Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Urheilu

Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

Forsell on saanut kuulla nimittelyä koko uransa ajan. Isän mukaan poikaa kiusasivat myös valmentajat, jotka eivät ymmärtäneet omalaatuista pelaajaa.

Ensimmäisen kerran kiusaaminen satutti alakoulussa Kokkolassa. Petteri Forsell, 27, oli alle kymmenvuotias, kun hän saapui itku kurkussa kotiin. Häntä oli nimitelty koulussa ”läskiksi”.

”Isäni ei epäillyt hetkeäkään. Hän kehotti sanomaan, että kotona isäni on vielä läskimpi”, jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Forsell kertoo nyt kiusaamisen alkamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isän ohje toimi. Kiusaajien pilkka ei satuttanut enää.

Forsell tajusi, että hän pystyisi pääsemään yli kiusaamisesta. Miten olisi käynyt, jos hän olisi antanut kiusaamisen vaikuttaa? Sitä hän ei osaa sanoa.

”Olen hyväksynyt sen, että en ole pitkä ja laiha, annan siinä tasoitusta muille miehille. Sanotaan, että naisen unelma on pitkä ja komea mies. En ole kumpaakaan niistä, joten pitää löytyä jotain muita avuja. Olen varmaan hauska ja kiltti.”


Forsell sanoo, että hän on kuullut aina nimittelyä painostaan ja ulkonäöstään. C- ja B-junioreissa joukkuekaverit antoivat hänelle lempinimiä, jotka kaikki liittyivät hänen painoonsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minua opetettiin olemaan reagoimatta siihen. Minusta se oli hyvä kasvatustyyli. En ole kasvattanut itse yhtään lasta enkä tiedä, miten muille lapsille sopisi tuo sama. Minusta kiusatun reagointi vaikuttaa siihen, kiusataanko häntä jatkossa vai loppuuko se”, Forsell sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Forsellin kokemuksen mukaan kiusaajat luovuttavat helposti. Hän ei joutunut fyysisen kiusaamisen kohteeksi. Joskus hän joutui hermostuttuaan tappeluihin koulussa, mutta joukolla hänen kimppuunsa ei käyty.

Isä Kari Forsellin mukaan kiusaajat olivat kateellisia pojan lahjakkuudesta. Hän muistaa hyvin ohjeensa, jota sanoo toistelleensa monesti.

”Minähän olen itse ylilihava, mikä johtuu huonosta liikkumisesta”, Kari Forsell sanoo.

Nyt hänellä on jalka- ja selkävaivoja. Niiden takia hänen selkäänsä on asennettu kipua lievittävä kipustimulaattori.

”Petterin syntymän jälkeen olen ollut lihava”, isä-Forsell kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syynä lihavuuteen oli viina.

”Alkoholisoiduin hirveän pahasti ennen Petterin syntymää. Vedin kymmenen vuotta viinan voimalla”, Kari Forsell sanoo.

Nyt hän on ollut 30 vuotta raittiina.

”Lopetin ennen kuin Petteri syntyi.”

Isän mukaan poika ei pahemmin kiusaamisesta kotona kertonut.

”Vaikka hänellä on ollut kova kunto, silti hän on ollut pyöreä. Kaikki poikani ovat riskejä ja vantteria poikia. Samoin tyttärenikin. He eivät ole lihavia, vaan riskin näköisiä.”


168-senttinen Petteri kertoo, miten hän loukkaantuneena meni IFK Mariehamnin joukkueen kuntosalille. Joukkuekavereilla oli 90 kiloa penkkipunnerrustangossa.

”Minulla oli farkut jalassa ja päällä nahkatakki, jonka otin pois. Sanoin heille, että laittakaa kympit vielä. Nostin penkiltä satakymmenen ja sanoin joukkuekavereille, että menkää pojat salille”, Forsell sanoo.

Karin mukaan Petteri joutui myös valmentajien kiusanteon kohteeksi.

GBK:ssa joukkueenjohtaja jakoi joukkueen kahteen osaan, ja Petterille tutut kaverit päätyivät toiseen joukkueeseen. Karin mukaan Petteri tuli kotiin itkien ja valitti, että hänen joukkueellaan ei voiteta kaupungin mestaruutta.

Se oli ensimmäinen kerta, kun pojan kohtelu tuntui isästäkin pahalta.

Jaetut joukkueet päätyivät finaaliin.

”Petteri ei meinannut millään lähteä. Sanoin, että teet kaksi maalia, niin se on sillä selvä. Niin mentiin pelaamaan, Petteri teki kaksi maalia ja he voittivat”, Kari Forsell sanoo.

Karin mukaan jotenkin joukkueen isävalmentajat eivät hyväksyneet Petterin omalaatuisuutta. Petteri sanoi suoraan mielipiteensä. Hän oli muun muassa sanonut eräälle valmentajalle, että he opettavat väärää potkutekniikkaa.

”Jopa nuoremmista otettiin Petterin paikalle pelaajia. Valmentajat sanoivat, että he kouluttavat Petteriä.”

Tilanne muuttui, kun Kari Forsell kertoi tietonsa Petteristä valmentaja Kim Huuhkalle. Huuhka otti Petterin koulujoukkueeseen, ja sieltä avautui tie nuorisomaajoukkueisiin.

”Kim oli ihminen, joka ymmärsi ja näki, että Petteri on taitava.”

Kokkolan Pallo-Veikoista Petteri päätyi Vaasan Palloseuraan, ja sieltä IFK Mariehamniin, jossa hän teki läpimurtonsa Veikkausliigassa kaudella 2012. IFK Mariehamnissa hänestä tuli yksi seuran kautta aikain parhaimpia pelaajia. 136 ottelussa hän teki IFK:lle 52 maalia.

IFK:sta hänet ostettiin Turkkiin Bursasporiin, jossa peliaikaa ei kuitenkaan tullut. Edessä oli paluu takaisin Veikkausliigaan ennen läpimurtoa Puolassa.

Tällä kaudella Petteri Forsell on tehnyt 11 Puolan liigan ottelussa kuusi maalia Miedz Legnican joukkueessa. Samalla tahdilla kutsuvat pian Puolan liigan suurseurat. Keskiviikkona hänet valittiin Puolan liigassa kuukauden pelaajaksi.

Petterin lapsuudessa Forsellien kotielämä keskittyi siihen, että isä pysyi raittiina. Isän alkoholismista oli puhuttu kotona avoimesti. Kari, Petterin äiti ja sisko ja Petteri kävivät paljon vertaistukiryhmän tapaamisissa ja kesänviettopaikoissa.

”Otimme hotellissakin aina huoneen, jossa ei ollut baarikaappia. Se oli varotoimenpide. Suojelin itseäni tarkasti. Enää ei tarvitse pelätä sitä, että lähden juomaan, vaikka joku vähän haiseekin viinalle”, Kari Forsell sanoo.

Petteri on absolutisti, joka ei ole juonut lainkaan alkoholia. Kari Forsell ei osaa sanoa, minkä verran Petteri kuuli asioita.

”Kuinka paljon paremman elämän raitis elämä on antanut minulle! Kun raitistuin, rakensin seuraavan vuoden taloa. Siitä lähtien olemme asuneet omassa talossa.”

Kari Forsell kertoo juoneensa itsensä ulos edellisestä perheestä. Entinen kotitalo jäi edelliselle vaimolle. Petterillä on neljä velipuolta isän edellisestä avioliitosta ja isosisko, jolla on sama äiti kuin Petterillä.

Petteri ja sisko olivat aina mukana, kun Kari kuljetti Petterin veljiä jääkiekkoharjoituksiin. Kari oli kaupungin ulkotyöosastolla projektityönjohtajana. Elämä oli välillä tiukkaakin, ei ollut ylellisyyksiä.

Kun Petteri siirtyi Turkkiin pelaamaan, hän halusi palkita isänsä, joka oli aina kuljettanut häntä ja odottanut jäähallilla, jossa Petteri pelasi kolmessakin eri joukkueessa jääkiekkoa. Kari oli ajatellut ajavansa juuri hankkimallaan Skodalla eläkeikään asti, mutta Petteri osti pari vuotta vanhan Mersun.

”Autokauppias katsoi vähän, kun Petteri löi rahat pöytään viidenkympin ja satasen seteleinä. Automyyjä soitti seuraavana päivänä, että hän sai yhden viisikymppisen liikaa”, Kari Forsell sanoo.

Bursasporin palkkoja kului ylellisyyksiin.

”Hän osteli kaikkea huippuhienoa. Hän halusi korvata kaikki menetykset yhdellä kertaa.”

Petteri oli lahjakas urheilija. Koulukin sujui hyvin vilkkaudesta huolimatta. Opettajan mukaan Petteri teki tehtäviä niin nopeasti, että vähän häiritsikin muita. Kari pyysi antamaan niin paljon tehtäviä, että Petteri ei kerkiä häiritsemään.

”Hän on älykäs. Kävi ylioppilaaksi ilman kirjoja. Semmoinen se on”, Kari Forsell sanoo.


Entiset kiusaajat tulevat joskus nykyään vastaan Petteri Forsellia Kokkolan kaduilla.

”Nythän ne tietenkin yrittävät olla kavereita, kun olen onnistunut urallani. Suhtaudun varauksella heihin. Muistan kyllä kaikki, jotka ovat nimitelleet ja mitä he ovat sanoneet.”

Forsell sanoo läheistensä opettaneen asiallista suhtautumista entisiin kiusaajiin.

”Ajattelen, että he ovat todennäköisesti muuttuneet ihmisinä. Se heidän ajattelumaailmansa oli kapea silloin, koska he olivat lapsia”, Forsell sanoo.

Forsell kertoo erään henkilön tulleen sanomaan, että ei olisi uskonut, että siitä pikkuisesta lihavasta pojasta, joka pyöri siellä jäähallilla, tulisi jalkapalloilija.

”Hän sanoi, että ansaitsisi syödä hatullisen paskaa. Hän myönsi, että hän oli väärässä. Sen jälkeen pystyin käymään hänen kanssaan normaalin keskustelun.”

Eräs toinen sanoi, että kukaan kiusaajista ei naura enää.

KPV:n otteluissa Kari Forsell tapaa Petterin entisiä valmentajia. Karin mukaan he ovat nolostuneita.

Jäikö Petterille traumoja? Hänestä ei tunnu siltä.

”Se on vain kuulunut elämääni se asia. Se vain on siinä. Luulen, että se on tehnyt minusta vahvemman ihmisen.”

Kansojen liigassa Viro–Suomi perjantaina kello 21.45. Viafree.fi näyttää ottelun.

Kuka?

Petteri Forsell


  A-maajoukkueen ja Puolan liigan Miedz Legnican hyökkääjä.

  Syntynyt 16. lokakuuta 1990.

  Veikkausliigassa 120 ottelua ja 37 maalia.

  Puolan liigassa 11 ottelua ja kuusi maalia.

  Muut seurat: KPV, GBK, VPS, IFK Mariehamn, Bursaspor, Örebro.

  Maajoukkueessa seitsemän ottelua ja yksi maali.

  Harrastaa ruoanlaittoa ja pienoismallien rakentamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Kiusaaminen
 • Petteri Forsell
 • Huuhkajat
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Kotataikaa” – Kimi Räikkönen ja Peter Forsberg ovat huumorilaseissaan melkoisissa juhlatunnelmissa Sauberin joulujuhlassa

 2. 2

  Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta

 3. 3

  Natalia Kuikan yliopistojoukkue lentää yksityiskoneella, mutta valmentaja ei saa tarjota pelaajilleen edes lounasta – peleissä tuntuu, että hengittää vain vettä

 4. 4

  ”Katie Taylorin kovin ottelu”, sanoo irlantilaisen promoottori Eva Wahlströmin kohtaamisesta – pitää silti voittoa niin varmana että tähyää jo ensi vuoden otteluputkeen

 5. 5

  Krista Pärmäkoski hyytyi sprinttihiihdon finaalissa Davosissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nyrkkeilijä Eva Wahlström oli vastustajaansa hymyilevämpi Madison Square Gardenissa pidetyssä punnituksessa

 2. 2

  Natalia Kuikan yliopistojoukkue lentää yksityiskoneella, mutta valmentaja ei saa tarjota pelaajilleen edes lounasta – peleissä tuntuu, että hengittää vain vettä

 3. 3

  ”Kotataikaa” – Kimi Räikkönen ja Peter Forsberg ovat huumorilaseissaan melkoisissa juhlatunnelmissa Sauberin joulujuhlassa

 4. 4

  Lauri Markkanen pääsi mukaan pelaajien ”johtoryhmään” – fanit tyrmäävät Chicago Bullsin poikkeuksellisen järjestelyn

 5. 5

  ”Katie Taylorin kovin ottelu”, sanoo irlantilaisen promoottori Eva Wahlströmin kohtaamisesta – pitää silti voittoa niin varmana että tähyää jo ensi vuoden otteluputkeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 4. 4

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 5. 5

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  3. 3

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  4. 4

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  6. 6

   Näin Suomi nyt juo: Uusi alkoholi­laki ei räjäyttänyt myyntiä, ja suomalaiset sijoittuvat juoma­tavoiltaan ”enemmän Pohjois­maiden kuin Itä-Euroopan joukkoon”

  7. 7

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  8. 8

   Autoilija kuoli ”keltaliivien” pystyttämän tie-esteen takia lähellä Ranskan ja Belgian rajaa – Mielenosoituksia taas eri puolilla Ranskaa

  9. 9

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  10. 10

   Ruotsalaistutkimus: Sydänkohtauksen riski on suurimmillaan jouluaattona kello 20–22

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  4. 4

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  5. 5

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  9. 9

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  10. 10

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat