Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Urheilu

Helsinkiin syntyy Suomen suurin urheilun valmennuskeskus – yksi Urhean tulevista tähdistä on jo nyt yhdessä asiassa maailman parhaita

2010-luvulla Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiasta on jalostunut Lauri Markkasen lisäksi 21 olympiamitalistia. Koripallon 17-vuotias superlupaus Awak Kuier voi olla Urhean seuraava iso tähti.

Suomalaisen urheilun ainoan tähtitehtaan on sanottu löytyvän Sotkamosta, jossa paikallinen urheilulukio on tuottanut lukuisia arvokisamitalisteja – lumilajeissa.

Suomessa on toki toinenkin tähtitehdas, kesä- ja jäälajien urheilijoita kouluttava Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea, jonka yksi osa on Mäkelänrinteen urheilulukio Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna Urhealla oli kaikkiaan 159 aikuisten maailmanmestaruuskisojen tai Euroopan mestaruuskisojen edustusurheilijaa.

Muun muassa painija Elias Kuosmanen, purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén, pikaluistelija Mika Poutala, pöytätennispelaaja Benedek Oláh ja taitoluistelija Viveca Lindfors ovat Urhean kasvatteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkästään 2010-luvulla Urheasta on jalostunut 21 olympiamitalistia, kun mukaan lasketaan mies- ja naisjääkiekkoilijat ja paralumilautailija Matti Suur-Hamari.

”Onhan se aikamoinen porukka. Meidän panoksemme suomalaisessa huippu-urheilussa on melko kovaa luokkaa”, Urhean toiminnanjohtaja Simo Tarvonen sanoo.


Urhean laajassa oppilaitosverkostossa opiskelee monta lahjakkuutta, joista vielä kuullaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi heistä on 17-vuotias koripalloilija Awak Kuier. Hän on ainoa suomalainen naispelaaja, joka pystyy donkkaamaan pallon alaspäin koriin. On jopa sanottu, että Kuier donkkaa ”tykimmin” kuin kukaan muu samanikäinen nainen maailmassa.

”On niitä muitakin”, 194-senttinen Kuier nauraa Mäkelänrinteen koripallosalissa ja heittää pallon Sara Bejedille.

Molemmat nuoret naiset haluavat tavoitteellisesti yhdistää harjoittelun, lukio-opinnot ja ammattimaisen valmennuksen. Parhaiten se toteutuu heidän kohdallaan Mäkelänrinteessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuier on syntynyt Egyptissä, mutta koripalloilijana hän on kotkalaisen Peli-Karhujen kasvatti. Bejedi on syntynyt Suomessa, jonne hänen vanhempansa muuttivat Marokosta ja Kamerunista.

Kuier ja häntä päätä lyhyempi Bejedi ovat naisten koripallon pääsarjajoukkueen HBA-Märskyn avainpelaajia. Sitä he ovat myös Suomen maajoukkueessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuier käy toista luokkaa Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Hän aikoo selvittää lukion kolmessa ja puolessa vuodessa. Sen jälkeen edessä on isoja haaveita ja suuria suunnitelmia, mutta palataan niihin myöhemmin.

Bejedi on kolmannella luokalla ja valmistuu ensi keväänä. Mäkelänrinteeseen hän siirtyi Kuierin tavoin muualta, Pohjois-Haagan yhteiskoulusta.

Puitteiltaan kehutussa Sotkamon urheilulukiossa nuoresta urheilijasta huolehditaan kokonaisvaltaisesti, ruokailu ja asuminen mukaan lukien.

Mäkelänrinteellä vasta edetään kohti kampustyyppistä asumista. Kampuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2021, jolloin alueelle nousee 185 asunnon kerrostalo. Se toimii opiskelijoiden maja- ja ruokailupaikkana.

”Kerrostalossa on myös oma asunto ’linnanvoudille’. Hän on urheilijoiden tukihenkilö ja valvoja, koska opiskelijoissa on alaikäisiä”, Tarvonen kertoo.


Kampukselle on nousemassa myös suuri monen lajien urheiluhalli terveydenhuollon tiloineen.

Jo ennen kampuksen valmistumista tavoitteena on perustaa yhdessä Suomen olympiakomitean ja lajiliittojen kanssa valtakunnallinen olympiavalmennuskeskus erityisesti kesä- ja jäälajeille, joilla on pitkät perinteet pääkaupunkiseudulla.

”Sen jälkeen olemme Suomen suurin urheilu- ja valmennuskeskittymä, jossa kaikki nivoutuvat toisiinsa – valmennus, opiskelu, terveydenhuolto, asuminen ja huippu-urheilu”, Tarvonen sanoo.

Parhaillaan Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaa hallinnoiva Urhea-säätiö hakee terveydenhuollon järjestämislupaa.

Tavoitteena on rakentaa urheilijoiden terveydenhuollon keskus, joka keskittyy ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon, fysioterapiaan ja hierontaan. Hankkeessa on vahvasti mukana olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen.

”Terveydenhuolto on meille älyttömän tärkeää, jotta urheilijoilla on mahdollisimman paljon terveitä harjoittelupäiviä”, Tarvonen sanoo.

Lukiolaisten ohella Urhea on yhä useamman aikuisurheilijan harjoituskeskus. Esimerkiksi pituushyppääjä Kristian Bäck muuttaa Vaasasta Helsinkiin voidakseen harjoitella tehokkaasti.

Samalla Bäck saa valmennusapua Urhean ja Suomen Urheiluliiton lajivalmentajalta Suren Ghazaryanilta.

Yleisurheilun muista huipuista aitajuoksija Viivi Lehikoinen valmistui viime keväänä Mäkelänrinteen urheilulukiosta. Estejuoksija Topi Raitanen on myös Urhean kasvatti ja opiskelee nyt urheilun ohella Perhon liiketalousopistossa.

Urheassa on jo nyt muun muassa koripallon, voimistelun, yleisurheilun, purjehduksen, beach volleyn, salibandyn, jääkiekon ja naisten jalkapallon valmennuskeskus.

Käsipallo on siirtymässä Mäkelänrinteeseen Kisakalliosta Lohjalta, joka myös on osa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian verkostoa.

Jalkapalloilijoista Urheasta maailmalle ovat lähteneet Joel Pohjanpalo, Jukka Raitala, Rasmus Schuller, Perparim Hetemaj ja monet muut.

”Haluamme kasvattaa urheilijoita ja pelaajia huipulle, aina olympialaisiin asti”, Tarvonen korostaa.

Voi olla, ettei Suomen naisten koripallojoukkue yllä pitkään aikaan – jos koskaan – olympialaisiin asti, mutta Kuierilla ja Bejedilla on omat toiveensa: saada lukion jälkeen opiskelupaikka yhdysvaltalaisessa yliopistossa ja ponnistaa sitä kautta kohti unelmaa. Yksikään suomalaisnainen ei ole vielä pelannut naisten koripallon ammattilaisliigassa NBA:ssa.

”Kohta pitää päättää, mihin yliopistoon lähden. Olen saanut tarjouksia”, Bejedi sanoo. Hän tähtää yliopistoon, jossa voi pelaamisen ohella lukea lakia.

Kuierin perässä on ollut jo peräti yhdeksänkymmentä amerikkalaista yliopistoa, joista kymmenen on käynyt seuraamassa superlahjakkuutta Suomessa.

”Olen täällä vielä kaksi vuotta, katsotaan sitten, minne lähden. Yliopisto avaa oven ammattilaisuuteen. Mäkelänrinteelle olen ikuisesti kiitollinen, että voin opiskella ja pelata. Opettajat ovat tosi joustavia”, Kuier sanoo ja donkkaa reilusti yli kolmen metrin korkeudesta.

Mäkelänrinteen koripalloakatemia HBA on jo tuottanut miespelaajia Yhdysvaltojen yliopistojoukkueisiin enemmän kuin mikään muu lukio maailmassa.

Ei ihme, että Kuieria katsellessa mieleen tulee toinen Mäkelänrinteen kasvatti, muuan Lauri Markkanen.

Urhean olympiamitalistit 2010-luvulla

Vancouverin talviolympialaiset 2010

Jääkiekossa pronssia: Anna Vanhatalo, Emma Laaksonen, Annina Rajahuhta, Minnamari Tuominen, Karoliina Rantamäki, Tuomo Ruutu, Ville Peltonen, Jarkko Ruutu ja Sami Lepistö.

Lontoon kesäolympialaiset 2012

Tuuli Petäjä-Sirén, purjelautailussa hopeaa, Silja Lehtinen, Silja Kanerva ja Mikaela Wulff purjehduksessa pronssia.

Sotšin talviolympialaiset 2014

Jääkiekkopronssia: Antti Niemi, Kari Lehtonen, Ossi Väänänen, Sami Lepistö, Tuomo Ruutu, Mikael Granlund.

Pyeongchangin talviolympialaiset 2018

Jääkiekkopronssia: Minnamari Tuominen, Annina Rajahuhta, Emma Nuutinen.

Paralympialaiset Pyeongchang 2018

Matti Suur-Hamari kultaa ja prossni lumilautailussa.

Fakta

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia


 Tavoitteena urheilijoiden arkivalmennuksen kehittäminen sekä urheilun ja opiskelun yhdistäminen.

 Mukana 39 yläkoulua, 13 toisen asteen oppilaitosta, seitsemän korkeakoulua, 24 lajiliittoa, Kisakallion urheiluopisto, Puolustusvoimien urheilukoulu, olympia- ja paralympiakomitea sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit.

 Lähes 5 000 urheilijaa, joista noin 100 olympia- ja paralympiakomitean tukiurheilijoita.

 Yli 200 valmentajaa, lisäksi fysioterapeutteja, psyykkisiä valmentajia, ravintovalmentajia ja lääkäreitä.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nyrkkeilijä Eva Wahlström oli vastustajaansa hymyilevämpi Madison Square Gardenissa pidetyssä punnituksessa

 2. 2

  Kaksinkertaisen maailmanmestarin ja 10-kertaisen Suomen mestarin Mikael Järven paita nousi kattoon – pelikaveri muistaa myös Järven ”todella huonot vitsit”

 3. 3

  Pyörätuolissa pelaava Matti Launonen päihittää terveraajaiset pingiskisassa

  Tilaajille
 4. 4

  2010-luvun kovin pistetahti – Mikko Rantanen on NHL-legendojen vauhdissa ja uhkaa jo Jari Kurrin ja Teemu Selänteen lukuja

 5. 5

  Sairastelusta toipunut Kim Koivu pelasi päivän parhaan tuloksen ja nousi 69 sijaa golfin Euroopan-kiertueen kilpailussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon itsekkyys aiheutti viime hetken tasoitusmaalin hylkäämisen – raivosi itse aikanaan vastaavasta tilanteesta

 2. 2

  Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

 3. 3

  Lauri Markkanen pääsi mukaan pelaajien ”johtoryhmään” – fanit tyrmäävät Chicago Bullsin poikkeuksellisen järjestelyn

 4. 4

  Nyrkkeilijä Eva Wahlström oli vastustajaansa hymyilevämpi Madison Square Gardenissa pidetyssä punnituksessa

 5. 5

  Kimi Räikkönen hurmaa Instagramissa, Sebastian Vettel myöntää yllättyneensä: ”Sillä tavalla voi tosin ansaita paljon rahaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 4. 4

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 5. 5

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  4. 4

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  5. 5

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo nyt kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  9. 9

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  10. 10

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  4. 4

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  10. 10

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää