Urheilu

Urheilu voi innostaa yritykset ilmastotalkoisiin, koska tarjolla on miljardien ihmisten huomio: ”Kaikkihan haluavat myydä Yankeesille”

Useat urheilulajit kuormittavat ilmastoa, mutta urheilusta haetaan myös ratkaisua päästöjen vähentämiseen.

Urheilulla jos millä on mahdollisuus panna suuret pyörät pyörimään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Se voi muuttaa suhtautumistamme maapalloon ja luonnonvarojen käyttöön, uskovat urheilun ja ilmastonmuutoksen parissa työskentelevät asiantuntijat sekä Suomessa että maailmalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin urheilua seuraa ja se tavoittaa valtavat määrät ihmisiä. Suurimpia tapahtumia ovat kesäolympialaiset, jalkapallon MM-kisat ja Ranskan ympäriajo, ja niillä on miljardeja katsojia.

Toiseksi urheilu on erittäin suuri taloudellinen toimija. Sen lonkerot yltävät sponsoreiden, mainonnan ja alihankinnan kautta esimerkiksi ruoka-, vesi-, kuljetus- ja vaatesektorille. Pelkästään Yhdysvalloissa urheilun kytkeytyvien markkinoiden on arvioitu kasvavan yli kahdella miljardilla dollarilla vuodessa.

”Urheilun kautta voimme välittää ei-poliittisen viestin talousvaikuttajille, jotta ne alkavat tekemään ympäristön kannalta kestäviä valintoja. Tärkein tehtävämme on muuttaa asennettamme suhteessa maapalloon”, toteaa Green Sports Alliance -verkoston puheenjohtaja ja ympäristötieteilijä Allen Hershkowitz.


Green Sports Alliancessa on Yhdysvalloissa mukana satoja urheilualan toimijoita, ja sen tarkoituksena on sitouttaa urheiluliittoja, -seuroja ja -tapahtumia käyttämään vaikutusvaltaansa edistääkseen ympäristön kannalta kestävää kehitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa tilanne on se, että urheilua seuraa noin 80 prosenttia väestöstä, mutta alle 20 prosenttia on kiinnostunut tieteestä. Jos haluaa saada ihmisten huomion, urheilu tarjoaa kirjaimellisesti miljardien ihmisten huomion.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hershkowitz on ollut tekemässä esimerkiksi ympäristöstrategioita NBA-liigaan, NHL-liigaan, baseball-liigaan, jalkapallon ammattilaisliigaan (MLS) ja tennisliittoon (USTA) kuuluville seuroille, mistä hän kävi kertomassa Helsingissä pidetyssä urheilua ja ilmastonmuutoksen suhdetta käsittelevässä Climate Leadership Coalition -yhdistyksen seminaarissa.

Urheiluseuroissa hiilidioksidipäästöjä syntyy esimerkiksi joukkueiden matkoista, hallien lämmityksestä, valaistuksesta, tekojään ylläpidosta sekä yleisön kulkemisesta tapahtumiin.

 

”On hienoa, että on paljon urheilijoita, jotka näkevät asian tärkeäksi.”

Hänen mukaansa suurin osa niistä seuroista, joiden kanssa hän on työskennellyt, on viime vuosina ryhtynyt kompensoimaan päästöjään sekä parantamaan energiatehokkuuttaan.

Nyt osassa nimekkäistä seuroista ollaan siinä vaiheessa, että ne ovat lähteneet vaatimaan toimia hiilijalanjäljen pienentämiseksi myös niiden alihankkijoilta ja yhteistyökumppaneilta.

”Esimerkiksi New York Yankeesilla on 150 tavarantoimittajaa. He ovat päättäneet, että jos heille haluaa myydä, pitää kertoa, mikä on heille myytävistä tuotteista aiheutuva hiilijalanjälki ja miten sitä kompensoidaan. Ja kaikkihan haluavat myydä Yankeesille, kuten halutaan myydä vaikka myös olympiakisoille.”


Suomessa urheilun ja urheilutapahtumien ympäristövaikutuksia on puolestaan pitänyt esillä esimerkiksi Suomen olympiakomitea yhdessä Sitran kanssa sekä talviurheilun parissa toimiva Protect Our Winters -ilmastoliike.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen olympiakomitean erityisasiantuntijan Karoliina Ketolan mukaan Suomessa urheilu pyrkii osaltaan hillitsemään ilmastonmuutosta vaikuttamistyön ja seuratyön avulla.

Seuroja esimerkiksi kannustetaan kierrättämään varusteita, suosimaan kimppakyytejä sekä liikkumaan treeneihin pyörällä tai kävellen.

Urheilun mahdollisuutta vaikuttaa omaa toimintaansa laajemmin on Ketolan mukaan pyritty vahvistamaan isojen tapahtumien järjestämisessä.

”Erityisesti tapahtumien kohdalla kumppanitahojen mukaan ottaminen on tärkeää. Tämä nähtiin esimerkiksi viime vuonna hiihdon MM-kisoissa Lahdessa, jossa ympäristövastuullisuus oli keskeinen teema ja jossa kaikki yhteistyökumppanit sekä kansainvälinen liitto saatiin sitoutettua mukaan.”

Vielä Suomessa kuitenkin riittää tehtävää, jotta hiilijalanjäljen pienentämiseksi tehtävät toimet vakiintuvat seuroissa ja tapahtumien järjestämisessä.

Ketolan mukaan on tärkeää kannustaa urheilijoita puhumaan asiasta ja omista valinnoistaan ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Mahdollisesti sillä on vaikutusta sekä urheilumaailmaan että sen ulkopuolellekin.

”On hienoa, että on paljon urheilijoita, jotka näkevät asian tärkeäksi ja haluavat kertoa omista näkökulmistaan ilmastonmuutokseen ja näin nostaa asiaa esille Suomessa.”


Talvilajit ovat vaarassa – ja sitä urheilijat eivät sulata

Talviurheilun harrastamisessa huomiota on kiinnitettävä myös urheilukohteisiin matkustamisesta syntyviin päästöihin, sanoo Protect Our Winters -ilmastoliikkeen puheenjohtaja Niklas Kaskeala.

Monen talviurheilulajin harrastaminen on vaarassa ilmaston lämpenemisen takia. Esimerkiksi maastohiihtoa, laskettelua ja ulkojäällä luistelua voi Suomessakin olla tulevaisuudessa yhä hankalampi harrastaa.

Lämpötilan nousun vaikutukset osuvat Suomessa etenkin talvikuukausiin. Lisäksi Suomessa ja muilla pohjoisilla alueilla lämpötila nousee enemmän ja nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.

Hälyttäviä tietoja ilmaston lämpenemisestä ja maapallon hiilidioksidipäästöjen nollatasolle saamisesta vuoteen 2050 mennessä toi esille esimerkiksi kansainvälisen IPCC-ilmastopaneelin lokakuussa julkaisema raportti.

Kanadalainen tutkijaryhmä puolestaan päivitti alkuvuodesta tuoreimmat tiedot jo aiemmin julkaisemaansa talviolympialaisia käsittelevään tutkimukseen. Sen mukaan yhdeksän entistä talviolympiakisakohdetta ei välttämättä soveltuisi talviurheilukohteeksi tulevaisuudessa.Seuraavat talviolympialaiset on määrä järjestää Kiinan Pekingissä vuoden 2022 helmikuussa.

Talviurheilun tulevaisuus on saanut monet urheilijat hereille ja toimimaan esimerkiksi lumilautailijoista ja hiihtäjistä koostuvan Protect Our Winters -ilmastoliikkeen (POW) kautta.

POW:n ilmasto­lähettiläänä toimivan lumilau­tailijan Enni Rukajärven mielestä urheilijoilla on tärkeä rooli ilmastotietoisuuden edistämisessä.

”Urheilijat toimivat monien esikuvina, joten näen, että meillä jos joillakuilla on mahdollisuus vaikuttaa asenteisiin. Mitä enemmän saadaan ihmisiä mukaan ja esimerkiksi äänestämään ilmastoasioiden puolesta, sen paremmat mahdollisuudet on, että syntyy oikeasti isoja muutoksia.”

Talvilajia harrastavien kohdalla syy ilmastoasioiden esille nostamiseen on hyvinkin selvä. Jos ei ole lunta, ei lajejakaan voi harrastaa.

POW:n Suomen-osaston puheen­johtajan Niklas Kaskealan mukaan huolena on se, oppivatko uudet sukupolvet edes hiihtämään tai laskettelemaan, jos lunta ei riitä esimerkiksi Etelä-Suomessa.

Toisaalta talvilajien harrastaminen myös tuottaa suuren määrän hiilidioksidipäästöjä, joita syntyy esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskusten lumettamisesta sekä hallien lämmityksestä, tekojään ylläpidosta ja hissien käytöstä.


”Tiedostamme, että me talviurheilijoina olemme tällä hetkellä vielä enemminkin osa ongelmaa kuin ratkaisua. Lumi ja talvet ovat kuitenkin meille rakkaita, ja haluamme taistella niiden säilymiseksi.”

Järjestö on esimerkiksi pyrkinyt haastamaan alan toimijoita pienentämään hiilijalanjälkeään. Sen yhteistyökumppaneina toimivat laskettelukeskukset Pyhä ja Ruka ovatkin ilmoittaneet tähtäävänsä hiilineutraaleiksi keskuksiksi ensimmäisinä pohjoismaissa.

 

”Tiedostamme, että me talviurheilijoina olemme tällä hetkellä vielä enemminkin osa ongelmaa kuin ratkaisua.”

Hiihto- ja laskettelukeskusten päästöjen vähentämisellä ratkaistaan kuitenkin vain osa talviurheilusta syntyvistä päästöistä. Keskuksiin kulkeminen tuottaa myös runsaasti hiilidioksidispäästöjä, sillä monet lajien harrastajat asuvat niistä kaukana.

Liikkumisen ympäristövaikutuksiin pitäisi Kaskealan mukaan kiinnittää aiempaa enemmän huomiota myös urheilussa.

”Haluamme kannustaa kestävään matkailuun. Loistavia mahdollisuuksia löytyy Suomesta ja naapurimaista. Olisi tärkeää, että kannustettaisiin lentämisen vähentämiseen ja suosittaisiin maanpinnalla kulkevien joukkoliikenteen muotojen käyttöä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Urheilu
 • Hiilidioksidipäästöt
 • Sanoma Pro
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”

 2. 2

  Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

 3. 3

  Kondomifirman sponsorilogo puuttui – Jokerien kausikortit menivät vaihtoon

 4. 4

  Oskar Osala tähtäsi NHL-pelaajaksi, sitten tuli raskas pettymys ja sapattivapaa: ”Vaistomaista ja päivä kerrallaan elämistä, joka on ollut supermahtavaa”

 5. 5

  Hjallis Harkimo kertoi kaupanneensa Jokerit, joukkue kaappasi pisteet KHL:n perusottelussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL-maalivahti Tuukka Rask avasi mystisen poissaolonsa syitä: ”Kiekkoura on hyvin lyhyt, elämä on paljon pidempi”

 2. 2

  13-vuotias thainyrkkeilijä kuoli tyrmäyksen jälkeen – jo 8-vuotiaana aloittaneella pojalla oli takanaan yli 170 ottelua

 3. 3

  Tennistähti Serena Williams pääsi miestenlehden Vuoden miehet -numeron kanteen, mutta miksi sana nainen on lainausmerkeissä?

 4. 4

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 5. 5

  Huippuhiihtäjä viihtyy Keskuspuistossa – luonnollinen syy on tuonut Ristomatti Hakolan yhä useammin harjoittelemaan pääkaupunkiseudulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  5. 5

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Stormy Danielsin lakimies Michael Avenatti pidätettiin Los Angelesissa perheväkivallasta epäiltynä
  3. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänään 24. kerran – edellinen voittaja Pauli Tapio pohtii kirjallisuuden ja palkinnon merkitystä Varaslähtö-esseessään
  4. Mielenterveyshäiriöistä kärsivät eivät ole väkivaltaisempia kuin muut kansalaiset
  5. Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”
  6. Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä
  7. Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin
  8. Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin Tilaajille
  9. Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan Tilaajille
  10. Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin
  11. Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta
  12. Näytä lisää