Urheilu

Kaisa Ilvesmäki-Jakobsen voitti syövän kahdesti ja on nyt triathlonin maailmanmestari, vaikka luuli jo elämänsä menneen pilalle

Seuraavaksi Kaisa Ilvesmäki-Jakobsenin, 55, ura saattaa edetä extreme-kilpailujen suuntaan. Yksi niistä on jo koettu.

Viime viikonloppuna Suomen ykköstriathlonisti Kaisa Sali tuli pettyneenä seitsemänneksi vajaan yhdeksän tunnin taistelun jälkeen Havaijin täyden matkan Ironman-MM-kilpailussa.

Noin kaksi tuntia myöhemmin maaliin saapui toinen suomalainen Kaisa, sukunimeltään Ilvesmäki-Jakobsen, ja aivan päinvastaisissa tunnelmissa – hymyillen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilvesmäki-Jakobsen oli onnensa kukkuloilla, sillä hänestä tuli ikäluokkansa (55–59-vuotiaat naiset) maailmanmestari. Unelma oli toteutunut.

Kyseessä oli 55-vuotiaan Ilvesmäki-Jakobsenin uran arvokkain saavutus, mutta muussa elämässään hän oli aiemmin saavuttanut kaksi paljon suurempaa voittoa.

Hän oli kaksi kertaa selättänyt kilpirauhasen syövän.


Syövästä toipuminen oli alun perin syy, miksi Tanskassa pitkään asunut Ilvesmäki-Jakobsen rupesi harrastamaan triathlonia noin 20 vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Päätin keskittyä sataprosenttisesti kaikkiin niihin asioihin, joita pystyin yhä tekemään. Olin onnekas, että minun oli mahdollista tehdä asioita, joita rakastan”, Ilvesmäki-Jakobsen kertoo verkkosivuillaan ajatuksistaan siinä vaiheessa, kun hän oli ensimmäisen kerran toipunut syövästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sastamalasta lähtöisin oleva Ilvesmäki-Jakobsen oli aina ollut liikunnallinen, harrastanut nuorena muun muassa yleisurheilua ja naisvoimistelua sekä opiskellut Jyväskylässä liikunnanopettajaksi.

Nyt liikunta ja itsensä haastaminen saivat kuitenkin uuden merkityksen.

”Halusin todistaa itselleni, että olen sataprosenttisesti terve”, Ilvesmäki-Jakobsen kertoi HS:lle puhelimitse Havaijilta.

Ilvesmäki-Jakobsen rupesi harjoittelemaan triathlonia kovimman kaavan mukaan. Tähtäimessä olivat nimenomaan täyden matkan kisat, joissa uidaan 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan maraton (42,2 km).

Ensimmäisen täyden matkan Ironman-kilpailunsa hän selvitti Itävallassa kesällä 2001, ja aikaa kului runsaat 13 tuntia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itselleen hän perusteli voittaneensa syövän, koska oli selvinnyt uupuneena mutta kunnialla täyden matkan triathlonista.

 

”Päätin keskittyä sataprosenttisesti kaikkiin niihin asioihin, joita pystyin yhä tekemään.”

Syöpä iski kuitenkin uudelleen ja voimakkaampana. Hänen kehostaan poistettiin leikkauksella syöpäpesäkkeitä viidestä eri kohdasta. Kun Ilvesmäki-Jakobsen heräsi leikkauksen jälkeen, hänestä tuntui, että hänen elämänsä oli mennyt pilalle.

Mutta vuoden päästä hän aloitti harjoittelun uudelleen.

”Lääkäri sanoi, että hyvä fyysinen kuntoni auttoi syövän voittamisessa”, Ilvesmäki-Jakobsen kertoi.

Vähitellen kävi selväksi, että syöpä lähti, mutta triathlon jäi. Ilvesmäki-Jakobsen jäi koukkuun triathloniin.

”Halusin vain parantaa aikojani ja sijoituksiani. Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia motivaation kanssa. Tykkään harjoittelusta, ja tämä on minun juttuni.”

Ilvesmäki-Jakobsen ynnäilee, että täyden matkan triathloneja hänellä on nyt takana 15 tai 16. Lisäksi hän on kilpaillut esimerkiksi puolimatkalla ja voittanut kaksi ikäluokkansa maailmanmestaruutta Kansainvälisen triathlonliiton ITU:n kilpailuissa.

Havaijilla Ilvesmäki-Jakobsen kilpaili ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja nyt oli viides kerta. Aiemmin hän oli sijoittunut parhaimmillaan kaksi kertaa viidenneksi.

”Nyt halusin olla parempi kuin viides, mutta en tavoitellut ykkössijaa, koska sen saavuttaminen on niin vaikeaa ja siellä on aina mukana entisiä pro-sarjan naisia. Mutta kaikki meni tosi hyvin. Tuli täydellinen kisa ja huikea olo.”

Ilvesmäki-Jakobsen tuli maaliin ajassa 10.47.58 ja jätti omassa sarjassaan taakseen 50 naista. Uintiin hän käytti aikaa 1.15.55, pyöräilyyn 5.32.10 ja juoksuun 3.51.52

”Yleensä tulee jossakin kohtaa kilpailua joku kriisi, mutta nyt oli hyvä fiilis koko ajan. Kuusi kilometriä ennen maalia kuulin, että olen johdossa.”

Ilvesmäki-Jakobsenin elämä on kytköksissä triatloniin sekä harrastuksen että työn osalta. Hänellä on tanskalaisen valmentajamiehensä Frank Jacobsenin kanssa yritys, joka muun muassa järjestää kevään kuukausina eritasoisille harrastajille triathlonleirejä Mallorcalla.

Pariskunta tapasi aikoinaan Kreikassa, jossa he työskentelivät matkaoppaina. Entinen kilpauimari Frank Jacobsen valmentaa myös huipputason triathlonisteja.

”Meillä käy leireillä myös paljon suomalaisia. Itse hoidan esimerkiksi varauksia ja muita hallinnollisia asioita ja pystyn leirien aikana treenaamaan itsekin. Työ ja harrastus sopivat tosi hyvin yhteen, sanoi Ilvesmäki-Jakobsen, joka myös valmentaa harrastajia ja toimii ravintoneuvojana.

Hän kertoo auttaneensa esimerkiksi Tim Donia ravintoasioissa.

Don on yksi lajin huippunimistä. Hän on tehnyt täydellä matkalla Ironman-organisaation alaisten kilpailujen nopeimman ajan 7.40.23 ja palasi nyt Havaijille viime vuoden vakavan onnettomuuden jälkeen.

 

”Lääkäri sanoi, että hyvä fyysinen kuntoni auttoi syövän voittamisessa.”

Kun lajin arvokkain voitto on plakkarissa, Ilvesmäki-Jakobsen sanoo hakevansa urheilemiselleen uutta suuntaa siitä huolimatta, että voittajana hän välttyy karsinnoilta ensi vuoden Havaijin kisaan.

Yksi houkutteleva vaihtoehto ovat niin sanotut extreme-triathlonit, joista hän kävi jo hakemassa kokemusta Norjan raa’assa Norsemanissa. Sinnekin paikka piti hankkia muilla meriiteillä.

Karuissa oloissa kilpailtavan ja tunturin päälle päättyvän Norsemanin Ilvesmäki-Jakobsen selvitti runsaassa 14 tunnissa.

”Sellainen saattaa nyt ruveta kiinnostamaan enemmän. Se on erityylistä, eikä siellä taistella sijoituksista samalla tavalla. Se on enemmän elämystä, että on luonnossa ja nauttii ympäristöstä ja koettelee omaa kehoaan vielä enemmän ja eri tavalla.”

Norsemanin 12-asteisessa vedessä tapahtuneen uinnin kokeneena Ilvesmäki-Jakobsen on silti sitä mieltä, että Havaijin kisa on rankempi, lähinnä kuumuuden takia.

”En ole vielä sen enempää miettinyt jatkoa. Olen vain juhlinut voittoani juomalla vähän viiniä, syömällä hyviä illallisia ja kutsumalla itseäni maailmanmestariksi”, Ilvesmäki-Jakobsen naurahti.

Kuka?

Kaisa Ilvesmäki-Jakobsen


 55-vuotias

 Asuu Tanskassa, lähtöisin Sastamalasta, asunut myös Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa

 Naimisissa

 Liikuntatieteen maisteri, ravintoneuvoja

 Iroman-triathlonin 55–59-vuotiaitten naisten maailmanmestari, Kv. triathlonliiton kaksinkertainen ikäluokkamaailmanmestari, takana noin 15 täyden matkan triathlonia
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 3. 3

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 4. 4

  Turkki hakee NBA-tähden luovutusta – Enes Kanter ei aio matkustaa USA:n ulkopuolelle: ”Minä olen tähtäimessä”

 5. 5

  Yhdysvalloissa syntynyt ammattilaisskeittari valitsi Suomen maajoukkueen uuteen olympialajiin – ”Hän edustaa Suomea rakkaudesta lajiin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Pirjo Karetie, 76, tekee pihallaan ja metsissä sellaista, mihin moni nyky­lapsi ei enää pysty – hän on myös voittanut kymmenen MM-kultaa ja tehnyt Euroopan ennätyksen

 4. 4

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 5. 5

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Tunnettu pornotähti ja West Ham -fani Mia Khalifa kyllästyi Arsenalin tähtipelaajan otteisiin – suorasukainen twiitti sai runsaasti huomiota somessa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  8. 8

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  9. 9

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  10. 10

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  9. 9

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  10. 10

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää