Urheilu

Olympiavoittaja Iivo Niskanen kohtasi vuoristoleirillä ei-toivottua harjoitusseuraa – ”Kierretään ne tällä kertaa kauempaa”

Niskanen panostaa nyt aiempaa enemmän vapaan hiihtotavan harjoitteluun: ”Olen aika luottavainen, että parannusta on tullut.”

Hiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen on kohdannut viime päivinä ei-toivottua harjoitusseuraa leirillään Italian Livignosssa.

Samoilla rullahiihtoreiteillä hän on nähnyt Suomen takavuosien päävalmentajan Magnar Dalenin johtaman maratonhiihtotallin urheilijoita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syksyllä 2015 Niskanen lähti Dalenin kutsusta Mallorcalle leirille, jossa tehtiin muun muassa yli 100 kilometrin rullahiihtolenkkejä pelkkää tasatyöntöä käyttäen ja niin sanotuilla hitailla rullasuksilla.

Myöhemmin Niskanen myönsi, että Mallorcan-leiri oli virhe. Sillä kaudella hän ajautui ylikuormitustilaan ja sairasteli paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näkyy tuossa olevan Magnarinkin tiimi paikalla, mutta kierretään ne tällä kertaa kauempaa. Käydään vaikka iltapäiväkahvilla, mutta ei treenata porukalla liikaa. Se voi olla viisainta ”, Niskanen hekottelee puhelimitse HS:lle Livignosta, jossa hän leireilee maajoukkuekollega Martti Jylhän kanssa.

Livignossa kaksikko on totuttelemassa korkean paikan harjoitteluun ennen maajoukkueen jäätikköleiriä Italian Val Senalesissa.

Tämän kauden harjoittelussaan Niskanen on pitänyt lupauksensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime kevään SM-hiihdoissa Niskanen sanoi HS:lle, että vapaan hiihtotavan tekniikkaan satsaaminen jatkuu tulevalla kaudella. Näin on tapahtunut.

Suomalaisessa nykyurheilussa hyvin harvinaisen tuplan, maailmanmestaruuden (2017) ja olympiavoiton (2018), Niskanen saavutti perinteisellä hiihtotavalla.

Myös jatkossa Niskanen menestyy suurella todennäköisyydellä perinteisen kisoissa, mutta hän haluaa palavasti kehittyä entistä paremmaksi myös vapaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Panostaminen vapaaseen alkoi toden teolla jo edellisellä harjoituskaudella, mutta tulosten mittaaminen kovissa paikoissa jäi vähäiseksi.

Kovimpia mittareita ovat väliaikalähdöllä hiihdettävät vapaan mc-osakilpailut, ja niitä Niskaselle ei kertynyt yhtään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihan tosissaan on panostettu vapaaseen. On tullut reilu määrällinen nosto, ja paljon laatuharjoituksia on pyritty tekemään vapaalla. Viime kausi antoi pikkaisen osviittaa, että petrausta on tullut, ja toivottavasti samanlaisen askel tulisi ensi kaudelle. Olen aika luottavainen, että parannusta on tullut”, Niskanen sanoo.

Tämä kausi menee jälleen Seefeldin MM-kisojen ja siellä erityisesti päämatkan eli 15 kilometrin perinteisen ehdoilla, kun Niskanen puolustaa maailmanmestaruuttaan.

Mutta sitä ennen alkukauden aikana on mielenkiintoisia vapaan mc-kilpailuja ja nimenomaan väliaikalähdöllä.

”Haluaisin vapaan hyvälle ja suoritusvarmalle tasolle. Tuskin siitä koskaan tulee niin hyvää kuin perinteisestä, mutta se on kuitenkin pitkän aikavälin tavoite. Kyllä ero kahden vuoden takaiseen on jo nyt iso, ainakin rullilla testattuna ja mitattuna.”

Osaltaan panostuksesta vapaaseen kertoo sekin, että Niskanen jätti syyskuun maajoukkueleirin tulevissa MM-maisemissa Seefeldissä väliin voidakseen tehdä kaksi laadukasta harjoitusjaksoa valmentajansa Olli Ohtosen valvonnassa Vuokatissa.

Ohtosen mukaan Niskanen harjoitteli toukokuulta syyskuun puoliväliin ulottuneella jaksolla vapaata ”muutama kymmenen tuntia” enemmän kuin vuotta aiemmin samalla aikavälillä.

Niskanen on vetänyt edellisen harjoituskauden tapaan myös 6–7 vakio-oloissa tehtyä täysin vertailukelpoista harjoitusta Vuokatin valmennuskeskuksen matolla.

Siellä hän on hiihtänyt 10 kertaa viiden minuutin pätkiä kahdella vapaan tekniikalla, niin sanotulla kuokalla ja Wassbergin tekniikalla.

”Siinä mennään aika vakiokuormilla [maton kulma ja nopeus], ja siitä saa hyvän seurannan sykkeestä ja laktaatista. Toki sitä on välillä kiristetty kovemmaksi, kun tilanne on parantunut”, Ohtonen kertoo puhelimitse Vuokatista.

Niskasen kehittyminen näkyy sykkeistä ja maitohapon kertymisestä lihaksiin.

”Kun ne ovat matalammalla samoilla vakiokuormilla, se tarkoittaa, että helpommalla edetään ja fysiikka ja taloudellisuus ovat parantuneet. Myös oma tunne vaikuttaa.”

Kaikkiaan Niskasella on takana ehjä ja tasapainoinen harjoituskausi.

”Tilanne on ihan hyvä. Koko kausi on mennyt suunnitelmien mukaan”, Niskanen sanoi.

Kilpailukausi alkaa näillä näkymin Rovaniemen Suomen cupissa ennen marraskuun puoliväliä.

Maailmancup käynnistyy marraskuun lopussa tutusti Rukalla, jossa ohjelmassa on Niskasen bravuurimatka, 15 kilometrin perinteinen väliaikalähdöllä.

Jo keväällä maailmancupin kalenterin valmistuttua Niskanen ilmaisi olevansa pettynyt esimerkiksi Tour de Ski -kiertueen ohjelmaan, koska siellä on vapaan sprinttejä ja 15 km:n yhteislähtökilpailuja helpohkoilla laduilla.

Tuolloin hän sanoi olevan mahdollista, että Tour jää kokonaan väliin, eikä mieli ole siitä muuttunut.

”Hyvin todennäköisesti Tour ei ole kauden pääkisoja. On vähän harkinnassa, pidetäänkö siinä vielä korkean paikan harjoittelua. En pidä pois suljettuna, että hiihtäisin vaikka Vuokatin Skandinavia cupissa Tourin aikaan.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailman toiseksi kallein maalivahti rähmi pallon kuin liukkaan saippuan – sitten kentälle tuli Xherdan Shaqiri, joka johdatti Liverpoolin voittoon perivihollisestaan

 2. 2

  Venäjä järjesti kansanjuhlan Leijonien kustannuksella – valtavalle stadionille saapui yli 70 000 katsojaa

 3. 3

  Suomalaisen salibandyn menestynein naispelaaja Katriina Saarinen toipuu syöpähoidoista, mutta sairaudesta ei pääse eroon – ”Asian kanssa voi elää, koska ei ole vaihtoehtoa”

 4. 4

  Viveca Lindfors nappasi ensimmäistä kertaa SM-kultaa taitoluistelussa – ”Tavoitteeni ovat maailmalla”

 5. 5

  Belgia on noussut jalkapallon lisäksi myös maahockeyn mahtimaaksi – otti ensimmäisen kerran MM-kultaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaisen salibandyn menestynein naispelaaja Katriina Saarinen toipuu syöpähoidoista, mutta sairaudesta ei pääse eroon – ”Asian kanssa voi elää, koska ei ole vaihtoehtoa”

 2. 2

  Eva Wahlström koki ammattilaisuransa ensimmäisen tappion kiihkeässä ottelussa, jossa suomalaisen otsa ja silmäkulma aukesivat

 3. 3

  Natalia Kuikan yliopistojoukkue lentää yksityiskoneella, mutta valmentaja ei saa tarjota pelaajilleen edes lounasta – peleissä tuntuu, että hengittää vain vettä

 4. 4

  Naama verille lyöty Eva Wahlström ei ollut pettynyt tappion jälkeen ja mietti jo tulevaa: ”Ajatus on ollut että jatkoa vielä seuraa”

 5. 5

  Kohuvalmentajan ehdokkuus vuoden valmentajaksi synnytti porua ja eroja urheilutoimittajien liitosta – ”Liitto ei voi ryhtyä tuomariksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 4. 4

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 5. 5

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Ensi yöstä lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  4. 4

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  5. 5

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  6. 6

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  7. 7

   Mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisien kanssa Brysselissä – oikeistoryhmien mielenilmaukseen osallistui yli 5 000 ihmistä

  8. 8

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  9. 9

   Etelään satamassa vihdoin runsaasti lunta, joka jäänee ainakin jouluun asti

  10. 10

   Influenssarokotteilla on nyt kiivas kysyntä, ja rokote­kattavuus voi kasvaa korkeammaksi kuin koskaan – alueelliset erot suuria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  3. 3

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  8. 8

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Tampereen uuden yliopiston synnytys oli riitaisa prosessi – rehtori Liisa Laakso sai mennä, kampukselle tuli konsultteja ja uuden rehtorin ”Wau-ajattelu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää