Urheilu

Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

Forsell on saanut kuulla nimittelyä koko uransa ajan. Isän mukaan poikaa kiusasivat myös valmentajat, jotka eivät ymmärtäneet omalaatuista pelaajaa.

Ensimmäisen kerran kiusaaminen satutti alakoulussa Kokkolassa. Petteri Forsell, 27, oli alle kymmenvuotias, kun hän saapui itku kurkussa kotiin. Häntä oli nimitelty koulussa ”läskiksi”.

”Isäni ei epäillyt hetkeäkään. Hän kehotti sanomaan, että kotona isäni on vielä läskimpi”, jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Forsell kertoo nyt kiusaamisen alkamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isän ohje toimi. Kiusaajien pilkka ei satuttanut enää.

Forsell tajusi, että hän pystyisi pääsemään yli kiusaamisesta. Miten olisi käynyt, jos hän olisi antanut kiusaamisen vaikuttaa? Sitä hän ei osaa sanoa.

”Olen hyväksynyt sen, että en ole pitkä ja laiha, annan siinä tasoitusta muille miehille. Sanotaan, että naisen unelma on pitkä ja komea mies. En ole kumpaakaan niistä, joten pitää löytyä jotain muita avuja. Olen varmaan hauska ja kiltti.”


Forsell sanoo, että hän on kuullut aina nimittelyä painostaan ja ulkonäöstään. C- ja B-junioreissa joukkuekaverit antoivat hänelle lempinimiä, jotka kaikki liittyivät hänen painoonsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minua opetettiin olemaan reagoimatta siihen. Minusta se oli hyvä kasvatustyyli. En ole kasvattanut itse yhtään lasta enkä tiedä, miten muille lapsille sopisi tuo sama. Minusta kiusatun reagointi vaikuttaa siihen, kiusataanko häntä jatkossa vai loppuuko se”, Forsell sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Forsellin kokemuksen mukaan kiusaajat luovuttavat helposti. Hän ei joutunut fyysisen kiusaamisen kohteeksi. Joskus hän joutui hermostuttuaan tappeluihin koulussa, mutta joukolla hänen kimppuunsa ei käyty.

Isä Kari Forsellin mukaan kiusaajat olivat kateellisia pojan lahjakkuudesta. Hän muistaa hyvin ohjeensa, jota sanoo toistelleensa monesti.

”Minähän olen itse ylilihava, mikä johtuu huonosta liikkumisesta”, Kari Forsell sanoo.

Nyt hänellä on jalka- ja selkävaivoja. Niiden takia hänen selkäänsä on asennettu kipua lievittävä kipustimulaattori.

”Petterin syntymän jälkeen olen ollut lihava”, isä-Forsell kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syynä lihavuuteen oli viina.

”Alkoholisoiduin hirveän pahasti ennen Petterin syntymää. Vedin kymmenen vuotta viinan voimalla”, Kari Forsell sanoo.

Nyt hän on ollut 30 vuotta raittiina.

”Lopetin ennen kuin Petteri syntyi.”

Isän mukaan poika ei pahemmin kiusaamisesta kotona kertonut.

”Vaikka hänellä on ollut kova kunto, silti hän on ollut pyöreä. Kaikki poikani ovat riskejä ja vantteria poikia. Samoin tyttärenikin. He eivät ole lihavia, vaan riskin näköisiä.”


168-senttinen Petteri kertoo, miten hän loukkaantuneena meni IFK Mariehamnin joukkueen kuntosalille. Joukkuekavereilla oli 90 kiloa penkkipunnerrustangossa.

”Minulla oli farkut jalassa ja päällä nahkatakki, jonka otin pois. Sanoin heille, että laittakaa kympit vielä. Nostin penkiltä satakymmenen ja sanoin joukkuekavereille, että menkää pojat salille”, Forsell sanoo.

Karin mukaan Petteri joutui myös valmentajien kiusanteon kohteeksi.

GBK:ssa joukkueenjohtaja jakoi joukkueen kahteen osaan, ja Petterille tutut kaverit päätyivät toiseen joukkueeseen. Karin mukaan Petteri tuli kotiin itkien ja valitti, että hänen joukkueellaan ei voiteta kaupungin mestaruutta.

Se oli ensimmäinen kerta, kun pojan kohtelu tuntui isästäkin pahalta.

Jaetut joukkueet päätyivät finaaliin.

”Petteri ei meinannut millään lähteä. Sanoin, että teet kaksi maalia, niin se on sillä selvä. Niin mentiin pelaamaan, Petteri teki kaksi maalia ja he voittivat”, Kari Forsell sanoo.

Karin mukaan jotenkin joukkueen isävalmentajat eivät hyväksyneet Petterin omalaatuisuutta. Petteri sanoi suoraan mielipiteensä. Hän oli muun muassa sanonut eräälle valmentajalle, että he opettavat väärää potkutekniikkaa.

”Jopa nuoremmista otettiin Petterin paikalle pelaajia. Valmentajat sanoivat, että he kouluttavat Petteriä.”

Tilanne muuttui, kun Kari Forsell kertoi tietonsa Petteristä valmentaja Kim Huuhkalle. Huuhka otti Petterin koulujoukkueeseen, ja sieltä avautui tie nuorisomaajoukkueisiin.

”Kim oli ihminen, joka ymmärsi ja näki, että Petteri on taitava.”

Kokkolan Pallo-Veikoista Petteri päätyi Vaasan Palloseuraan, ja sieltä IFK Mariehamniin, jossa hän teki läpimurtonsa Veikkausliigassa kaudella 2012. IFK Mariehamnissa hänestä tuli yksi seuran kautta aikain parhaimpia pelaajia. 136 ottelussa hän teki IFK:lle 52 maalia.

IFK:sta hänet ostettiin Turkkiin Bursasporiin, jossa peliaikaa ei kuitenkaan tullut. Edessä oli paluu takaisin Veikkausliigaan ennen läpimurtoa Puolassa.

Tällä kaudella Petteri Forsell on tehnyt 11 Puolan liigan ottelussa kuusi maalia Miedz Legnican joukkueessa. Samalla tahdilla kutsuvat pian Puolan liigan suurseurat. Keskiviikkona hänet valittiin Puolan liigassa kuukauden pelaajaksi.

Petterin lapsuudessa Forsellien kotielämä keskittyi siihen, että isä pysyi raittiina. Isän alkoholismista oli puhuttu kotona avoimesti. Kari, Petterin äiti ja sisko ja Petteri kävivät paljon vertaistukiryhmän tapaamisissa ja kesänviettopaikoissa.

”Otimme hotellissakin aina huoneen, jossa ei ollut baarikaappia. Se oli varotoimenpide. Suojelin itseäni tarkasti. Enää ei tarvitse pelätä sitä, että lähden juomaan, vaikka joku vähän haiseekin viinalle”, Kari Forsell sanoo.

Petteri on absolutisti, joka ei ole juonut lainkaan alkoholia. Kari Forsell ei osaa sanoa, minkä verran Petteri kuuli asioita.

”Kuinka paljon paremman elämän raitis elämä on antanut minulle! Kun raitistuin, rakensin seuraavan vuoden taloa. Siitä lähtien olemme asuneet omassa talossa.”

Kari Forsell kertoo juoneensa itsensä ulos edellisestä perheestä. Entinen kotitalo jäi edelliselle vaimolle. Petterillä on neljä velipuolta isän edellisestä avioliitosta ja isosisko, jolla on sama äiti kuin Petterillä.

Petteri ja sisko olivat aina mukana, kun Kari kuljetti Petterin veljiä jääkiekkoharjoituksiin. Kari oli kaupungin ulkotyöosastolla projektityönjohtajana. Elämä oli välillä tiukkaakin, ei ollut ylellisyyksiä.

Kun Petteri siirtyi Turkkiin pelaamaan, hän halusi palkita isänsä, joka oli aina kuljettanut häntä ja odottanut jäähallilla, jossa Petteri pelasi kolmessakin eri joukkueessa jääkiekkoa. Kari oli ajatellut ajavansa juuri hankkimallaan Skodalla eläkeikään asti, mutta Petteri osti pari vuotta vanhan Mersun.

”Autokauppias katsoi vähän, kun Petteri löi rahat pöytään viidenkympin ja satasen seteleinä. Automyyjä soitti seuraavana päivänä, että hän sai yhden viisikymppisen liikaa”, Kari Forsell sanoo.

Bursasporin palkkoja kului ylellisyyksiin.

”Hän osteli kaikkea huippuhienoa. Hän halusi korvata kaikki menetykset yhdellä kertaa.”

Petteri oli lahjakas urheilija. Koulukin sujui hyvin vilkkaudesta huolimatta. Opettajan mukaan Petteri teki tehtäviä niin nopeasti, että vähän häiritsikin muita. Kari pyysi antamaan niin paljon tehtäviä, että Petteri ei kerkiä häiritsemään.

”Hän on älykäs. Kävi ylioppilaaksi ilman kirjoja. Semmoinen se on”, Kari Forsell sanoo.


Entiset kiusaajat tulevat joskus nykyään vastaan Petteri Forsellia Kokkolan kaduilla.

”Nythän ne tietenkin yrittävät olla kavereita, kun olen onnistunut urallani. Suhtaudun varauksella heihin. Muistan kyllä kaikki, jotka ovat nimitelleet ja mitä he ovat sanoneet.”

Forsell sanoo läheistensä opettaneen asiallista suhtautumista entisiin kiusaajiin.

”Ajattelen, että he ovat todennäköisesti muuttuneet ihmisinä. Se heidän ajattelumaailmansa oli kapea silloin, koska he olivat lapsia”, Forsell sanoo.

Forsell kertoo erään henkilön tulleen sanomaan, että ei olisi uskonut, että siitä pikkuisesta lihavasta pojasta, joka pyöri siellä jäähallilla, tulisi jalkapalloilija.

”Hän sanoi, että ansaitsisi syödä hatullisen paskaa. Hän myönsi, että hän oli väärässä. Sen jälkeen pystyin käymään hänen kanssaan normaalin keskustelun.”

Eräs toinen sanoi, että kukaan kiusaajista ei naura enää.

KPV:n otteluissa Kari Forsell tapaa Petterin entisiä valmentajia. Karin mukaan he ovat nolostuneita.

Jäikö Petterille traumoja? Hänestä ei tunnu siltä.

”Se on vain kuulunut elämääni se asia. Se vain on siinä. Luulen, että se on tehnyt minusta vahvemman ihmisen.”

Kansojen liigassa Viro–Suomi perjantaina kello 21.45. Viafree.fi näyttää ottelun.

Kuka?

Petteri Forsell


  A-maajoukkueen ja Puolan liigan Miedz Legnican hyökkääjä.

  Syntynyt 16. lokakuuta 1990.

  Veikkausliigassa 120 ottelua ja 37 maalia.

  Puolan liigassa 11 ottelua ja kuusi maalia.

  Muut seurat: KPV, GBK, VPS, IFK Mariehamn, Bursaspor, Örebro.

  Maajoukkueessa seitsemän ottelua ja yksi maali.

  Harrastaa ruoanlaittoa ja pienoismallien rakentamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Kiusaaminen
 • Petteri Forsell
 • Huuhkajat
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Syöpä lähti, triathlon jäi – Kaisa Ilvesmäki-Jakobsen on nyt maailmanmestari, vaikka luuli jo elämänsä menneen pilalle

 2. 2

  Lähtöruuturangaistus Vettelin lisämurheeksi Yhdysvaltojen FI-osakilpailussa

 3. 3

  HIFK katkaisi murheellisen Porin putkensa – ”Ässät oli kuitenkin vaarallisessa tilassa oleva vastustaja”

 4. 4

  Mira Potkonen joutui kovaan testiin Tammerturnauksessa – avausvoitto tuli hajaäänin

 5. 5

  Rihanna kieltäytyi esiintymästä Super Bowlissa – BBC: Poptähti haluaa tukea polvistumiset aloittanutta pelaajaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vanhempien autolla treeneihin 520 km viikossa ja eväät jään päällä säilössä –maailman­mestareiden arki on karua Helsingissä: ”Ja vielä maksavat siitä”

 2. 2

  Eläinlääkäri Kati Niinistö näkee minuutissa, kelpaako hevonen Horse Show’hun – ”Olemme tapahtuman eläinsuojeluasiamiehiä”

 3. 3

  Miksi upporikas urheilija ärsyyntyy rahasta? Nyrkkeilyn ökymestari Floyd Mayweather poltti päreensä Canelo Álvarezin jättisopimuksesta

 4. 4

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 5. 5

  Kohta pitää kysyä, koska viimeksi NHL:ssä meni näin hyvin – Mikko Rantanen nousi syöttö­pörssin kärkeen ja Laineen tykki lauloi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 3. 3

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 4. 4

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on suuressa vaarassa

 5. 5

  Yhdeksäskin kuolonuhri varmistunut Nepalin suuressa kiipeilyturmassa, onnettomuus yksi pahimmista

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  2. 2

   Jenni Pääskysaarta ”rakennettiin” tunteja, ennen kuin hän kelpasi televisioon – Pääskysaari kyllästyi ja teki lopulta radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   Saudi-Arabia: Alustavien tutkimusten mukaan Khashoggi surmattiin Istanbulissa

  6. 6

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  7. 7

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  8. 8

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  9. 9

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  10. 10

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  4. 4

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  5. 5

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  6. 6

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  7. 7

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  8. 8

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  9. 9

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  10. 10

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  10. 10

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  11. Näytä lisää