Urheilu

Portugalilaisille Cristiano Ronaldo on yhä ”Kristus, usko ja valo”, mutta raiskausepäilyn tuoma kritiikki kansallissankaria kohtaan kasvaa

Maailmantähti saa kotimaassaan sympatiaa, sillä moni ei ole valmis uskomaan idolinsa syyllistyneen seksuaalirikokseen.

Porto

Kansallissankarina palvotun Cristiano Ronaldon, 33, raiskausepäily tyrmistyttää portugalilaisia. Maailmantähdelle ropisee hänen kotimaassaan sympatiaa, sillä moni ei ole valmis uskomaan idolinsa syyllistyneen seksuaalirikokseen.

”Ronaldo on ollut meille esikuva. Hän on luotsannut Portugalin mainetta maailmalle. Viime päivien uutiset kaivavat maata jalkojen alta. Vaikka hän olisi syytön, epäilyistä jää tahra imagoon”, sanoo tavallisiin faneihin lukeutuva palomies Fernando Estêvão, 42.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytös on samalla kolhu Portugalille, hän tuumii.

”Sen kanssa on kestettävä elää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Estêvão lenkkeilee vaimonsa kanssa tuulisella rantaesplanadilla. Lähistön kortteleissa asuu nimekkäitä FC Porton pelaajia. Naapurustossa sijaitsee myös Ronaldon ja jalkapallon lukuisia muita ammattilaisia edustavan agentin Jorge Mendesin koti.

”Ronaldo on meille yksinkertaisesti maailman paras. Monet unohtavat, että hän harjoittaa huippu-urheilun lisäksi hyväntekeväisyyttä. Hän auttaa esimerkiksi syöpäsairaita lapsia”, huomauttaa työttömäksi joutunut Madalena Estevão, 47.

Uutteran urheilijan ja hyvän pojan imago istuu lujassa. Siksi monet tunnetut hahmot eivät ole arastelleet julkista tukea Ronaldolle synkällä hetkellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen kanssasi”, kirjoitti suomalaisen Ajo-ratamoottoripyöräilytallin portugalilainen kuljettaja Miguel Oliveira Instagram-verkkopalvelussa perjantaina.

”Sinä, Cristiano, et kaadu, koska sinulla on kansakunta turvanasi.”

Yhdysvaltalainen entinen malli ja liikunnanopettaja Kathryn Mayorga, 34, syyttää Ronaldoa raiskauksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mayorga sanoo Ronaldon raiskanneen hänet hotellihuoneessaan kesällä 2009. Jo tuolloin Mayorga teki yön jälkeen rikosilmoituksen mutta ei nimennyt poliisille ahdistelijaansa.

Las Vegasin poliisi on avannut tutkinnan, jonka tarkoituksena on selvittää, mitä Ronaldon ja Mayorgan välillä tapahtui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Portugalin jalkapalloliiton johto ja maajoukkueen päävalmentaja Fernando Santos ovat vakuuttuneita kotimaan kasvatin syyttömyydestä.

”Tunnen Cristianon hyvin ja uskon täysin, ettei hän tekisi sellaista rikosta”, Santos painotti lehdistötilaisuudessa lokakuun alussa.

Pelinumeronsa mukaan CR7:ksi kutsuttu Ronaldo on myös Portugalin maajoukkueen kapteeni. Seuraavan kerran hänet nähdään tutussa punavihreässä pelipaidassa vasta ensi vuonna.

Päävalmentaja Santos ei ole halunnut kertoa julkisuuteen, oliko sivuun jäämisen syy Mayorgan kanteesta noussut kohu.

Yhdysvalloista lähtenyt #metoo-liike oli Mayorgan mukaan yksi syy, miksi hän rohkaistui astumaan julkisuuteen näin pitkän ajan jälkeen. Liike levisi laajalle Suomea myöten, mutta Portugaliin asti kampanja ei ole saapunut.

Paikallisissa tiedotusvälineissä on uumoiltu, voisiko Ronaldo-kohua seurata seksuaaliseen ahdisteluun liittyvien paljastusten alku myös Portugalissa.

”Yhdysvalloissa skandaalit ovat saaneet todella paljon näkyvyyttä. Rikkaat ja vaikutusvaltaiset miehet käyttävät varmasti hyväkseen naisia. Mutta ehkä joukossa on joitakin, jotka haluavat itselleen kuuluisuutta syytösten avulla”, sanoo lääketieteen opiskelija Alice Alves, 21, Porton yliopiston nurkalla.

Ronaldo on kiistänyt raiskauksen mutta myöntää seksin Mayorgan kanssa. Alice Alves uskoo, että totuus jää ikuisesti pimentoon.

”Emme koskaan saa tietää, mitä oikeasti tapahtui.”

Portugalin kuuluisin ihminen on myös huomattava talousvaikuttaja, sanoo ravintotiedon opiskelija Mariana Sousa, 19.


Upporikas Ronaldo on kerännyt ammattilaisuransa aikana miljardiomaisuuden. Kansainväliset johtavat brändit maksavat hänen mainoskäytöstään.

Pelkästään Niken kanssa tehty sopimus on arvoltaan 870 miljoonaa euroa, kertoo espanjalainen ABC-lehti. Ronaldo takoo rahaa myös sosiaalisen median julkaisuilla ja on maapallon seuratuin somehahmo.

”Hän sijoittaa rahoja hotelleihin ja ravintoloihin. Hänen jäljissään useat turistit saapuvat ihailemaan Portugalia”, Sousa luettelee.

Tästäkään syystä ei ole yhdentekevää, miten oikeuskanne Ronaldoa vastaan etenee. Portugalin suosittu presidentti Marcelo Rebelo-Sousa on sanonut, että kukaan ei voi riistää jalkapallotähdeltä kansallista roolia ja urheilusaavutuksia, kävi miten tahansa.

”Minä en muuta ajatuksiani [niistä].”

HS:n tapaamista portolaisista jotkut spekuloivat, oliko Ronaldo joutunut pelinappulaksi. Taustalla olisi Real Madridin ”kosto”. Viisi kertaa maailman parhaan jalkapalloilijan tittelin voittanut maalitykki jätti heinäkuussa Espanjan 19 vuoden jälkeen ja siirtyi torinolaiseen Juventukseen.

Ronaldo ostettiin Real Madridiin kesällä 2009. Tuolloin hän myös kohtasi Mayorgan lomalla Las Vegasissa.

Portugalilainen sensaatiolehti väitti viime viikolla espanjalaisseuran vaatineen, että Ronaldo maksaa Mayorgalle vaikenemisesta. Näin imagohaitta vältettäisiin ennalta. Real Madrid julisti haastavansa lehden oikeuteen.

”Real Madrid on pelilauta ja Ronaldo nappula lajiin liittyvässä politikoinnissa”, Madalena Estevão arvelee.

Portugalissa kuuluu myös kriitikkojen ääni. He arvostelevat Ronaldon nostamista jalustalle.

Valtalehti Públicon päätoimittaja Ana Sá Lopes kirjoitti portugalilaisten päättäneen, että ”Ronaldo on pyhä ja väitetty uhri syyllinen”.

”Cristiano on kristuksemme. Hän on usko, valo, dogma”, Lopes piikitteli kolumnissa runsas viikko sitten.

Portolaiset naapurukset Luís Costa, 47, ja Luís Lancastre, 38, katsovat, että ”sokea ihailu” oli Ronaldo-kultin kääntöpuoli.


”Hän on eittämättä ilmiömäinen urheilija ja self made manin [omillaan menestyneen ihmisen] loistoesimerkki. Maailma on hänen jaloissaan. Mutta intohimoinen ihailu hämärtää puolueetonta ajattelua”, liikunnanohjaaja Lancastre sanoo jalkapalloväen lempipaikkoihin kuuluvan tyyriin ravintolan läheisyydessä.

Asianajaja Luís Costa kertoo tuntevansa Ronaldon luotetun portolaisjuristin Carlos Osório de Castron, joka hioo eri tietojen mukaan tähtipelaajan puolustusta.

”Osórion ammattitaito nauttii tinkimätöntä kollegojen arvostusta. Sikäli Ronaldo on hyvissä käsissä.”

Costa painottaa, että jos oikeus toteaa Ronaldon syylliseksi rikokseen, hänet on tuomittava ”kuten kaikki muut kuolevaiset”.

”Jos hänet todetaan syyttömäksi, hän tarvitsee yhteisön tukea.”

Syytöksestä noussut meteli on Costan ja Lancastren mielestä paisunut suhteettomaksi.

”Kun käyn työmatkoilla Aasiassa, olen ylpeä, että minun tiedetään tulevan Ronaldon kotimaasta. Mutta ilahtuisin paljon enemmän, jos minut tunnistettaisiin [Nobel-kirjailija José] Saramagon ansiosta”, Costa heittää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingin IFK:n ahdinko kasvoi – Päävalmentaja Ari-Pekka Selin: ”Tämä on henkimaailman juttuja”

 2. 2

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 3. 3

  HIFK:lle kuudes tappio peräkkäin, nyt tehoton joukkue jäi nollille

 4. 4

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 5. 5

  Lontoon ATP-finaalit ovat tenniksen business-luokkaa, jossa pääsee mahtipalkoille lyhyillä työpäivillä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 2. 2

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 3. 3

  Suomi otti Kansojen liigan lohkovoiton riemukkaalla maalin tappiolla

 4. 4

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 5. 5

  Markku Kanervan Riveluutio teki jalkapallohistoriaa – nyt kysymys kuuluu, miten pitkälle tämä vire vielä kantaa joukkuetta?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Uutuuskirja paljastaa, kuinka urheilevia naisia on Suomessa väheksytty – urheilu­johtaja nimitti tulevaa Euroopan mestaria tavalla, joka saisi sosiaalisen median raivon valtaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  5. 5

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  6. 6

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  7. 7

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää