Urheilu

Apulannan Sipe Santapukki on myös intohimoinen jääkiekkopomo: ”Vitsi kun voisin sanoa enemmän, mutta vuoden sisällä tulette kuulemaan”

Apulannan rumpali istuu liigajoukkue Pelicansin hallituksessa.

Lahden jäähallin eli Isku-areenan Lämäri-ravintolasta löytyy rumpali Simo ”Sipe” Santapukki lapsi sylissään. Ukko-poika alkaa protestoida, kun jääkiekkotreenien katselu päättyy ja hänet siirretään vaunuihin. Nopeasti lapsi rauhoittuu, ja Santapukin puoliso ja lapsen äiti, entinen huippusuunnistaja Minna Kauppi lähtee viemään poikaa päiväunille.

Tämä on urheilujuttu, mutta haastateltavana ei ole moninkertainen maailmanmestari vaan Apulannan rumpali Sipe Santapukki. Hän on myös muun muassa kiinteistöjä omistavan Apulanta Oy:n toimitusjohtaja ja kiekkoliigassa pelaavan Lahden Pelicansin hallituksen jäsen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelicansia Santapukki on kannattanut useita vuosia, ja seuran hallituksessa alkoi kolmas vuosi. Kiekkoseuran vaikuttajaksi hänet houkutteli Pelicansin pääomistaja Pasi Nurminen.

”Tunnemme vuosien takaa. Nupe [Nurminen] tietää, että olen kannattanut joukkuetta, kun Lahdesta olen – tai siis Heinolasta”, Santapukki naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eli näin se menee: Santapukki on kotoisin Heinolasta mutta on asunut jo vuosia Lahdessa. Ja kyllä, Santapukin sympatiat ovat myös Mestiksessä pelaavan Heinolan Peliittojen puolella. Seurojen välillä on myös runsasta pelaajavaihtoa.

”Kyllä tämä Pelicans-homma vähän raapaisee Peliitta-hommaakin.”

Santapukki kehuu Pelicansin hallitusta, jossa on monien alojen osaajia ja puheenjohtajan nuijaa heiluttaa Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Pentti Matikainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomessa on muutama lätkäpatruuna ja meidän puheenjohtaja on yksi heistä. Kun Pena puhuu, kaikki kuuntelevat.”

Santapukin mukaan hallituspöytään on hyvä tuoda ideoita, ”kun on tuollaiset kivijalat” eli Matikainen ja Nurminen.

”Jos idea on paska, se tuskin menee läpi. Yllättävää kyllä, musaskenestä olen pystynyt ammentamaan paljonkin lätkäpuoleen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Santapukki näkeekin paljon yhtäläisyyksiä jääkiekko- ja musiikkibisneksessä.

”Jos puhutaan raadollisesti, nämä molemmat ovat penkinmyyntibisnestä. Kaunis puoli on se, että molemmat ovat intohimoasioita. Esimerkiksi meidän bändissä kaikki päätökset tähtäävät siihen, mitä lavalla tapahtuu tai millainen levy tehdään. Sama se on täällä. Mitä tuolla yläkerrassa päätetään, joka ikinen juttu tähtää siihen, että kentällä tapahtuisi mahdollisimman hyviä asioita.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja vielä toinen vertaus:

”Ei kukaan perusta bändiä siksi, että saisi olla yrityksen toimitusjohtaja. Eikä kukaan liity lätkähommiin päästäkseen osaksi jotain byrokraattista koneistoa. Siellä halutaan tehdä maaleja ja meidän hommissa soittaa musaa”, Santapukki sanoo.

”On erittäin hienoa olla mukana sellaisessa, jonka tavoite on vilpitön ja hyvä ja joka palvelee ihmisten intohimoja.”

Mitä Santapukki on tuonut Pelicansiin? Hän puhuu kausibisneksestä, joka myös on hänen mielestään yhteistä jääkiekolle ja musiikille.

”Apulannassa olemme laajentaneet liiketoimia musiikin ulkopuolelle, ja näiden tukitoimien avulla ydinasiaa pystyy tekemään ympäri vuoden. Sitä on Pelicansissakin tehty eli teemme muutakin kuin myymme makkaraa peleissä.”

Käytännössä tämä tarkoittaa Pelicansissa muun muassa sitä, että ravintolatoimintaa on laajennettu hallin ulkopuolelle.

Yritystoiminnan lisäksi laajentaminen on tarkoittanut junioripuoleen satsaamista sekä rahallisesti että palkkaamalla lisää väkeä. Santapukki puhuu vielä suuremmasta tavoitteesta.

”Olen tällainen hölmö idealisti, jonka mielestä on hyvä yrittää parantaa maailmaa. Pasin kanssa olen puhunut paljon nuorisotyöllisestä kulmasta. Se tuntuu olevan Pelsun [Pelicansin] organisaatiossa iso asia eikä vähiten Pasin ansiosta.”

Nyt Santapukki innostuu oikein toden teolla mutta joutuu hieman jarruttelemaan sanomisiaan.

”Emme tee tätä vain bisneksen takia vaan siksi, että hyviä asioita on kiva tehdä ja niistä tulee itsellekin hyvä mieli. Tulemme painottamaan yhteiskuntavastuullista puolta. Vitsi kun voisin sanoa enemmän, mutta vuoden sisällä tulette kuulemaan”, Santapukki lupaa.

Entäpä Pelicansin pelaaminen? Santapukki ei ota tarkemmin kantaa, koska hallitukselle eivät kuulu pelilliset asiat, mutta toteaa, että uusi päävalmentaja [Ville Nieminen] on löytänyt paikkansa Lahdessa.

”Hän on omistanut elämänsä jääkiekolle ja se on vain hyvä asia. Pelicansin pelaamisessa on hyvä ilme.”

Kaiken kaikkiaan Santapukki kokee roolinsa muuttuneen. Hän sanoo, että fanijunassa meni pitkän aikaa, nyt hän on veturissa. Otteluita hän pyrkii katsomaan paikan päällä aina kun on aikaa – ja katsomossa, ei seuran aitiossa.

”Minulla on ollut vakipaikka vuosikaudet. Sitten kun olen 20 vuotta katsonut samalta paikalta, penkki täytyy päällystää jollain hienolla pinnalla. Jos Pasi antaa luvan”, Santapukki nauraa.

Santapukki on tunnettu henkilö, mutta hänen mukaansa lahtelaiset, ainakaan vakiokatsojat, eivät kiinnitä häneen huomiota. Sen sijaan vierasjoukkueen kannattajat saattavat niin tehdä.

”Kun vastustajajengin faniporukasta joku näkee suosikkibändinsä jäsenen, tullaan juttusille. Se on vain mukavaa. Jos kukaan ei tulisi häiritsemään, sitten olisimme bändinä pulassa.”

Santapukin oma jääkiekon pelaaminen jäi yhteen kauteen pikkupoikana Heinolan Kiekossa. Hän pitää itseään liian rauhallisena lajiin.

Mutta maalivahdithan ovat rauhallisia... Jälleen Santapukki innostuu vertailemaan.

”Aivan totta, minusta olisi tullut hyvä veskari. Itse asiassa siinä olisi paljon samaa kuin rumpalissa. Jos veskarilla on huono päivä, joukkue häviää. Sama rumpalissa: vaikka kitaristi ja basisti soittaisivat hienosti, kivijalan murentuessa se on vain huonon kuuloista. Jos kivijalka on kunnossa, muut voivat mokailla ja silti kokonaisuus on ok.”

Santapukki tekee vielä päätelmän: ”Veskarit ovat vähän eri rotua – niin kuin ovat rumpalitkin.”

Jääkiekkoa pidemmälle Santapukki eteni jalkapallossa, mutta se jäi bändin suosion ja keikkamäärien kasvaessa. 2000-luvun alkupuolella hän ajoi pari kautta Formula 3 -sarjaa ja sijoittui toisella kaudella SM-sarjassa toiseksi. Kolmaskin kausi oli suunnitteilla, mutta se kaatui aikatauluongelmiin.


”Olin kuulemma kehityskelpoinen. Siinä olisi ollut ovi auki Eurooppaan. Kolmannen kauden kypäräkin oli maalattuna.”

Eikä sitä maalannut kuka tahansa.

”Siinä on sama maalaaja kuin Kimi Räikkösen kypärillä. Kun Kimillä lukee kypärässä iceman [jäämies], minulla on samalla fontilla, mutta siinä on n-kirjain edessä, niceman [mukava mies]. Kypärä on esillä Apulandiassa [Apulanta-aiheinen museo Lahden Hennalassa].”

Nykyisin Santapukin suosikkikuntoilua on, niin, suunnistus.

”Olen huomannut, että se on sairaan hieno laji. Kun menee kartan kanssa metsään, lenkki tulee kuin ilmaiseksi. Ei edes huomaa, kun on juossut tunnin. Nopealla aikataululla olen saanut lajia haltuun Minnan neuvoilla.”

Kun viime kesänä Jukolan viesti oli Hollolassa, Santapukki oli tietysti yöllä kisaa katsomassa ja vei sinne myös Apulannan henkilökunnan yhtä lukuun ottamatta.

Toni [Wirtanen] Apulannan laulaja] ei tullut.”

Pelkän katsomisen varassa Jukolan viesti ei ole ollut, sillä muutama vuosi sitten Santapukki juoksi Lappeenrannassa Jukolatiimin hyväntekeväisyysjoukkueen avausosuuden.

”Olin vain sekunnin jäljessä Sami Jauhojärveä, mutta tein pummin jossain takalenkillä, jolloin ero venyi minuuttiin. Olisi ollut kova päänahka.”

Ensi vuonna on ehkä uusi yritys: Santapukki aikoo koota bändijoukkueen.

Santapukki tykkää tehdä vertauksia urheilun ja musiikin välillä, mutta mukaan mahtuu myös yksi olennainen ero...

”Urheilussa saa saikkua. Meidän hommissa ei saa. Kun mulla meni käsi rikki [Sipe kaatui viime talvena hiihtolenkillä], keikkoja ei peruttu. Soitin paskalla kädellä rundin loppuun. Sen jälkeen menin leikkaukseen. Sitten piti yksi keikka siirtää myöhemmäksi.”

Sen jälkeenkin kuntoutus kesäkeikolle oli haastavaa, mutta apu löytyi, kyllä, jääkiekon puolelta.

”Nurmisen Pasi jeesasi. Lätkässä kun pelataan paljon puolikuntoisena. Sain pro tipsit [ammattilaisen neuvot].”

Pelicans–TPS perjantaina 19.10. klo 18.30. Apulannan seuraava keikka myös pe 19.10. Tavastia-klubilla (loppuunmyyty).

Kuka?

Simo ”Sipe” Santapukki


 40-vuotias. Asuu Lahdessa.

 Apulanta-yhtyeen rumpali ja Apulanta Oy:n toimitusjohtaja.

 Apulanta Oy omistaa useita kiinteistöjä etenkin Päijät-Hämeessä, tunnetuimpina kaksi rakennusta Hennalan entisellä varuskunta-alueella, jossa on Apulandia-kahvila ja -museo.

 Lahden Pelicansin hallituksessa Santapukki on istunut keväästä 2016 lähtien.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Liiga
 • Pelicans
 • Sipe Santapukki
 • Urheilu
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät

 2. 2

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 3. 3

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on lopetettava

 4. 4

  Valmentaja Sanna Backlund paljastaa millä reseptillä huippuratsastajia tehdään – ”Valmennusshoppailu ei auta vaan pitää tehdä paljon töitä”

 5. 5

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 2. 2

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on lopetettava

 3. 3

  Valmentaja Sanna Backlund paljastaa millä reseptillä huippuratsastajia tehdään – ”Valmennusshoppailu ei auta vaan pitää tehdä paljon töitä”

 4. 4

  Yle: Jalkapallovalmentajalle vankeutta alaikäisen pelaajan seksuaalisesta hyväksikäytöstä

 5. 5

  Superhakkeri painui piiloon, mutta saksalaislehden mukaan todisteita Ronaldon raiskausepäilyn tueksi riittää: lääkärintodistus, tekstiviestejä, kirje

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Olympiavoittaja Iivo Niskanen kohtasi vuoristoleirillä ei-toivottua harjoitusseuraa – ”Kierretään ne tällä kertaa kauempaa”

 3. 3

  Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

 4. 4

  Patrik Laine ei jaksanut odottaa toimittajien hoitavan töitään loppuun – ratkaisi tilaongelman harvemmin nähdyllä tavalla

 5. 5

  Yhdeksäskin kuolonuhri varmistunut Nepalin suuressa kiipeilyturmassa, onnettomuus yksi pahimmista

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  3. 3

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  5. 5

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  6. 6

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  7. 7

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  8. 8

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  9. 9

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  10. 10

   Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  8. 8

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun Tilaajille
  3. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  4. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  5. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  6. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  7. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  8. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  9. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  10. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  11. Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon
  12. Näytä lisää