Urheilu

Taklaus päähän, ja tunnelma Liigan hermokeskuksessa Pasilassa sähköistyy: ”Näytä vielä kerran ja ota klippi talteen”

HS vieraili jääkiekkoliigan uudessa hermokeskuksessa Pasilassa ja seurasi kiekkoillan tapahtumia. Kaukana ovat ajat, kun maalituomari painoi nappia pikku kopissaan maalin merkiksi.

Erotuomaripaidat kertovat, että nyt ei olla pelkästään katsomassa poikaporukalla jääkiekkoa. Viisi miestä istuu Liigan tilannehuoneessa Pasilassa, ja jokainen tietää roolinsa.

Petri Hiilinen ja Jukka Hakkarainen ovat päävideotuomareita. Heidän asemansa näkyy vihreinä hihoina. Jari-Pekka Mäkiaho, Sami Baggström ja Jukka Katajala ovat videomaalituomareita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaukana ovat ajat, kun jäähallin maalituomari istui kaukalon päässä omassa kopissaan ja sytytti punaisen valon maalin merkiksi. Vihreä valo kertoi pelikatkosta.

”Tilannehuone Pasila, kuuleeko Pori”, Katajala sanoo, kun kello on 17.35 ja pelien alkuun on tasan 55 minuuttia. Jokainen maalituomari testailee linjoja vuorollaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Porista tulee tieto, että on ongelmia saada kattokamerakuva näkyviin. Asia järjestyy, mutta se taitaa olla Porin liigakiekkoilun pienimpiä murheita.

Isomäen hallissa on alkamassa keskiviikkoillan ottelu Ässät–Pelicans, joka kulkee samoja latuja kuin Ässien aikaisemmat liigapelit. Joukkue häviää, ja maalivideotuomari saa tarkastella seitsemää osumaa. Kiireinen ilta.

Kierroksen jokainen maali katsotaan Pasilan tiivistunnelmaisessa huoneessa tarkasti, vaikka hallista ei tilausta tehtäisikään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos jäällä oleva päätuomari pitää kaukalossa tehtyä maalia vähänkin epäselvänä, hän ottaa yhteyden Pasilaan ja video alkaa pyöriä.

Toiminta menee myös toisin päin. Jos päätuomari hyväksyy maalin, vaikka kiekko kimpoaakin tolpasta takaisin, tilannehuone ottaa pikavauhtia yhteyden halliin.

KalPan ja SaiPan voittolaukauskisaan menneessä ottelussa yksi rankkari hylättiin Pasilasta. Tosin tarkistuspyyntö Kuopiosta Pasilaan tuli miltei samoja linjoja pitkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pori kysyy, mistä siellä tiedetään, että ollaan yhteydessä”, Katajala välittää viestiä tilannehuoneeseen.

”Soitetaan puhelimella”, kuuluu Hiilisen ja Hakkaraisen lähes yhtäaikainen vastaus.


Tilannehuoneessa riittää seurattavaa. Kahdeksan isoa ruutua näyttää huippulaatuista kuvaa illan viidestä liigaottelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskellä seisoo iso televisio, joka on jaettu kamerakulmittain useisiin pienempiin näyttöihin. Myös jokaisella maalivideotuomarilla on edessään pöydällä kookas näyttö.

Äänet ovat poissa, vain Ylen jääkiekkokierros kuuluu hiljaisena taustalla. Lattialla on matto, jossa on Liigan logo.

Katsottavaa riittää. Maalit ovat itsestäänselvyys. Lisäksi valmentajilla on oikeus haastaa maalivahdin häirinnästä.

Liigalla on kuusi päävideotuomaria, jotka istuvat vuorollaan Pasilassa. Kiireisenä iltana heitä on kaksi, joskus yksikin riittää. Maalivideotuomareiden työt jakaantuvat yhdeksälle.

Ryhmä kuulostaa pieneltä, kun lähes joka ilta pelataan ja runkosarjaan mahtuu 60 kierrosta.

”Halusimme pitää ryhmän pienenä, että kaikille tulee riittävästi otteluita. Siitä kertyy tarvittava rutiini”, sanoo Liigan kilpailujohtaja Arto I. Järvelä.

Vihreät hihat saa, jos on tuominnut Liigaa, Mestistä tai vaikkapa pelannut näillä tasoilla. Maaleja pääsee laskemaan vähän ohuemmalla kokemuksella.

Kai tästä urakasta saa jonkinlaisen korvauksenkin, kun omien töiden jälkeen katsotaan illat silmä kovana jääkiekkoa.

”Enemmän sain silloin, kun tuomitsin”, sanoo entinen liigatuomari Hakkarainen.

Hän ei tarkenna mutta kertoo iltakorvauksen pyörivän satasen tietämissä.

Jokainen vähänkin tömäkämpi taklaus katsotaan muutamaan kertaan uudestaan. Päätuomari viheltää kentällä, mutta tästä huoneesta raportit lähtevät eteenpäin.

Klipit kootaan kansioihin. Yksi lähtee erotuomarijohtaja Jyri Rönnille, toinen kurinpitoryhmälle ja niin edelleen. Kaukalossa on nykyään vaikea tehdä mitään, ettei päätyisi ”piuhalle”, kuten Liigan kilpailujohtaja Arto I. Järvelä tapaa sanoa.

Kello on 18.36.50, kun Hämeenlinnassa kolahtaa taklaus päähän. Tunnelma sähköistyy heti.

Ajat sanotaan oikeina kellonaikoina, kun hidastukset otetaan talteen ja kelataan myöhemmin uudestaan.

Sportin Jyri Niemi ottaa 2+10 minuuttia kolhittuaan HPK:n Teemu Turusen niskan ja pään seutua. Niemen taklaus pääsee videoklippiin ja päätyy kansioihin.

Kovin pitkälle ilta ei ehdi, kun Lukon pelissä kolahtaa.

”Näytä vielä kerran ja ota klippi talteen”, Hakkarainen pyytää Baggströmiltä. Otos kelautuu ruudulla molempiin suuntiin.

Kuopiosta kuuluu arkisempi tilaus.

”Halusivat syöttäjiä tarkistaa”, Mäkiaho sanoo hetken päästä.

Halleissa päätetään maalintekijät ja syöttäjät heti tuoreeltaan, mutta usein kysytään vahvistusta.

Maalivideotuomarit kelaavat nopeasti tilanteet, ja tieto lähtee Kuopioon. Hetkeä myöhemmin Niiralan montussa kuulutetaan lisätty syöttäjä kysyttyyn maaliin.


Tampereella tapahtuu. Jukurien Ville Hyvärinen taklaa Ilveksen Samuli Vainionpäätä, joka lentää ikävästi päin laitaa.

”Ota klippi ja laita Jyrin kansioon”, Hakkarainen sanoo Baggströmille, ja Rönn saa katseltavaa.

Tilanteesta ei tullut jäähyä, mutta Hyvärisen taklaus pääsi arkistoon.

”Kiviä taskuun vaan”, Hakkarainen sanoo. Hän itsekään ei olisi antanut tilanteesta jäähyä. Vielä toissa kaudella Hakkarainen vihelsi Liigassa. Livetilanteet ovat tuoreessa muistissa.

Toisen erän puolivälissä Liiga-lähetysten tuottaja Oskari Saari ja Telian kutsuvierasjoukko ilmestyvät tilannehuoneen ison lasiseinän taakse. Järvelällä on kiire pitää esitelmää, miten kaikki toimii.

”Taas me ollaan akvaariossa”, Hakkarainen sanoo. ”Harva se ilta joku ryhmä seisoo ulkopuolella.”

Lasiseinän äänieristys jättää Järvelän puheet käytävälle ja pitää hermokeskuksen päätökset sisällä huoneessa.

Ilta etenee, eikä tempo hellitä yhtään.

Kouvolassa KooKoon Malte Strömwall lyö kiekon maaliin Lukon Oskari Setäsen suojien sisältä. Tilanne tulee nopeasti, ja kiekko painuu maaliin.

Päätuomari Aaro Brännare ottaa heti yhteyden Pasilaan. Kestää pitkään, kunnes tilanne selviää: ei maalia. Strömwall osui varusteisiin, ei kiekkoon.

Kaukalossa nopeaa tilannetta olisi ollut mahdotonta nähdä.

Ottelut päättyvät, ilta puolisen tuntia myöhemmin. Saldoksi kertyy 24 maalia ja pari raporttia kurinpitoon – ja monta muuta klippiä Liigan arkistoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Liiga
 • Urheilu
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 2. 2

  Suomi juhlii toisen kerran peräkkäin salibandyn MM-kultaa – konkari Mika Kohonen piti erätauolla voimapuheen: ”Sanoi, että lähdetään nauttimaan”

 3. 3

  Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville

 4. 4

  Otto Virtanen teki suomalaista tennishistoriaa – voitti perinteikkään Orange Bowl -juniori­turnauksen

 5. 5

  Kaisa Mäkäräiselle uran 25. maailmancupin voitto häikäisevällä esityksellä – ”Täytyy panna ’käet’ ristiin, että sama jatkuu”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 2. 2

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 3. 3

  Suomi juhlii toisen kerran peräkkäin salibandyn MM-kultaa – konkari Mika Kohonen piti erätauolla voimapuheen: ”Sanoi, että lähdetään nauttimaan”

 4. 4

  Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville

 5. 5

  Ruotsi lähellä historiallista salibandyfiaskoa – sveitsiläisfanit buuasivat keltapaidoille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ei Kimi, sinulla ei ole juomaa” – Räikkösen ja Ferrari-insinöörin hillitön sanailu jäi kakkoseksi Vettelin jalkoväli-ihmettelyä vastaan

 2. 2

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 3. 3

  ”The Finnisher is back!” – Lauri Markkanen nipisti ratkaisevan korin kotikentällään, eikä seuran ilolle näy loppua

 4. 4

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 5. 5

  Naispelaaja palkittiin ensimmäistä kertaa Kultaisella pallolla – joutui vastaamaan pöyristyttävän seksistiseen kysymykseen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  4. 4

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  6. 6

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  7. 7

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää