Urheilu

Urheilu voi innostaa yritykset ilmastotalkoisiin, koska tarjolla on miljardien ihmisten huomio: ”Kaikkihan haluavat myydä Yankeesille”

Useat urheilulajit kuormittavat ilmastoa, mutta urheilusta haetaan myös ratkaisua päästöjen vähentämiseen.

Urheilulla jos millä on mahdollisuus panna suuret pyörät pyörimään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Se voi muuttaa suhtautumistamme maapalloon ja luonnonvarojen käyttöön, uskovat urheilun ja ilmastonmuutoksen parissa työskentelevät asiantuntijat sekä Suomessa että maailmalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin urheilua seuraa ja se tavoittaa valtavat määrät ihmisiä. Suurimpia tapahtumia ovat kesäolympialaiset, jalkapallon MM-kisat ja Ranskan ympäriajo, ja niillä on miljardeja katsojia.

Toiseksi urheilu on erittäin suuri taloudellinen toimija. Sen lonkerot yltävät sponsoreiden, mainonnan ja alihankinnan kautta esimerkiksi ruoka-, vesi-, kuljetus- ja vaatesektorille. Pelkästään Yhdysvalloissa urheilun kytkeytyvien markkinoiden on arvioitu kasvavan yli kahdella miljardilla dollarilla vuodessa.

”Urheilun kautta voimme välittää ei-poliittisen viestin talousvaikuttajille, jotta ne alkavat tekemään ympäristön kannalta kestäviä valintoja. Tärkein tehtävämme on muuttaa asennettamme suhteessa maapalloon”, toteaa Green Sports Alliance -verkoston puheenjohtaja ja ympäristötieteilijä Allen Hershkowitz.


Green Sports Alliancessa on Yhdysvalloissa mukana satoja urheilualan toimijoita, ja sen tarkoituksena on sitouttaa urheiluliittoja, -seuroja ja -tapahtumia käyttämään vaikutusvaltaansa edistääkseen ympäristön kannalta kestävää kehitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa tilanne on se, että urheilua seuraa noin 80 prosenttia väestöstä, mutta alle 20 prosenttia on kiinnostunut tieteestä. Jos haluaa saada ihmisten huomion, urheilu tarjoaa kirjaimellisesti miljardien ihmisten huomion.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hershkowitz on ollut tekemässä esimerkiksi ympäristöstrategioita NBA-liigaan, NHL-liigaan, baseball-liigaan, jalkapallon ammattilaisliigaan (MLS) ja tennisliittoon (USTA) kuuluville seuroille, mistä hän kävi kertomassa Helsingissä pidetyssä urheilua ja ilmastonmuutoksen suhdetta käsittelevässä Climate Leadership Coalition -yhdistyksen seminaarissa.

Urheiluseuroissa hiilidioksidipäästöjä syntyy esimerkiksi joukkueiden matkoista, hallien lämmityksestä, valaistuksesta, tekojään ylläpidosta sekä yleisön kulkemisesta tapahtumiin.

 

”On hienoa, että on paljon urheilijoita, jotka näkevät asian tärkeäksi.”

Hänen mukaansa suurin osa niistä seuroista, joiden kanssa hän on työskennellyt, on viime vuosina ryhtynyt kompensoimaan päästöjään sekä parantamaan energiatehokkuuttaan.

Nyt osassa nimekkäistä seuroista ollaan siinä vaiheessa, että ne ovat lähteneet vaatimaan toimia hiilijalanjäljen pienentämiseksi myös niiden alihankkijoilta ja yhteistyökumppaneilta.

”Esimerkiksi New York Yankeesilla on 150 tavarantoimittajaa. He ovat päättäneet, että jos heille haluaa myydä, pitää kertoa, mikä on heille myytävistä tuotteista aiheutuva hiilijalanjälki ja miten sitä kompensoidaan. Ja kaikkihan haluavat myydä Yankeesille, kuten halutaan myydä vaikka myös olympiakisoille.”


Suomessa urheilun ja urheilutapahtumien ympäristövaikutuksia on puolestaan pitänyt esillä esimerkiksi Suomen olympiakomitea yhdessä Sitran kanssa sekä talviurheilun parissa toimiva Protect Our Winters -ilmastoliike.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen olympiakomitean erityisasiantuntijan Karoliina Ketolan mukaan Suomessa urheilu pyrkii osaltaan hillitsemään ilmastonmuutosta vaikuttamistyön ja seuratyön avulla.

Seuroja esimerkiksi kannustetaan kierrättämään varusteita, suosimaan kimppakyytejä sekä liikkumaan treeneihin pyörällä tai kävellen.

Urheilun mahdollisuutta vaikuttaa omaa toimintaansa laajemmin on Ketolan mukaan pyritty vahvistamaan isojen tapahtumien järjestämisessä.

”Erityisesti tapahtumien kohdalla kumppanitahojen mukaan ottaminen on tärkeää. Tämä nähtiin esimerkiksi viime vuonna hiihdon MM-kisoissa Lahdessa, jossa ympäristövastuullisuus oli keskeinen teema ja jossa kaikki yhteistyökumppanit sekä kansainvälinen liitto saatiin sitoutettua mukaan.”

Vielä Suomessa kuitenkin riittää tehtävää, jotta hiilijalanjäljen pienentämiseksi tehtävät toimet vakiintuvat seuroissa ja tapahtumien järjestämisessä.

Ketolan mukaan on tärkeää kannustaa urheilijoita puhumaan asiasta ja omista valinnoistaan ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Mahdollisesti sillä on vaikutusta sekä urheilumaailmaan että sen ulkopuolellekin.

”On hienoa, että on paljon urheilijoita, jotka näkevät asian tärkeäksi ja haluavat kertoa omista näkökulmistaan ilmastonmuutokseen ja näin nostaa asiaa esille Suomessa.”


Talvilajit ovat vaarassa – ja sitä urheilijat eivät sulata

Talviurheilun harrastamisessa huomiota on kiinnitettävä myös urheilukohteisiin matkustamisesta syntyviin päästöihin, sanoo Protect Our Winters -ilmastoliikkeen puheenjohtaja Niklas Kaskeala.

Monen talviurheilulajin harrastaminen on vaarassa ilmaston lämpenemisen takia. Esimerkiksi maastohiihtoa, laskettelua ja ulkojäällä luistelua voi Suomessakin olla tulevaisuudessa yhä hankalampi harrastaa.

Lämpötilan nousun vaikutukset osuvat Suomessa etenkin talvikuukausiin. Lisäksi Suomessa ja muilla pohjoisilla alueilla lämpötila nousee enemmän ja nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.

Hälyttäviä tietoja ilmaston lämpenemisestä ja maapallon hiilidioksidipäästöjen nollatasolle saamisesta vuoteen 2050 mennessä toi esille esimerkiksi kansainvälisen IPCC-ilmastopaneelin lokakuussa julkaisema raportti.

Kanadalainen tutkijaryhmä puolestaan päivitti alkuvuodesta tuoreimmat tiedot jo aiemmin julkaisemaansa talviolympialaisia käsittelevään tutkimukseen. Sen mukaan yhdeksän entistä talviolympiakisakohdetta ei välttämättä soveltuisi talviurheilukohteeksi tulevaisuudessa.Seuraavat talviolympialaiset on määrä järjestää Kiinan Pekingissä vuoden 2022 helmikuussa.

Talviurheilun tulevaisuus on saanut monet urheilijat hereille ja toimimaan esimerkiksi lumilautailijoista ja hiihtäjistä koostuvan Protect Our Winters -ilmastoliikkeen (POW) kautta.

POW:n ilmasto­lähettiläänä toimivan lumilau­tailijan Enni Rukajärven mielestä urheilijoilla on tärkeä rooli ilmastotietoisuuden edistämisessä.

”Urheilijat toimivat monien esikuvina, joten näen, että meillä jos joillakuilla on mahdollisuus vaikuttaa asenteisiin. Mitä enemmän saadaan ihmisiä mukaan ja esimerkiksi äänestämään ilmastoasioiden puolesta, sen paremmat mahdollisuudet on, että syntyy oikeasti isoja muutoksia.”

Talvilajia harrastavien kohdalla syy ilmastoasioiden esille nostamiseen on hyvinkin selvä. Jos ei ole lunta, ei lajejakaan voi harrastaa.

POW:n Suomen-osaston puheen­johtajan Niklas Kaskealan mukaan huolena on se, oppivatko uudet sukupolvet edes hiihtämään tai laskettelemaan, jos lunta ei riitä esimerkiksi Etelä-Suomessa.

Toisaalta talvilajien harrastaminen myös tuottaa suuren määrän hiilidioksidipäästöjä, joita syntyy esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskusten lumettamisesta sekä hallien lämmityksestä, tekojään ylläpidosta ja hissien käytöstä.


”Tiedostamme, että me talviurheilijoina olemme tällä hetkellä vielä enemminkin osa ongelmaa kuin ratkaisua. Lumi ja talvet ovat kuitenkin meille rakkaita, ja haluamme taistella niiden säilymiseksi.”

Järjestö on esimerkiksi pyrkinyt haastamaan alan toimijoita pienentämään hiilijalanjälkeään. Sen yhteistyökumppaneina toimivat laskettelukeskukset Pyhä ja Ruka ovatkin ilmoittaneet tähtäävänsä hiilineutraaleiksi keskuksiksi ensimmäisinä pohjoismaissa.

 

”Tiedostamme, että me talviurheilijoina olemme tällä hetkellä vielä enemminkin osa ongelmaa kuin ratkaisua.”

Hiihto- ja laskettelukeskusten päästöjen vähentämisellä ratkaistaan kuitenkin vain osa talviurheilusta syntyvistä päästöistä. Keskuksiin kulkeminen tuottaa myös runsaasti hiilidioksidispäästöjä, sillä monet lajien harrastajat asuvat niistä kaukana.

Liikkumisen ympäristövaikutuksiin pitäisi Kaskealan mukaan kiinnittää aiempaa enemmän huomiota myös urheilussa.

”Haluamme kannustaa kestävään matkailuun. Loistavia mahdollisuuksia löytyy Suomesta ja naapurimaista. Olisi tärkeää, että kannustettaisiin lentämisen vähentämiseen ja suosittaisiin maanpinnalla kulkevien joukkoliikenteen muotojen käyttöä.”

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

 2. 2

  Traagisesti kuolleen Vibeke Softerudin jäämistöstä löytyi laatikollinen vanhoja lähtönumeroita – perhe toteuttaa sukulaistytön ehdotuksen

 3. 3

  Wada sai vihdoin valtavan dopingaineiston Venäjältä: ”Suuri läpimurto”

 4. 4

  Risto Dufvalla voitokas paluu JYPiin – HIFK kaatui Jyväskylässä: ”Meinattiin jopa jännittää itsemme ulos pelistä”

 5. 5

  Bostonin maalivahti Tuukka Rask nousi seuralegendan rinnalle – viiltävä vastaus ”mitä tämä merkitsee sinulle” -kysymykseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

 2. 2

  Bostonin maalivahti Tuukka Rask nousi seuralegendan rinnalle – viiltävä vastaus ”mitä tämä merkitsee sinulle” -kysymykseen

 3. 3

  Wada sai vihdoin valtavan dopingaineiston Venäjältä: ”Suuri läpimurto”

 4. 4

  Traagisesti kuolleen Vibeke Softerudin jäämistöstä löytyi laatikollinen vanhoja lähtönumeroita – perhe toteuttaa sukulaistytön ehdotuksen

 5. 5

  Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle – ongelmia tilinpäätöksen asiakirjoissa, palkkioiden maksu viivästynyt

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Tunnettu pornotähti ja West Ham -fani Mia Khalifa kyllästyi Arsenalin tähtipelaajan otteisiin – suorasukainen twiitti sai runsaasti huomiota somessa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Redin kävijäkato ei ole hellittänyt – Ravintolan omistaja: ”Toivo on loppumassa”

  2. 2

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  3. 3

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  4. 4

   Venäjä-tutkintaa johtava Mueller tyrmää kohua herättäneen Trump-uutisen – ”Asioita ei ole kuvattu todenmukaisesti”

  5. 5

   Karo Hämäläinen luuli voivansa kontrolloida kaikkea itsessään mutta sairastuikin syömishäiriöön – Nyt perfektionistinen kirjailija rentoutuu juoksemalla jopa 160 kilometrin matkoja

   Tilaajille
  6. 6

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  7. 7

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  8. 8

   Vuonna 2035 Suomi onkin valmis – HS kertoo, millaista olisi elämä maassa, joka nollasi hiilipäästönsä

   Tilaajille
  9. 9

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  10. 10

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  8. 8

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  9. 9

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  10. 10

   Pettynyt ruotsidemokraatti­johtaja kommentoi puheessaan keskustajohtaja Annie Lööfin asua – Lööfin vastaus irrotti valtiopäiväsalista pitkät aplodit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää