Urheilu

”Isäni haukkui periaatteessa ihan lyttyyn”, kertoo Suomen maajoukkue­pelaaja Robert Taylor – pohja­kosketuksen hän koki Englannin kymmenennellä sarja­tasolla

Taylor sai Jyväskylässä superlupauksen maineen, joka herätti kateutta.

Helsinki/Tallinna. Yhtenä vuonna olet superlupaus, toisena vuonna lähes nolla. A-maajoukkuepelaaja Robert Taylorin, 23, nollakokemus tuli mutaisen kentän laidalla Englannin sarjapyramidin lähes alimmalla tasolla.

Entinen suurlupaus istui viisi vuotta sitten Englannissa kymmenennellä sarjatasolla Lincoln Moorlandsin kulahtaneen stadionin vaihtopenkillä. Hänet oli lähetetty lainalle, eikä valmentaja piitannut suomalaisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koutsi sanoi, että en ole tarpeeksi hyvä. Istuin penkillä ja katsoin, kun koutsi poltti röökiä, söi ranskalaisia ja huusi pelaajille mutakentällä. Mietin, että tämä oli tässä”, Taylor kertoo maajoukkueen hotellilla ennen Viro-ottelua.

JJK Jyväskylän kasvatti Taylor muutti 15-vuotiaana Englantiin harjoittelemaan Lincoln Cityn junioreissa. Jos mitään ruusuisia haaveita oli, karisivat ne nopeasti. Taylor päätyi kahden muun junioripelaajan kanssa asumaan paikallisen perheen ahtaisiin tiloihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli kyllä ihan hirveätä, ja ruoat olivat hirveitä. Nainen kokkasi ruoat aamuseitsemältä ja jätti ne pöydälle meille lämmitettäväksi.”

Taylorin mukaan perhe yritti säästää seuralta saamistaan rahoista mahdollisimman paljon itselleen. Pelaajat järjestivät ruokahuollon salaa itse.

”Kun perhe meni kirkkoon, yksi meistä meni ikkunalle vahtimaan, toinen keittiöön ja minä juoksin heittämään ruoat metsään. Sitten kävimme McDonaldsissa hakemassa syötävää”, Taylor sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin pelaajat pääsivät toiseen perheeseen, jossa he viihtyivät paremmin.

Jalkapallo oli perusenglantilaista alasarjafutista. Pitkää palloa päätyyn ja perään, ja sen jälkeen taisteltiin.

”Loppujen lopuksi en enää halunnut jäädä sinne. Näin, miten he kohtelivat niitä junioreita, jotka olivat saaneet ammattilaissopimuksen. Edustusjoukkue lähetti ne lainalle jonnekin alasarjoihin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun oli pakko päästä Englannista pois. Olin 18-vuotias enkä pääse edes kymppidivariin.”

Taylor päätyi kiertämään kolmessa eri joukkueessa lainalla. Jokaisessa joukkueessa hänelle sanottiin, että hänen tasonsa ei riitä avauskokoonpanoon. Taylor tajusi, että Englannissa hänestä ei tule pelaajaa.

”Mietin, että jos pääsen takaisin Suomeen, voin rakentaa urani uudestaan. Minun oli pakko päästä Englannista pois. Olin 18-vuotias enkä pääse edes kymppidivariin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taylor palasi Suomeen ja käynnisti uransa uudelleen JJK:ssa. Sieltä hän päätyi RoPSiin, jossa hän sai paljon vastuuta. Nyt hän pelaa Tromssassa Norjan liigassa hyvää kautta Simo Valakarin valmennuksessa.

Taylorin isä, Paul Taylor oli entinen Veikkausliiga-pelaaja Englannista, joka laittoi pallon Robertin vasemman jalan eteen heti, kun poika nousi seisomaan. Ei tullut vasenjalkaista, vaan tuli umpioikeajalkainen.

Kuusivuotiaana Taylor liittyi JJK:n korttelijoukkueeseen, ja 13-vuotiaana häntä pidettiin jo paikallisena suurlupauksena. Vuonna 2007 lehdet kirjoittivat JJK:n tehneen kuuden vuoden sopimuksen Taylorin kanssa.

”Katkeruutta, kateellisuutta ja ylikritisointia.”

Paul Taylorin mielestä sopimus oli JJK:n julkisuustemppu, joka auttoi perhettä taloudellisesti. Maksut jäivät pois, ja Robert sai muutamat kengät vuodessa.

Poikkeuksellinen sopimus herätti kateutta. Robertin ja hänen isänsä selän takana kyräiltiin.

”Katkeruutta, kateellisuutta ja ylikritisointia. Jos minulla ei mennyt peli hyvin, sain eniten kritiikkiä, vaikka koko joukkueella ei olisi mennyt hyvin. Katkeruus näkyi ihmisten käytöksessä”, Robert sanoo.

Hänen mukaansa isä olisi palauttanut nopeasti maan pinnalle, jos poika olisi pitänyt itseään superlupauksena.

”Ei 13-vuotiaasta voi tietää, tuleeko siitä pelaajaa vai ei. Mieluummin olisi vain pelannut ilman mitään juttuja. En edes usko, että ihmiset pitivät minua superlupauksena. Lehdet vain kirjoittivat niin”, Taylor sanoo.

Seuraavana vuonna perhe muutti Englantiin vuodeksi.

Paul Taylor halusi perheen unohtavan kaiken hehkutuksen kuuden vuoden sopimuksesta. Robert pääsi Nottingham Forestin akatemiaan. Siellä valmentajat näkivät, että Robertista voisi myöhemmin tulla hyvä pelaaja.

”Oli hassua, että hän pääsi sinne akatemiaan muttei Suomessa maajoukkueleirille. Suomessa katsotaan liikaa pelaajan sen hetkistä tasoa, eikä sitä potentiaalia, mitä hänestä voisi tulla”, Paul Taylor sanoo.

Robertin mukaan isä oli aina ankara ja poika sai kuulla aina huonoista peleistä.

”Isäni haukkui periaatteessa ihan lyttyyn. Hän sanoi, että olin paska. Se kuulostaa pahalta nykyään. Sanon, että kaikki pelaajat täällä Huuhkajissa ovat kokeneet vastoinkäymisiä ja heille on sanottu junioreina rumasti”, Taylor sanoo.

Paul Taylor kertoo esimerkin siitä, miten hän teki pojastaan sitkeämpää ja nosti kipukynnystä. 11-vuotiaana Robertin joukkue pelasi KuPSia vastaan. Robert oli tehnyt maalin mutta joutui tulemaan kentältä vääntyneen nilkan takia.

”Vaimoni sanoi, että älä sano mitään. Menin Robertin luokse ja sanoin, että ota teippi jalasta ja mene kentälle. Hän otti sen ja juoksi kentällä pallon perässä. Ei pidä antaa periksi”, Paul Taylor sanoo.

”Jos peli menee huonommin, isä kyselee, mitä oikein tein kentällä.”

Automatkoilla isä ja poika huusivat toisilleen huonon pelin jälkeen. Robertin mukaan ankara kritiikki jatkuu edelleen.

”Jos peli menee huonommin, isä kyselee, mitä oikein tein kentällä.”

Robertin mukaan isä eli tunteella poikansa uraa ja teki kaikkensa pojan eteen rahallisesti ja ajallisesti. Paulin mukaan pojan ei koskaan pidä tyytyä siihen, mitä hänellä on.

”Pidän hänen jalkansa maassa. Kehun kyllä, jos hän on pelannut hyvin”, Paul sanoo.

Robertin mukaan lopuksi riidat sovitaan.

”On isä sanonut minulle monta kertaa, että ehkä futis ei ole sinulle ja ehkä se ei ole oikea juttu. Olemme huutaneet toisillemme ja seuraavana päivänä olemme pyytäneet anteeksi ja menimme potkimaan palloa”, Robert sanoo.

Oppi on mennyt perille. Robertin mukaan hänen pitää vaatia itseltään enemmän ja enemmän. Hän ei ole vielä saavuttanut tarpeeksi.

Viro ja Suomi kohtaavat Kansojen liigan ottelussa Tallinnassa perjantai-iltana kello 21.45. Viasat ja Viafree näyttävät pelin suorana.

Kuka?

Robert Taylor


  Suomen A-maajoukkueen ja Tromsø IL:n keskikenttäpelaaja.6

  Syntynyt Kuopiossa 21. lokakuuta 1994.

  Muut seurat: JJK, Lincoln City, RoPS, AIK.

  Veikkausliigassa 52 ottelua ja 15 maalia.

  Maajoukkueessa kuusi ottelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huuhkajat
 • Jalkapallo
 • Urheilu
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jokerit ajautui tappioputkeen – Spartak rökitti taas oikein kunnolla: ”Kaikkien on syytä katsoa peliin ja päävalmentajan etunenässä.”

 2. 2

  José Mourinho sai potkut – mediatietojen mukaan United maksaa 27 miljoonan euron erorahan, päälle jättimäinen hotellilasku

 3. 3

  Keinoheppa Simppa ravaa nappia painamalla – hevossimulaattori voisi tuoda ratsastajille kaivattuja harjoitustunteja

 4. 4

  IFK:n Iikka Kangasniemi hurjassa vedossa, joukkueelle kolmas voitto peräkkäin: ”Pelin edetessä jokainen jätkä oli valmis kamppailemaan”

 5. 5

  Roman Eremenko taas ilman seuraa – Spartakista tulivat potkut

 6. Näytä lisää
 1. 1

  José Mourinho sai potkut – mediatietojen mukaan United maksaa 27 miljoonan euron erorahan, päälle jättimäinen hotellilasku

 2. 2

  Keinoheppa Simppa ravaa nappia painamalla – hevossimulaattori voisi tuoda ratsastajille kaivattuja harjoitustunteja

 3. 3

  Lewis Hamilton kutsui entistä kotikaupunkiaan slummiksi ja suututti Stevenagen asukkaat ja kaupungin johdon – ”Hän on todellakin menettänyt todellisuudentajunsa”

 4. 4

  17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

 5. 5

  24-vuotias brasilaisihme sai havaijilaisrannat hurmioon lautatempuillaan – katso videolta surffauksen tuoreen maailmanmestarin tyylinäytteet

 6. Näytä lisää
 1. 1

  17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 4. 4

  Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

 5. 5

  Suomalaisen salibandyn menestynein naispelaaja Katriina Saarinen toipuu syöpähoidoista, mutta sairaudesta ei pääse eroon – ”Asian kanssa voi elää, koska ei ole vaihtoehtoa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Poikkeuksellinen käänne oikeudessa: Tuomari haukkui Trumpin ex-neuvon­antajan, perui puheensa ja lykkäsi tuomion julistamista

  6. 6

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  7. 7

   Britannia varautuu äkkieroon EU:sta – puolustusministeri lupasi armeijankin valmistautuvan auttamaan

  8. 8

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää