Urheilu

Ainoastaan irlantilaiset häviävät suomalaisia enemmän rahapeleissä Euroopassa, sanoo ekonomisti – Auttaisiko siihen Veikkauksen monopolin purkaminen?

Ajatusapaja Liberaa johtava Kiesiläinen kuvailee Veikkauksen monopolia keskiaikaiseksi verotukseksi. Nummikosken mukaan Veikkauksen tulevaisuus on sen omissa käsissä.

Televisioitavat lottoarvonnat ovat jättäneet pysyvän mielikuvan monen suomalaisen mieleen.

Niin kävi myös Veikkauksen nykyiselle varatoimitusjohtajalle Velipekka Nummikoskelle, joka oli vuoden 1971 tammikuussa täyttämässä kymmenen vuotta, kun ensimmäiset lottoarvonnat näytettiin televisiosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sauna, television Lauantaitanssit-ohjelma , iltapala ja lotto. Se oli perheen lauantai-illan rituaali”, Nummikoski muistaa.

Lotto on yhä vuonna 1940 perustetun Veikkauksen päätuotteita. Veikkauksen liikevaihto vuonna 2017 oli hulppeat 3,2 miljardia euroa. Se kertoo, kuinka suurta liiketoimintaa rahapelaaminen on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lotto, arvat, vakioveikkaus, pitkäveto, toto, automaattien kolikkopelit ja lukuisat muut pelaamisen muodot ovat merkittävä tulonlähde Veikkauksen omistavalle valtiolle.

Viime vuonna Veikkauksen tuotto oli miljardi euroa. Valtio jakaa sen niin sanotusti korvamerkittynä tieteelle, taiteelle, nuorisotyölle ja urheilulle sekä hevoskasvatukseen ja terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen.

Nummikoski huomauttaa, että EU on hyväksynyt Veikkauksen monopolin. ”Miljardin tuottoa ei pidä väheksyä, ja kansalaiset kokevat, että se on oikein ja menee hyvää tarkoitukseen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelaajille rahapelit eivät ole kokonaisuutena mikään sampo. Suomalaiset häviävät vuodessa rahapeleissä noin kaksi miljardia euroa. Siitä Veikkauksen pelien osuus on vajaat 1,8 miljardia ja muiden yhtiöiden pelien runsaat 200 miljoonaa euroa.

Veikkaus on Suomessa siis vahva monopoli, mutta sen kivijalka horjuu. Ei ratkaisevasti, mutta yhä useampi rahapelaaja suuntaa pelipanoksensa internetin kautta ulkomaille, kuten Maltalla sijaitseviin rahapeliyhtiöihin.

”Tällä hetkellä 30 prosenttia Suomessa käytävästä verkkopelaamisesta on muiden rahapeliyhtiöiden kuin Veikkauksen hallussa”, Nummikoski sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on iso huoli Veikkauksessa.

Kuinka Veikkauksen monopoli kestää ulkomaisten rahapeliyhtiöiden hyökkäykset? Murtuuko Veikkauksen valli? Jos murtuu, mitä tulee tilalle?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näistä kysymyksistä HS pyysi Nummikoskea keskustelemaan ajatuspaja Liberan toiminnanjohtajan Mikko Kiesiläisen kanssa. Ekonomisti Kiesiläinen vastustaa Veikkauksen monopoliasemaa.

Kohtaamispaikaksi on valittu Helsingin Casino.

Ennen kuin siirrytään neuvotteluhuoneeseen, kaksintaistelijat ottavat mittaa toisistaan rulettipöydässä. Panokset ovat leikkimieliset, puolustuspuheet vakavia.

”Yhteiskunnassa – valtiolla ja kansalla – on vahva tahtotila säilyttää nykyinen tilanne. Eli valtiolla on yksinoikeus harjoittaa rahapelitoimintaa. Eri asia, onko se sitä sitten markkinoilla”, Nummikoski aloittaa.

Päinvastoin kuin moni muu Euroopan maa, Suomi ei estä pelaamista ulkomaille, vaikka se olisi teknisesti mahdollista.

”Veikkauksen tulevaisuus on sen omissa käsissä. Järjestelmä ei ole haasteessa”, Nummikoski sanoo.


Kiesiläinen on eri mieltä. Hänen mielestään nykyinen korvamerkitty edunsaajien järjestelmä ei ole tätä päivää. Se lisää yhteiskunnan eriarvoisuutta.

Kiesiläisen mukaan järjestelmä, eli Veikkauksen monopoli, pitää purkaa kahdessa vaiheessa. Veikkauksen tuotot pitää ohjata valtion budjettiin.

”Nykyinen linkki valtion ja edunsaajien välillä on epäterve. Se pitää purkaa”, Kiesiläinen sanoo.

Sen jälkeen Suomessa pitää miettiä, kuinka paljon rahapelejä Suomessa pelaajille tarjotaan.

”Se on aivan liian suurta. Euroopassa ainoastaan irlantilaiset häviävät enemmän rahapeleissä kuin suomalaiset. Se on selkeä signaali, että kokonaistarjontaa pitää vähentää, varsinkin rahapeliautomaattien lukumäärää”, Kiesiläinen sanoo.

Jos kokonaistarjonta vähenee, myös valtion tulot vähenevät.

”On tärkeää, että tehdään molemmat asiat. Veikkauksen tuotot ensin budjettiin niin, että edunsaajat eivät kärsi, ja sen jälkeen vähennetään tarjontaa. Pitemmällä ajalla pelimarkkinat voidaan vapauttaa usealle toimijalle”, Kiesiläinen sanoo.

Kiesiläisen mukaan ei ole fiksua, että Veikkaus kerää ”hyviin tarkoituksiin” niin paljon rahaa, josta huomattava osa tulee nettotuloiltaan vähävaraisilta ihmisiltä.

”Se on äärimmäisen epäoikeudenmukainen tapa kerätä rahaa valtion kassaan. Olisi oikeudenmukaisempaa käyttää normaalia verotusta”, hän sanoo.

Nummikoski viittaa viime keväänä brittiläisessä The Guardianissa julkaistuun juttuun, jossa lehti listasi kymmenen parasta suomalaista innovaatiota. Yksi niistä oli Veikkaus.

”Joskus pitää katsoa kaukaa nähdäkseen lähelle. Se oli merkittävä huomio ulkomailta, miten suomalainen rahapelijärjestelmä hoitaa tehtävänsä. Veikkauksen tuotto on Suomen suurin joukkorahoitus. Suomalaiset rahoittavat vapaaehtoisella pelaamisella vapaaehtoista kansalaistoimintaa”, Nummikoski painottaa.

”Kysymys ei ole sosiaalisesta innovaatiosta, vaan verottamisesta. On keskiaikainen käytäntö, että myönnetään tietyille toimijoille oikeus verottaa monopolioikeudella. Se ei ole joukkorahoitusta, vaan verotusta. Puhuminen sosiaalisesta innovaatiosta on harhaanjohtavaa”, Kiesiläinen vastaa.

Nummikoski huomauttaa, että rahapelien tuotto menee aina jonnekin – se ei katoa tyhjyyteen.

”Se voi mennä Maltalle pääomasijoittajille tai valtion budjettiin. Tai sen voi ohjata korvamerkittynä hyviin kohteisiin, kuten Suomessa. Tässä mielessä järjestelmä kestää vertailun.”

Rahapelaamiseen liittyy aina ongelmia. Ne voivat aiheuttaa riippuvuutta ja sitä kautta huomattavia taloudellisia ja terveydellisiä haittoja.

Kiesiläisen mukaan Veikkaus pelaa kaksilla korteilla.

”Runsaalla tarjonnalla ruokitaan runsasta pelaamista, ja siksi kokonaistarjonnan säätely on perusteltua. Peliautomaatteja on joka paikassa. Ne ovat kaikista pahimpia peliaddiktion kehittymisen kannalta”, Kiesiläinen sanoo.

Nummikosken mielestä ihmisiä ei voi syyllistää siitä, että he pelaavat rahapelejä. ”Olen yllättynyt, että Liberalta tulee se, että ihmiset tekevät vääriä valintoja.”

Kiesiläisen lukujen mukaan puolet Veikkauksen tuotosta tulee viideltä prosentilta pelaajista. Heitä yhdistää se, että he ovat työelämän ulkopuolella, pienituloisia ja ikääntyneitä.

”Pieni porukka häviää entistä enemmän”, Kiesiläinen sanoo.

”Mikko siis haluaa, että he pelaavat rahansa Maltalle. Rahapelaaminen aiheuttaa ongelmia kaikkialla maailmassa, ja se on syy, miksi sitä säädellään. Valvonta ei ole missään löystymässä, vaan kiristymässä”, Nummikoski heittää väliin.

Esimerkiksi Italia kieltää ensi vuoden alusta rahapelien markkinoinnin kokonaan.

Suomessa Veikkaus sen sijaan mainostaa pelipalveluitaan vahvasti – vuonna 2016 markkinointikulujen kokonaiskustannukset nousivat lähelle 50 miljoonaa euroa.


Vuosikertomuksensa mukaan Veikkaus maksaa myyntipalkkioita ja sijoituspaikkamaksuja 163,6 miljoonaa euroa. Se sisältää kaupoille ja kioskeille tilitetyt korvaukset siitä, että Veikkauksen ja sen pelien mainokset näkyvät kaikilla kioskeilla.

”Mielestäni tässä on kyse markkinointikulusta. Se, että alalla on kilpailua, ei liity siihen, kuinka paljon pelataan. Vaan se, kuinka paljon pelejä on tarjolla. Kilpailu ja tiukempi säätely ovat kaksi eri asiaa. Se on tärkeä ymmärtää. En syyllistä kenenkään päätöksiä, mutta tämä on ala, jota pitää reguloida [säännellä]”, Kiesiläinen sanoo.

”Mikon mallissa pelaajat häviäisivät rahansa sinne Maltalle. Se on kaikista käänteisin Robin Hood -malli – ihmiset pelaisivat rahansa jonkun toisen taskuun sen sijaan, että häviäisivät tähän systeemiin, jossa raha menee hyvää tarkoitukseen”, Nummikoski sanoo.

”Jos markkina on kilpailtu ja säädelty, valtio saa silti merkittävän tuoton. Kysymys ei ole siitä, etteikö Veikkaus ole kannattava firma, vaan sen verotusoikeudesta”, Kiesiläinen sanoo.

Monessa Euroopan maassa kuten Tanskassa ja Britanniassa valtio on myynyt rahapelaamisen lisenssillä eri yhtiöille, jotka maksavat siitä veroa.

Veron määrä vaihtelee maittain. Kiesiläinen ajaa tätä mallia, Nummikoski vastustaa.

Tanska siirtyi lisenssijärjestelmään vuonna 2012. Ruotsi muuttaa siihen ensi vuoden alusta. Tanskassa peliyhtiöt maksavat valtiolle 20 prosenttia liikevaihdosta ja Ruotsissa 18 prosenttia.

”Tanskassa tuloutus yhteiseen hyvään oli ennen muutosta 60 prosenttia, nyt se on 45. Euroissa kehitys junnaa paikoillaan. Johonkin se raha on mennyt”, Nummikoski sanoo.

Keskustelu aaltoilee laidasta laitaan. Näyttää siltä, että väittelijät eivät ole mistään samaa mieltä.

”Kyllä me olemme, rahapelaaminen aiheuttaa haittoja”, Nummikoski sanoo.

Entä millaisia rahapelaajia monopolin puolustaja ja vastustaja itse ovat?

”Olen tapalottoaja lauantaisin, jatkan 1970-luvun rituaalia. Tänä vuonna isoin voitto on ollut kymmenen euroa”, Nummikoski sanoo.

Kiesiläinen, 31, on asunut neljä vuotta Englannissa, jossa hän ei pelannut juuri ollenkaan rahapelejä.

”Mitä enemmän olen tutustunut rahapelimaailmaan, sen vähemmän olen pelannut”, Kiesiläinen naurahtaa.

Fakta

Veikkaus numeroina


 Liikevaihto 3,2 miljardia euroa vuonna 2017

 Tulos 1,02 miljardia euroa

 Liikevaihdosta 58 prosenttia syntyy myyntiverkostosta, 42 prosenttia digitaalisista kanavista.

 Uusi Veikkaus syntyi, kun kolme entistä rahapeliyhteisöä, Veikkaus, RAY ja Fin­toto, yhdistyivät vuoden 2017 alussa.

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 2. 2

  Otto Virtanen teki suomalaista tennishistoriaa – voitti perinteikkään Orange Bowl -juniori­turnauksen

 3. 3

  Suomi juhlii toisen kerran peräkkäin salibandyn MM-kultaa – konkari Mika Kohonen piti erätauolla voimapuheen: ”Sanoi, että lähdetään nauttimaan”

 4. 4

  Kaisa Mäkäräiselle uran 25. maailmancupin voitto häikäisevällä esityksellä – ”Täytyy panna ’käet’ ristiin, että sama jatkuu”

 5. 5

  Sofia Ruusila-Nousiaisen pitää näyttää bikinimallilta, jolla on urheilijan vartalo

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 2. 2

  Suomi juhlii toisen kerran peräkkäin salibandyn MM-kultaa – konkari Mika Kohonen piti erätauolla voimapuheen: ”Sanoi, että lähdetään nauttimaan”

 3. 3

  Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville

 4. 4

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 5. 5

  Ruotsi lähellä historiallista salibandyfiaskoa – sveitsiläisfanit buuasivat keltapaidoille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ei Kimi, sinulla ei ole juomaa” – Räikkösen ja Ferrari-insinöörin hillitön sanailu jäi kakkoseksi Vettelin jalkoväli-ihmettelyä vastaan

 2. 2

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 3. 3

  ”The Finnisher is back!” – Lauri Markkanen nipisti ratkaisevan korin kotikentällään, eikä seuran ilolle näy loppua

 4. 4

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 5. 5

  Naispelaaja palkittiin ensimmäistä kertaa Kultaisella pallolla – joutui vastaamaan pöyristyttävän seksistiseen kysymykseen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  4. 4

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  5. 5

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  9. 9

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää