Urheilu

Eero Hyökyvirta, 19, harjoitteli yli kymmenen vuotta jalkapalloa tähtäimenään maailman huippu – sitten todellisuus iski ja elämä muuttui

Tampereen Ilveksen Eurooppa-liigan pelit bulgarialaisia vastaan saivat Eero Hyökyvirran silmät aukeamaan, ja ura päättyi. ”Rupesin miettimään, kuinka pitkä matka ulkomaille onkaan.” Pelaaja-agentin mukaan Hyökyvirran tapaus saa pohtimaan, millaisia uravaihtoehtoja suomalainen jalkapalloilu ja Veikkausliiga tarjoavat nuorille pelaajille.

Heinäkuussa Eero Hyökyvirta, 19, istui Veikkausliiga-seura Ilveksen vaihtopenkillä ja ihmetteli pelin tempoa Eurooppa-liigan karsintaottelussa bulgarialaista PFC Slavia Sofiaa vastaan. Hyökyvirran silmin vastustajat tekivät kaiken taitavammin ja nopeammin kuin suomalaispelaajat.

”Rupesin miettimään, että taistelen pääsystä pelaamaan liigaa – ja kuinka pitkä matka ulkomaille onkaan ja onko minulla oikeasti mahdollisuutta sinne.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eurooppa-liigan pelit toimivat herätyksenä, joka sai Hyökyvirran ajattelemaan jalkapallon ulkopuolisia asioita, opiskelua ja muuta elämää.

Kuukausi ottelun jälkeen Hyökyvirta oli jo puhumassa agenttinsa ja valmentajiensa kanssa jalkapallouran siirtämisestä tauolle. Nyt jalkapalloura on ohi – ennen varsinaista läpimurtoa.


Hyökyvirta oli lupaava jalkapalloilija, joka nousi 16-vuotiaana HJK:n kakkosjoukkueen Klubi-04:n pelaajaryhmään. Hän pelasi alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa seitsemän ottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”HJK:ssa joukkueemme 99-ikäluokassa oli ihan ylivoimainen, ja sain henkilökohtaista tunnustusta. Lapsena ja nuorena menin kovaa vauhtia eteenpäin. Olin maaotteluissa mukana viime kevääseen asti. Totta kai se potki eteenpäin.”

Keväällä 2017 Hyökyvirta siirtyi neljän muun HJK:n junioripelaajan kanssa HIFK:hon. Hyökyvirran mukaan HIFK lupaili paljon asioita, joita ei pystytty toteuttamaan. Hän päätyi pelaamaan Ykköstä yhteistyöseura Gnistaniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Gnistanissa istuin yhtäkkiä penkillä monta peliä putkeen. Olin siellä parhaimpia. Silloin olin raivona ja mietin, että en jaksa enää fudata – miksi edes lähdin HJK:sta, jos tämä on tällaista.”

Kausi oli raskas, ja Hyökyvirta rupesi ensimmäistä kertaa miettimään enemmän jalkapallon ulkopuolisia asioita.

”Kun pelit menivät hyvin ja Ilveksestä tuli kiinnostusta, ne ajatukset unohtuivat nopeasti. Päävalmentaja Jarkko Wiss oli katsellut pelejäni ja maaotteluita, ja hän oli kiinnostunut ottamaan minut Ilvekseen. Silloinhan se oli minulle unelmien täyttymys.”

 

”Suhtautuminen elämään ja uraan muuttui.”

Kauden 2018 alussa Hyökyvirta muutti ensimmäistä kertaa kauemmas Helsingistä vain jalkapallon takia. Hän oli motivoitunut ja piti seurasta. Ei ollut muuta kuin jalkapallo ja aikaa ajatella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suhtautuminen elämään ja uraan muuttui. Olin jo pidempään miettinyt sitä”, Hyökyvirta kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jo viime vuonna, kun pelit Gnistanissa eivät menneet hyvin. Ajatukset rupesivat vain enemmän ja enemmän kääntymään siihen suuntaan, että voisin opiskella ja haluaisin tehdä kaikkea muuta.”

Hyökyvirta pelasi kymmenessä veikkausliigaottelussa. Sattumalta Ilves ei hävinnyt yhtään niistä neljästä ottelusta, joissa hän oli avauskokoonpanossa. Velvollisuudentuntoisena hän ajatteli pelaavansa kauden loppuun asti.

Hyökyvirralla oli kahden kauden sopimus. Hän kysyi kuitenkin agentiltaan Teemu Turuselta, mitä kannattaisi tehdä. Turunen kehotti puhumaan Wissin kanssa.

Wiss ja apuvalmentaja Toni Kallio ymmärsivät Hyökyvirtaa mutta sanoivat, että on parempi pelaajalle ja muille olla jatkamatta pelaamista, jos ajatukset ovat jossain muualla.

Hyökyvirta ymmärsi asian ja paiskasi kättä valmentajiensa kanssa. Harjoitusten jälkeen hän kertoi päätöksestään pukukopissa pelaajille, jotka vielä olivat siellä.

”Siellä oli minun ikäisiäni joukkuekavereita. Menin sanomaan heille, että hei jäbät, nyt on näin, että purin diilini äsken. Sanoin, että lähden opiskelemaan ja tekemään muita juttuja. He olivat totta kai huuli pyöreänä mutta kunnioittivat päätöstä.”

Ilveksen päävalmentaja Wiss kertoi heinäkuun puolivälissä Aamulehdelle Hyökyvirran ottaneen jalkapallosta ainakin loppukauden mittaisen henkisen tauon.


Hyökyvirta oli aina ollut tunnollinen harjoittelija, eikä motivaatio jalkapalloiluun kadonnut vaikeinakaan hetkinä. Hänen päänsä rupesi silti täyttymään jalkapallon ulkopuolisista asioista. Ajatuksissa olivat opiskelupaikka ja vapaus, joka urheilusta puuttui.

”Ammattiurheilussa on niin sidoksissa siihen urheiluun, että kaikki menee sen mukaan. Koko päivä palvelee vain urheilua. Se rupesi tulemaan korvista ulos, kun rupesin miettimään, mitä kaikkea muuta tässä maailmassa on.”

Vielä 16–17-vuotiaana Hyökyvirta ei ollut osannut ajatella muuta kuin jalkapalloa. Pari vuotta vanhempana hän näki jo vaihtoehtoja ja esitti kysymyksiä itselleen.

Jos bulgarialaiset olivat noin hyviä, miten hyviä olivatkaan vielä parempien jalkapallomaiden pelaajat? Bulgaria on Euroopan rankingissa kuitenkin vasta sijalla 24.

”Sitten rupesin miettimään, haluanko oikeasti pelata vielä 28-vuotiaana Veikkausliigaa. Mieluummin siihen mennessä olen hommannut itselleni ammatin ja tutkinnon.”

Veikkausliigan tulotasokin arvelutti.

”Totta kai se vaikuttaa, jos voi itse vaikuttaa siihen, tienaako 30-vuotiaana parituhatta euroa vai 5 000 euroa. HJK:ssa hyvän palkan saa joka kuukausi, mutta muissa seuroissa se on eri asia.”

Hyökyvirran kaverit olivat nähneet hänet vain jalkapalloilijana ja urheilijana, ja siksi päätös aluksi kummastutti. He ymmärsivät, kun hän kertoi heille ajatuksistaan.

”Minulla on nyt hyvä fiilis siitä, että olen tehnyt oikein”, Hyökyvirta sanoo.

Hyökyvirran tapaus muistuttaa niin ikään lupaavista mutta nuorena lopettaneista Fredrik Lassaksesta, Johannes Westöstä ja Werneri Kaitilasta.

Kauden 2010 jälkeen lopettaneesta Westöstä olisi voinut tulla jopa tähtipelaaja, mutta hän vierasti tähteyden tavoittelua. Hän oli kentän parhaita pelaajia muun muassa HJK:n europelissä Beşiktaşia vastaan, mutta ura päättyi jo 19-vuotiaana. Nyt Westö opiskelee teologiaa.

Kauden 2017 jälkeen lopettaneen Lassaksen syyt ovat lähimpänä Hyökyvirran ratkaisua. Lassas, 22, kertoi Urheilulehdessä pelänneensä, että opiskelujen venyminen olisi heikentänyt hänen mahdollisuuksiaan työelämässä.

HIFK:ssa pelannut Lassas tajusi myös, että hänen mahdollisuutensa pitkään ammattilaisuraan olivat pienet. Nyt hän opiskelee oikeustiedettä ja kauppatiedettä ja on harjoittelijana asianajotoimistossa.

Urheilupsykologi Anna Andersénin mukaan nuoren urheilijan lopettamispäätöksen taustalta löytyy yleensä useita syitä.

”Tietyssä iässä tulee ymmärrys siitä, mitä laji vaatii, ja siinä kohtaa halutaan tehdä toisenlaisia vaihtoehtoja. Usein voi tulla oivallus, että laji ei ollutkaan urheilijan oma valinta vaan lajissa pitäneet tekijät tulivat jostain muualta.”

 

”Onko valmennusympäristö ruokkinut asennetta kasvun mahdollisuuteen?”

Andersénin mukaan sitoutumista lajiin edistävät kunnianhimo, riittävät haasteet ja oman kehityspolun näkeminen. Tärkeää on myös kyetä toipumaan vastoinkäymisistä.

Entä jos pelaaja lannistuu tajutessaan maailman kärjen olevan kaukana? Andersénin mukaan silloin on tärkeää, että laji, valmentajat ja ympäristö tukevat urheilijan uskoa itseensä.

”Onko valmennusympäristö ruokkinut asennetta kasvun mahdollisuuteen, vai sanooko oma sisäinen puhe, että ei kannata?”

Pelaaja-agentti Teemu Turusen mukaan Eero Hyökyvirta on fiksu nuori ihminen, joka menestyy elämässä varmasti.

”Toinenkin vuonna 1999 syntynyt pelaaja, joka on myös pelannut Veikkausliigassa, ilmoitti minulle äskettäin keskittyvänsä muihin asioihin”, Turunen sanoo.

Hän pohtiikin, nähdäänkö jalkapallouraa Suomessa enää vaihtoehtona lainkaan.

”Vai katsooko nuori pelaaja, että jos ulkomaille ei pääse, niin sitten keskitytään johonkin muuhun?”

Turusen mukaan Veikkausliigassa on yhtenä ongelmana se, että liigasta puuttuu 23–30-vuotiaita hyviä suomalaisia liigapelaajia. Tällä haavaa parhaassa peli-iässä olevia 27–30-vuotiaita suomalaisia pelaajia on liigassa vain hieman alle 30, kymmenisen prosenttia kaikista pelaajista.


Ongelmana on, että keskinkertaisen tai hyvän suomalaisen liigapelaajan palkat ovat verrattain pieniä. Turunen sanoo, että hyviä suomalaisia pelaajia kuitenkin tarvitaan sarjan tason säilyttämiseksi.

Hänen mukaansa seurojen pitäisi miettiä, pystyisivätkö ne jollain toisella tavalla pitämään hyviä suomalaisia liigapelaajia, joiden rahkeet eivät ehkä riitä kansainväliseen uraan.

”Tekemällä vaikka yhteistyötä yritysten ja koulujen kanssa, jotka tarjoaisivat peliuran ohella mahdollisuutta opiskeluun tai oppisopimustöihin. Useimmiten pelaajilla on sitä aikaa.”

Hyökyvirralle jalkapalloilu on antanut paljon. Mitään ei ole mennyt hukkaan, vaikka ammattilaisura loppui kesken.

”Mitä esimerkiksi oppii, kun kymmenen vuotta harjoittelee tavoitteellisesti. Ryhmässä toimimisen taidot eivät ole kaikille itsestäänselvyys. Opin päättäväisyyttä ja kurinalaisuutta. Niistä on satavarmasti vielä hyötyä.”

Hyökyvirta aikoo valmistua lukiosta ensi keväänä ja pyrkiä sitten johonkin kouluun.

”Tämä oli minun valintani tässä kohtaa elämää. Kunnioitan tosi paljon niitä pelikavereita, jotka tavoittelevat korkeuksia. Toivon, että he pääsevät eteenpäin.”

Lauantaina Veikkausliigassa kolme ottelua: PS Kemi–FC Inter, TPS–RoPS ja SJK–FC Honka. Ruutu.fi näyttää ottelut.

Kuka?

Eero Hyökyvirta


 Syntynyt 17. maaliskuuta 1999.

 Veikkausliiga-seura Ilveksen entinen pelaaja.

 Veikkausliigassa 10 ottelua.

 Muut seurat: Klubi-04, IF Gnistan, JJK, HIFK.

 Juniorimaajoukkueissa 37 ottelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Motivaatio
 • Urheilu
 • Nuorten urheilu
 • Veikkausliiga
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kimi Räikköseen liitetty kourimisväite ei etene oikeuteen – kanadalaisnainen syyttää yhä suomalaista F1-kuskia

 2. 2

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 3. 3

  Kirjailija Kari Hotakainen tiivisti Kimi Räikkösen karisman yhteen lauseeseen

 4. 4

  Petra Olli painii MM-kullasta – huima välierä ratkesi aivan viime sekunneilla

 5. 5

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 2. 2

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 3. 3

  Kirjailija Kari Hotakainen tiivisti Kimi Räikkösen karisman yhteen lauseeseen

 4. 4

  Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

 5. 5

  Ruotsalainen hiihto­tähti sairastui vakavasti – Per Elofsson, 41, kertoi, että pääsee hädin tuskin vessaan omin voimin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 2. 2

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 3. 3

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 4. 4

  Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

 5. 5

  Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja

  4. 4

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  5. 5

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  6. 6

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  7. 7

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  8. 8

   Seksielämässä puhumattomuuden seuraukset voivat olla rajuja – mutta joskus on hyvä olla hiljaa

  9. 9

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  10. 10

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  7. 7

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää