Urheilu

”Isäni haukkui periaatteessa ihan lyttyyn”, kertoo Suomen maajoukkue­pelaaja Robert Taylor – pohja­kosketuksen hän koki Englannin kymmenennellä sarja­tasolla

Taylor sai Jyväskylässä superlupauksen maineen, joka herätti kateutta.

Helsinki/Tallinna. Yhtenä vuonna olet superlupaus, toisena vuonna lähes nolla. A-maajoukkuepelaaja Robert Taylorin, 23, nollakokemus tuli mutaisen kentän laidalla Englannin sarjapyramidin lähes alimmalla tasolla.

Entinen suurlupaus istui viisi vuotta sitten Englannissa kymmenennellä sarjatasolla Lincoln Moorlandsin kulahtaneen stadionin vaihtopenkillä. Hänet oli lähetetty lainalle, eikä valmentaja piitannut suomalaisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koutsi sanoi, että en ole tarpeeksi hyvä. Istuin penkillä ja katsoin, kun koutsi poltti röökiä, söi ranskalaisia ja huusi pelaajille mutakentällä. Mietin, että tämä oli tässä”, Taylor kertoo maajoukkueen hotellilla ennen Viro-ottelua.

JJK Jyväskylän kasvatti Taylor muutti 15-vuotiaana Englantiin harjoittelemaan Lincoln Cityn junioreissa. Jos mitään ruusuisia haaveita oli, karisivat ne nopeasti. Taylor päätyi kahden muun junioripelaajan kanssa asumaan paikallisen perheen ahtaisiin tiloihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli kyllä ihan hirveätä, ja ruoat olivat hirveitä. Nainen kokkasi ruoat aamuseitsemältä ja jätti ne pöydälle meille lämmitettäväksi.”

Taylorin mukaan perhe yritti säästää seuralta saamistaan rahoista mahdollisimman paljon itselleen. Pelaajat järjestivät ruokahuollon salaa itse.

”Kun perhe meni kirkkoon, yksi meistä meni ikkunalle vahtimaan, toinen keittiöön ja minä juoksin heittämään ruoat metsään. Sitten kävimme McDonaldsissa hakemassa syötävää”, Taylor sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin pelaajat pääsivät toiseen perheeseen, jossa he viihtyivät paremmin.

Jalkapallo oli perusenglantilaista alasarjafutista. Pitkää palloa päätyyn ja perään, ja sen jälkeen taisteltiin.

”Loppujen lopuksi en enää halunnut jäädä sinne. Näin, miten he kohtelivat niitä junioreita, jotka olivat saaneet ammattilaissopimuksen. Edustusjoukkue lähetti ne lainalle jonnekin alasarjoihin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun oli pakko päästä Englannista pois. Olin 18-vuotias enkä pääse edes kymppidivariin.”

Taylor päätyi kiertämään kolmessa eri joukkueessa lainalla. Jokaisessa joukkueessa hänelle sanottiin, että hänen tasonsa ei riitä avauskokoonpanoon. Taylor tajusi, että Englannissa hänestä ei tule pelaajaa.

”Mietin, että jos pääsen takaisin Suomeen, voin rakentaa urani uudestaan. Minun oli pakko päästä Englannista pois. Olin 18-vuotias enkä pääse edes kymppidivariin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taylor palasi Suomeen ja käynnisti uransa uudelleen JJK:ssa. Sieltä hän päätyi RoPSiin, jossa hän sai paljon vastuuta. Nyt hän pelaa Tromssassa Norjan liigassa hyvää kautta Simo Valakarin valmennuksessa.

Taylorin isä, Paul Taylor oli entinen Veikkausliiga-pelaaja Englannista, joka laittoi pallon Robertin vasemman jalan eteen heti, kun poika nousi seisomaan. Ei tullut vasenjalkaista, vaan tuli umpioikeajalkainen.

Kuusivuotiaana Taylor liittyi JJK:n korttelijoukkueeseen, ja 13-vuotiaana häntä pidettiin jo paikallisena suurlupauksena. Vuonna 2007 lehdet kirjoittivat JJK:n tehneen kuuden vuoden sopimuksen Taylorin kanssa.

”Katkeruutta, kateellisuutta ja ylikritisointia.”

Paul Taylorin mielestä sopimus oli JJK:n julkisuustemppu, joka auttoi perhettä taloudellisesti. Maksut jäivät pois, ja Robert sai muutamat kengät vuodessa.

Poikkeuksellinen sopimus herätti kateutta. Robertin ja hänen isänsä selän takana kyräiltiin.

”Katkeruutta, kateellisuutta ja ylikritisointia. Jos minulla ei mennyt peli hyvin, sain eniten kritiikkiä, vaikka koko joukkueella ei olisi mennyt hyvin. Katkeruus näkyi ihmisten käytöksessä”, Robert sanoo.

Hänen mukaansa isä olisi palauttanut nopeasti maan pinnalle, jos poika olisi pitänyt itseään superlupauksena.

”Ei 13-vuotiaasta voi tietää, tuleeko siitä pelaajaa vai ei. Mieluummin olisi vain pelannut ilman mitään juttuja. En edes usko, että ihmiset pitivät minua superlupauksena. Lehdet vain kirjoittivat niin”, Taylor sanoo.

Seuraavana vuonna perhe muutti Englantiin vuodeksi.

Paul Taylor halusi perheen unohtavan kaiken hehkutuksen kuuden vuoden sopimuksesta. Robert pääsi Nottingham Forestin akatemiaan. Siellä valmentajat näkivät, että Robertista voisi myöhemmin tulla hyvä pelaaja.

”Oli hassua, että hän pääsi sinne akatemiaan muttei Suomessa maajoukkueleirille. Suomessa katsotaan liikaa pelaajan sen hetkistä tasoa, eikä sitä potentiaalia, mitä hänestä voisi tulla”, Paul Taylor sanoo.

Robertin mukaan isä oli aina ankara ja poika sai kuulla aina huonoista peleistä.

”Isäni haukkui periaatteessa ihan lyttyyn. Hän sanoi, että olin paska. Se kuulostaa pahalta nykyään. Sanon, että kaikki pelaajat täällä Huuhkajissa ovat kokeneet vastoinkäymisiä ja heille on sanottu junioreina rumasti”, Taylor sanoo.

Paul Taylor kertoo esimerkin siitä, miten hän teki pojastaan sitkeämpää ja nosti kipukynnystä. 11-vuotiaana Robertin joukkue pelasi KuPSia vastaan. Robert oli tehnyt maalin mutta joutui tulemaan kentältä vääntyneen nilkan takia.

”Vaimoni sanoi, että älä sano mitään. Menin Robertin luokse ja sanoin, että ota teippi jalasta ja mene kentälle. Hän otti sen ja juoksi kentällä pallon perässä. Ei pidä antaa periksi”, Paul Taylor sanoo.

”Jos peli menee huonommin, isä kyselee, mitä oikein tein kentällä.”

Automatkoilla isä ja poika huusivat toisilleen huonon pelin jälkeen. Robertin mukaan ankara kritiikki jatkuu edelleen.

”Jos peli menee huonommin, isä kyselee, mitä oikein tein kentällä.”

Robertin mukaan isä eli tunteella poikansa uraa ja teki kaikkensa pojan eteen rahallisesti ja ajallisesti. Paulin mukaan pojan ei koskaan pidä tyytyä siihen, mitä hänellä on.

”Pidän hänen jalkansa maassa. Kehun kyllä, jos hän on pelannut hyvin”, Paul sanoo.

Robertin mukaan lopuksi riidat sovitaan.

”On isä sanonut minulle monta kertaa, että ehkä futis ei ole sinulle ja ehkä se ei ole oikea juttu. Olemme huutaneet toisillemme ja seuraavana päivänä olemme pyytäneet anteeksi ja menimme potkimaan palloa”, Robert sanoo.

Oppi on mennyt perille. Robertin mukaan hänen pitää vaatia itseltään enemmän ja enemmän. Hän ei ole vielä saavuttanut tarpeeksi.

Viro ja Suomi kohtaavat Kansojen liigan ottelussa Tallinnassa perjantai-iltana kello 21.45. Viasat ja Viafree näyttävät pelin suorana.

Kuka?

Robert Taylor


  Suomen A-maajoukkueen ja Tromsø IL:n keskikenttäpelaaja.6

  Syntynyt Kuopiossa 21. lokakuuta 1994.

  Muut seurat: JJK, Lincoln City, RoPS, AIK.

  Veikkausliigassa 52 ottelua ja 15 maalia.

  Maajoukkueessa kuusi ottelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huuhkajat
 • Jalkapallo
 • Urheilu
 • Kansojen liiga
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Taitavan keskushyökkääjän Ville Viitaluoman jääkiekkoura on ohi

 2. 2

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 3. 3

  Eläinlääkäri Kati Niinistö näkee minuutissa, kelpaako hevonen Horse Show’hun – ”Olemme tapahtuman eläinsuojeluasiamiehiä”

 4. 4

  Kontinen ja Peers pitivät vauhtia ja ottivat toisenkin voiton Talin tennisillassa: ”Oli kiva, kun sain antaa jotain takaisin”

 5. 5

  Naisten jalkapalloilun sankari murhattiin raa’asti Meksikossa – ruumis löytyi rantalomakohteesta muoviin käärittynä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 2. 2

  Naisten jalkapalloilun sankari murhattiin raa’asti Meksikossa – ruumis löytyi rantalomakohteesta muoviin käärittynä

 3. 3

  Eläinlääkäri Kati Niinistö näkee minuutissa, kelpaako hevonen Horse Show’hun – ”Olemme tapahtuman eläinsuojeluasiamiehiä”

 4. 4

  Suomen suurimmat kiekkoseurat ruokkivat KHL:ää – Liiga on yhä selvemmin kasvattajasarja, jossa laatuvajetta korjataan omilla junioreilla

 5. 5

  Harri Kirvesniemi on huolissaan Suomen huippuhiihdon tulevaisuudesta – kuuli terävän kommentin norjalaiselta olympiavoittajalta: ”Enpä yhtään ihmettele, jos eivät pärjää norjalaisille”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 3. 3

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 4. 4

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on suuressa vaarassa

 5. 5

  Yhdeksäskin kuolonuhri varmistunut Nepalin suuressa kiipeilyturmassa, onnettomuus yksi pahimmista

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  3. 3

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  4. 4

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  5. 5

   Donald Trump sanoi uskovansa Jamal Khashoggin kuolleen: ”Siltä se todellakin näyttää”

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisilla suuri operaatio Pertunmaan Kuortissa – tutkii vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta

  9. 9

   Auto suistui järveen Kuopiossa – sukeltaja löysi ikkunasta ulos päässeen kuljettajan 30 metrin päästä rannasta

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää