähteä Venäjälle vieraaksi paikalliseen talk show -ohjelmaan ja Marie Claire -lehden kuvauksiin.

Talk show ja kuvaukset olivat kuitenkin vain peitetarina. Kutsun takana oli venäläinen liikemies, joka halusi tutustua Korpeen.

Korpi lennätettiin yksityiskoneella Venäjälle, jossa hän sai kuninkaallisen kohtelun. Palattuaan Suomeen liikemies kutsui Korven hulppealle huvilalleen Ranskaan. Korpi lähti sinne siskonsa Petran ja tämän miehen Mikko Luukkaan kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Ranskassa liikemies lahjoitti Korvelle luksusauton Audi R8:n. ”Miehen varallisuuteen nähden auto vastasi hänelle kukkakimppua. En hetkeäkään ajatellut, että voisin ottaa auton vastaan.”

Liikemies kuljetutti auton kuitenkin Tampereelle ja maksoi siitä huimat verot, noin 130 000 euroa. Korpi ei voinut näyttäytyä auton kyydissä. Audi pantiin Petra-siskon nimiin, mutta se seisoi tyhjän panttina autotallissa.

”Kysyimmekin pian asiainhoitajalta, kokeeko mies loukkaavaksi, jos myisimme auton pois. Ylläpitokustannukset olivat suuret ja käyttö minimaalista. Avustaja ilmoitti, että miljardööri tuskin edes muisti enää koko autoa ja että myynti voidaan hoitaa yhdessä. Niinpä auto myytiin ja rahat ovat nyt Petralla.”

Myöhemmin Korpi ei enää kuullut salaperäisestä ihailijastaan.

Psykologian opinnot

Tänä syksynä Korpi aloitti psykologian opiskelut The New School -yliopistossa New Yorkissa, jossa hän asuu miehensä kanssa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on positiivisen psykologian maisteriohjelma Pennsylvanian yliopistossa.

”Minua kiinnostaa, miten aivot, mieli ja tietoisuus toimivat. Usein muutokset eivät tule helpolla, vaan tarvitsevat sysäyksen. Minulle paniikkikohtaus oli tarvitsemani kriisi tai henkinen herätys, koska sen jälkeiset epätodelliset olotilat saivat minut hyvin tietoiseksi omista peloistani ja kysymään tärkeitä kysymyksiä. Onko tämä totta vai unta? Mikä on tämän kaiken tarkoitus?” Korpi sanoo elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Rakkautta ensisilmäyksellä

Korpi kertoo kirjassa kaivanneensa parisuhdetta kuten muutkin ”parikymppiset”. Hän oli varma, ettei tapaa Suomessa ikinä ketään, koska on koko ajan hallissa tai koulussa. Muutaman lyhyeksi jääneen suhteen jälkeen Korpi tapasi Arthur Borgesin.

Borges on syntynyt Kanarian saarilla, hänen äitinsä on suomalainen ja isä espanjalainen, mikä selitti erikoisen sukunimen. Borges muutti Porvooseen kahdeksanvuotiaana ja opiskeli muotialaa muun muassa Saksassa ja Madridissa, päätyi Milanoon malliksi ja Armanille Baltian ja Pohjoismaiden aluepäälliköksi.

”Tiesin muotialasta yhtä vähän kuin Arthur taitoluistelusta, mutta olimme avoimia oppimaan uutta. Kyllä se oli rakkautta ensisilmäyksellä, aistin heti, että jotain ainutlaatuista oli alkamassa”, Korpi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilukirjat
 • Taitoluistelu
 • Urheilu
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Toinen maailmansota teki miehisestä cheerleadingistä naisten lajin – 80 vuotta myöhemmin HAC Elite hallitsee lajia Suomessa ja Suomen maajoukkue maailmalla

 2. 2

  Irlantilaismedia pitää MM-ottelussa Katie Tayloria selvänä suosikkina Eva Wahlströmia vastaan mutta ennakoi ottelusta pitkää kamppailua

 3. 3

  Patrik Laine on nyt kautta aikain kuudenneksi maaliahnein alle 21-vuotias NHL-kiekkoilija

 4. 4

  Aapo Halmeen edustama Leeds siirtyi Mestaruussarjan kärkeen, kun Teemu Pukin Norwich jäi tasapeliin

 5. 5

  ”Katie Taylorin kovin ottelu”, sanoo irlantilaisen promoottori Eva Wahlströmin kohtaamisesta – pitää silti voittoa niin varmana että tähyää jo ensi vuoden otteluputkeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Natalia Kuikan yliopistojoukkue lentää yksityiskoneella, mutta valmentaja ei saa tarjota pelaajilleen edes lounasta – peleissä tuntuu, että hengittää vain vettä

 2. 2

  ”Kotataikaa” – Kimi Räikkönen ja Peter Forsberg ovat huumorilaseissaan melkoisissa juhlatunnelmissa Sauberin joulujuhlassa

 3. 3

  ”Katie Taylorin kovin ottelu”, sanoo irlantilaisen promoottori Eva Wahlströmin kohtaamisesta – pitää silti voittoa niin varmana että tähyää jo ensi vuoden otteluputkeen

 4. 4

  Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta

 5. 5

  Nyrkkeilijä Eva Wahlström oli vastustajaansa hymyilevämpi Madison Square Gardenissa pidetyssä punnituksessa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 4. 4

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 5. 5

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä

  2. 2

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  5. 5

   Helsingin keskustan megaterveysasema maksaisi arviolta 74 miljoonaa – Kaikki suunniteltu ei sovi metroaseman päälle, joten tilaa vallattaisiin myös Sähkötalosta

  6. 6

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  7. 7

   Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen

  10. 10

   Toinen maailmansota teki miehisestä cheerleadingistä naisten lajin – 80 vuotta myöhemmin HAC Elite hallitsee lajia Suomessa ja Suomen maajoukkue maailmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  2. 2

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  7. 7

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  8. 8

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  9. 9

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  10. 10

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista
  3. Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – isku vaati perjantaina neljännen uhrin
  4. 2 tuntia sitten
  5. Toinen maailmansota teki miehisestä cheerleadingistä naisten lajin – 80 vuotta myöhemmin HAC Elite hallitsee lajia Suomessa ja Suomen maajoukkue maailmalla
  6. Aapo Halmeen edustama Leeds siirtyi Mestaruussarjan kärkeen, kun Teemu Pukin Norwich jäi tasapeliin
  7. Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä
  8. 4 tuntia sitten
  9. Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen
  10. Autoilija kuoli ”keltaliivien” pystyttämän tie-esteen takia lähellä Ranskan ja Belgian rajaa – Mielenosoittajia on ollut Ranskassa liikkeellä aiempaa vähemmän
  11. Trump: Sisäministeri Ryan Zinke jättää tehtävänsä
  12. Irlantilaismedia pitää MM-ottelussa Katie Tayloria selvänä suosikkina Eva Wahlströmia vastaan mutta ennakoi ottelusta pitkää kamppailua
  13. Kun Ranskakin siirtyi löperöjen budjettien linjalle, EU:n on vaikeampi kovistella Italiaa Tilaajille
  14. Näytä lisää