Urheilu

Henna Viljasen ja Jenna Kuisman tavoitteet ovat olympialaisissa – mutta miksi nuoret naiset haluavat ampua myös rynnäkkökiväärillä?

Ampujat Henna Viljanen ja Jenna Kuisma sanovat urheilu-uransa päätähtäimeksi vuosien 2020 ja 2024 olympiakisat. ”Olen jo pienestä pitäen tiennyt, että haluan käydä armeijan”, Kuisma sanoo

”Ase, lippaat, jäkki”, Puolustusvoimien Urheilukoulun alokkaat Henna Viljanen ja Jenna Kuisma kertaavat tuvassaan, mitä alkavaan harjoitukseen pitää ottaa mukaan.

Jäkki tarkoittaa jakkaraa, joka on ase- ja ampumaharjoituksessa maalitauluna ja istuimena. Viljanen ja Kuisma ovat nuoria maajoukkuetason ampujia. He aloittivat Urheilukoulussa Santahaminassa vapaaehtoisina lokakuun saapumiserässä. Ampumisesta heillä ei kuitenkaan taida enää olla kovin paljon uutta opittavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On tuossa hieman eri ampuma-asento”, Henna Viljanen toteaa. ”Aseenkäsittely on vähän erilaista, mutta kyllä se tietysti tuttua on ja varmasti sujuu”, hän sanoo.

Viljanen ja Kuisma sanovat urheilu-uransa päätähtäimeksi vuosien 2020 ja 2024 olympiakisat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi siis uransa huipulle nousemassa olevat nuoret naiset haluavat katkaista vuosien harjoittelun lähtemällä vapaaehtoisina armeijan palvelukseen?

”Olen jo pienestä pitäen tiennyt, että haluan käydä armeijan”, Jenna Kuisma sanoo.

Viljanen on samaa mieltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tykkään haastaa itseäni, laittaa itseni koviin paikkoihin”, hän sanoo.

Maanpuolustushenki on Viljaselle ja Kuismalle tärkeää.

”Jos tulee tilanne, että isänmaata pitää lähteä puolustamaan, niin haluan tehdä asialle jotain, enkä vain jäädä sohvalle istumaan”, Henna Viljanen sanoo.

Perheet ovat myös innostaneet Viljasta ja Kuismaa armeijaan lähtemisessä. Kumpikin kertoo saaneensa armeijan käyneiltä isiltä, veljiltä ja sukulaisilta kannustusta.


Viljanen ja Kuisma ampuvat kilpaa ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jenna Kuisma sanoo parhaaksi saavutuksekseen ikäluokkansa MM-kisojen 12. sijan ilmakiväärin 60 laukauksen kisassa viime syyskuussa Etelä-Koreassa.

Henna Viljanen pitää parhaimpina saavutuksinaan nuorten maailmancupin kilpailun joukkuevoittoa pienoiskiväärin 3x20 laukauksen kisassa kaksi vuotta sitten Saksassa sekä kahta EM-mitalia joukkuekilpailuissa.

Kumpikin naisista on kotoisin Mäntsälästä, ja he edustavat Kyrkslätt Skytteförening -seuraa.

Urheilijoina Kuismalla ja Viljasella on omasta mielestään eniten kehitettävää henkisellä puolella. Pään olisi kestettävä kisojen kovaa painetta, ja siihen armeijakin voisi osaltaan tuoda apua.

Henna Viljanen sanoo haluavansa asepalveluksessa johtajakoulutukseen, johon pääsee noin puolet Urheilukoulun 80 alokkaan saapumiserästä. Hän arvelee, että joukkojen johtaminen vahvistaisi itsevarmuutta myös urheilijana.

Kuisma ja Viljanen ovat sitä mieltä, että armeijan arki ei juurikaan vaikuta heidän urheilemiseensa. Kumpikin sanoo olevansa tottunut aikaisiin aamuihin ja rutiineihin.

Urheilukoulussa annetaan tiedustelukoulutus, joka on armeijan koulutuksista rankemmasta päästä. Ensimmäisen armeijaviikon jälkeen Kuisma ja Viljanen sanovat odottavansa ensimmäistä maastoyötä innoissaan.

Naisten puolella ampujat ovat olleet iso lajiryhmä Urheilukoulussa. Lokakuussa Urheilukouluun tuli viisi naista, ja he kaikki ovat ampujia. Kaikista Urheilukoulun 80:stä uudesta alokkaasta ampujia on yksitoista.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus tuli mahdolliseksi vuonna 1995. Silloin Urheilukoulussa Lahden Hennalassa aloitti kymmenen naista, joista kolme oli ampujia.

Kaiken kaikkiaan noin 60 naista on suorittanut asepalveluksen Urheilukoulussa. Nykyinen Urheilukoulu on Kaartin jääkärirykmentin joukkoyksikkö Santahaminassa, lumilajien urheilijat ovat Urheilukoulun vastuulla Kainuun prikaatissa.

Armeijan alkuaika ainakin hieman pysäyttää harjoittelua Urheilukoulussakin. Alkuviikot menevät perusteiden parissa ja talon tavoille oppimisessa.

Ensimmäisellä viikolla Kuisma ja Viljanen eivät ole vielä päässeet lajiharjoituksiin. Muutamalla iltavapaalla on käyty lenkillä ja tehty muita fysiikkaharjoituksia.


Urheilukoulun johtaja everstiluutnantti Mikko Mönkkönen toteaa, että kolmannesta viikosta eteenpäin alokkaiden ohjelma on jokaiselle henkilökohtaisesti suunniteltu. Silloin alkavat urheilijoiden omien valmennussuunnitelmien mukaiset lajiharjoitukset sekä mahdolliset kilpailumatkat ja valmennusleirit.

Mönkkönen oikoo julkisuudesta tullutta mielikuvaa, että Urheilukoulussa vain urheiltaisiin.

”Sotilaskoulutuksen ja urheilun osuus on ajasta puolet ja puolet, riippuen urheilijan tasosta. Kansainvälisen tason urheilijoita komennetaan enemmän kilpailuihin ja valmennustapahtumiin kuin kansallisen tason urheilijoita.”


Mönkkönen sanoo, että kaikkien Urheilukoulun varusmiesten ja -naisten on koulutuksessa läpäistävä sotilaskoulutuksen valtakunnalliset tutkintovaatimukset. Jos maastoharjoitus jää väliin urheilun vuoksi, niin sitten sama leiri ja opit käydään läpi vaikka toisen saapumiserän kanssa.

”Vaikka Urheilukoulussa varsinainen sotilaskoulutukseen käytettävissä oleva aika jää normaaleja koulutusyksiköitä pienemmäksi, niin tätä kompensoi varusmiesten ja -naisten oppimisvalmius. Urheilijoilla motoriset taidot ja muu fyysinen toimintakyky ovat hyvällä tasolla, he oppivat nopeasti.”

Urheilukouluun tulevat alokkaat ovat motivoituneita. Mönkkönen toteaa, että Urheilukoulun asevelvollisista reilu enemmistö haluaa johtajakoulutukseen.


Santahaminan sotilaskodin seinällä olevassa Mestareiden taulussa on neljän naispuolisen urheilijan nimet.

Nimensä tauluun saavat Urheilukoulussa palvelleet varusmiehet, jotka ovat urallaan voittaneet yleisen sarjan MM- tai olympiamitalin.

Ensimmäiset nimilaatat ovat vuodelta 1965, ja taulusta löytyy muun muassa Matti Nykäsen, Juha Miedon, Mika Häkkisen ja Teemu Selänteen nimet.

Lisäksi Mestarien tauluun voi päästä ilman mitalia menestymällä lajissaan muuten erityisen hyvin kuten ovat tehneet esimerkiksi jalkapalloilijat Sami Hyypiä ja Jari Litmanen.

Kaikkiaan mestarien taulussa on yli 200 urheilijan nimet.

Mestareiden taulun naiset:

Helena Juppala, ammunta, saapumiserä II/95.

Jaana Pitkänen, ammunta, saapumiserä II/95.

Anne-Maria Laurila, jousiammunta, saapumiserä II/02.

Marika Teini, suunnistus, saapumiserä II/09.

Oikaisu kello 14.10: Korjattu Jenna Kuisman nimen kirjoitusasu otsikossa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hollannin sankari lohdutti itkevää erotuomaria – Saksan historiallisen surkea vuosi huipentui loppuminuuttien sulamiseen Kansojen liigassa

 2. 2

  Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan – nyt tarvitaan raappaa ja paistinpannua, että äyriäiset saa irti

 3. 3

  Entinen hiihtäjätähti Aino-Kaisa Saarinen hyvässä vauhdissa kohti urheilujohtamisen huippua

 4. 4

  Häikäisevä torjunta sai NHL:n viime vuosien parhaan maalintekijän yhtymään suosionosoituksiin

 5. 5

  Johanna Matintalo veti Pöytyän mummojen kutoman pipon päähänsä ja päätyi mallikuvissa Etelä-Korean suurimpaan muotilehteen: ”En yleensä laittaudu sen ihmeemmin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 2. 2

  Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan – nyt tarvitaan raappaa ja paistinpannua, että äyriäiset saa irti

 3. 3

  Johanna Matintalo veti Pöytyän mummojen kutoman pipon päähänsä ja päätyi mallikuvissa Etelä-Korean suurimpaan muotilehteen: ”En yleensä laittaudu sen ihmeemmin”

 4. 4

  Näin Patrik Laine iski kauden toisen hattutemppunsa ja katkaisi erikoisen putkensa – vain Wayne Gretzky pystynyt parempaan

 5. 5

  Hollannin sankari lohdutti itkevää erotuomaria – Saksan historiallisen surkea vuosi huipentui loppuminuuttien sulamiseen Kansojen liigassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 2. 2

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

 5. 5

  Ruotsalaisäiti luki lento­koneessa juttua, jossa oli suuri kuva jalkapallo­tähdestä – pelaaja istui hänen tietämättään vieressä: ”Tilanne muuttui oudoksi mutta samalla hauskaksi”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  2. 2

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  3. 3

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  4. 4

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  6. 6

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Lentoyhtiöillä on jättimäinen ongelma, joka varjostaa alan tulevaisuutta – Voiko yhtiöiden päästö­lupauksiin uskoa?

  9. 9

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  10. 10

   Ylenpalttisesta lento­matkailusta syytetty YK:n ympäristö­johtaja erosi tehtävästään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  5. 5

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  6. 6

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  7. 7

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää