Urheilu

Salibandyn tai muodostelmaluistelun pääsy olympialajiksi vaatisi rajuja sääntömuutoksia – lajien tasoa olympiapaikka nostaisi ”välittömästi”

Radikaalien muutosehdotusten myötä salibandypiireissä heräsi keskustelu lajin viemisestä olympialaisiin väkisin. Status on joillekin lajeille elinehto, mutta ei aina kaikki kaikessa.

Salibandypiireissä ovat viime viikkoina kuohuttaneet kansainvälisen lajiliiton IFF:n ehdottamat sääntöuudistukset.

Joukkuekoon rajaamisesta 15 pelaajaan ja peliajan lyhentämisestä 15 minuutin eriin oli tarkoitus päättää IFF:n yleiskokouksessa joulukuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monien mielestä ehdotus muuttaisi lajia liian radikaalisti. Vastustuksen takia IFF päätti esittää yleiskokouksessa kahden kauden testijaksoa 17 pelaajalla ja 15 minuutin erillä.

Liiton 2020 ulottuvaan strategiaan on kirjattu tavoite olympialaisiin pääsystä. Pääsihteeri John Liljelund totesi hiljattain Innebandymagazinetin haastattelussa, ettei kaikkea olla enää muuttamassa pelkästään olympialaisten takia, mutta toisaalta soveltuminen monilajitapahtumiin on kuitenkin edelleen yksi taustatekijöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös muodostelmaluistelu on pyrkinyt hanakasti olympialaisiin. Yhdeksi ongelmaksi on kuitenkin muodostunut joukkueiden koko, ja luistelijoiden määrää on väläytelty vähennettäväksi nykyisestä 16:sta.

Mutta tekeekö olympiastatus ylipäätään autuaaksi – eritoten, jos toisella puolella vaakaa painavat radikaalit muutokset lajiin?


Osallistumisesta olympialaisiin on eittämättä hyötyä. Etenkin vähemmälle huomiolle muutoin jäävät lajit pääsevät kerran neljässä vuodessa urheilumaailman polttopisteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos laji saa olympiastatuksen, voi sanoa, että kansainvälisesti taso nousee ja laajenee välittömästi. Useammissa maissa panostus näihin lajeihin lisääntyy. Trendi on ihan selkeä”, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen lisää.

Yksi muutoin vähemmälle huomiolle jäävistä lajeista on curling, joka teki modernin ajan olympiadebyyttinsä Naganossa 1998.

Suomen Curlingliition puheenjohtajana siitä lähtien toimineen Olli Rissasen mukaan lajista alettiin kirjoittaa suomalaismediassa ja tunnettuus nousi.

Myös rahoitus on kasvanut. Jos vuosituhannen alussa liitto sai liikuntajärjestöjen valtionavustusta 25 000 euroa, on tämän vuoden summa nelinkertainen.


Curlingia harrastaa Suomessa noin tuhat pelaajaa. Menestys tuo näkyvyyteen oman lisänsä, kuten Torinon hopeahuuma 2006 M-15:n eli Markku Uuspaavalniemen johdolla osoitti, mutta pelkkä olympialaisissa mukana olo on lajille ensiarvoisen tärkeää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos verrataan sellaisiin lajeihin, joissa on yhtä vähän harrastajia, ei niiden status ole niin hyvä kuin olympialajien”, Rissanen sanoo ja epäilee valtiolta sekä Olympiakomitealta saatavan tuen vähenevän ilman olympiakorttia.

Rissasen mielestä olympiastatus on myös sääntömuutosten arvoinen.

Pelattavien päiden määrää ollaan hänen mukaansa todennäköisesti vähentämässä kymmenestä kahdeksaan, jolla haetaan otteluiden keston lyhentämistä televisioinnin vuoksi.

”Jos ajatellaan, mistä Maailman Curlingliitto saa rahansa, niin se saa ne Kansainväliseltä Olympiakomitealta joka neljäs vuosi. Ilman televisiota ei olisi mitään asiaa. Pakko on mukautua.”


Curlingin kanssa samana vuonna olympiaperheeseen lisättiin lumilautailu. Päätös herätti närää lajipiireissä, ja asiaa on puitu näihin päiviin asti.

”Oli niitä, jotka olivat sitä mieltä, että olympialaisiin kuulutaan, koska olemme iso ja kiinnostava laji. Ja sitten niitä, joiden mielestä ei pitäisi missään nimessä mennä. Pilataan hyvä laji,” Suomen Lumilautaliiton puheenjohtaja Tuomo Ojala kertoo.

”Mielipiteet ovat pikkaisen muuttuneet. Molempia äärilaitoja löytyy edelleen, mutta suhtautuminen on muuttunut ehkä enemmän positiiviseen suuntaan.”

Ammatikseen laskeneen ja Suomea Salt Laken Cityn olympialaisissa 2002 edustaneen Ojalan mukaan laskijat ymmärtävät valtavan mediahuomion ja mahdollisen vaikutuksen uraan.

”Isoimpana vaikutuksena pidän sitä, että se [olympiastatus] työnsi kilpailua entistä kovemmalle tasolle. Sen voin osittain pistää olympialaisten ansioksi.”

Suomen tasolla olympialaisten myötä lisääntynyt huomio on mahdollistanut laskemisen myös kotimaisin sponsorein, kun aiemmin ammattilaisuus rahoitettiin pääosin ulkomaisin voimin, Ojala näkee.

Myös hän uskoo, että olympiastatus pönkittää asemaa tukipotteja jaettaessa.

Vaikka entinen ammattilaskija ei ota suoraan kantaa kisoissa jatkamisen tärkeyteen, on rivien välistä luettavissa, ettei olympiastatus saa täysin varauksetonta tukea hyvistä asioista huolimatta.

”Huomio kerran neljässä vuodessa on toki suuri, mutta tuoko se sitten lajiin sisään välttämättä niin paljon lisää, sitä en osaa arvioida,” Ojala toteaa.


Lumilautailun ja curlingin kaltaisten lajien vertailu esimerkiksi salibandyyn voi tuntua jäykältä.

Muista joukkuepallopeleistä muun muassa lentopallo ja koripallo ovat sikäli eri asemassa, että ne ovat nykymuodossaan isoja globaaleja lajeja olympialaisten ulkopuolellakin.

Sitä on myös rugby, mutta pelaajamäärissä puhutaan kuitenkin satojen miljoonien sijaan alle kymmenestä miljoonasta.

Laji palasi 1900-luvun alun jälkeen olympialaisiin Riossa 2016, ja on mukana myös Tokiossa. Perinteinen 15 pelaajan peli ei kuitenkaan olisi olympialaisiin soveltunut, koska useamman erittäin fyysisen ottelun pelaaminen lyhyessä ajassa ei olisi ollut mahdollista.

Sen sijaan mukaan otettiin seitsemällä pelattava niin sanottu rugby sevens, mikä on juoksupainotteisempi, vähemmän kontaktia sisältävä lajimuoto.

”Se on vaikuttanut positiivisesti rugbyn näkyvyyteen ja näyttänyt lajin vaihtoehtona niille, jotka eivät muuten pelaisi,” Suomen Rugbyliiton puheenjohtaja George Mossford toteaa.

”Jos yrittää opettaa rugbya jollekin, joka ei ymmärrä pelistä mitään, on varsin helppoa aloittaa sevensistä.”


Iso-Britanniassa lajioppinsa saanut Mossford sanoo 15 pelaajan version olevan edelleen rugbyn päämuoto mutta sevensin kasvattavan suosiotaan koko ajan kovaa vauhtia.

Sevensin ottaminen olympianäyttämölle ei herättänyt närää, eikä Mossfordin mukaan versioiden välillä ole kilpailuasetelmaa.

”Totta kai on puritaaneja, jotka eivät halua seurata sevensiä, mutta en usko että he paheksuvat sen olemassaoloa.”

”Eivät he ajattele, että se olisi pois 15 pelaajan muodolta.”


Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 2. 2

  Helsinkiläinen Enni Bertling teki kiipeilyhistoriaa lajissa, jonka nuorten MM-kisat järjestetään Suomessa: ”Vasta suoritukseni jälkeen kuulin sijoitukseni”

 3. 3

  Chicagon supertähdet Kane ja Toews mahtivireessä – joukkue rypee silti NHL:n pohjalla

 4. 4

  Alppitähti Lindsey Vonn kertoi kyynelsilmin uransa jatkosta: ”En todellakaan tiedä, mitä ajatella”

 5. 5

  Huippu-urheilijat Tuukka Kotti ja Minttu Tuominen kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys – heidän ajatuksistaan voi olla hyötyä meille kaikille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 2. 2

  Huippu-urheilijat Tuukka Kotti ja Minttu Tuominen kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys – heidän ajatuksistaan voi olla hyötyä meille kaikille

 3. 3

  NHL-tähtivahdin pinna paloi käsittämättömällä tavalla – huomasi mailan olevan varsin vahvaa tekoa

 4. 4

  Mikko Rantanen osui kahdesti Kingsiä vastaan – NHL keksi hyökkääjälle uuden lempinimen

 5. 5

  F1-sarja muisteli Kimi Räikkösen ja Mick Schumacherin lämmintä kohtaamista – Räikkösen isällinen ote hurmasi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  2. 2

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Kymmenen YK:n rauhanturvaajaa kuollut ja ainakin 25 haavoittunut hyökkäyksessä Malissa

  8. 8

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin

  10. 10

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  4. 4

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  7. 7

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  8. 8

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  9. 9

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää