Urheilu

Lahjakas rytminen voimistelija joutui piinaavaan laihdutuskierteeseen, jossa iltapalana oli kuusi viinirypälettä – paino ei silti pudonnut valmentajien vaatimalle tasolle

Nykyisin pelkän painolukeman perusteella ketään ei valita tai jätetä valitsematta, rytmisen voimistelun maajoukkueen päävalmentaja Laura Ahonen sanoo.

”Heti kun sä kävelet lavalle, pisteet tippuvat ulkonäkösi takia.”

Valmentajan kommentti oli tyrmäävä alaikäiselle pääkaupunkiseudulla asuvalle kilpatason rytmiselle voimistelijalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkonäöllä valmentaja tarkoitti urheilijan painoa. Tämä tapahtui 2010-luvun alkuvuosina.

Helsingin Sanomat haastatteli kahta rytmistä voimistelijaa, jotka kilpailivat lajin huipulla 2010-luvulla. Entiset kilpaurheilijat esiintyvät tässä jutussa nimettöminä. Edellä kuvattu tapaus koskee heistä toista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voimistelijoiden tapauksille on yhteistä se, että heidän painoonsa kiinnitettiin voimakkaasti huomiota ja että kummankin kohdalla laihduttaminen oli vaikeaa.

Laihdutusvaatimukset olivat vielä 2010-luvun alkuvuosina yleisiä rytmisen voimistelun huipputasolla, ja ne olivat olleet tapana jo pitkään aiemminkin, kertoo sähköpostitse Ulla-Riikka Koskinen, joka kilpaili 1990-luvulla voimistelussa ja myöhemmin myös valmensi rytmistä voimistelua.

”Minun henkilökohtainen valmentajani ei juuri puuttunut painoon. Laihduttamiseen liittyvät asiat tulivat esille aina leireillä, joissa meillä oli ulkomaalaisia valmentajia. Jos leiri kesti viikon, usein aloituspäivänä kerrottiin, kuinka paljon viikossa painoa piti pudottaa”, Koskinen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millaisia painolukemia tavoiteltiin 2010-luvun alkuvuosina?

Haastateltujen mukaan alle 50 kilon olisi pitänyt päästä. Esimerkiksi 165-senttiselle ihannepaino olisi ollut noin 45 kiloa, jolloin painoindeksi olisi 16,5 eli selvästi alipainoinen. Normaalipainoisen naisen painoindeksin alaraja on 18,5.

”Jos ei ollut riittävän laiha, se vähensi pisteitä kansainvälisellä tasolla. Jos aikoi pärjätä, oli pakko olla alipainoinen”, sanoo 2010-luvulla kilpaillut, jo uransa päättänyt rytminen voimistelija.

”Mutta painoon ei tarvitsisi kiinnittää kansallisella tasolla tai edes pohjoismaisella tasolla mitään huomiota. Se ei ole mitenkään tarpeellista”, hän jatkaa.


Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso kertoo, että ylilyöntejä ja virheitä on tapahtunut. Rytmisen voimistelun parissa työskentelee tuhansia valmentajia, joten jokaisen pätevyyttä ja toimintaa on vaikea tarkistaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laakson mukaan Voimisteluliitossa alkoi vuonna 2009 uudenlainen vaihe, jossa huippuvalmennuksen tueksi haettiin säännöllisemmin eri alojen ammattilaisia, muun muassa ravitsemusterapeutteja. Alkuvuosina kaikki ei kuitenkaan sujunut ongelmitta.

”Osan ammattitaito on ollut hyvää, osan kanssa yhteistyö ei ole ollut sen arvoista, että sitä olisi kannattanut jatkaa. Useampi ihminen on vaihtunut, sillä osaaminen huippu-urheilun puolella ei ole hirveän laajaa. Ja kaikki lajit yrittävät saada itselleen parhaat osaajat”, Laakso sanoo.

Laakso korostaa, että lajiin liittyvä syömishäiriövaara pitää ottaa vakavasti.

”Valmentajien pitää olla tarkkana, mitä sanotaan. Edelleen etsimme ammattilaisia, jotka auttavat meitä kehittämään valmentajiamme näissä asioissa.”


Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueen päävalmentaja Laura Ahonen sanoo, että hentoinen keijumainen voimistelija on jo selvästi aiempia vuosia harvinaisempi.

”Pelkän painolukeman perusteella ketään ei valita tai jätetä valitsematta”, Ahonen vastaa sähköpostitse.

Tämä perustuu muun muassa siihen, että säännöt ovat muuttuneet merkittävästi vartalo- ja välinetekniikan pisteytyksen osalta. Viimeisin sääntömuutos on kuluvan vuoden alusta.

”Sääntömuutokset ovat lisänneet erityisesti nopeuden ja voiman vaatimustasoa lajin urheilijoilla. Harjoittelussa aiempaa suuremman osan ajasta vie nyt fysiikkaharjoittelu, joka sisältää muun muassa lenkkarit jalassa tehtäviä nopeus- ja ponnistusharjoituksia sekä lajinomaisen harjoittelun ohella myös kuntosalityyppisissä olosuhteissa tehtävää keskivartalovoimaharjoittelua”, Ahonen kertoo.

Ahonen korostaa, että rytmisessä voimistelussa voivat nykyisin menestyä hyvin erirakenteiset ja eripainoiset urheilijat.

”Urheilulliset ominaisuudet eivät kuitenkaan voi kehittyä huipputasolle, jos urheilija on merkittävästi yli- tai alipainoinen. Itsestäänselvää on, että painorajaa 50 kilon kohdalla ei ole.”

Myös HS:n sähköpostitse haastattelema entinen rytminen voimistelija ja Ulla-Riikka Koskinen toteavat, että muutosta on tapahtunut.

”Olen helpotuksekseni huomannut, että asia on edennyt viimeisen parin vuoden aikana parempaan suuntaan”, entinen rytminen voimistelija kirjoittaa.

”Mielestäni voimistelijat ovat paljon terveemmän näköisiä kuin silloin”, Koskinen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Mutta 2010-luvun alkuvuosina voimistelijan painoa tarkkailtiin. Aluksi paino kerrottiin viikoittain ravitsemusterapeutille, mutta tapa vaihtui punnitukseen harjoitusten yhteydessä.

”Jotkut olivat sanoneet vääriä painojaan”, HS:n haastattelema rytminen voimistelija selventää muutosta.

Hänen painoaan alettiin vahtia, kun hän oli 14-vuotias. Kun painoa oli valmentajien mielestä liikaa, painonpudotus tapahtui aluksi omatoimisesti. Siinä ohessa valmentajat arvostelivat muun muassa mehun juomista – tai pahimmillaan näin:

”Yksi valmentaja nipisti pakarasta ja sanoi: Mitä tämä on? Jotain kakkua?”

Lopulta painonhallintaan tuli sikäli ammattimaisuutta, että rytminen voimistelija sai ravitsemusterapeutilta ruokaohjeen, jonka mukaan hänen päivittäinen kilokalorimääränsä rajattiin 1 500:aan.

”En ikinä päässyt tavoitepainoon, joten jouduin noudattamaan 1 500 kilokalorin kuuria koko ajan. Se voisi olla inhimillinen normaalille ihmiselle, mutta meillä oli treeniä 30 tuntia viikossa.”

Painonpudotuksella oli myös fysiologisia vaikutuksia.

”Kun treenaaminen koveni, kuukautiset loppuivat. Aluksi ne palasivat kesällä, mutta sitten loppuivat kokonaan.”

Sähköpostitse haastateltu entinen rytminen voimistelija kertoo, että häntä pyydettiin laihduttamaan ensimmäisen kerran 15-vuotiaana. Kun hän oli 17-vuotias, hän sai valmentajilta 1 200 kilokalorin laihdutuskuurin. Lopulta hän meni ravitsemusterapeutin puheille, jolta tuli tarkemmat ohjeet 1 500 kilokalorin kuuriin.

Mitä 1 500 kilokalorin ruokavalio sisältää?

HS sai nähtäväksi kahdelle rytmiselle voimistelijalle annetut ravinto-ohjeet, joissa esimerkiksi aamupalaksi on 200 grammaa raejuustoa, puoli desiä puurohiutaleita ja yksi omena sekä vettä vähintään kolme desilitraa.

Lounas ja päivällinen ovat kohtuullisen kevyitä, mutta etenkin välipalat ovat jo todella kevyitä ja huippuna iltapala: esimerkiksi kuusi viinirypälettä tai mandariini sekä lasi vettä.

HS näytti ruokavalio-ohjeen laillistetulle ravitsemusterapeutille Leena Putkoselle, joka arvioi sitä ulkopuolisena asiantuntijana.

”Tragikoomista suunnitelmassa on esimerkiksi ’palauttava’ välipala 80 kilokaloria”, Putkonen sanoo.

Kun kuuri ei auttanut, HS:n haastattelemalle rytmiselle voimistelijalle ehdotettiin vielä 400 kilokalorin vähentämistä päivittäin. Putkonen pitää sitä jo erittäin epäterveellisinä.

”Energian saanti on todella niukkaa tuohon treenimäärään nähden ja pudotus 1 100 kaloriin on omaan korvaan mielipuolista”, Putkonen toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Syödään yhdessä -taulukon mukaan energiasuositus 14–17-vuotiaille on laskennallisesti 2 340 kilokaloria päivässä.

”Ehkä tästä voi jotain päätellä, miten kaukana ollaan kehon fysiologisesta tarpeesta, jos ruokavaliota rajoitetaan 1 100–1 500 kilokaloriin”, Putkonen toteaa.

Voimisteluliiton pääsihteeri Laakso kertoo, että THL:n suosituksia noudatetaan myös rytmisen voimistelun harrastajien keskuudessa ja niistä myös puhutaan vanhempainilloissa. Huipputasolle pyrkivillä haasteet ovat kovemmat.

”Kun tavoitellaan kansainvälistä huippua, kaikki tarvitsevat apua, kun astuu siihen vaiheeseen. Tavoitteenamme on terveet voimistelijat, jotka olisivat huipulla yli 20-vuotiaina”, Laakso toteaa nykyhetkestä.

HS:n tapaama rytminen voimistelija ei suostunut tiukennettuun kuuriin vaan päätti lopettaa uransa.

”Olin yrittänyt laihduttaa monta vuotta. Tiesin, että paino oli este päästä lajissa eteenpäin”, hän perustelee päätöstään.

Lopettamisen jälkeen voimistelija otti yhteyttä Syömishäiriökeskukseen ja sai ohjeet, miten syödä terveellisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rytminen voimistelu
 • Laihdutus
 • Urheilu
 • Terveys
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

 3. 3

  ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

 4. 4

  Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

 5. 5

  Eva Wahlström kertoo yllättävän asian ennen Madison Square Gardenin huippuottelua – ”Tuo turvallisen olon, kun aivot kestävät paremmin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 2. 2

  Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville

 3. 3

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 4. 4

  Salibandy tarvitsee ikäviäkin päätöksiä – muutokset eivät miellytä mutta voivat olla elintärkeitä lajin tulevaisuudelle

 5. 5

  Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ei Kimi, sinulla ei ole juomaa” – Räikkösen ja Ferrari-insinöörin hillitön sanailu jäi kakkoseksi Vettelin jalkoväli-ihmettelyä vastaan

 2. 2

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 3. 3

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 4. 4

  ”The Finnisher is back!” – Lauri Markkanen nipisti ratkaisevan korin kotikentällään, eikä seuran ilolle näy loppua

 5. 5

  Naispelaaja palkittiin ensimmäistä kertaa Kultaisella pallolla – joutui vastaamaan pöyristyttävän seksistiseen kysymykseen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  2. 2

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  3. 3

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  4. 4

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  5. 5

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  8. 8

   Macron puhui ensi kertaa Ranskan kelta­liiveille ja lupasi minimi­palkkaan 100 euron korotuksen: ”Maassa vallitseva viha on syvää ja oikeutettua”

  9. 9

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  10. 10

   Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää