Urheilu

Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

Taitoluistelija Kiira Korpi uupui loukkaantumisiin ja epäonnistuneisiin valmentajavalintoihin.

Taitoluistelija Kiira Korpi saa oman elämäkerran jo 30-vuotispäivänään.

Yleensä elämäkerrat tehdään vähän varttuneimmista urheilijoista, mutta Korven voittojen, tappioiden, ilon ja ahdistuksen kyynelien sävyttämästä urasta se on paikallaan jo nyt

Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava) kiinnostaa erityisesti taitoluistelun harrastajia ja seuraajia, mutta myös laajempaan lukijakuntaan. Korpi oli tai hänet nostettiin urheilijana kansakunnan kaapin päälle.

Elämäkerta on lahjakkaan taitoluistelijan selviytymistarina, mutta se on myös tarina rakkaudesta, kateudesta ja lajin poikkeuksellisesta valmennuskulttuurista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Taitoluisteluvalmentajat rakentavat usein tiedostamattaan omaa identiteettiään voimakkaasti urheilijoiden menestyksen kautta, mikä väistämättä heijastuu pakonomaisena onnistumisen tunteena myös urheilijaan”, Korpi sanoo kirjassa.


Kirjan on kirjoittanut entinen urheilutoimittaja Jere Nurminen, Ylen viestinnän nykyinen päällikkö.

Tapparan taitoluistelijoiden valmentajat Maaret Siromaa ja Susanna Haarala valmensivat Korpea aina vuoteen 2013 asti. Sen jälkeen Korpi alkoi etsiä valmennusapua ulkomailta.

”Susanna ja Maare näkivät, että heidän antinsa oli annettu. En pysynyt ehjänä heidän valmennuksessaan, enkä ollut enää täysin motivoitunut harjoittelemaan yksin Hervannassa. Olin muutenkin lajissa outolintu, kun olin pysynyt Suomessa ja samassa valmennuksessa niin pitkään”, Korpi kertoo.

Ero kärjistyi tekstiviestiin, jonka Haarala lähetti vahingossa Korvelle, kun se oli tarkoitettu Siromaalle.

”Olen poistanut tekstiviestin kännykästäni enkä muista sitä sanatarkkaan, mutta viestin sisältö on painunut syvälle mieleeni. Se kuului jotenkin näin: Meidän tähdellä on taas nilkka lukossa, eikä tule jäälle. Miksi me ei ikinä opita, ei tähän kannata tuhlata aikaa."


Viesti loukkasi valtavasti Korpea. ”Miten omilla valmentajillani saattoi olla tuollainen asenne minua kohtaan?” Korpi pohtii kirjassa.

Muutos tuntui aluksi hyvältä ja motivoivalta, mutta lopulta raskas harjoittelu ulkomaalaisten valmentajien johdolla koitui kohtaloksi. Korpi uupui ja paloi loppuun.

Arvostettu, mutta armoton Rafeal Arutunian tuli Korven valmentajaksi vuonna 2013. Arutunian oli syntynyt entisessä Neuvostoliitossa, Georgiassa, mutta muuttanut Yhdysvaltoihin vuosituhannen vaihteessa.

Arutunian oli valmentanut viimeiset vuodet Michelle Kwania, Korven idolia, mutta myös Mao Asadaa, Sasha Cohenia ja Jeffrey Buttlea, jotka ovat kaikki moninkertaisia MM-mitalisteja.

Nathan Chenista kasvoi Arutunianin opissa ensimmäinen luistelija, joka hyppäsi viisi eri neloishyppyä kilpailussa.

Korpi muutti harjoittelemaan Kaliforniaan, jossa hänellä oli mieletön palo nousta maailman huipulle ja mitaleille Sotšin talviolympialaisissa vuonna 2014.


Akillesjännevamman takia Korpi oli yhä toipilaana eikä pystynyt harjoittelemaan Arutunianin kanssa niin paljon kuin halusi.

Vaikka valmentaja oli hyppytekniikan mestari, Arutunianin muu valmennustyyli ei vedonnut Korpeen.

”Kokeneena urheilijana ja suomalaiseen valmennustyyliin tottuneena en ollut lainkaan vaikuttunut Rafaelin huutamisesta, solvaamisesta ja nälvimisestä. Lievimmästä päästä oli luistelijan haukkuminen pelkuriksi, jos hyppy-yritys typistyi ilmapalloksi”, Korpi kertoo.

Korpi kertoi taitoluistelun ulkonäköpaineista HS:n studiohaastattelussa kaksi vuotta sitten. Juttu jatkuu videon jälkeen.Kilpailu-uran ehkä ratkaisevin käännekohta sattui syksyllä 2013, kun pitkään vaivannut akillesjänne repesi harjoituksissa.

Korpi oli kuin ihmeen kaupalla välttynyt siihen asti vakavilta loukkaantumisilta, vaikka taitoluistelussa on aina riskinsä.

Suomessa Korpi hakeutui urheilulääkäri Harri Hakkaraisen vastaanotolle, jossa päätettiin, ettei akillesjännettä leikata. Päätös osoittautui vääräksi.

”Olen varma, että Suomessa yritettiin hoitaa jalkaani parhaalla mahdollisella tavalla, mutta Harri Hakkaraisen laatima hoitosuunnitelma ei minun kohdallani valitettavasti mennyt odotusten mukaan.”

Korpi turvautui portugalilaiseen taitoluisteluvalmentajaan Carlos Ávila de Borbaan, joka oli tullut tutuksi Kaliforniassa Arutunianin valmennuskuvioista.

De Borba auttoi Korven saksalaiselle huippulääkärille Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrtille, joka toimi muun muassa Bayern Münchenin ja Saksan jalkapallomaajoukkueen lääkärinä ja oli hoitanut myös Usain Boltin vaivoja.


Leikkauksen jälkeen keväällä 2014 Korpi muutti kolmeksi kuukaudeksi de Borban perheen luokse Müncheniin ja aloitti sitkeän kuntoutuksen. Unelma olympiamitalista Sotšissa oli kuitenkin murentunut.

Itsenäisyyspäivänä 2014 – kahdeksan kuukautta akillesjänneleikkauksen jälkeen – Korpi juhli Zagrebissa kansainvälisen Golden Spin -kilpailun voittoa samassa hallissa, jossa hän oli aloittanut kansainvälisen kisauransa yksitoistavuotiaana limonadihumalassa.

”Miksi Suomessa ei pystytty tekemään samaa diagnoosia kuin Saksassa? Onko Suomessa huonommat kuvauslaitteet? En voi antaa Suomessa saadulle hoidolle hyvää arvosanaa”, Korpi sanoo kirjassa.


Joulun ajan 2014 Korpi harjoitteli Vierumäellä, jossa hän alkoi huomata uupumuksen merkkejä.

”Huomasin, että väsyin Carlosin intensiivisessä valmennuksessa yhä pahemmin, mutta en voinut antaa tunteitteni haitata harjoittelua.”

Samaan aikaan käydyt sopimusneuvottelut alkoivat avata Korven silmiä de Borban motiiveille.

”Minulle tuli vahva tunne, että raha oli Carlosille suurin tekijä, miksi hän halusi vielä projektiini mukaan. Työnantajana arvioituna Carlosin arvo ei kuitenkaan ollut lähellekään hänen vaatimansa kuusinumeroisen vuosipalkan arvoinen.”

Kevään 2015 aikana Korvella oli lopulta niin vahva ja selkeä tunne lopettamisesta, ettei hän joutunut hakemaan siihen vahvistusta enää keneltäkään.

”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin keväällä 2015, vaikka en sitä itse silloin ymmärtänyt”, Korpi kertoo.

Salaperäinen venäläinen liikemies lahjoitti luksusauton

Elämäkerrassaan Korpi kertoo ensi kertaa julkisuudessa salaisesta seikkailustaan. Vuoden 2009 EM-kisat Helsingissä olivat päättyneet pettymykseen. Kisojen jälkeen Korpi sai sponsorinsa Valion kautta kutsun lähteä Venäjälle vieraaksi paikalliseen talk show -ohjelmaan ja Marie Claire -lehden kuvauksiin.

Talk show ja kuvaukset olivat kuitenkin vain peitetarina. Kutsun takana oli venäläinen liikemies, joka halusi tutustua Korpeen.

Korpi lennätettiin yksityiskoneella Venäjälle, jossa hän sai kuninkaallisen kohtelun. Palattuaan Suomeen liikemies kutsui Korven hulppealle huvilalleen Ranskaan. Korpi lähti sinne siskonsa Petran ja tämän miehen Mikko Luukkaan kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Ranskassa liikemies lahjoitti Korvelle luksusauton Audi R8:n. ”Miehen varallisuuteen nähden auto vastasi hänelle kukkakimppua. En hetkeäkään ajatellut, että voisin ottaa auton vastaan.”

Liikemies kuljetutti auton kuitenkin Tampereelle ja maksoi siitä huimat verot, noin 130 000 euroa. Korpi ei voinut näyttäytyä auton kyydissä. Audi pantiin Petra-siskon nimiin, mutta se seisoi tyhjän panttina autotallissa.

”Kysyimmekin pian asiainhoitajalta, kokeeko mies loukkaavaksi, jos myisimme auton pois. Ylläpitokustannukset olivat suuret ja käyttö minimaalista. Avustaja ilmoitti, että miljardööri tuskin edes muisti enää koko autoa ja että myynti voidaan hoitaa yhdessä. Niinpä auto myytiin ja rahat ovat nyt Petralla.”

Myöhemmin Korpi ei enää kuullut salaperäisestä ihailijastaan.

Psykologian opinnot

Tänä syksynä Korpi aloitti psykologian opiskelut The New School -yliopistossa New Yorkissa, jossa hän asuu miehensä kanssa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on positiivisen psykologian maisteriohjelma Pennsylvanian yliopistossa.

”Minua kiinnostaa, miten aivot, mieli ja tietoisuus toimivat. Usein muutokset eivät tule helpolla, vaan tarvitsevat sysäyksen. Minulle paniikkikohtaus oli tarvitsemani kriisi tai henkinen herätys, koska sen jälkeiset epätodelliset olotilat saivat minut hyvin tietoiseksi omista peloistani ja kysymään tärkeitä kysymyksiä. Onko tämä totta vai unta? Mikä on tämän kaiken tarkoitus?” Korpi sanoo elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Rakkautta ensisilmäyksellä

Korpi kertoo kirjassa kaivanneensa parisuhdetta kuten muutkin ”parikymppiset”. Hän oli varma, ettei tapaa Suomessa ikinä ketään, koska on koko ajan hallissa tai koulussa. Muutaman lyhyeksi jääneen suhteen jälkeen Korpi tapasi Arthur Borgesin.

Borges on syntynyt Kanarian saarilla, hänen äitinsä on suomalainen ja isä espanjalainen, mikä selitti erikoisen sukunimen. Borges muutti Porvooseen kahdeksanvuotiaana ja opiskeli muotialaa muun muassa Saksassa ja Madridissa, päätyi Milanoon malliksi ja Armanille Baltian ja Pohjoismaiden aluepäälliköksi.

”Tiesin muotialasta yhtä vähän kuin Arthur taitoluistelusta, mutta olimme avoimia oppimaan uutta. Kyllä se oli rakkautta ensisilmäyksellä, aistin heti, että jotain ainutlaatuista oli alkamassa”, Korpi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilukirjat
 • Taitoluistelu
 • Urheilu
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Huuhkajat haastaa Kreikan Kansojen liigan ottelussa kello 21.45 – Glen Kamara nousee avauskokoonpanoon

 3. 3

  McGregorin UFC-häkissä tyrmännyt Nurmagomedov haluaa haastaa Mayweatherin – ”Viidakossa voi olla vain yksi kuningas”

 4. 4

  Triathlontähden kalloon ruuvattiin onnettomuuden jälkeen kehä, jota lääkäri sanoi keskiaikaiseksi kidutusvälineeksi – palasi alle vuodessa Ironman-kisoihin

 5. 5

  NHL:n kannabislinja ei muutu, vaikka viihdekäyttö muuttuu tällä viikolla sallituksi Kanadassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Talviolympialaiset lähestyvät Ruotsia, Tukholma jo finaalikolmikossa – hankkeella on kuitenkin yksi iso ongelma: tukholmalaiset

 3. 3

  Huuhkajien Glen Kamara valmistautuu Kreikka-otteluun synnyinkaupungissaan – siirtomarkkinoiden kuuma suomalaisnimi vaikeni tulevaisuuden suunnitelmistaan

 4. 4

  Patrik Laineelle helpottava maali, Sebastian Aho nousi NHL:n pistepörssin neljänneksi

 5. 5

  Apulannan Sipe Santapukki on myös intohimoinen jääkiekkopomo: ”Vitsi kun voisin sanoa enemmän, mutta vuoden sisällä tulette kuulemaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Patrik Laine ei jaksanut odottaa toimittajien hoitavan töitään loppuun – ratkaisi tilaongelman harvemmin nähdyllä tavalla

 3. 3

  Olympiavoittaja Iivo Niskanen kohtasi vuoristoleirillä ei-toivottua harjoitusseuraa – ”Kierretään ne tällä kertaa kauempaa”

 4. 4

  Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

 5. 5

  Nyt on huima rangaistuspotku: venäläispelaaja laukoo pallon yläkulmaan takaperinvoltilla – maalivahti voi vain hämmentyneenä todeta tilanteen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  2. 2

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  3. 3

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  4. 4

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Trumpin parjaama ”Pocahontas-senaattori” todisti polveutuvansa Amerikan alkuperäiskansoista

  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   Kestävyysliikunta lisää suolistossa vaikuttavia hyviä bakteereja – Bakteereista on kehitteillä myös ”lihavuuspilleri”, joka vaikuttaisi suoraan suoliston mikrobeihin

  10. 10

   HS:n arkistokuvat paljastavat: Hitleriä vastaan taistellut neuvostomarsalkka ei hävennyt kantaa suomalaista hakaristiketjua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  3. 3

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   32 vuotta on kulunut, eikä Tom Cruise ole vanhentunut lainkaan

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

  2. 2

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  3. 3

   Jakomäkeläinen Arthur Visulainen, 20, matkusti perjantaina junalla Helsingistä Helsinkiin niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin – Mutta tällä kertaa hänen lippunsa ei kelvannutkaan

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  5. 5

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  6. 6

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  7. 7

   Timo Aalto ei halunnut, että hänen alaisensa palavat loppuun – Niin alkoi sähköposti­kokeilu, josta tuli menestys

  8. 8

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää