Urheilu

”Isäni haukkui periaatteessa ihan lyttyyn”, kertoo Suomen maajoukkue­pelaaja Robert Taylor – pohja­kosketuksen hän koki Englannin kymmenennellä sarja­tasolla

Taylor sai Jyväskylässä superlupauksen maineen, joka herätti kateutta.

Helsinki/Tallinna. Yhtenä vuonna olet superlupaus, toisena vuonna lähes nolla. A-maajoukkuepelaaja Robert Taylorin, 23, nollakokemus tuli mutaisen kentän laidalla Englannin sarjapyramidin lähes alimmalla tasolla.

Entinen suurlupaus istui viisi vuotta sitten Englannissa kymmenennellä sarjatasolla Lincoln Moorlandsin kulahtaneen stadionin vaihtopenkillä. Hänet oli lähetetty lainalle, eikä valmentaja piitannut suomalaisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koutsi sanoi, että en ole tarpeeksi hyvä. Istuin penkillä ja katsoin, kun koutsi poltti röökiä, söi ranskalaisia ja huusi pelaajille mutakentällä. Mietin, että tämä oli tässä”, Taylor kertoo maajoukkueen hotellilla ennen Viro-ottelua.

JJK Jyväskylän kasvatti Taylor muutti 15-vuotiaana Englantiin harjoittelemaan Lincoln Cityn junioreissa. Jos mitään ruusuisia haaveita oli, karisivat ne nopeasti. Taylor päätyi kahden muun junioripelaajan kanssa asumaan paikallisen perheen ahtaisiin tiloihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli kyllä ihan hirveätä, ja ruoat olivat hirveitä. Nainen kokkasi ruoat aamuseitsemältä ja jätti ne pöydälle meille lämmitettäväksi.”

Taylorin mukaan perhe yritti säästää seuralta saamistaan rahoista mahdollisimman paljon itselleen. Pelaajat järjestivät ruokahuollon salaa itse.

”Kun perhe meni kirkkoon, yksi meistä meni ikkunalle vahtimaan, toinen keittiöön ja minä juoksin heittämään ruoat metsään. Sitten kävimme McDonaldsissa hakemassa syötävää”, Taylor sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin pelaajat pääsivät toiseen perheeseen, jossa he viihtyivät paremmin.

Jalkapallo oli perusenglantilaista alasarjafutista. Pitkää palloa päätyyn ja perään, ja sen jälkeen taisteltiin.

”Loppujen lopuksi en enää halunnut jäädä sinne. Näin, miten he kohtelivat niitä junioreita, jotka olivat saaneet ammattilaissopimuksen. Edustusjoukkue lähetti ne lainalle jonnekin alasarjoihin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun oli pakko päästä Englannista pois. Olin 18-vuotias enkä pääse edes kymppidivariin.”

Taylor päätyi kiertämään kolmessa eri joukkueessa lainalla. Jokaisessa joukkueessa hänelle sanottiin, että hänen tasonsa ei riitä avauskokoonpanoon. Taylor tajusi, että Englannissa hänestä ei tule pelaajaa.

”Mietin, että jos pääsen takaisin Suomeen, voin rakentaa urani uudestaan. Minun oli pakko päästä Englannista pois. Olin 18-vuotias enkä pääse edes kymppidivariin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taylor palasi Suomeen ja käynnisti uransa uudelleen JJK:ssa. Sieltä hän päätyi RoPSiin, jossa hän sai paljon vastuuta. Nyt hän pelaa Tromssassa Norjan liigassa hyvää kautta Simo Valakarin valmennuksessa.

Taylorin isä, Paul Taylor oli entinen Veikkausliiga-pelaaja Englannista, joka laittoi pallon Robertin vasemman jalan eteen heti, kun poika nousi seisomaan. Ei tullut vasenjalkaista, vaan tuli umpioikeajalkainen.

Kuusivuotiaana Taylor liittyi JJK:n korttelijoukkueeseen, ja 13-vuotiaana häntä pidettiin jo paikallisena suurlupauksena. Vuonna 2007 lehdet kirjoittivat JJK:n tehneen kuuden vuoden sopimuksen Taylorin kanssa.

”Katkeruutta, kateellisuutta ja ylikritisointia.”

Paul Taylorin mielestä sopimus oli JJK:n julkisuustemppu, joka auttoi perhettä taloudellisesti. Maksut jäivät pois, ja Robert sai muutamat kengät vuodessa.

Poikkeuksellinen sopimus herätti kateutta. Robertin ja hänen isänsä selän takana kyräiltiin.

”Katkeruutta, kateellisuutta ja ylikritisointia. Jos minulla ei mennyt peli hyvin, sain eniten kritiikkiä, vaikka koko joukkueella ei olisi mennyt hyvin. Katkeruus näkyi ihmisten käytöksessä”, Robert sanoo.

Hänen mukaansa isä olisi palauttanut nopeasti maan pinnalle, jos poika olisi pitänyt itseään superlupauksena.

”Ei 13-vuotiaasta voi tietää, tuleeko siitä pelaajaa vai ei. Mieluummin olisi vain pelannut ilman mitään juttuja. En edes usko, että ihmiset pitivät minua superlupauksena. Lehdet vain kirjoittivat niin”, Taylor sanoo.

Seuraavana vuonna perhe muutti Englantiin vuodeksi.

Paul Taylor halusi perheen unohtavan kaiken hehkutuksen kuuden vuoden sopimuksesta. Robert pääsi Nottingham Forestin akatemiaan. Siellä valmentajat näkivät, että Robertista voisi myöhemmin tulla hyvä pelaaja.

”Oli hassua, että hän pääsi sinne akatemiaan muttei Suomessa maajoukkueleirille. Suomessa katsotaan liikaa pelaajan sen hetkistä tasoa, eikä sitä potentiaalia, mitä hänestä voisi tulla”, Paul Taylor sanoo.

Robertin mukaan isä oli aina ankara ja poika sai kuulla aina huonoista peleistä.

”Isäni haukkui periaatteessa ihan lyttyyn. Hän sanoi, että olin paska. Se kuulostaa pahalta nykyään. Sanon, että kaikki pelaajat täällä Huuhkajissa ovat kokeneet vastoinkäymisiä ja heille on sanottu junioreina rumasti”, Taylor sanoo.

Paul Taylor kertoo esimerkin siitä, miten hän teki pojastaan sitkeämpää ja nosti kipukynnystä. 11-vuotiaana Robertin joukkue pelasi KuPSia vastaan. Robert oli tehnyt maalin mutta joutui tulemaan kentältä vääntyneen nilkan takia.

”Vaimoni sanoi, että älä sano mitään. Menin Robertin luokse ja sanoin, että ota teippi jalasta ja mene kentälle. Hän otti sen ja juoksi kentällä pallon perässä. Ei pidä antaa periksi”, Paul Taylor sanoo.

”Jos peli menee huonommin, isä kyselee, mitä oikein tein kentällä.”

Automatkoilla isä ja poika huusivat toisilleen huonon pelin jälkeen. Robertin mukaan ankara kritiikki jatkuu edelleen.

”Jos peli menee huonommin, isä kyselee, mitä oikein tein kentällä.”

Robertin mukaan isä eli tunteella poikansa uraa ja teki kaikkensa pojan eteen rahallisesti ja ajallisesti. Paulin mukaan pojan ei koskaan pidä tyytyä siihen, mitä hänellä on.

”Pidän hänen jalkansa maassa. Kehun kyllä, jos hän on pelannut hyvin”, Paul sanoo.

Robertin mukaan lopuksi riidat sovitaan.

”On isä sanonut minulle monta kertaa, että ehkä futis ei ole sinulle ja ehkä se ei ole oikea juttu. Olemme huutaneet toisillemme ja seuraavana päivänä olemme pyytäneet anteeksi ja menimme potkimaan palloa”, Robert sanoo.

Oppi on mennyt perille. Robertin mukaan hänen pitää vaatia itseltään enemmän ja enemmän. Hän ei ole vielä saavuttanut tarpeeksi.

Viro ja Suomi kohtaavat Kansojen liigan ottelussa Tallinnassa perjantai-iltana kello 21.45. Viasat ja Viafree näyttävät pelin suorana.

Kuka?

Robert Taylor


  Suomen A-maajoukkueen ja Tromsø IL:n keskikenttäpelaaja.6

  Syntynyt Kuopiossa 21. lokakuuta 1994.

  Muut seurat: JJK, Lincoln City, RoPS, AIK.

  Veikkausliigassa 52 ottelua ja 15 maalia.

  Maajoukkueessa kuusi ottelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huuhkajat
 • Jalkapallo
 • Urheilu
 • Kansojen liiga
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

 3. 3

  ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

 4. 4

  Eva Wahlström kertoo yllättävän asian ennen Madison Square Gardenin huippuottelua – ”Tuo turvallisen olon, kun aivot kestävät paremmin”

 5. 5

  Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 3. 3

  Salibandy tarvitsee ikäviäkin päätöksiä – muutokset eivät miellytä mutta voivat olla elintärkeitä lajin tulevaisuudelle

 4. 4

  Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

 5. 5

  ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ei Kimi, sinulla ei ole juomaa” – Räikkösen ja Ferrari-insinöörin hillitön sanailu jäi kakkoseksi Vettelin jalkoväli-ihmettelyä vastaan

 2. 2

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 3. 3

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 4. 4

  ”The Finnisher is back!” – Lauri Markkanen nipisti ratkaisevan korin kotikentällään, eikä seuran ilolle näy loppua

 5. 5

  Naispelaaja palkittiin ensimmäistä kertaa Kultaisella pallolla – joutui vastaamaan pöyristyttävän seksistiseen kysymykseen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  2. 2

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  5. 5

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  6. 6

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  7. 7

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  8. 8

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  9. 9

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  10. 10

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää