Urheilu

Apulannan Sipe Santapukki on myös intohimoinen jääkiekkopomo: ”Vitsi kun voisin sanoa enemmän, mutta vuoden sisällä tulette kuulemaan”

Apulannan rumpali istuu liigajoukkue Pelicansin hallituksessa.

Lahden jäähallin eli Isku-areenan Lämäri-ravintolasta löytyy rumpali Simo ”Sipe” Santapukki lapsi sylissään. Ukko-poika alkaa protestoida, kun jääkiekkotreenien katselu päättyy ja hänet siirretään vaunuihin. Nopeasti lapsi rauhoittuu, ja Santapukin puoliso ja lapsen äiti, entinen huippusuunnistaja Minna Kauppi lähtee viemään poikaa päiväunille.

Tämä on urheilujuttu, mutta haastateltavana ei ole moninkertainen maailmanmestari vaan Apulannan rumpali Sipe Santapukki. Hän on myös muun muassa kiinteistöjä omistavan Apulanta Oy:n toimitusjohtaja ja kiekkoliigassa pelaavan Lahden Pelicansin hallituksen jäsen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelicansia Santapukki on kannattanut useita vuosia, ja seuran hallituksessa alkoi kolmas vuosi. Kiekkoseuran vaikuttajaksi hänet houkutteli Pelicansin pääomistaja Pasi Nurminen.

”Tunnemme vuosien takaa. Nupe [Nurminen] tietää, että olen kannattanut joukkuetta, kun Lahdesta olen – tai siis Heinolasta”, Santapukki naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eli näin se menee: Santapukki on kotoisin Heinolasta mutta on asunut jo vuosia Lahdessa. Ja kyllä, Santapukin sympatiat ovat myös Mestiksessä pelaavan Heinolan Peliittojen puolella. Seurojen välillä on myös runsasta pelaajavaihtoa.

”Kyllä tämä Pelicans-homma vähän raapaisee Peliitta-hommaakin.”

Santapukki kehuu Pelicansin hallitusta, jossa on monien alojen osaajia ja puheenjohtajan nuijaa heiluttaa Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Pentti Matikainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomessa on muutama lätkäpatruuna ja meidän puheenjohtaja on yksi heistä. Kun Pena puhuu, kaikki kuuntelevat.”

Santapukin mukaan hallituspöytään on hyvä tuoda ideoita, ”kun on tuollaiset kivijalat” eli Matikainen ja Nurminen.

”Jos idea on paska, se tuskin menee läpi. Yllättävää kyllä, musaskenestä olen pystynyt ammentamaan paljonkin lätkäpuoleen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Santapukki näkeekin paljon yhtäläisyyksiä jääkiekko- ja musiikkibisneksessä.

”Jos puhutaan raadollisesti, nämä molemmat ovat penkinmyyntibisnestä. Kaunis puoli on se, että molemmat ovat intohimoasioita. Esimerkiksi meidän bändissä kaikki päätökset tähtäävät siihen, mitä lavalla tapahtuu tai millainen levy tehdään. Sama se on täällä. Mitä tuolla yläkerrassa päätetään, joka ikinen juttu tähtää siihen, että kentällä tapahtuisi mahdollisimman hyviä asioita.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja vielä toinen vertaus:

”Ei kukaan perusta bändiä siksi, että saisi olla yrityksen toimitusjohtaja. Eikä kukaan liity lätkähommiin päästäkseen osaksi jotain byrokraattista koneistoa. Siellä halutaan tehdä maaleja ja meidän hommissa soittaa musaa”, Santapukki sanoo.

”On erittäin hienoa olla mukana sellaisessa, jonka tavoite on vilpitön ja hyvä ja joka palvelee ihmisten intohimoja.”

Mitä Santapukki on tuonut Pelicansiin? Hän puhuu kausibisneksestä, joka myös on hänen mielestään yhteistä jääkiekolle ja musiikille.

”Apulannassa olemme laajentaneet liiketoimia musiikin ulkopuolelle, ja näiden tukitoimien avulla ydinasiaa pystyy tekemään ympäri vuoden. Sitä on Pelicansissakin tehty eli teemme muutakin kuin myymme makkaraa peleissä.”

Käytännössä tämä tarkoittaa Pelicansissa muun muassa sitä, että ravintolatoimintaa on laajennettu hallin ulkopuolelle.

Yritystoiminnan lisäksi laajentaminen on tarkoittanut junioripuoleen satsaamista sekä rahallisesti että palkkaamalla lisää väkeä. Santapukki puhuu vielä suuremmasta tavoitteesta.

”Olen tällainen hölmö idealisti, jonka mielestä on hyvä yrittää parantaa maailmaa. Pasin kanssa olen puhunut paljon nuorisotyöllisestä kulmasta. Se tuntuu olevan Pelsun [Pelicansin] organisaatiossa iso asia eikä vähiten Pasin ansiosta.”

Nyt Santapukki innostuu oikein toden teolla mutta joutuu hieman jarruttelemaan sanomisiaan.

”Emme tee tätä vain bisneksen takia vaan siksi, että hyviä asioita on kiva tehdä ja niistä tulee itsellekin hyvä mieli. Tulemme painottamaan yhteiskuntavastuullista puolta. Vitsi kun voisin sanoa enemmän, mutta vuoden sisällä tulette kuulemaan”, Santapukki lupaa.

Entäpä Pelicansin pelaaminen? Santapukki ei ota tarkemmin kantaa, koska hallitukselle eivät kuulu pelilliset asiat, mutta toteaa, että uusi päävalmentaja [Ville Nieminen] on löytänyt paikkansa Lahdessa.

”Hän on omistanut elämänsä jääkiekolle ja se on vain hyvä asia. Pelicansin pelaamisessa on hyvä ilme.”

Kaiken kaikkiaan Santapukki kokee roolinsa muuttuneen. Hän sanoo, että fanijunassa meni pitkän aikaa, nyt hän on veturissa. Otteluita hän pyrkii katsomaan paikan päällä aina kun on aikaa – ja katsomossa, ei seuran aitiossa.

”Minulla on ollut vakipaikka vuosikaudet. Sitten kun olen 20 vuotta katsonut samalta paikalta, penkki täytyy päällystää jollain hienolla pinnalla. Jos Pasi antaa luvan”, Santapukki nauraa.

Santapukki on tunnettu henkilö, mutta hänen mukaansa lahtelaiset, ainakaan vakiokatsojat, eivät kiinnitä häneen huomiota. Sen sijaan vierasjoukkueen kannattajat saattavat niin tehdä.

”Kun vastustajajengin faniporukasta joku näkee suosikkibändinsä jäsenen, tullaan juttusille. Se on vain mukavaa. Jos kukaan ei tulisi häiritsemään, sitten olisimme bändinä pulassa.”

Santapukin oma jääkiekon pelaaminen jäi yhteen kauteen pikkupoikana Heinolan Kiekossa. Hän pitää itseään liian rauhallisena lajiin.

Mutta maalivahdithan ovat rauhallisia... Jälleen Santapukki innostuu vertailemaan.

”Aivan totta, minusta olisi tullut hyvä veskari. Itse asiassa siinä olisi paljon samaa kuin rumpalissa. Jos veskarilla on huono päivä, joukkue häviää. Sama rumpalissa: vaikka kitaristi ja basisti soittaisivat hienosti, kivijalan murentuessa se on vain huonon kuuloista. Jos kivijalka on kunnossa, muut voivat mokailla ja silti kokonaisuus on ok.”

Santapukki tekee vielä päätelmän: ”Veskarit ovat vähän eri rotua – niin kuin ovat rumpalitkin.”

Jääkiekkoa pidemmälle Santapukki eteni jalkapallossa, mutta se jäi bändin suosion ja keikkamäärien kasvaessa. 2000-luvun alkupuolella hän ajoi pari kautta Formula 3 -sarjaa ja sijoittui toisella kaudella SM-sarjassa toiseksi. Kolmaskin kausi oli suunnitteilla, mutta se kaatui aikatauluongelmiin.


”Olin kuulemma kehityskelpoinen. Siinä olisi ollut ovi auki Eurooppaan. Kolmannen kauden kypäräkin oli maalattuna.”

Eikä sitä maalannut kuka tahansa.

”Siinä on sama maalaaja kuin Kimi Räikkösen kypärillä. Kun Kimillä lukee kypärässä iceman [jäämies], minulla on samalla fontilla, mutta siinä on n-kirjain edessä, niceman [mukava mies]. Kypärä on esillä Apulandiassa [Apulanta-aiheinen museo Lahden Hennalassa].”

Nykyisin Santapukin suosikkikuntoilua on, niin, suunnistus.

”Olen huomannut, että se on sairaan hieno laji. Kun menee kartan kanssa metsään, lenkki tulee kuin ilmaiseksi. Ei edes huomaa, kun on juossut tunnin. Nopealla aikataululla olen saanut lajia haltuun Minnan neuvoilla.”

Kun viime kesänä Jukolan viesti oli Hollolassa, Santapukki oli tietysti yöllä kisaa katsomassa ja vei sinne myös Apulannan henkilökunnan yhtä lukuun ottamatta.

Toni [Wirtanen] Apulannan laulaja] ei tullut.”

Pelkän katsomisen varassa Jukolan viesti ei ole ollut, sillä muutama vuosi sitten Santapukki juoksi Lappeenrannassa Jukolatiimin hyväntekeväisyysjoukkueen avausosuuden.

”Olin vain sekunnin jäljessä Sami Jauhojärveä, mutta tein pummin jossain takalenkillä, jolloin ero venyi minuuttiin. Olisi ollut kova päänahka.”

Ensi vuonna on ehkä uusi yritys: Santapukki aikoo koota bändijoukkueen.

Santapukki tykkää tehdä vertauksia urheilun ja musiikin välillä, mutta mukaan mahtuu myös yksi olennainen ero...

”Urheilussa saa saikkua. Meidän hommissa ei saa. Kun mulla meni käsi rikki [Sipe kaatui viime talvena hiihtolenkillä], keikkoja ei peruttu. Soitin paskalla kädellä rundin loppuun. Sen jälkeen menin leikkaukseen. Sitten piti yksi keikka siirtää myöhemmäksi.”

Sen jälkeenkin kuntoutus kesäkeikolle oli haastavaa, mutta apu löytyi, kyllä, jääkiekon puolelta.

”Nurmisen Pasi jeesasi. Lätkässä kun pelataan paljon puolikuntoisena. Sain pro tipsit [ammattilaisen neuvot].”

Pelicans–TPS perjantaina 19.10. klo 18.30. Apulannan seuraava keikka myös pe 19.10. Tavastia-klubilla (loppuunmyyty).

Kuka?

Simo ”Sipe” Santapukki


 40-vuotias. Asuu Lahdessa.

 Apulanta-yhtyeen rumpali ja Apulanta Oy:n toimitusjohtaja.

 Apulanta Oy omistaa useita kiinteistöjä etenkin Päijät-Hämeessä, tunnetuimpina kaksi rakennusta Hennalan entisellä varuskunta-alueella, jossa on Apulandia-kahvila ja -museo.

 Lahden Pelicansin hallituksessa Santapukki on istunut keväästä 2016 lähtien.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Liiga
 • Pelicans
 • Sipe Santapukki
 • Urheilu
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

 3. 3

  ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

 4. 4

  Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville

 5. 5

  Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 3. 3

  Salibandy tarvitsee ikäviäkin päätöksiä – muutokset eivät miellytä mutta voivat olla elintärkeitä lajin tulevaisuudelle

 4. 4

  Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

 5. 5

  ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ei Kimi, sinulla ei ole juomaa” – Räikkösen ja Ferrari-insinöörin hillitön sanailu jäi kakkoseksi Vettelin jalkoväli-ihmettelyä vastaan

 2. 2

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 3. 3

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 4. 4

  ”The Finnisher is back!” – Lauri Markkanen nipisti ratkaisevan korin kotikentällään, eikä seuran ilolle näy loppua

 5. 5

  Naispelaaja palkittiin ensimmäistä kertaa Kultaisella pallolla – joutui vastaamaan pöyristyttävän seksistiseen kysymykseen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  2. 2

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  5. 5

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  6. 6

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  7. 7

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  9. 9

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  10. 10

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää