Urheilu    |   HS-selvitys

Suomen suurimmat kiekkoseurat ruokkivat KHL:ää – Liiga on yhä selvemmin kasvattajasarja, jossa laatuvajetta korjataan omilla junioreilla

Joukkueissa on noin kolmen kentällisen verran jatkajia edelliskaudelta. Laadukkaimmat paikkaajat keskittyvät harvoihin seuroihin.

Jääkiekon Liiga on tilanteessa, jossa kärkinimet karkaavat rahakkaampiin sarjoihin ja korvaajiksi kasvatetaan junioreja ja pienemmistä liigoista nostettuja pelaajia.

HS kävi läpi tämän kauden pelaajasiirtoja ja joukkueiden jatkuvuutta verrattuna viime kauden alun kokoonpanoihin. Tulos on selvä ja korostaa Liigan asemaa kasvattajasarjana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liiga menetti yhteensä 35 pelaajaa Pohjois-Amerikan sarjoihin NHL:ään ja AHL:ään sekä Venäjän KHL:ään, Ruotsin SHL:ään ja Sveitsin NLA:han. Paluupostissa Liigaan on tullut näistä sarjoista 19 pelaajaa.

Laatuvajetta jää Liigaan yhteensä noin kolmen kentällisen verran. Tätä aukkoa paikataan nostoilla juniorisarjoista ja alemmilta sarjaportailta. Kesken kauden tehtävillä hankinnoilla ero voi vielä muuttua.

Pienemmissä ulkomaisissa aikuisten sarjoissa ero on tasaisempi. Ulkomaisiin pienempiin sarjoihin lähti kentällisen verran enemmän pelaajia kuin niistä saapui Liigaan.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Liigan sisällä joukkueiden toimintaedellytyksissä on eroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä kertoo esimerkiksi se, että viime kauden finalistit Tappara ja Kärpät menettivät toisiin liigaseuroihin yhteensä yhden pelaajan, joka pelasi koko kauden finalistien riveissä. Hän oli Tapparan puolustaja Aleksi Salonen, joka siirtyi Jukureihin isoon rooliin. Muut finalisteista lähteneet suuntasivat toisiin sarjoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finalistien valta-asema näkyy myös lähtijöissä: puolet Liigasta KHL:ään siirtyneistä liigapelaajista edusti finalisteja. Pohjois-Amerikkaan lähtijät jakautuivat tasaisemmin.

NHL-sopimus tehdään yleensä muutamassa vuodessa varauksen jälkeen. Suurin osa lähtijöistä edustaa tuolloin yhä kasvattajaseuraansa.

Siirroista huolimatta Liiga-seurat pystyvät kohtalaisesti pitämään kiinni pelaajiston jatkuvuudesta. Se mainitaan usein tärkeäksi asiaksi, ja merkityksen allekirjoittavat myös HS:n haastattelemat kiekkoihmiset.

”Jatkuvuuteen pyritään. Se vaikuttaa siihen, että runkoa rakennetaan pitkäjänteisesti. Jatkuvuus on kaiken lähtökohta. Omassa roolissani jatkuvuus on sitä, miten saa pidettyä kasassa ihmisiä, jotka pystyvät auttamaan”, sanoo HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen.

HIFK:n kauden alku oli tänä vuonna varsin hyvä. Seitsemässä ensimmäisessä pelissä joukkue ei jäänyt kertaakaan pisteittä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jatkajien määrällä mitattuna HIFK ei ole sarjan kärkeä. Toisaalta suuri osa jatkajista on avainpelaajia.

Ryan O’Connor, Ville Varakas ja Teemu Eronen pitivät pakistossa laatua kasassa, ja sama pätee hyökkäyksessä Eric Thorelliin, Juhani Tyrväiseen, Joonas Raskiin sekä taisteluhengestään tunnettuihin Lennart Petrelliin ja Micke Åsteniin.

Tätä joukkoa HIFK on täydentänyt laadukkailla hankinnoilla, jotka näyttävät alkukauden perusteella onnistuneen varsin hyvin. HIFK:n budjetti antoi myöten hankkia Kyle Quinceyn NHL:stä, Lucas Lession KHL:stä ja Tommi Santalan Sveitsistä. Yksi suurimmista Liigan sisäisistä siirroista oli Iikka Kangasniemen tulo Pelicansista helsinkiläisjoukkueeseen.


Moni seura voi vain haaveilla vastaavantasoisista paikkauksista. NHL:stä, KHL:stä, Ruotsista ja Sveitsistä oli tullut Suomeen 5. lokakuuta mennessä yhteensä viisitoista pelaajaa. HIFK, Tappara, TPS ja Kärpät hankkivat heistä yksitoista.

Esimerkiksi vahvan alkukauden pelanneeseen SaiPaan tuli ulkomaisista sarjoista pelaajia Itävallan ja naapurimaiden EBEL-liigasta sekä juniori- ja yliopistosarjojen pelaajista.

”Kyllä massilla vain on merkitystä. Tulokseen pystyy reagoimaan herkemmin, jos finanssi on kohdillaan. Jatkuvuuden osalta seura pystyy kiinnittämään pelaajia, ja kun pelaaja kehittyy, hän ei välttämättä lähde pois, koska hänelle pystytään maksamaan niin hyvin. Pikkuseurat eivät välttämättä pysty tähän. Isot seurat pystyvät”, arvioi SaiPan valmentaja Tero Lehterä.

HIFK:n Salmelainen sanoo, että hänen tehtäviinsä kuuluu tunnistaa pelaajan kyky pelata tietynlaista peliä. Lisäksi vaaditaan tilanteen tunnistamista. Esimerkiksi NHL:ään pelaaja voi lähteä kesällä sopimuksesta huolimatta, ja ajoittain myös KHL houkuttelee.

”Tilanteisiin pitää pystyä reagoimaan ajoissa. Pitää nähdä, mikä on pelaajan maksimitaso. Meillä on pelaajia, jotka voivat pelata korkeammalla tasolla. Haluamme nähdä heidän ottavan hypyn meillä”, Salmelainen sanoo.

Tähtipelaajiaan menettävän joukkueen kannalta on lohdullista, että jatkuvuus ei ole pelkkiä pelaajia. Myös valmentajalla ja pelitavan jatkuvuudella on merkitystä.

TPS:n konkarihyökkääjä Ilari Filppula kertoo valmentajan jatkon tuovan joukkueeseen rauhallisuutta.

”Tunnelma on tietyllä tapaa rauhallisempi, koska tiedetään ainakin pääpiirteittäin, mitä on tulossa. Vastaavasti myös vuoden tai kaksi olleella valmentajalla on itsellä rauhallisempi olo. Valmentaja on opittu tuntemaan, eikä hänen tarvitse jatkuvasti todistaa, millainen on. Todistella omia työtapoja ja muuta sellaista.”

Valmentajien pitkät pestit samassa seurassa ovat harvinaisia. Kuluvalla kaudella vain Ilveksen Karri Kivi ja HPK:n Antti Pennanen aloittivat kolmannen kautensa samassa joukkueessa. Muut ovat aloittaneet heitä myöhemmin.

Tähän kauteen lähdettäessä HPK oli yksi parhaiten joukkonsa koossa pitäneistä joukkueista. Kokoonpanossa oli mukana 18 pelaajaa, jotka pelasivat viime kaudella joukkueessa vähintään 20 ottelua.

Pennanen myöntää, että hyvät pelaajat tuovat jatkuvuuteen omat näkökulmansa, samoin talousasiat. Silti hän korostaa, että joukkueen strategiaa eivät saisi ohjata ihmiset, jotka vaihtuvat.

”On paljon asioita, jotka eivät maksa mitään ja jotka voi tehdä hyvin. Jos kulttuuria kehitetään ja mietitään menestyneitä asioita, niin kyllä ne yleensä köyhyydestä ovat syntyneet. Se ei ole este sille, että syntyisi menestyviä kulttuureita.”


Toista kautta SaiPassa valmentava Lehterä sanoo, että valmentajan työtä helpottavat toisella kaudella myös jatkavat pelaajat. Hän sanoo heidän toimineen jopa valmennuksen apukäsinä ja -suina, kun tähän kauteen valmistauduttiin.

”Joissain tapauksissa jatkuvuus mahdollistaa urheilijan tuloksen realisoinnin tai joukkueen menestyksen realisoinnin. Panostetaan pelaajan kehitykseen, ja hän ei välttämättä lähdekään automaattisesti pois, kun on puhjennut kukkaan. Jos tämä tapahtuu monen pelaajan kohdalla, se voi tarkoittaa sitä, että joukkuekin menestyy.”

Osaavassa kiekko-organisaatiossa reagoinnin pitää silti kulkea jatkuvuuden rinnalla. Lehterä mainitsee reagoinnin syyksi epäonnistumisen sekä pelaajan kehittämisessä että tuloksessa.

Lehterän mielestä tulisi reagoida myös silloin, kun valmentajalla itsellään on huono olo omasta tekemisestä.

HIFK:n urheilujohtaja Salmelainen sanoo, että oman toiminnan tarkastelun pitää olla jatkuvaa ja virhearviot pitää tunnistaa.

”Virheitä pitää uskaltaa tehdä, mutta ne pitää tunnistaa. Aina tulee korjausliikkeitä, mutta visio pitää olla, jos haluaa olla Euroopan huippuseura.”

Lukon kapteeni Janne Niskala antaa suomalaiselle kiekkojohdolle sapiskaa menneistä vuosista.

”Suomalaisessa jääkiekossa pitkäjänteisyys ei välillä ole ollut ihan ytimessä. Pitäisi aina katsoa aikaa vähän pidemmälle: mitä valmentaja saa aikaan, ja millaiset työkalut on käytössä. Tuloksen näkisi paremmin, kun olisi ollut aikaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Liiga
 • Riku Teiskonlahti
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 2. 2

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 3. 3

  Eva Wahlström ottelee joulukuussa ensi kertaa ammattilaisena ulkomailla ja kuittaa uransa suurimman palkkion – ”Vihdoinkin tulee työstä palkkaa”

 4. 4

  Markku Kanervan Riveluutio teki jalkapallohistoriaa – nyt kysymys kuuluu, miten pitkälle tämä vire vielä kantaa joukkuetta?

 5. 5

  Anne Kyllönen taisteli pitkään pahojen selkäkipujen kanssa – sitten avuksi tulivat puukko ja suokävely: ”Se oli tosi iso etu ja oivallus”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 2. 2

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan uran alkuajoilta – muita kuljettajia ei moni tunnista, mutta Lionel Messi saa useamman äänen

 3. 3

  Suomi otti Kansojen liigan lohkovoiton riemukkaalla maalin tappiolla

 4. 4

  Jalkapallomaailman kuuluisin hiuspehko lähti – Twitter pursuaa kuvia tukan uudesta kodista: Messi, Ronaldo, Mourinho

 5. 5

  Rikosoikeuden opiskelijalla pimeni koripallo-ottelussa Yhdysvalloissa – törkytemppu toi porttikiellon yliopistoon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 4. 4

  Uutuuskirja paljastaa, kuinka urheilevia naisia on Suomessa väheksytty – urheilu­johtaja nimitti tulevaa Euroopan mestaria tavalla, joka saisi sosiaalisen median raivon valtaan

 5. 5

  Ruotsalaisäiti luki lento­koneessa juttua, jossa oli suuri kuva jalkapallo­tähdestä – pelaaja istui hänen tietämättään vieressä: ”Tilanne muuttui oudoksi mutta samalla hauskaksi”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  4. 4

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  7. 7

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  8. 8

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  9. 9

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  10. 10

   Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi
  3. 2 tuntia sitten
  4. Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    
  5. Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?
  6. Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön
  7. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  8. Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?
  9. Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita
  10. Yritysten pitäisi investoida rohkeammin
  11. Irtisanomiskiista voisi jo unohtua
  12. Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?
  13. Näytä lisää