Urheilu

Salibandyn tai muodostelmaluistelun pääsy olympialajiksi vaatisi rajuja sääntömuutoksia – lajien tasoa olympiapaikka nostaisi ”välittömästi”

Radikaalien muutosehdotusten myötä salibandypiireissä heräsi keskustelu lajin viemisestä olympialaisiin väkisin. Status on joillekin lajeille elinehto, mutta ei aina kaikki kaikessa.

Salibandypiireissä ovat viime viikkoina kuohuttaneet kansainvälisen lajiliiton IFF:n ehdottamat sääntöuudistukset.

Joukkuekoon rajaamisesta 15 pelaajaan ja peliajan lyhentämisestä 15 minuutin eriin oli tarkoitus päättää IFF:n yleiskokouksessa joulukuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monien mielestä ehdotus muuttaisi lajia liian radikaalisti. Vastustuksen takia IFF päätti esittää yleiskokouksessa kahden kauden testijaksoa 17 pelaajalla ja 15 minuutin erillä.

Liiton 2020 ulottuvaan strategiaan on kirjattu tavoite olympialaisiin pääsystä. Pääsihteeri John Liljelund totesi hiljattain Innebandymagazinetin haastattelussa, ettei kaikkea olla enää muuttamassa pelkästään olympialaisten takia, mutta toisaalta soveltuminen monilajitapahtumiin on kuitenkin edelleen yksi taustatekijöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös muodostelmaluistelu on pyrkinyt hanakasti olympialaisiin. Yhdeksi ongelmaksi on kuitenkin muodostunut joukkueiden koko, ja luistelijoiden määrää on väläytelty vähennettäväksi nykyisestä 16:sta.

Mutta tekeekö olympiastatus ylipäätään autuaaksi – eritoten, jos toisella puolella vaakaa painavat radikaalit muutokset lajiin?


Osallistumisesta olympialaisiin on eittämättä hyötyä. Etenkin vähemmälle huomiolle muutoin jäävät lajit pääsevät kerran neljässä vuodessa urheilumaailman polttopisteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos laji saa olympiastatuksen, voi sanoa, että kansainvälisesti taso nousee ja laajenee välittömästi. Useammissa maissa panostus näihin lajeihin lisääntyy. Trendi on ihan selkeä”, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen lisää.

Yksi muutoin vähemmälle huomiolle jäävistä lajeista on curling, joka teki modernin ajan olympiadebyyttinsä Naganossa 1998.

Suomen Curlingliition puheenjohtajana siitä lähtien toimineen Olli Rissasen mukaan lajista alettiin kirjoittaa suomalaismediassa ja tunnettuus nousi.

Myös rahoitus on kasvanut. Jos vuosituhannen alussa liitto sai liikuntajärjestöjen valtionavustusta 25 000 euroa, on tämän vuoden summa nelinkertainen.


Curlingia harrastaa Suomessa noin tuhat pelaajaa. Menestys tuo näkyvyyteen oman lisänsä, kuten Torinon hopeahuuma 2006 M-15:n eli Markku Uuspaavalniemen johdolla osoitti, mutta pelkkä olympialaisissa mukana olo on lajille ensiarvoisen tärkeää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos verrataan sellaisiin lajeihin, joissa on yhtä vähän harrastajia, ei niiden status ole niin hyvä kuin olympialajien”, Rissanen sanoo ja epäilee valtiolta sekä Olympiakomitealta saatavan tuen vähenevän ilman olympiakorttia.

Rissasen mielestä olympiastatus on myös sääntömuutosten arvoinen.

Pelattavien päiden määrää ollaan hänen mukaansa todennäköisesti vähentämässä kymmenestä kahdeksaan, jolla haetaan otteluiden keston lyhentämistä televisioinnin vuoksi.

”Jos ajatellaan, mistä Maailman Curlingliitto saa rahansa, niin se saa ne Kansainväliseltä Olympiakomitealta joka neljäs vuosi. Ilman televisiota ei olisi mitään asiaa. Pakko on mukautua.”


Curlingin kanssa samana vuonna olympiaperheeseen lisättiin lumilautailu. Päätös herätti närää lajipiireissä, ja asiaa on puitu näihin päiviin asti.

”Oli niitä, jotka olivat sitä mieltä, että olympialaisiin kuulutaan, koska olemme iso ja kiinnostava laji. Ja sitten niitä, joiden mielestä ei pitäisi missään nimessä mennä. Pilataan hyvä laji,” Suomen Lumilautaliiton puheenjohtaja Tuomo Ojala kertoo.

”Mielipiteet ovat pikkaisen muuttuneet. Molempia äärilaitoja löytyy edelleen, mutta suhtautuminen on muuttunut ehkä enemmän positiiviseen suuntaan.”

Ammatikseen laskeneen ja Suomea Salt Laken Cityn olympialaisissa 2002 edustaneen Ojalan mukaan laskijat ymmärtävät valtavan mediahuomion ja mahdollisen vaikutuksen uraan.

”Isoimpana vaikutuksena pidän sitä, että se [olympiastatus] työnsi kilpailua entistä kovemmalle tasolle. Sen voin osittain pistää olympialaisten ansioksi.”

Suomen tasolla olympialaisten myötä lisääntynyt huomio on mahdollistanut laskemisen myös kotimaisin sponsorein, kun aiemmin ammattilaisuus rahoitettiin pääosin ulkomaisin voimin, Ojala näkee.

Myös hän uskoo, että olympiastatus pönkittää asemaa tukipotteja jaettaessa.

Vaikka entinen ammattilaskija ei ota suoraan kantaa kisoissa jatkamisen tärkeyteen, on rivien välistä luettavissa, ettei olympiastatus saa täysin varauksetonta tukea hyvistä asioista huolimatta.

”Huomio kerran neljässä vuodessa on toki suuri, mutta tuoko se sitten lajiin sisään välttämättä niin paljon lisää, sitä en osaa arvioida,” Ojala toteaa.


Lumilautailun ja curlingin kaltaisten lajien vertailu esimerkiksi salibandyyn voi tuntua jäykältä.

Muista joukkuepallopeleistä muun muassa lentopallo ja koripallo ovat sikäli eri asemassa, että ne ovat nykymuodossaan isoja globaaleja lajeja olympialaisten ulkopuolellakin.

Sitä on myös rugby, mutta pelaajamäärissä puhutaan kuitenkin satojen miljoonien sijaan alle kymmenestä miljoonasta.

Laji palasi 1900-luvun alun jälkeen olympialaisiin Riossa 2016, ja on mukana myös Tokiossa. Perinteinen 15 pelaajan peli ei kuitenkaan olisi olympialaisiin soveltunut, koska useamman erittäin fyysisen ottelun pelaaminen lyhyessä ajassa ei olisi ollut mahdollista.

Sen sijaan mukaan otettiin seitsemällä pelattava niin sanottu rugby sevens, mikä on juoksupainotteisempi, vähemmän kontaktia sisältävä lajimuoto.

”Se on vaikuttanut positiivisesti rugbyn näkyvyyteen ja näyttänyt lajin vaihtoehtona niille, jotka eivät muuten pelaisi,” Suomen Rugbyliiton puheenjohtaja George Mossford toteaa.

”Jos yrittää opettaa rugbya jollekin, joka ei ymmärrä pelistä mitään, on varsin helppoa aloittaa sevensistä.”


Iso-Britanniassa lajioppinsa saanut Mossford sanoo 15 pelaajan version olevan edelleen rugbyn päämuoto mutta sevensin kasvattavan suosiotaan koko ajan kovaa vauhtia.

Sevensin ottaminen olympianäyttämölle ei herättänyt närää, eikä Mossfordin mukaan versioiden välillä ole kilpailuasetelmaa.

”Totta kai on puritaaneja, jotka eivät halua seurata sevensiä, mutta en usko että he paheksuvat sen olemassaoloa.”

”Eivät he ajattele, että se olisi pois 15 pelaajan muodolta.”


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Olympialaiset
 • Olympiakomitea
 • Salibandy
 • Lumilautailu
 • Rugby
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hiihdon olympiavoittaja paljasti, miksi häneen ei saa koskea maaliintulon jälkeen: ”Minulla oli tapana seota täysin”

 2. 2

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 3. 3

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 4. 4

  NHL testaa väriä muuttavaa kiekkoa – pelkästään pakastettu kiekko ei riitä

 5. 5

  Pyöräilyn maailmanmestari kiipesi pitkät kiviportaat pyörän päällä mutta polkematta – syntyi hurja tasapainoilunäytös ja koville ottanut voimaharjoitus

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 3. 3

  ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

 4. 4

  Tällainen on e-urheilun huipulle tähtäävien suomalais­miesten mielen­maisema – intohimoa, unelmia, paineita ja rahaa

 5. 5

  NHL testaa väriä muuttavaa kiekkoa – pelkästään pakastettu kiekko ei riitä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  ”Ei Kimi, sinulla ei ole juomaa” – Räikkösen ja Ferrari-insinöörin hillitön sanailu jäi kakkoseksi Vettelin jalkoväli-ihmettelyä vastaan

 3. 3

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 4. 4

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 5. 5

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  7. 7

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää