Urheilu

Kaisa Ilvesmäki-Jakobsen voitti syövän kahdesti ja on nyt triathlonin maailmanmestari, vaikka luuli jo elämänsä menneen pilalle

Seuraavaksi Kaisa Ilvesmäki-Jakobsenin, 55, ura saattaa edetä extreme-kilpailujen suuntaan. Yksi niistä on jo koettu.

Viime viikonloppuna Suomen ykköstriathlonisti Kaisa Sali tuli pettyneenä seitsemänneksi vajaan yhdeksän tunnin taistelun jälkeen Havaijin täyden matkan Ironman-MM-kilpailussa.

Noin kaksi tuntia myöhemmin maaliin saapui toinen suomalainen Kaisa, sukunimeltään Ilvesmäki-Jakobsen, ja aivan päinvastaisissa tunnelmissa – hymyillen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilvesmäki-Jakobsen oli onnensa kukkuloilla, sillä hänestä tuli ikäluokkansa (55–59-vuotiaat naiset) maailmanmestari. Unelma oli toteutunut.

Kyseessä oli 55-vuotiaan Ilvesmäki-Jakobsenin uran arvokkain saavutus, mutta muussa elämässään hän oli aiemmin saavuttanut kaksi paljon suurempaa voittoa.

Hän oli kaksi kertaa selättänyt kilpirauhasen syövän.


Syövästä toipuminen oli alun perin syy, miksi Tanskassa pitkään asunut Ilvesmäki-Jakobsen rupesi harrastamaan triathlonia noin 20 vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Päätin keskittyä sataprosenttisesti kaikkiin niihin asioihin, joita pystyin yhä tekemään. Olin onnekas, että minun oli mahdollista tehdä asioita, joita rakastan”, Ilvesmäki-Jakobsen kertoo verkkosivuillaan ajatuksistaan siinä vaiheessa, kun hän oli ensimmäisen kerran toipunut syövästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sastamalasta lähtöisin oleva Ilvesmäki-Jakobsen oli aina ollut liikunnallinen, harrastanut nuorena muun muassa yleisurheilua ja naisvoimistelua sekä opiskellut Jyväskylässä liikunnanopettajaksi.

Nyt liikunta ja itsensä haastaminen saivat kuitenkin uuden merkityksen.

”Halusin todistaa itselleni, että olen sataprosenttisesti terve”, Ilvesmäki-Jakobsen kertoi HS:lle puhelimitse Havaijilta.

Ilvesmäki-Jakobsen rupesi harjoittelemaan triathlonia kovimman kaavan mukaan. Tähtäimessä olivat nimenomaan täyden matkan kisat, joissa uidaan 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan maraton (42,2 km).

Ensimmäisen täyden matkan Ironman-kilpailunsa hän selvitti Itävallassa kesällä 2001, ja aikaa kului runsaat 13 tuntia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itselleen hän perusteli voittaneensa syövän, koska oli selvinnyt uupuneena mutta kunnialla täyden matkan triathlonista.

 

”Päätin keskittyä sataprosenttisesti kaikkiin niihin asioihin, joita pystyin yhä tekemään.”

Syöpä iski kuitenkin uudelleen ja voimakkaampana. Hänen kehostaan poistettiin leikkauksella syöpäpesäkkeitä viidestä eri kohdasta. Kun Ilvesmäki-Jakobsen heräsi leikkauksen jälkeen, hänestä tuntui, että hänen elämänsä oli mennyt pilalle.

Mutta vuoden päästä hän aloitti harjoittelun uudelleen.

”Lääkäri sanoi, että hyvä fyysinen kuntoni auttoi syövän voittamisessa”, Ilvesmäki-Jakobsen kertoi.

Vähitellen kävi selväksi, että syöpä lähti, mutta triathlon jäi. Ilvesmäki-Jakobsen jäi koukkuun triathloniin.

”Halusin vain parantaa aikojani ja sijoituksiani. Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia motivaation kanssa. Tykkään harjoittelusta, ja tämä on minun juttuni.”

Ilvesmäki-Jakobsen ynnäilee, että täyden matkan triathloneja hänellä on nyt takana 15 tai 16. Lisäksi hän on kilpaillut esimerkiksi puolimatkalla ja voittanut kaksi ikäluokkansa maailmanmestaruutta Kansainvälisen triathlonliiton ITU:n kilpailuissa.

Havaijilla Ilvesmäki-Jakobsen kilpaili ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja nyt oli viides kerta. Aiemmin hän oli sijoittunut parhaimmillaan kaksi kertaa viidenneksi.

”Nyt halusin olla parempi kuin viides, mutta en tavoitellut ykkössijaa, koska sen saavuttaminen on niin vaikeaa ja siellä on aina mukana entisiä pro-sarjan naisia. Mutta kaikki meni tosi hyvin. Tuli täydellinen kisa ja huikea olo.”

Ilvesmäki-Jakobsen tuli maaliin ajassa 10.47.58 ja jätti omassa sarjassaan taakseen 50 naista. Uintiin hän käytti aikaa 1.15.55, pyöräilyyn 5.32.10 ja juoksuun 3.51.52

”Yleensä tulee jossakin kohtaa kilpailua joku kriisi, mutta nyt oli hyvä fiilis koko ajan. Kuusi kilometriä ennen maalia kuulin, että olen johdossa.”

Ilvesmäki-Jakobsenin elämä on kytköksissä triatloniin sekä harrastuksen että työn osalta. Hänellä on tanskalaisen valmentajamiehensä Frank Jacobsenin kanssa yritys, joka muun muassa järjestää kevään kuukausina eritasoisille harrastajille triathlonleirejä Mallorcalla.

Pariskunta tapasi aikoinaan Kreikassa, jossa he työskentelivät matkaoppaina. Entinen kilpauimari Frank Jacobsen valmentaa myös huipputason triathlonisteja.

”Meillä käy leireillä myös paljon suomalaisia. Itse hoidan esimerkiksi varauksia ja muita hallinnollisia asioita ja pystyn leirien aikana treenaamaan itsekin. Työ ja harrastus sopivat tosi hyvin yhteen, sanoi Ilvesmäki-Jakobsen, joka myös valmentaa harrastajia ja toimii ravintoneuvojana.

Hän kertoo auttaneensa esimerkiksi Tim Donia ravintoasioissa.

Don on yksi lajin huippunimistä. Hän on tehnyt täydellä matkalla Ironman-organisaation alaisten kilpailujen nopeimman ajan 7.40.23 ja palasi nyt Havaijille viime vuoden vakavan onnettomuuden jälkeen.

 

”Lääkäri sanoi, että hyvä fyysinen kuntoni auttoi syövän voittamisessa.”

Kun lajin arvokkain voitto on plakkarissa, Ilvesmäki-Jakobsen sanoo hakevansa urheilemiselleen uutta suuntaa siitä huolimatta, että voittajana hän välttyy karsinnoilta ensi vuoden Havaijin kisaan.

Yksi houkutteleva vaihtoehto ovat niin sanotut extreme-triathlonit, joista hän kävi jo hakemassa kokemusta Norjan raa’assa Norsemanissa. Sinnekin paikka piti hankkia muilla meriiteillä.

Karuissa oloissa kilpailtavan ja tunturin päälle päättyvän Norsemanin Ilvesmäki-Jakobsen selvitti runsaassa 14 tunnissa.

”Sellainen saattaa nyt ruveta kiinnostamaan enemmän. Se on erityylistä, eikä siellä taistella sijoituksista samalla tavalla. Se on enemmän elämystä, että on luonnossa ja nauttii ympäristöstä ja koettelee omaa kehoaan vielä enemmän ja eri tavalla.”

Norsemanin 12-asteisessa vedessä tapahtuneen uinnin kokeneena Ilvesmäki-Jakobsen on silti sitä mieltä, että Havaijin kisa on rankempi, lähinnä kuumuuden takia.

”En ole vielä sen enempää miettinyt jatkoa. Olen vain juhlinut voittoani juomalla vähän viiniä, syömällä hyviä illallisia ja kutsumalla itseäni maailmanmestariksi”, Ilvesmäki-Jakobsen naurahti.

Kuka?

Kaisa Ilvesmäki-Jakobsen


 55-vuotias

 Asuu Tanskassa, lähtöisin Sastamalasta, asunut myös Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa

 Naimisissa

 Liikuntatieteen maisteri, ravintoneuvoja

 Iroman-triathlonin 55–59-vuotiaitten naisten maailmanmestari, Kv. triathlonliiton kaksinkertainen ikäluokkamaailmanmestari, takana noin 15 täyden matkan triathlonia

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Triathlon
 • Urheilu
 • Jussi-Pekka Reponen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingin IFK:n ahdinko kasvoi – Päävalmentaja Ari-Pekka Selin: ”Tämä on henkimaailman juttuja”

 2. 2

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 3. 3

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 4. 4

  HIFK:lle kuudes tappio peräkkäin, nyt tehoton joukkue jäi nollille

 5. 5

  Lontoon ATP-finaalit ovat tenniksen business-luokkaa, jossa pääsee mahtipalkoille lyhyillä työpäivillä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 2. 2

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 3. 3

  Suomi otti Kansojen liigan lohkovoiton riemukkaalla maalin tappiolla

 4. 4

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 5. 5

  Markku Kanervan Riveluutio teki jalkapallohistoriaa – nyt kysymys kuuluu, miten pitkälle tämä vire vielä kantaa joukkuetta?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Uutuuskirja paljastaa, kuinka urheilevia naisia on Suomessa väheksytty – urheilu­johtaja nimitti tulevaa Euroopan mestaria tavalla, joka saisi sosiaalisen median raivon valtaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  8. 8

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  9. 9

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää