Urheilu

Koripalloilija Fiifi Aidoo oli yksinäinen poika, joka tappeli kiusaajiaan vastaan ja ikävöi äitiään, kunnes eräänä päivänä ovisilmästä näkyi outo nainen

Fiifi Aidoo muutti isänsä kanssa 5-vuotiaana Ghanasta Suomeen. Koripallo auttoi häntä selviämään kiusaamisesta ja yksinäisyydestä. Nyt häntä kuvaillaan fyysisiltä ominaisuuksiltaan poikkeusyksilöksi, jonka yhden ominaisuuden rinnalla kalpenee myös Lauri Markkanen.

Kaarina

Siinä hän nyt istuu, koripalloväen hehkuttama takamies Harold ”Fiifi” Aidoo.

Näin häntä on kuvailtu: Susijengin tulevaisuuden runkopelaaja, Suomessa ennennäkemätön lahjakkuus, fyysisesti poikkeusyksilö, jonka yhden ominaisuuden rinnalla kalpenevat monet NBA-pelaajatkin – myös Lauri Markkanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aidoo, 22, teki vasta hiljattain debyyttinsä miesten Korisliigassa. Mikä hänessä on niin erityistä?

Vastaukseksi Aidoo levittää kätensä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aidoo muutti viisivuotiaana Ghanasta Suomeen 2000-luvun alussa. Se oli pikkulapselle melkoinen kulttuurisokki.

Mitä kieltä nämä ihmiset puhuvat? Aidoo katseli ympärilleen esikoulussa eikä ymmärtänyt sanaakaan.

Pohjolassa sää oli yli parikymmentä astetta kylmempi kuin Guineanlahden rannikolla Länsi-Afrikassa. Kalsea oli tummaihoisen pojan saama vastaanottokin. Häntä kiusattiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olin tosi yksinäinen, koska en löytänyt aluksi tapaa kommunikoida muiden kanssa. Suomi tuntui silloin hirveän vaikealta kieleltä.”

Suomeen Aidoo oli päätynyt isänsä perässä. Frank Aidoo oli lähtenyt Suomeen vaihto-oppilaaksi 1990-luvun lopussa. Kolmevuotias poika ja äiti jäivät silloin Ghanaan.

Isä-Aidoo sai töitä Lihatukku Veijo Votkinista ja asettui pääkaupunkiseudulle. Vanhemmat katsoivat parhaaksi, että poika pääsisi isänsä luo pohjoiseen parempiin olosuhteisiin.


Aidoo sanoo, että aika kaksistaan yksinhuoltajaisän kanssa oli melko vaikeaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olin suurimman osan ajasta yksin kotona. Ymmärsin, että iskän piti tehdä töitä, mutta ikävöin äitiäni.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esikoulussa alkanut kiusaaminen jatkui ala-asteella. Aidoota nimiteltiin esimerkiksi neekeriksi. Hän tiesi sen olevan haukkumasana ja vastasi väkivallalla.

”Olen temperamenttinen ja jouduin usein tappeluihin kiusaajieni kanssa. Se oli ainoa tapa, jolla pystyin puolustautumaan, koska en osannut kunnolla kieltä eikä minulla juuri ollut kavereita. Halusin, että minua ei enää kiusata.”

Joistakin tappeluista seurasi mustelmia ja naarmuja mutta ei Aidoon mukaan pahempaa. Myös opettajat yrittivät puuttua kiusaamiseen, mutta isälleen Aidoo ei kertonut.

”En ole hyvä puhumaan asioistani muille ja koin, että minun pitää selvittää tilanne itse. Päivittäinen haukkuminen ja kiusaaminen tietenkin satutti. Jos on ihminen, sen on pakko tuntua joltain.”

Aidoo oli asunut Suomessa muutaman vuoden, kun ovikello soi. Hän katsoi ovisilmästä ja näki oven takana vieraan naisen.

Aidoo raotti ovea. Nainen kertoi olevansa Aidoon isän kaveri. Aidoo päästi hänet sisään odottamaan.

Kun isä tuli kotiin, hän paljasti Aidoolle jekkunsa: nainen oli hänen äitinsä.

”Vou!” oli Aidoon reaktio. Äiti oli vihdoin tullut Suomeen. Nyt kotona oli joku odottamassa koulupäivän jälkeen.

Aidoon elämä oli muutenkin muuttunut valoisammaksi. Käydessään Vesalan ala-astetta Itä-Helsingissä hän törmäsi ilmoitukseen iltapäivisin pidettävästä koripallokerhosta. Aidoo ihastui hauskalta tuntuneeseen lajiin heti.

”Koripallo auttoi yli kiusaamisesta, sillä korispiireissä oli paljon ulkomaalaistaustaisia. Yläasteella oli jo huomattavasti helpompaa.”

 

”Tietenkin ne ovat nämä kädet. Eivät ne ole niin normaalit.”

Aidoo sanoo kohtaavansa rasismia edelleen silloin tällöin mutta koripallokentillä vähemmän kuin muualla.

”Mielestäni koripalloa ei voi pelata, jos on rasisti. Valtaosa maailman parhaista korispelaajista on tummaihoisia.”

Aidoo vilkaisee kämmeniään.

”Tietenkin ne ovat nämä kädet. Eivät ne ole niin normaalit.”


Niin, ne kädet. Ne ovat valtavan pitkät.

Itse asiassa ne ovat niin pitkät, että Aidoon lukiovuosien valmentaja Hanno Möttölä pitää niitä poikkeuksellisina – tai tarkemmin sanottuna Aidoon syliväliä eli sivuille levitettyjen käsivarsien mittaa ja hartioiden leveyttä suhteessa Aidoon pituuteen.

Aidoon syliväliksi on mitattu 210 senttimetriä. Se on paljon, sillä Aidoo on 189 senttimetriä pitkä ja tavallisesti ihmisen syliväli on sama kuin hänen pituutensa.

Vertailun vuoksi: 209-senttinen Möttölä on Suomen menestyneimpiä koripalloilijoita, mutta hänen sylivälinsä on 214 senttimetriä. Lauri Markkasen pituus taas on 213 senttimetriä ja syliväli 212 senttimetriä.

Maailman kovimmassa korisliigassa NBA:ssakaan ei ole monia takamiehiä, joilla pituuden ja sylivälin suhde on samankaltainen kuin Aidoolla.

Isosta sylivälistä ja pitkistä käsistä on monenlaista hyötyä. On helpompi peittää syöttölinjoja, voi riistää nopeammin ja ulottuu sekä kauemmas että ylemmäs, mikä auttaa esimerkiksi torjunnoissa ja levypallotilanteissa.

Pienempänä Aidoota ärsytti puhe hänen yläraajoistaan.

”Minulle on sanottu, että pärjään koripallossa, koska käteni ovat niin pitkät. Ihan kuin en olisi joutunut tekemään yhtään duunia taitojeni eteen.”

Möttölän mukaan Aidoolla on myös muita koripalloon – ja ylipäätään urheiluun – sopivia fyysisiä ominaisuuksia, kuten räjähtävyyttä ja ponnistusvoimaa.

Möttölä korostaa, että hän ei halua puhua Aidoon lahjakkuudesta vaan potentiaalista.

”Potentiaali on parempi sana, koska siihen kuuluu myös työnteko eikä koripallossa 22-vuotias voi olla enää vain lahjakkuus. Itse olen vaatinut Fiifiltä varmaan enemmän kuin monelta muulta, koska hänellä on potentiaalia täyttää odotukset.”


Aidoo pelasi juniorivuotensa Visa-Basketissa, Pussihukissa ja Sykissä. Tuolloin häntä valmensi muun muassa Kristian Palotie, joka pani jo silloin merkille pojan taidot, pitkät kädet ja empatian joukkuekavereita kohtaan.

Kun Aidoo oli yläasteella, koripallovalmentaja Anton Mirolybov ehdotti hänelle urheilupainotteisia opintoja Mäkelänrinteen urheilulukiossa eli ”Märskyssä”.

Aidoo vastasi, että hänen keskiarvonsa ei riitä.

”En ole maailman fiksuin ihminen koulussa, eikä Märskyyn kävellä sisään noin vain.”

Mirolybov auttoi häntä kertomalla, mihin aineisiin pitää keskittyä eniten. Esimerkiksi ruotsin ja matematiikan numeroita oli pakko kohentaa.

Työ tuotti tulosta: Aidoon peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo riitti. Hän pääsi opiskelemaan Märskyyn ja pelaamaan miesten I-divisioonassa Helsinki Basketball Academyn joukkueessa.


Lukiossa Aidoo alkoi ensimmäisen kerran pohtia vakavissaan uraa koripalloilijana. Hän alkoi saada soittoja eri joukkueista ja tarjouksia urheilustipendistä. Valmistuttuaan lukiosta hän valitsi Yhdysvaltain Phoenixissa sijaitsevan Grand Canyonin yliopiston ja joukkueen.

Phoenixissa oli kuuma varsinkin kesäisin. Siitä Aidoo piti. Myös peli kulki Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa ensimmäisenä vuonna yli odotusten, vaikka meno oli nopeatempoisempaa ja pelaajat atleettisempia kuin Suomessa.

Englanniksi opiskelu tuotti aluksi päänvaivaa – varsinkin esseiden kirjoittaminen, sillä Aidoo puhuu kieltä paremmin kuin kirjoittaa. Tuutorit auttoivat kuitenkin aina, kun Aidoo sitä tarvitsi. Hän myös oppi hallitsemaan ajankäyttöään aiempaa paremmin.

Toisena vuonna Aidoon peliaika väheni ja kehitys hidastui. Keväällä 2018 Aidoo oli vaikean päätöksen edessä: jatkaako yliopistostipendillä Yhdysvalloissa vai lähteäkö muualle peliajan perässä?

Aidoo päätti lähteä.

Ensimmäisenä häneen otettiin yhteyttä kaarinalaisesta Ura Basketista, joka nousi täksi kaudeksi ensimmäistä kertaa miesten Korisliigaan.

Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta Aidoo päätyi korisammattilaiseksi Varsinais-Suomeen.

 

”Huippu-urheilu ei valitettavasti ole tasa-arvoista touhua.”

Ura Basketissa valmentaa Aidoolle juniorivuosilta tuttu Kristian Palotie. Hän on luvannut Aidoolle ison roolin ja uskoo, että itsepintainen ja kilpailuhenkinen nuorukainen pystyy kestämään paineet.

”Hänen pitää olla niin hyvä, että vastustaja ei pysty häntä yhdellä puolustajalla puolustamaan. Jos Fiifi ei ole riittävän hyvä, emme voita pelejä.”

Palotien mukaan osa Ura Basketin yksilöharjoituksista suunnitellaan niin, että ne kehittävät nimenomaan Aidoota.

”Huippu-urheilu ei valitettavasti ole tasa-arvoista touhua.”

 


Ensimmäiset maaottelunsa Aidoo pelasi Suomen nuorten koripallomaajoukkueessa 16-vuotiaana ja miesten maajoukkueessa Susijengissä kesällä 2016.

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann sanoo, ettei sillä ole merkitystä, millaisia odotuksia muut luovat Aidoon uralle.

”Oleellista on, miten hän itse tekee. Valmentajan näkökulmasta on helppo todeta, että olen pettynyt, jos hän ei ole tulevaisuudessa maajoukkueen runkopelaaja. Ihmisenä hän on lämmin ja kiinnostunut joukkuetovereistaan.”

Aidoolla on kaksi virallista etunimeä, Harold ja Fiifi. Fiifi oli helsinkiläislapsille aikoinaan lyhyempi ja helpompi vaihtoehto ja vakiintui siten kutsumanimeksi. Lähimmät ystävät kutsuvat häntä Haroldiksi, jotkut Fiffeksi ja Fyffeliksi.

Aidoota on kuvailtu henkeen ja vereen stadilaiseksi, mutta hän itse toppuuttelee kuvausta.

”En nyt sentään ole niin rakastunut Stadiin, vaikka se on Suomen paras kaupunki. Parasta Helsingissä ovat kaverit, joiden kanssa olen siellä kasvanut. He tekevät Stadista Stadin.”

Muutto Turkuun on sujunut melko kivuttomasti. Nyt Aidoon arkeen kuuluu koripallon lisäksi autokoulu. Kortin saamiseen asti hän kulkee joukkuekaverien kyydillä.

”Haluaisin itsekin ajaa välillä.”

Sopimus Ura Basketin kanssa kestää tämän kauden. Sen jälkeen Aidoo tähtää isompiin liigoihin. Kirkkaimpana tavoitteena loistaa NBA.

”Koripallo on aina ollut laji, jota rakastan, enkä ole koskaan ottanut siitä stressiä. En edes nyt, kun se on ammattini. Pelaajana olen parhaimmillani, kun olen täysin rento.”

Huippupelaajaksi kehittymisen ohella Aidoolla on toinen pitkäaikainen haave. Hän ei ole käynyt synnyinmaassaan lähtönsä jälkeen.

Aidoo muistaa Ghanasta vain välähdyksiä, kuten näkymän torilta, jossa hän haahuili äitiään etsien.

”Tavoitteeni on päästä käymään Ghanassa sitten, kun se on taloudellisesti mahdollista koko perheelleni.”

Kuka?

Harold ”Fiifi” Aidoo


 22-vuotias koripallo­ammattilainen.

 Syntynyt 5.4.1996 ­Accrassa Ghanassa.

 Asuu Turussa.

 189 cm, 90 kg.

 Pelipaikka heittävä takamies.

 Edustaa kaarinalaista Ura Basketia, kasvattajaseura Visa-Basket. Pelannut ju­niorivuosina myös HBA Märskyssä, Pussihukissa ja Sykissä.

 Pelannut kuusi miesten maaottelua 7 pisteen ottelukeskiarvolla.

 Suomen ju­niorimaa­joukkueissa 73 ot­telua

4,3 pisteen ottelukeski­arvolla.

 Voitti 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kultaa kesällä 2015.

 Perheeseen kuuluu äiti, isä, kolme sisarusta ja velipuoli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koripallo
 • Miesten Korisliiga
 • Urheilu
 • Susijengi
 • Annina Vainio
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tämäkin vielä: ruotsalaiset uskovat Huuhkajien selviytyvän EM-lopputurnaukseen

 2. 2

  ”Olen palannut”, Therese Johaug hihkui perjantaina – norjalaishiihtäjä oli murskaavan ylivoimainen ensimmäisessä dopingkärynsä jälkeisessä kilpailussaan

 3. 3

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 4. 4

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 5. 5

  Helsinkiin syntyy Suomen suurin urheilun valmennuskeskus – yksi Urhean tulevista tähdistä on jo nyt yhdessä asiassa maailman parhaita

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 2. 2

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 3. 3

  Suomi otti Kansojen liigan lohkovoiton riemukkaalla maalin tappiolla

 4. 4

  Eva Wahlström ottelee joulukuussa ensi kertaa ammattilaisena ulkomailla ja kuittaa uransa suurimman palkkion – ”Vihdoinkin tulee työstä palkkaa”

 5. 5

  Teemu Pukki kertoo, mikä teki hänestä lopulta paremman pelaajan – yksi tekijöistä on isyys

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Uutuuskirja paljastaa, kuinka urheilevia naisia on Suomessa väheksytty – urheilu­johtaja nimitti tulevaa Euroopan mestaria tavalla, joka saisi sosiaalisen median raivon valtaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  3. 3

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  4. 4

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  8. 8

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  10. 10

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää