Urheilu

Henna Viljasen ja Jenna Kuisman tavoitteet ovat olympialaisissa – mutta miksi nuoret naiset haluavat ampua myös rynnäkkökiväärillä?

Ampujat Henna Viljanen ja Jenna Kuisma sanovat urheilu-uransa päätähtäimeksi vuosien 2020 ja 2024 olympiakisat. ”Olen jo pienestä pitäen tiennyt, että haluan käydä armeijan”, Kuisma sanoo

”Ase, lippaat, jäkki”, Puolustusvoimien Urheilukoulun alokkaat Henna Viljanen ja Jenna Kuisma kertaavat tuvassaan, mitä alkavaan harjoitukseen pitää ottaa mukaan.

Jäkki tarkoittaa jakkaraa, joka on ase- ja ampumaharjoituksessa maalitauluna ja istuimena. Viljanen ja Kuisma ovat nuoria maajoukkuetason ampujia. He aloittivat Urheilukoulussa Santahaminassa vapaaehtoisina lokakuun saapumiserässä. Ampumisesta heillä ei kuitenkaan taida enää olla kovin paljon uutta opittavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On tuossa hieman eri ampuma-asento”, Henna Viljanen toteaa. ”Aseenkäsittely on vähän erilaista, mutta kyllä se tietysti tuttua on ja varmasti sujuu”, hän sanoo.

Viljanen ja Kuisma sanovat urheilu-uransa päätähtäimeksi vuosien 2020 ja 2024 olympiakisat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi siis uransa huipulle nousemassa olevat nuoret naiset haluavat katkaista vuosien harjoittelun lähtemällä vapaaehtoisina armeijan palvelukseen?

”Olen jo pienestä pitäen tiennyt, että haluan käydä armeijan”, Jenna Kuisma sanoo.

Viljanen on samaa mieltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tykkään haastaa itseäni, laittaa itseni koviin paikkoihin”, hän sanoo.

Maanpuolustushenki on Viljaselle ja Kuismalle tärkeää.

”Jos tulee tilanne, että isänmaata pitää lähteä puolustamaan, niin haluan tehdä asialle jotain, enkä vain jäädä sohvalle istumaan”, Henna Viljanen sanoo.

Perheet ovat myös innostaneet Viljasta ja Kuismaa armeijaan lähtemisessä. Kumpikin kertoo saaneensa armeijan käyneiltä isiltä, veljiltä ja sukulaisilta kannustusta.


Viljanen ja Kuisma ampuvat kilpaa ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jenna Kuisma sanoo parhaaksi saavutuksekseen ikäluokkansa MM-kisojen 12. sijan ilmakiväärin 60 laukauksen kisassa viime syyskuussa Etelä-Koreassa.

Henna Viljanen pitää parhaimpina saavutuksinaan nuorten maailmancupin kilpailun joukkuevoittoa pienoiskiväärin 3x20 laukauksen kisassa kaksi vuotta sitten Saksassa sekä kahta EM-mitalia joukkuekilpailuissa.

Kumpikin naisista on kotoisin Mäntsälästä, ja he edustavat Kyrkslätt Skytteförening -seuraa.

Urheilijoina Kuismalla ja Viljasella on omasta mielestään eniten kehitettävää henkisellä puolella. Pään olisi kestettävä kisojen kovaa painetta, ja siihen armeijakin voisi osaltaan tuoda apua.

Henna Viljanen sanoo haluavansa asepalveluksessa johtajakoulutukseen, johon pääsee noin puolet Urheilukoulun 80 alokkaan saapumiserästä. Hän arvelee, että joukkojen johtaminen vahvistaisi itsevarmuutta myös urheilijana.

Kuisma ja Viljanen ovat sitä mieltä, että armeijan arki ei juurikaan vaikuta heidän urheilemiseensa. Kumpikin sanoo olevansa tottunut aikaisiin aamuihin ja rutiineihin.

Urheilukoulussa annetaan tiedustelukoulutus, joka on armeijan koulutuksista rankemmasta päästä. Ensimmäisen armeijaviikon jälkeen Kuisma ja Viljanen sanovat odottavansa ensimmäistä maastoyötä innoissaan.

Naisten puolella ampujat ovat olleet iso lajiryhmä Urheilukoulussa. Lokakuussa Urheilukouluun tuli viisi naista, ja he kaikki ovat ampujia. Kaikista Urheilukoulun 80:stä uudesta alokkaasta ampujia on yksitoista.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus tuli mahdolliseksi vuonna 1995. Silloin Urheilukoulussa Lahden Hennalassa aloitti kymmenen naista, joista kolme oli ampujia.

Kaiken kaikkiaan noin 60 naista on suorittanut asepalveluksen Urheilukoulussa. Nykyinen Urheilukoulu on Kaartin jääkärirykmentin joukkoyksikkö Santahaminassa, lumilajien urheilijat ovat Urheilukoulun vastuulla Kainuun prikaatissa.

Armeijan alkuaika ainakin hieman pysäyttää harjoittelua Urheilukoulussakin. Alkuviikot menevät perusteiden parissa ja talon tavoille oppimisessa.

Ensimmäisellä viikolla Kuisma ja Viljanen eivät ole vielä päässeet lajiharjoituksiin. Muutamalla iltavapaalla on käyty lenkillä ja tehty muita fysiikkaharjoituksia.


Urheilukoulun johtaja everstiluutnantti Mikko Mönkkönen toteaa, että kolmannesta viikosta eteenpäin alokkaiden ohjelma on jokaiselle henkilökohtaisesti suunniteltu. Silloin alkavat urheilijoiden omien valmennussuunnitelmien mukaiset lajiharjoitukset sekä mahdolliset kilpailumatkat ja valmennusleirit.

Mönkkönen oikoo julkisuudesta tullutta mielikuvaa, että Urheilukoulussa vain urheiltaisiin.

”Sotilaskoulutuksen ja urheilun osuus on ajasta puolet ja puolet, riippuen urheilijan tasosta. Kansainvälisen tason urheilijoita komennetaan enemmän kilpailuihin ja valmennustapahtumiin kuin kansallisen tason urheilijoita.”


Mönkkönen sanoo, että kaikkien Urheilukoulun varusmiesten ja -naisten on koulutuksessa läpäistävä sotilaskoulutuksen valtakunnalliset tutkintovaatimukset. Jos maastoharjoitus jää väliin urheilun vuoksi, niin sitten sama leiri ja opit käydään läpi vaikka toisen saapumiserän kanssa.

”Vaikka Urheilukoulussa varsinainen sotilaskoulutukseen käytettävissä oleva aika jää normaaleja koulutusyksiköitä pienemmäksi, niin tätä kompensoi varusmiesten ja -naisten oppimisvalmius. Urheilijoilla motoriset taidot ja muu fyysinen toimintakyky ovat hyvällä tasolla, he oppivat nopeasti.”

Urheilukouluun tulevat alokkaat ovat motivoituneita. Mönkkönen toteaa, että Urheilukoulun asevelvollisista reilu enemmistö haluaa johtajakoulutukseen.


Santahaminan sotilaskodin seinällä olevassa Mestareiden taulussa on neljän naispuolisen urheilijan nimet.

Nimensä tauluun saavat Urheilukoulussa palvelleet varusmiehet, jotka ovat urallaan voittaneet yleisen sarjan MM- tai olympiamitalin.

Ensimmäiset nimilaatat ovat vuodelta 1965, ja taulusta löytyy muun muassa Matti Nykäsen, Juha Miedon, Mika Häkkisen ja Teemu Selänteen nimet.

Lisäksi Mestarien tauluun voi päästä ilman mitalia menestymällä lajissaan muuten erityisen hyvin kuten ovat tehneet esimerkiksi jalkapalloilijat Sami Hyypiä ja Jari Litmanen.

Kaikkiaan mestarien taulussa on yli 200 urheilijan nimet.

Mestareiden taulun naiset:

Helena Juppala, ammunta, saapumiserä II/95.

Jaana Pitkänen, ammunta, saapumiserä II/95.

Anne-Maria Laurila, jousiammunta, saapumiserä II/02.

Marika Teini, suunnistus, saapumiserä II/09.

Oikaisu kello 14.10: Korjattu Jenna Kuisman nimen kirjoitusasu otsikossa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 3. 3

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 4. 4

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 5. 5

  Turkki hakee NBA-tähden luovutusta – Enes Kanter ei aio matkustaa USA:n ulkopuolelle: ”Minä olen tähtäimessä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 2. 2

  Pirjo Karetie, 76, tekee pihallaan ja metsissä sellaista, mihin moni nyky­lapsi ei enää pysty – hän on myös voittanut kymmenen MM-kultaa ja tehnyt Euroopan ennätyksen

 3. 3

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 4. 4

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 5. 5

  Haile Gebrselassie oli kova maratoonari, mutta suomalainen ”Lentävä posteljooni” oli vielä parempi ja itse asiassa paras kaikista – näin listaa arvovaltainen yhdysvaltalainen yleisurheilulehti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Tunnettu pornotähti ja West Ham -fani Mia Khalifa kyllästyi Arsenalin tähtipelaajan otteisiin – suorasukainen twiitti sai runsaasti huomiota somessa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  5. 5

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  6. 6

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  7. 7

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Useita lentoja peruttu lumisateen takia Arlandan lentokentällä Ruotsissa – Kentällä jumissa olevan Annele Apajakarin mukaan pohjoismaalaiset ovat ottaneet tilanteen rauhallisesti

  10. 10

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  9. 9

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  10. 10

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  9. 9

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  10. 10

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  11. Näytä lisää