Urheilu

Eero Hyökyvirta, 19, harjoitteli yli kymmenen vuotta jalkapalloa tähtäimenään maailman huippu – sitten todellisuus iski ja elämä muuttui

Tampereen Ilveksen Eurooppa-liigan pelit bulgarialaisia vastaan saivat Eero Hyökyvirran silmät aukeamaan, ja ura päättyi. ”Rupesin miettimään, kuinka pitkä matka ulkomaille onkaan.” Pelaaja-agentin mukaan Hyökyvirran tapaus saa pohtimaan, millaisia uravaihtoehtoja suomalainen jalkapalloilu ja Veikkausliiga tarjoavat nuorille pelaajille.

Heinäkuussa Eero Hyökyvirta, 19, istui Veikkausliiga-seura Ilveksen vaihtopenkillä ja ihmetteli pelin tempoa Eurooppa-liigan karsintaottelussa bulgarialaista PFC Slavia Sofiaa vastaan. Hyökyvirran silmin vastustajat tekivät kaiken taitavammin ja nopeammin kuin suomalaispelaajat.

”Rupesin miettimään, että taistelen pääsystä pelaamaan liigaa – ja kuinka pitkä matka ulkomaille onkaan ja onko minulla oikeasti mahdollisuutta sinne.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eurooppa-liigan pelit toimivat herätyksenä, joka sai Hyökyvirran ajattelemaan jalkapallon ulkopuolisia asioita, opiskelua ja muuta elämää.

Kuukausi ottelun jälkeen Hyökyvirta oli jo puhumassa agenttinsa ja valmentajiensa kanssa jalkapallouran siirtämisestä tauolle. Nyt jalkapalloura on ohi – ennen varsinaista läpimurtoa.


Hyökyvirta oli lupaava jalkapalloilija, joka nousi 16-vuotiaana HJK:n kakkosjoukkueen Klubi-04:n pelaajaryhmään. Hän pelasi alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa seitsemän ottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”HJK:ssa joukkueemme 99-ikäluokassa oli ihan ylivoimainen, ja sain henkilökohtaista tunnustusta. Lapsena ja nuorena menin kovaa vauhtia eteenpäin. Olin maaotteluissa mukana viime kevääseen asti. Totta kai se potki eteenpäin.”

Keväällä 2017 Hyökyvirta siirtyi neljän muun HJK:n junioripelaajan kanssa HIFK:hon. Hyökyvirran mukaan HIFK lupaili paljon asioita, joita ei pystytty toteuttamaan. Hän päätyi pelaamaan Ykköstä yhteistyöseura Gnistaniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Gnistanissa istuin yhtäkkiä penkillä monta peliä putkeen. Olin siellä parhaimpia. Silloin olin raivona ja mietin, että en jaksa enää fudata – miksi edes lähdin HJK:sta, jos tämä on tällaista.”

Kausi oli raskas, ja Hyökyvirta rupesi ensimmäistä kertaa miettimään enemmän jalkapallon ulkopuolisia asioita.

”Kun pelit menivät hyvin ja Ilveksestä tuli kiinnostusta, ne ajatukset unohtuivat nopeasti. Päävalmentaja Jarkko Wiss oli katsellut pelejäni ja maaotteluita, ja hän oli kiinnostunut ottamaan minut Ilvekseen. Silloinhan se oli minulle unelmien täyttymys.”

 

”Suhtautuminen elämään ja uraan muuttui.”

Kauden 2018 alussa Hyökyvirta muutti ensimmäistä kertaa kauemmas Helsingistä vain jalkapallon takia. Hän oli motivoitunut ja piti seurasta. Ei ollut muuta kuin jalkapallo ja aikaa ajatella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suhtautuminen elämään ja uraan muuttui. Olin jo pidempään miettinyt sitä”, Hyökyvirta kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jo viime vuonna, kun pelit Gnistanissa eivät menneet hyvin. Ajatukset rupesivat vain enemmän ja enemmän kääntymään siihen suuntaan, että voisin opiskella ja haluaisin tehdä kaikkea muuta.”

Hyökyvirta pelasi kymmenessä veikkausliigaottelussa. Sattumalta Ilves ei hävinnyt yhtään niistä neljästä ottelusta, joissa hän oli avauskokoonpanossa. Velvollisuudentuntoisena hän ajatteli pelaavansa kauden loppuun asti.

Hyökyvirralla oli kahden kauden sopimus. Hän kysyi kuitenkin agentiltaan Teemu Turuselta, mitä kannattaisi tehdä. Turunen kehotti puhumaan Wissin kanssa.

Wiss ja apuvalmentaja Toni Kallio ymmärsivät Hyökyvirtaa mutta sanoivat, että on parempi pelaajalle ja muille olla jatkamatta pelaamista, jos ajatukset ovat jossain muualla.

Hyökyvirta ymmärsi asian ja paiskasi kättä valmentajiensa kanssa. Harjoitusten jälkeen hän kertoi päätöksestään pukukopissa pelaajille, jotka vielä olivat siellä.

”Siellä oli minun ikäisiäni joukkuekavereita. Menin sanomaan heille, että hei jäbät, nyt on näin, että purin diilini äsken. Sanoin, että lähden opiskelemaan ja tekemään muita juttuja. He olivat totta kai huuli pyöreänä mutta kunnioittivat päätöstä.”

Ilveksen päävalmentaja Wiss kertoi heinäkuun puolivälissä Aamulehdelle Hyökyvirran ottaneen jalkapallosta ainakin loppukauden mittaisen henkisen tauon.


Hyökyvirta oli aina ollut tunnollinen harjoittelija, eikä motivaatio jalkapalloiluun kadonnut vaikeinakaan hetkinä. Hänen päänsä rupesi silti täyttymään jalkapallon ulkopuolisista asioista. Ajatuksissa olivat opiskelupaikka ja vapaus, joka urheilusta puuttui.

”Ammattiurheilussa on niin sidoksissa siihen urheiluun, että kaikki menee sen mukaan. Koko päivä palvelee vain urheilua. Se rupesi tulemaan korvista ulos, kun rupesin miettimään, mitä kaikkea muuta tässä maailmassa on.”

Vielä 16–17-vuotiaana Hyökyvirta ei ollut osannut ajatella muuta kuin jalkapalloa. Pari vuotta vanhempana hän näki jo vaihtoehtoja ja esitti kysymyksiä itselleen.

Jos bulgarialaiset olivat noin hyviä, miten hyviä olivatkaan vielä parempien jalkapallomaiden pelaajat? Bulgaria on Euroopan rankingissa kuitenkin vasta sijalla 24.

”Sitten rupesin miettimään, haluanko oikeasti pelata vielä 28-vuotiaana Veikkausliigaa. Mieluummin siihen mennessä olen hommannut itselleni ammatin ja tutkinnon.”

Veikkausliigan tulotasokin arvelutti.

”Totta kai se vaikuttaa, jos voi itse vaikuttaa siihen, tienaako 30-vuotiaana parituhatta euroa vai 5 000 euroa. HJK:ssa hyvän palkan saa joka kuukausi, mutta muissa seuroissa se on eri asia.”

Hyökyvirran kaverit olivat nähneet hänet vain jalkapalloilijana ja urheilijana, ja siksi päätös aluksi kummastutti. He ymmärsivät, kun hän kertoi heille ajatuksistaan.

”Minulla on nyt hyvä fiilis siitä, että olen tehnyt oikein”, Hyökyvirta sanoo.

Hyökyvirran tapaus muistuttaa niin ikään lupaavista mutta nuorena lopettaneista Fredrik Lassaksesta, Johannes Westöstä ja Werneri Kaitilasta.

Kauden 2010 jälkeen lopettaneesta Westöstä olisi voinut tulla jopa tähtipelaaja, mutta hän vierasti tähteyden tavoittelua. Hän oli kentän parhaita pelaajia muun muassa HJK:n europelissä Beşiktaşia vastaan, mutta ura päättyi jo 19-vuotiaana. Nyt Westö opiskelee teologiaa.

Kauden 2017 jälkeen lopettaneen Lassaksen syyt ovat lähimpänä Hyökyvirran ratkaisua. Lassas, 22, kertoi Urheilulehdessä pelänneensä, että opiskelujen venyminen olisi heikentänyt hänen mahdollisuuksiaan työelämässä.

HIFK:ssa pelannut Lassas tajusi myös, että hänen mahdollisuutensa pitkään ammattilaisuraan olivat pienet. Nyt hän opiskelee oikeustiedettä ja kauppatiedettä ja on harjoittelijana asianajotoimistossa.

Urheilupsykologi Anna Andersénin mukaan nuoren urheilijan lopettamispäätöksen taustalta löytyy yleensä useita syitä.

”Tietyssä iässä tulee ymmärrys siitä, mitä laji vaatii, ja siinä kohtaa halutaan tehdä toisenlaisia vaihtoehtoja. Usein voi tulla oivallus, että laji ei ollutkaan urheilijan oma valinta vaan lajissa pitäneet tekijät tulivat jostain muualta.”

 

”Onko valmennusympäristö ruokkinut asennetta kasvun mahdollisuuteen?”

Andersénin mukaan sitoutumista lajiin edistävät kunnianhimo, riittävät haasteet ja oman kehityspolun näkeminen. Tärkeää on myös kyetä toipumaan vastoinkäymisistä.

Entä jos pelaaja lannistuu tajutessaan maailman kärjen olevan kaukana? Andersénin mukaan silloin on tärkeää, että laji, valmentajat ja ympäristö tukevat urheilijan uskoa itseensä.

”Onko valmennusympäristö ruokkinut asennetta kasvun mahdollisuuteen, vai sanooko oma sisäinen puhe, että ei kannata?”

Pelaaja-agentti Teemu Turusen mukaan Eero Hyökyvirta on fiksu nuori ihminen, joka menestyy elämässä varmasti.

”Toinenkin vuonna 1999 syntynyt pelaaja, joka on myös pelannut Veikkausliigassa, ilmoitti minulle äskettäin keskittyvänsä muihin asioihin”, Turunen sanoo.

Hän pohtiikin, nähdäänkö jalkapallouraa Suomessa enää vaihtoehtona lainkaan.

”Vai katsooko nuori pelaaja, että jos ulkomaille ei pääse, niin sitten keskitytään johonkin muuhun?”

Turusen mukaan Veikkausliigassa on yhtenä ongelmana se, että liigasta puuttuu 23–30-vuotiaita hyviä suomalaisia liigapelaajia. Tällä haavaa parhaassa peli-iässä olevia 27–30-vuotiaita suomalaisia pelaajia on liigassa vain hieman alle 30, kymmenisen prosenttia kaikista pelaajista.


Ongelmana on, että keskinkertaisen tai hyvän suomalaisen liigapelaajan palkat ovat verrattain pieniä. Turunen sanoo, että hyviä suomalaisia pelaajia kuitenkin tarvitaan sarjan tason säilyttämiseksi.

Hänen mukaansa seurojen pitäisi miettiä, pystyisivätkö ne jollain toisella tavalla pitämään hyviä suomalaisia liigapelaajia, joiden rahkeet eivät ehkä riitä kansainväliseen uraan.

”Tekemällä vaikka yhteistyötä yritysten ja koulujen kanssa, jotka tarjoaisivat peliuran ohella mahdollisuutta opiskeluun tai oppisopimustöihin. Useimmiten pelaajilla on sitä aikaa.”

Hyökyvirralle jalkapalloilu on antanut paljon. Mitään ei ole mennyt hukkaan, vaikka ammattilaisura loppui kesken.

”Mitä esimerkiksi oppii, kun kymmenen vuotta harjoittelee tavoitteellisesti. Ryhmässä toimimisen taidot eivät ole kaikille itsestäänselvyys. Opin päättäväisyyttä ja kurinalaisuutta. Niistä on satavarmasti vielä hyötyä.”

Hyökyvirta aikoo valmistua lukiosta ensi keväänä ja pyrkiä sitten johonkin kouluun.

”Tämä oli minun valintani tässä kohtaa elämää. Kunnioitan tosi paljon niitä pelikavereita, jotka tavoittelevat korkeuksia. Toivon, että he pääsevät eteenpäin.”

Lauantaina Veikkausliigassa kolme ottelua: PS Kemi–FC Inter, TPS–RoPS ja SJK–FC Honka. Ruutu.fi näyttää ottelut.

Kuka?

Eero Hyökyvirta


 Syntynyt 17. maaliskuuta 1999.

 Veikkausliiga-seura Ilveksen entinen pelaaja.

 Veikkausliigassa 10 ottelua.

 Muut seurat: Klubi-04, IF Gnistan, JJK, HIFK.

 Juniorimaajoukkueissa 37 ottelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Motivaatio
 • Urheilu
 • Nuorten urheilu
 • Veikkausliiga
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

 3. 3

  ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

 4. 4

  Eva Wahlström kertoo yllättävän asian ennen Madison Square Gardenin huippuottelua – ”Tuo turvallisen olon, kun aivot kestävät paremmin”

 5. 5

  Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 3. 3

  Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville

 4. 4

  Salibandy tarvitsee ikäviäkin päätöksiä – muutokset eivät miellytä mutta voivat olla elintärkeitä lajin tulevaisuudelle

 5. 5

  Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ei Kimi, sinulla ei ole juomaa” – Räikkösen ja Ferrari-insinöörin hillitön sanailu jäi kakkoseksi Vettelin jalkoväli-ihmettelyä vastaan

 2. 2

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 3. 3

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 4. 4

  ”The Finnisher is back!” – Lauri Markkanen nipisti ratkaisevan korin kotikentällään, eikä seuran ilolle näy loppua

 5. 5

  Naispelaaja palkittiin ensimmäistä kertaa Kultaisella pallolla – joutui vastaamaan pöyristyttävän seksistiseen kysymykseen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  2. 2

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  5. 5

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  8. 8

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  9. 9

   Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

  10. 10

   Macron puhui ensi kertaa Ranskan kelta­liiveille ja lupasi minimi­palkkaan 100 euron korotuksen: ”Maassa vallitseva viha on syvää ja oikeutettua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää