Urheilu

Isosisko varmistaa esteratsastaja Anna-Julia Kontion menestyksen – “Onneksi on joku, jonka katseesta tietää, millaisen esteen haluan hypätä”

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio voi keskittyä sunnuntaina täysillä huippusuorituksiin, kun isosisko Eva Maria Kontio huolehtii taustalla kaikesta.

Kun Eva Maria Kontio oli 11-vuotias maajoukkueen poniratsastaja, hän kirjoitti hevosenhoitajan muistitaulun. Ole ajoissa! Älä valita! Hevonen on tähti, huolehdi siitä! Sama taulu on edelleen Eva Marian tallin seinällä Tampereella. Ohjeet ovat olleet käytössä, kun hän hoitaa pikkusiskonsa Anna-Julia Kon­tion hevosia viiden tähden kansainvälisissä kilpailuissa.

”En muuttaisi niistä edelleenkään yhtään mitään. Perheellämme ei koskaan ollut varaa ostaa kalliita hevosia, joten kasvoimme siihen, että niistä harvoista pitää pitää hyvää huolta”, Eva Maria Kontio sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Anna-Julia Kontio ratsastaa sunnuntai-iltana maailmancupin radalle suurimpana suomalaistoivona, hän keskittyy vain kilpailusuoritukseen.

Se on mahdollista, koska isosisko Eva Maria (lempinimeltään Nyppy) on huolehtinut pienimmätkin asiat taustalla kuntoon. Nypyn läsnäolo on Anna-Julialle henkisesti tärkeää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Että vierellä on joku, joka on rehellinen, luotettava ja joka tuntee hänet läpikotaisin. Kaikki asiat hoituvat pyytämättä. Hevoset ovat ajoissa valmiina, ja flunssasta kärsivällä Anna-Julialla on jatkuva varasto nenäliinoja.

”Jos Nyppy ei ole paikalla, minulla on paljon enemmän pikkuasioita hoidettavana. Se on heti pois suorituksesta”, Anna-Julia sanoo.

Siskokset ovat aina olleet läheisiä, vaikka ikäero on 16 vuotta. Siskoksia on kolmaskin, mutta hevoset ovat yhdistäneet Nyppyä ja Anna-Juliaa aina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyppy opetti perheen tallissa Anna-Julialle perusasiat aina ratsastuksesta hevosten hoitoon. Kun ponit jäivät Eva Marialle pieniksi, ne siirtyivät Anna-Julialle.

”Kerran olin ratsastamassa kentällä, kun pieni Anna-Julia ratsasti laiskalla ponilla. Hän huusi kentän toiselta puolelta, että varo vähän, tulen nyt ravia sinne. Totesin, että enköhän ehdi alta pois”, Eva Maria kertoo.

”En tainnut saada ponia edes ravaamaan”, Anna-Julia lisää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eva Maria alkoi hoitaa Anna-Julian hevosia neljä vuotta sitten Oslon maailmancupissa.

”Anna-Julia laittoi viestiä, voisinko laittaa sellaiset vaatteet päälle, että voisin vähän autella hevosten kanssa. Perillä tajusin, että ilmeisesti auttamista on vähän enemmänkin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska yhteistyö sujui hyvin, Nyppy jäi Anna-Julian pysyväksi kilpailuhoitajaksi.

Hän lentää Tampereelta aina eri puolille maailmaa siskonsa tueksi. Anna-Julian uran tärkein ratsu Fardon opetti yhteistyön saumattomaksi. Fardon on erityisherkkä ja hermostuu helposti kaikesta.

”Varusteita ei voi hosua Fardonin päälle tai se huolestuu välittömästi. Sen vierellä ei voi kävellä nopeasti, vaikka olisi kiire. Toisaalta ei voi olla liian aikaisin missään, koska se huolestuu odottamisesta”, Eva Maria kuvailee.

Anna-Julia Kontio aloitti kesäkuussa työskentelyn Jordanian prinsessan Haya Bint al-Hus­seinin Team Harmony -jouk­kueessa, joten työnantaja on lähettänyt joukkueen hevosenhoitajan kilpailuihin mukaan.

Nyppy on kuitenkin edelleen useimmissa kilpailuissa tukena esimerkiksi verryttelyissä nostamassa esteitä.

Kansainvälisen kilpailun verryttelyssä on kirjoittamattomat sääntönsä. Jokainen ratsastaja tekee tarkan, oman verryttelynsä, mutta muiden toimintaa ei saa estää tai siitä tulee sanomista.

”On tärkeää, että paikalla on joku, joka tietää katseestani, millaisen esteen haluan seuraavaksi hypätä”, Anna-Julia kertoo.

Eva Maria myös videoi kaikki radat, kommettiraitojen kera.

”Aina ei tule julkaisukelpoista materiaalia”, Anna-Julia sanoo ja hymyilee.

”Joka kerta päätän, että nyt olen rauhallinen ja hiljaa, mutta Anna-Julian suoritus jännittää edelleen joka kerta”, Nyppy myöntää.

Isosisko on ollut Anna-Julian tukipilari siitä lähtien, kun tämä nuorena muutti ulkomaille.

He puhuvat puhelimessa tuntikausia joka päivä.

”Ihan arkisia asioita, kuten menen nyt kauppaan, nyt olen kaupassa, mitähän ostaisin”, Anna-Julia sanoo.

Eva Maria on ratsastanut kilpaa esteitä itsekin. Koskaan hän ei ole kadehtinut pikkusiskonsa uraa, sillä hän tietää, millaisista lähtökohdista se on rakennettu.

”Tiedän, miten paljon Anna-Julia on tehnyt töitä uransa eteen. Hyvän hevosen voi työllä saada loistamaan, mutta sen voi myös pilata. Anna-Julia on tehnyt hirvittävän ison työn saadakseen kaikki hevoset itselleen sopiviksi.”

Fakta

Sunnuntaina jaossa Suomen suurimmat palkintorahat


  Länsi-Euroopan liigan maailmancupin toinen osakilpailu hypätään Helsingissä sunnuntaina. Jaossa ovat Suomen suurimmat palkintorahat, yhteensä 168 000 euroa. Liiga on maailman kovatasoisin.

 Suurimmat odotukset kohdistuvat Anna-Julia Kontioon. Hän aloitti kesäkuussa Englannissa Team Harmony -joukkueen kilparatsastajana.

 Kontio sai maailmancupin avausosakilpailussa Oslossa sijoituksen ja tavoittelee Helsingissä vähintään samaa tulosta.

 Kontio toi Helsinkiin kolme hevosta: ykköshevosensa Ornellaian, uransa tärkeimmän hevosen Fardonin ja vasta 8-vuotiaan Antoinette Manciaisen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ratsastus
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  HIFK:n tappioputki venyi seurahistorian pisimmäksi – ”Voivottelu ei auta mitään”

 2. 2

  Entinen huippu-urheilija Sami Itani nousi yllättäen SUL:n puheenjohtajaksi – ”Haluan olla rohkea ja urheilijoita kuunteleva puheenjohtaja”

 3. 3

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 4. 4

  Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

 5. 5

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 2. 2

  Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

 3. 3

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 4. 4

  Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

 5. 5

  Kaksi puheenjohtajaehdokasta ajettiin ulos SUL:n kokoussalista – ”Haluttiin näyttää valtaa, toimitusjohtaja sentään kätteli”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  6. 6

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Epäsuomi kukoistaa ulkomailla – ja sitä ruokkii laiskuus ja pätemisen tarve

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää