Urheilu

”Isäni haukkui periaatteessa ihan lyttyyn”, kertoo Suomen maajoukkue­pelaaja Robert Taylor – pohja­kosketuksen hän koki Englannin kymmenennellä sarja­tasolla

Taylor sai Jyväskylässä superlupauksen maineen, joka herätti kateutta.

Helsinki/Tallinna. Yhtenä vuonna olet superlupaus, toisena vuonna lähes nolla. A-maajoukkuepelaaja Robert Taylorin, 23, nollakokemus tuli mutaisen kentän laidalla Englannin sarjapyramidin lähes alimmalla tasolla.

Entinen suurlupaus istui viisi vuotta sitten Englannissa kymmenennellä sarjatasolla Lincoln Moorlandsin kulahtaneen stadionin vaihtopenkillä. Hänet oli lähetetty lainalle, eikä valmentaja piitannut suomalaisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koutsi sanoi, että en ole tarpeeksi hyvä. Istuin penkillä ja katsoin, kun koutsi poltti röökiä, söi ranskalaisia ja huusi pelaajille mutakentällä. Mietin, että tämä oli tässä”, Taylor kertoo maajoukkueen hotellilla ennen Viro-ottelua.

JJK Jyväskylän kasvatti Taylor muutti 15-vuotiaana Englantiin harjoittelemaan Lincoln Cityn junioreissa. Jos mitään ruusuisia haaveita oli, karisivat ne nopeasti. Taylor päätyi kahden muun junioripelaajan kanssa asumaan paikallisen perheen ahtaisiin tiloihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli kyllä ihan hirveätä, ja ruoat olivat hirveitä. Nainen kokkasi ruoat aamuseitsemältä ja jätti ne pöydälle meille lämmitettäväksi.”

Taylorin mukaan perhe yritti säästää seuralta saamistaan rahoista mahdollisimman paljon itselleen. Pelaajat järjestivät ruokahuollon salaa itse.

”Kun perhe meni kirkkoon, yksi meistä meni ikkunalle vahtimaan, toinen keittiöön ja minä juoksin heittämään ruoat metsään. Sitten kävimme McDonaldsissa hakemassa syötävää”, Taylor sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin pelaajat pääsivät toiseen perheeseen, jossa he viihtyivät paremmin.

Jalkapallo oli perusenglantilaista alasarjafutista. Pitkää palloa päätyyn ja perään, ja sen jälkeen taisteltiin.

”Loppujen lopuksi en enää halunnut jäädä sinne. Näin, miten he kohtelivat niitä junioreita, jotka olivat saaneet ammattilaissopimuksen. Edustusjoukkue lähetti ne lainalle jonnekin alasarjoihin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun oli pakko päästä Englannista pois. Olin 18-vuotias enkä pääse edes kymppidivariin.”

Taylor päätyi kiertämään kolmessa eri joukkueessa lainalla. Jokaisessa joukkueessa hänelle sanottiin, että hänen tasonsa ei riitä avauskokoonpanoon. Taylor tajusi, että Englannissa hänestä ei tule pelaajaa.

”Mietin, että jos pääsen takaisin Suomeen, voin rakentaa urani uudestaan. Minun oli pakko päästä Englannista pois. Olin 18-vuotias enkä pääse edes kymppidivariin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taylor palasi Suomeen ja käynnisti uransa uudelleen JJK:ssa. Sieltä hän päätyi RoPSiin, jossa hän sai paljon vastuuta. Nyt hän pelaa Tromssassa Norjan liigassa hyvää kautta Simo Valakarin valmennuksessa.

Taylorin isä, Paul Taylor oli entinen Veikkausliiga-pelaaja Englannista, joka laittoi pallon Robertin vasemman jalan eteen heti, kun poika nousi seisomaan. Ei tullut vasenjalkaista, vaan tuli umpioikeajalkainen.

Kuusivuotiaana Taylor liittyi JJK:n korttelijoukkueeseen, ja 13-vuotiaana häntä pidettiin jo paikallisena suurlupauksena. Vuonna 2007 lehdet kirjoittivat JJK:n tehneen kuuden vuoden sopimuksen Taylorin kanssa.

”Katkeruutta, kateellisuutta ja ylikritisointia.”

Paul Taylorin mielestä sopimus oli JJK:n julkisuustemppu, joka auttoi perhettä taloudellisesti. Maksut jäivät pois, ja Robert sai muutamat kengät vuodessa.

Poikkeuksellinen sopimus herätti kateutta. Robertin ja hänen isänsä selän takana kyräiltiin.

”Katkeruutta, kateellisuutta ja ylikritisointia. Jos minulla ei mennyt peli hyvin, sain eniten kritiikkiä, vaikka koko joukkueella ei olisi mennyt hyvin. Katkeruus näkyi ihmisten käytöksessä”, Robert sanoo.

Hänen mukaansa isä olisi palauttanut nopeasti maan pinnalle, jos poika olisi pitänyt itseään superlupauksena.

”Ei 13-vuotiaasta voi tietää, tuleeko siitä pelaajaa vai ei. Mieluummin olisi vain pelannut ilman mitään juttuja. En edes usko, että ihmiset pitivät minua superlupauksena. Lehdet vain kirjoittivat niin”, Taylor sanoo.

Seuraavana vuonna perhe muutti Englantiin vuodeksi.

Paul Taylor halusi perheen unohtavan kaiken hehkutuksen kuuden vuoden sopimuksesta. Robert pääsi Nottingham Forestin akatemiaan. Siellä valmentajat näkivät, että Robertista voisi myöhemmin tulla hyvä pelaaja.

”Oli hassua, että hän pääsi sinne akatemiaan muttei Suomessa maajoukkueleirille. Suomessa katsotaan liikaa pelaajan sen hetkistä tasoa, eikä sitä potentiaalia, mitä hänestä voisi tulla”, Paul Taylor sanoo.

Robertin mukaan isä oli aina ankara ja poika sai kuulla aina huonoista peleistä.

”Isäni haukkui periaatteessa ihan lyttyyn. Hän sanoi, että olin paska. Se kuulostaa pahalta nykyään. Sanon, että kaikki pelaajat täällä Huuhkajissa ovat kokeneet vastoinkäymisiä ja heille on sanottu junioreina rumasti”, Taylor sanoo.

Paul Taylor kertoo esimerkin siitä, miten hän teki pojastaan sitkeämpää ja nosti kipukynnystä. 11-vuotiaana Robertin joukkue pelasi KuPSia vastaan. Robert oli tehnyt maalin mutta joutui tulemaan kentältä vääntyneen nilkan takia.

”Vaimoni sanoi, että älä sano mitään. Menin Robertin luokse ja sanoin, että ota teippi jalasta ja mene kentälle. Hän otti sen ja juoksi kentällä pallon perässä. Ei pidä antaa periksi”, Paul Taylor sanoo.

”Jos peli menee huonommin, isä kyselee, mitä oikein tein kentällä.”

Automatkoilla isä ja poika huusivat toisilleen huonon pelin jälkeen. Robertin mukaan ankara kritiikki jatkuu edelleen.

”Jos peli menee huonommin, isä kyselee, mitä oikein tein kentällä.”

Robertin mukaan isä eli tunteella poikansa uraa ja teki kaikkensa pojan eteen rahallisesti ja ajallisesti. Paulin mukaan pojan ei koskaan pidä tyytyä siihen, mitä hänellä on.

”Pidän hänen jalkansa maassa. Kehun kyllä, jos hän on pelannut hyvin”, Paul sanoo.

Robertin mukaan lopuksi riidat sovitaan.

”On isä sanonut minulle monta kertaa, että ehkä futis ei ole sinulle ja ehkä se ei ole oikea juttu. Olemme huutaneet toisillemme ja seuraavana päivänä olemme pyytäneet anteeksi ja menimme potkimaan palloa”, Robert sanoo.

Oppi on mennyt perille. Robertin mukaan hänen pitää vaatia itseltään enemmän ja enemmän. Hän ei ole vielä saavuttanut tarpeeksi.

Viro ja Suomi kohtaavat Kansojen liigan ottelussa Tallinnassa perjantai-iltana kello 21.45. Viasat ja Viafree näyttävät pelin suorana.

Kuka?

Robert Taylor


  Suomen A-maajoukkueen ja Tromsø IL:n keskikenttäpelaaja.6

  Syntynyt Kuopiossa 21. lokakuuta 1994.

  Muut seurat: JJK, Lincoln City, RoPS, AIK.

  Veikkausliigassa 52 ottelua ja 15 maalia.

  Maajoukkueessa kuusi ottelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huuhkajat
 • Jalkapallo
 • Urheilu
 • Kansojen liiga
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 2. 2

  Harri Kirvesniemi on huolissaan Suomen huippuhiihdon tulevaisuudesta – kuuli terävän kommentin norjalaiselta olympiavoittajalta: ”Enpä yhtään ihmettele, jos eivät pärjää norjalaisille”

 3. 3

  Laineen ja Barkovin Suomen NHL-pelit näkyvät televisiossa ilmaiseksi – kumpikin ottelu myyty loppuun

 4. 4

  Snookermestari Robin Hull kertoo avoimesti vakavasta sairaudestaan: Pelaaminen on painajaista, kuin olisi toisen kehossa

 5. 5

  Liiga menettää rutkasti pelaajiaan isompiin sarjoihin – ulko­maille lähti joukkueellisen verran enemmän pelaajia kuin ulko­mailta tuli Suomeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 2. 2

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on suuressa vaarassa

 3. 3

  Valmentaja Sanna Backlund paljastaa millä reseptillä huippuratsastajia tehdään – ”Valmennusshoppailu ei auta vaan pitää tehdä paljon töitä”

 4. 4

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 5. 5

  Snookermestari Robin Hull kertoo avoimesti vakavasta sairaudestaan: Pelaaminen on painajaista, kuin olisi toisen kehossa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Olympiavoittaja Iivo Niskanen kohtasi vuoristoleirillä ei-toivottua harjoitusseuraa – ”Kierretään ne tällä kertaa kauempaa”

 3. 3

  Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

 4. 4

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 5. 5

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on suuressa vaarassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  2. 2

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  3. 3

   Viisumi kouraan eli kuinka Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  4. 4

   Kun hengityskone oli sammutettu, puoli­vuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, jos perinnöllinen sairaus olisi löytynyt ajoissa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  6. 6

   ”Ehkä joskus opin elämään ilman häntä” – Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, mitä 39-vuotiaana kuollut omintakeinen taiteilija heille opetti, ja kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  7. 7

   Poreammeessa perustettu kasvu­rahasto teki 100 miljoonan euron kaupan – yli 18 vuoden tappio­putken jälkeen Ekahau osui kulta­suoneen

  8. 8

   Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

  9. 9

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Myös Trump sanoo pyytäneensä nauhoitusta

  10. 10

   Kaaoksen maailmassa kukaan ei ole turvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Myös Trump sanoo pyytäneensä nauhoitusta

  4. 4

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  9. 9

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  10. 10

   Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ihmisen go-lautapelissä voittaneen tekoälyn piti olla totta ehkä vasta vuonna 2035 – kauhu­kuvissa tekoäly mellastaa pian verkossa
  3. Tieteen kannattajat ylenkatsovat salaliittoteoreetikoita, vaikka ei kannattaisi, sanoo salaliittojen tutkija – Näin fiksutkin ajattelijat haksahtavat harhaluuloihin Tilaajille
  4. Liiga menettää rutkasti pelaajiaan isompiin sarjoihin – ulko­maille lähti joukkueellisen verran enemmän pelaajia kuin ulko­mailta tuli Suomeen
  5. Suomi ei voi voittaa ilman maailman parhaita koodareita, kirjoittavat Supercellin Paananen, Nokian Siilasmaa ja joukko yritys­johtajia sekä pormestari
  6. Poreammeessa perustettu kasvu­rahasto teki 100 miljoonan euron kaupan – yli 18 vuoden tappio­putken jälkeen Ekahau osui kulta­suoneen
  7. Kaaoksen maailmassa kukaan ei ole turvassa
  8. ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton Tilaajille
  9. ”Täällä kokeillaan tekijöiden, suunnittelijoiden, urakoitsijan ja rakentajien taito­rajoja” – Oodi avautuu ajallaan joulu­kuussa, lupaa rakentaja
  10. Kun hengityskone oli sammutettu, puoli­vuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, jos perinnöllinen sairaus olisi löytynyt ajoissa Tilaajille
  11. ”Ehkä joskus opin elämään ilman häntä” – Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, mitä 39-vuotiaana kuollut omintakeinen taiteilija heille opetti, ja kuinka paljon he menettivät Tilaajille
  12. Näytä lisää