Urheilu    |   HS-analyysi

Huuhkajahuuma kasvaa – Markku Kanerva onnistui pelaajineen palauttamaan jalkapallomaajoukkueen uskottavuuden

Suomen A-maajoukkueen voittokulku perustuu hyvään valmennukseen, oikeaan pelitapaan ja joukkueeseen, jolla riittää uskallusta ja itseluottamusta.

Jalkapallossa pari vuotta on pitkä aika. Kaksi vuotta sitten Suomen A-maajoukkueen uskottavuus oli romuna, mutta toisin on nyt. Päävalmentaja Markku Kanerva on onnistunut tekemään höyhensatoisista Huuhkajista voittavan joukkueen.

Maajoukkueen uskottavuus on alkanut palautua myös suuren yleisön silmissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Euroopan jalkapalloliiton Uefan uudessa Kansojen liigassa Suomi on nyt yksi kahdeksasta maajoukkueesta, joka on voittanut kaikki ottelunsa.

Maanantaina Suomi voitti Kreikan Tampereen Ratinan stadionilla Pyry Soirin ja Glen Kamaran maaleilla lukemin 2–0 ja puolusti niin, että maalivahti Lukas Hradecky jäi Suomen maalilla lähes hommia vaille. Se oli Suomen toistaiseksi vakuuttavin esitys Kansojen liigassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen A-maajoukkue onkin nyt poikkeuksellisessa vireessä. Viisi perättäistä voittoa on maajoukkueen uusi ennätys, ja kesäkuun alusta lähtien pelatut viisi ottelua ilman takaiskumaaleja on uusi perättäisten nollapelien ennätys.

Suomi on noussut syvästä alhosta, johon edellinen päävalmentaja Hans Backe joukkueen veti. Kaksi vuotta sitten Suomi ei voittanut yhtään ottelua kalenterivuoden aikana.

Maajoukkueesta tuli naurun aihe, ja virherekrytointi maksoi yhdet arvokisakarsinnat ja kahden vuoden työn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsalaisvalmentaja Backe sai potkut joulukuussa 2016 ja Kanerva sen jälkeen kolmen vuoden sopimuksen päävalmentajaksi.

Nyt näyttää siltä, että Palloliiton johto paikkasi katastrofaalisen virheensä tekemällä seuraavaksi aivan oikean päävalmentajavalinnan.


Kanervan päävalmentajakauden alku oli harjoittelua valmennusryhmältä ja joukkueelta. Kuudesta ensimmäisestä ottelusta Suomi sai vain yhden voiton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun rupesin miettimään, millaista jalkapalloa haluan tämän joukkueen pelaavan, ensimmäinen ajatukseni oli tehokas jalkapallo. Tehokkuus oli huipussaan, kun vedin neljä matsia syksyllä 2015”, Kanerva sanoi HS:n haastattelussa maaliskuussa 2017.

Käänne tapahtui vuosi sitten syyskuussa, kun Suomi voitti Islannin MM-karsinnoissa. Islannin kapteeni Aron Gunnarsson kehui silloin, että Suomihan pelasi jalkapalloa. Edellisestä karsintavoitosta oli silloin kulunut 726 päivää eli kaksi vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Islanti-voitosta alkoi hienojen tulosten sarja. Neljästätoista viime ottelusta Suomella on saldonaan yhdeksän voittoa, kolme tasapeliä ja yksi tappio. Ainoa tappio tuli Romaniassa pelatussa harjoitusottelussa kesäkuussa. Siinä ottelussa esiintyi avauskokoonpanossa vain neljä samaa pelaajaa kuin maanantaina Kreikkaa vastaan.

Jälkikäteen näyttää siltä, että ehkä kesäkuun Romania- ja Valko-Venäjä-otteluissa Kanervalle rupesi valkenemaan, mikä olisi hänen paras avauskokoonpanonsa Kansojen liigassa.

Valko-Venäjä-ottelussa avauskokoonpanossa oli jo kahdeksan samaa pelaajaa kuin Kreikka-ottelussa. Joukosta puuttuivat vain Teemu Pukki ja Paulus Arajuuri, jotka eivät olleet saaneet osallistumislupaa seuraltaan Bröndbyltä, sekä Jasse Tuominen, joka ei ollut vielä päässyt hyvään vireeseensä seurajoukkueessaan BATE Borisovissa.Avauskokoonpanon löytymisen lisäksi Kanerva on pystynyt tekemään Suomen puolustuksesta vaikean ohitettavan. Suomen pelitapa perustuu joukkueen yhtenäiseen puolustuspeliin, jossa puolustaminen alkaa hyökkääjien tekemästä työstä.

Maanantaina Kreikka sai koko pelissä vain kuusi laukausta, joista yksikään ei suuntautunut Suomen maalia kohti. Tilastoyhtiö InStatin mukaan Kreikka sai vain yhden maalipaikan, Suomi kuusi.

Merkittävää on se, että Suomi onnistui InStatin mukaan päättämään kaikista hyökkäyksistään 14 prosenttia laukaukseen. Suomen peli ei perustunut vain vastahyökkäyksiin, sillä pelitilannehyökkäyksistä Suomi sai seitsemän laukausta. Laukaukset maalia kohti Suomi voitti 5–0.

Ennen Kansojen liigaa näytti ehkä siltä, että Suomen maajoukkueesta puuttuisi riittävän hyviä pelaajia. Ainoa tähtipelaaja oli ja on Lukas Hradecky. Nyt kun joukkue pelaa hyvin yhteen, ei se enää kaipaakaan puuttuvia tähtipelaajia. Joukkue on mainettaan parempi.

Suomella on Pyry Soirissa ja Robin Lodissa parhaimmat keskikentän laitapelaajat lähes kymmeneen vuoteen. Tulee mieleen jopa maajoukkuelegendojen Joonas Kolkan ja Mika Nurmelan ajat. Toki Soirilla ja Lodilla on kummallakin vielä pitkä matka edellä mainittujen saavutuksiin.

Kolme maalia Kansojen liigassa tehnyt Teemu Pukki ja keskikenttäpelaaja Glen Kamara ovat nopeasti nousseet lähelle tähtikategoriaa.

Valitettavasti Pukki loukkaantui Kreikka-ottelun alussa. Kolme perättäistä voittomaalia on kuitenkin uusi ennätys Suomen maajoukkueessa.

Kamaran esitys Kreikkaa vastaan hipoi täydellistä. Puolustuskamppailuistaan hän voitti 82 prosenttia, ja syöttöjen onnistumisprosentti oli 92. Mutta vielä enemmän herätti ihailua hänen tapansa olla pelattavana, edistää peliä vähillä kosketuksilla oikeaan suuntaan ja haistaa paikat pallonriistoihin.


Kanervalla on nyt käsissään nälkäinen joukkue, joka on sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Nuoruutta edustavat esimerkiksi Pyry Soiri, Jasse Tuominen, Robin Lod ja Glen Kamara. Kokemusta etenkin yli 60 maaottelua pelanneet Teemu Pukki ja Tim Sparv sekä lähes 50 maaottelua pelannut maalivahti Lukas Hradecky.

Erään maajoukkuepelaajan mukaan joukkueella on nyt valmentajat, jotka ovat uteliaita ja yrittävät kehittää koko ajan maajoukkueen toimintaympäristöä. Maajoukkueen valmennus- ja taustaryhmä on kansainvälisellä tasolla. Suuri merkitys on myös ammattitaitoisella lääkintäosastolla, jonka pakeille moni pelaaja haluaa seurajoukkueistaan.

Kanerva on laatinut joukkueelle selkeän pelitavan, joka on ollut helppo omaksua.

Maajoukkueen henkisellä ilmapiirillä on myös valtava merkitys. Kanervan valmennuksessa pelaajat uskaltavat ottaa riskejä ja tehdä vaikeampiakin ratkaisuja.

Analyyttistä Kanervaa tasapainottaa apuvalmentaja Mika Nurmela, joka antaa suoraviivaista palautetta. Pelaajia myös miellyttää se, että valmentajat haluavat kuulla pelaajien mielipiteitä.

”Kun myös pelaajat miettivät ongelmia, uskon, että vaikutus on syvempi ja pysyvämpi. Käytän tätä metodia paljon”, Kanerva sanoi HS:lle maaliskuussa 2017.

Useammankin lähteen mukaan tässä nykymaajoukkueessa on paljon tervettä itseluottamusta, joka on vain kasvanut voitoista. Huuhkaja-pelaajat eivät enää kunnioita vastustajia liikaa.

”Olen äärimmäisen ylpeä joukkueen esityksestä, ja meillä on nyt erittäin hyvät pohjat kahteen viimeiseen peliin”, Kanerva sanoi Kreikka-ottelun jälkeen.

Suomi johtaa neljällä voitolla ja puhtaalla pelillä Kansojen liigan C-liigan kakkoslohkoa. Tasapelillä kahdesta viimeisestä ottelusta Kreikkaa ja Unkaria vastaan Suomi varmistaisi lohkovoiton. Mutta vähempikin riittää, kun Suomen lohkovoittoa uhkaa enää Kreikka.

Tasapisteissä maiden järjestyksen ratkaisevat ensin keskinäisten otteluiden pisteet, sitten keskinäisten maaliero, keskinäisten otteluiden tehdyt maalit ja keskinäisten otteluiden vierasmaalit.

Se tarkoittaa sitä, että marraskuussa esimerkiksi 0–1-tappio Kreikassa varmistaisi Suomen lohkovoiton, ja mikä tahansa tappio, jos Suomi tekee maalin tai maaleja mutta häviää korkeintaan kahdella maalilla.

Suomi voisi vielä jäädä lohkokakkoseksi, jos Suomi häviäisi kolmella maalilla Kreikalle ja sen jälkeen vielä Unkarille. Jos C-liigan lohkovoittajia selviäisi EM-turnaukseen karsinnoista, pudotuspelipaikkoja jaettaisiin C-liigan rankingissa korkeimmalle sijoitetuille. Vertailussa otetaan huomioon vain Kansojen liigan tulokset, ja neljän joukkueen lohkoissa otteluita neljänneksi sijoittuneita vastaan ei huomioida vertailussa.

Mitä Suomen lohkovoitto tarkoittaisi? Suomi pääsisi kolmanteen karsintakoriin EM-karsintojen arvonnoissa, jolloin rankingin perusteella selvästi paremman kastin maita tulisi samaan karsintalohkoon vain kaksi.

Mikäli Suomi ei saisi kisapaikkaa EM-karsinnoista, pääsisi Suomi kuitenkin Kansojen liigan C-liigan pudotuspeleihin, joissa pelattaisiin yksinkertaiset välierät ja finaali. C-liigan finaalin voittaja pääsee EM-turnaukseen.

Marraskuussa Suomi voi juhlia ensimmäistä kertaa maajoukkuehistorian aikana karsintalohkon voittoa. Ja silloin Suomi olisi vain kahden pudotuspelivoiton päässä EM-turnauksesta

Grafiikkaan korjattu maaksi Unkari virheellisen Ukrainan tilalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Huuhkajat
 • Urheilu
 • Kansojen liiga
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 2. 2

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtistä kiellettiin sakon uhalla puhdistamasta veneensä pohjaa Tasmaniassa – toinen kippari puhdisti, ei sakkoja

 3. 3

  Kanadalainen curlingjoukkue pelasi ”huomattavan päihtyneenä”, vuoden 2014 olympiavoittaja mukana joukkueessa – ”Meiltä meni kontrolli”

 4. 4

  Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

 5. 5

  Nelinkertainen olympiavoittaja Michael Johnson toipui aivoverenkiertohäiriöstä – 200 metrin matka sairaalaan kesti 15 minuuttia, olympialaisissa 19,32 sekuntia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 2. 2

  Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

 3. 3

  F1-sarja vitsailee Räikkösen todella nopealla kolarilla: ”Jos maanantai olisi kisalähtö”

 4. 4

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtistä kiellettiin sakon uhalla puhdistamasta veneensä pohjaa Tasmaniassa – toinen kippari puhdisti, ei sakkoja

 5. 5

  Ruotsin maajoukkuehyökkääjältä melkoinen paljastus Kansojen liigan ottelusta: ”Erotuomari sanoi antavansa meille kaksi rangaistuspotkua”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 5. 5

  Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  5. 5

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  8. 8

   Suomessa on mittaushistorian lumettominta – ”Tuntuu hölmöltä, että mittarit näyttävät yhä nollaa”, meteorologi ihmettelee

  9. 9

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  10. 10

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  10. 10

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää