Urheilu

Väärin suunniteltu – Palloliiton ja maajoukkueen matka ihmisoikeusrikkomuksista syytettyyn Qatariin herättää arvostelua ja suuttumusta

Palloliiton delegaatio matkustaa tutustumaan Qatarin ihmisoikeustilanteeseen ja maajoukkue harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa. Ihmisoikeusliiton mukaan Qatarissa tehtyjä muutoksia on liian aikaista arvioida, ja maajoukkueen mukaan ottaminen lähettää ristiriitaisen viestin.

Qatar on jalkapallon musta sydän. Pieni emiirikunta Lähi-idässä on maa, joka sai MM-kisat väitteiden mukaan sabotoinnilla ja lahjuksilla. Maa, jossa ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuhannet ulkomaiset työntekijät ovat kuolleet esimerkiksi väsymysoireyhtymään ja jossa edelleen tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia.

Kaikista maailman maista Suomen jalkapallon A-maajoukkue leireilee juuri Qatarissa tammikuussa ja pelaa siellä harjoitusottelun Ruotsia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätös matkasta on herättänyt arvostelua, hämmennystä ja suuttumusta.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande puolustaa leirimatkaa, joka on osa pohjoismaisten jalkapalloliittojen delegaatioiden seurantamatkaa tutustumaan Qatarin ihmisoikeustilanteeseen.


Liittojen delegaatiot olivat tutustumassa maan ihmisoikeustilanteeseen myös kaksi vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmisoikeustilanteen seuraaminen on perusteltua. Matkassa on kuitenkin ristiriitoja, joiden perusteella sen mielekkyyttä voi kyseenalaistaa.

Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan leirin järjestäminen seurantamatkan yhteydessä lähettää ristiriitaisen viestin. Mattilan mukaan Qatar on tehnyt paineen alla tiettyjä parannuksia työoikeuksia koskevaan lainsäädäntöön, mutta niiden toimeenpanoa ja kestävyyttä on liian aikaista arvioida.


Marco Casagrande, miksi Qatariin täytyy delegaation lisäksi viedä myös A-maajoukkue?

”Eikö olisi epäloogista ja kaksinaismoralismia, että nyt emme halua mennä sinne, mutta kisoihin haluamme kuitenkin mennä?”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maajoukkue haluaa, että [leirin] olosuhteet ovat hyvät, ja ne ovat sitä Lähi-idässä. Otteluleiriin voidaan yhdistää tämä delegaation matka, jossa keskustellaan lisäksi naisjalkapallon kehittämisestä alueella”, Casagrande perustelee.

Maksaako Palloliitto oman delegaationsa ja maajoukkueen matkat?

”Kyllä, tässä on budjetti samaa luokkaa kuin muissakin talvimaaotteluissa. Joudumme maksamaan normaalin hinnan.”

”Toivon, että ihmiset näkevät sen, että lähtökohtaisesti yritämme tehdä asioille jotain ja olla vaikuttamassa. Pohjoismailla on samat arvot, ja pyrimme tuomaan oman viestimme tällä tavalla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palloliiton päätös matkasta tehtiin liiton operatiivisessa johdossa, joka perusteli päätöksen liittohallitukselle, jossa asiasta ei syntynyt suurta keskustelua.

Erään Palloliiton sisäpiiriläisen mielestä Palloliiton pitäisi edustaa suomalaisen yhteiskunnan arvoja. Nyt hänen mukaansa näyttää siltä, että liitolla ei ole selkeätä arvojen mukaista päätöksentekoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matkaa ovat arvostelleet myös jalkapallon toimijat, kuten Vaasan Palloseuraa edustava veikkausliigapelaaja Juho Lähde.

Lähde totesi, ettei hän lähtisi arvojensa vastaiselle matkalle.

”Luin Palloliiton toimintasuunnitelmaa, ja siellä oli kestävästä kehityksestä sanoja, jotka taitavat olla melkein joka kunnalla, yrityksellä ja järjestöllä nykyään. Toiminnassa arvot tulevat oikeasti esiin”, Lähde sanoo.

Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan pohjoismaisten jalkapalloliittojen pyrkimys Qatarin olosuhteiden ymmärtämiseen ja paineen luomiseen Qataria kohtaa on sinänsä hyvä asia.

Hän kertoo olleensa mukana pohjoismaisten jalkapalloliittojen tutustumismatkalla Qatariin kaksi vuotta sitten. Samalla matkalla oli mukana myös muita ihmis- ja työoikeuksien asiantuntijoita.

Mattilan mukaan tällä kertaa ongelmana kuitenkin on harjoitusleirin yhdistäminen matkaan, jonka tarkoituksena oli perehtyminen työoikeustilanteeseen Qatarissa ja kriittisten vaatimusten esittämisen jatkaminen.

”On todella ristiriitainen ajatus, että pohjoismaiset liitot ovat ajatelleet yhdistävänsä seurantatyön maajoukkueiden leireihin.

Mattila sanoo, että ajankohta matkalle on väärä, koska on liian aikaista arvioida, ovatko kansainvälisen paineen alla Qatarin työlainsäädäntöön tehdyt muutokset vaikuttaneet työntekijöiden elämään.

Mattila sanoo, ettei pysty arvioimaan liittojen tammikuun matkaa hyödyn näkökulmasta.

”Päinvastoin, ei pitäisi lähteä hyötymään suotuisista ilmasto-olosuhteista samalla, kun pyrkii vaikuttamaan ihmisoikeustilanteeseen.”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vuoden 2017 raportti kertoo, että Qatar pyrkii muuttamaan siirtotyöläisiä orjuuttavaa kafala-järjestelmäänsä.

Qatarissa siirtotyöläiset ovat olleet työnantajiensa määräysvallassa. Heiltä on takavarikoitu matkustusasiakirjat, minimipalkkausta ei ole ollut eikä työtunteja ole rajoitettu.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Qataria kertomaan, kuinka monta stadioneita rakentavaa työntekijää on kuollut vuoden 2012 jälkeen. Viimeisimmät viralliset tiedot kuolleiden siirtotyöläisten määrästä ovat kyseiseltä vuodelta. Silloin tilastoiduista 520 kuolemantapauksesta 385:tä ei selitetty millään tavalla.

Human Rights Watchin globaalien aloitteiden johtajan Minky Wordenin mukaan kafala-järjestelmä on edelleen voimassa. Hänen mukaansa pohjoismaisilla jalkapalloliitoilla on selvä velvollisuus puhua Qatarin ihmisoikeusloukkauksista julkisesti ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen.

”Siihen liittyen Qatarille pitää kertoa, että uudistusten pitäisi koskea kaikkea infrastruktuuria, kuten rautateitä ja hotelleja, joissa pelaajat ja delegaatiot yöpyvät. Tällä haavaa uudistus ei koske tätä infrastruktuuria. Vain kaksi prosenttia miljoonasta rakennustyöläisestä kuuluu uudistusten piiriin”, Worden sanoo HS:lle.

Wordenin mukaan delegaatioiden pitäisi vaatia uudistuksia Qatarin seksuaalivähemmistöjä sortavaan lakiin, jonka perusteella vähemmistöjen edustajia voidaan tuomita jopa kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

”Human Rights Watch seuraa tarkasti [delegaatioiden] matkaa ja julkisia lausuntoja ihmisoikeuksista ennen matkaa, sen aikana ja sen jälkeen.”

Hyötyykö Qatar siitä, että maajoukkueet ja delegaatiot matkustavat sinne?

”Varmaan sekä suoraan että välillisesti. Suoraan siten, että tässä hyödynnetään Qatarin harjoitusolosuhteita ja jalkapalloliiketoimintaa. Ei pitäisi samaan aikaan kritisoida ja hyödyntää Qatarin suotuisia olosuhteita”, Mattila sanoo.

Palloliitto on aiemminkin järjestänyt maajoukkueen leirejä talvella maissa, joissa on akuutteja ja vakavia ihmisoikeusongelmia. Tammikuun jälkeen A-maajoukkue on kahden vuoden aikana leireillyt Arabiemiraateissa, Turkissa ja Qatarissa. Kaari Mattilan mukaan se on ongelmallista.


”Suomessa selkeästi tarvitaan urheilussa lisää ymmärrystä näistä asioista. Kun päätöksiä tehdään, niiden pitää perustua valveutuneeseen käsitykseen.”

Kapteeni Tim Sparv: ”Olisin kiinnostunut näkemään, millaista siellä on”

HS kysyi Palloliiton pääyhteistyökumppaneilta Veikkaukselta, Telialta, Volkswagenilta ja Ilta-Sanomilta, mitä mieltä ne ovat liiton ja A-maajoukkueen matkasta Qatariin.

Veikkauksen varatoimitusjohtajan Velipekka Nummikosken mukaan on ymmärrettävää, että Palloliitto tutustuu ihmisoikeustilanteeseen ja kisapaikkoihin.

Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan mukaan on vaikea sanoa liiton matkasta yhtään mitään, koska hän ei ole ollut asiaa käsittelemässä. Sadeoja tuli valituksi Palloliiton liittohallitukseen sen jälkeen, kun matkasta oli päätetty.

”Qatarin ihmisoikeustilanne on ilmeisen kyseenalainen. En suoraan tunne, mitkä asiat matkaan ovat vaikuttaneet.”

Telia vastasi olevansa toiminnassaan vahvasti sitoutunut kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja edellyttävänsä yhteistyökumppaniensa tekevän samoin ja tietävänsä Palloliiton jakavan samat arvot. Telian mukaan on Palloliiton oma asia, minne he matkustavat leirille.

Volkswagenin urheiluviestinnän päällikön Gerd Vossin mukaan yritys kunnioittaa ja suojelee kaikkia sääntöjä, jotka suojelevat ihmisoikeuksia.

HS kysyi myös A-maajoukkueen kapteenilta Tim Sparvilta asettaako matka pelaajat vaikeaan tilanteeseen, jos matkakohde ei ole heidän arvojensa mukainen.


”Se on hyvä kysymys. Jos joku tuntee, että parempi päätös olisi jäädä kotiin, hänellä on varmasti lupa tehdä niin” Sparv sanoi.

”En usko, että selän kääntäminen on oikein. Uskon, että dialogilla saa enemmän aikaan.”

”Olisin kiinnostunut näkemään, millaista siellä on ja juttelemaan työntekijöiden kanssa. En tiedä, onko se järjestettävissä. Se olisi varmasti hyödyllistä ja tärkeä kokemus”, Sparv totesi.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Turkki hakee NBA-tähden luovutusta – Enes Kanter ei aio matkustaa USA:n ulkopuolelle: ”Minä olen tähtäimessä”

 2. 2

  Tennistähti Rafael Nadal kertoi syyn pakkomielteiseltä näyttävään pullojen asetteluun ja kuittasi katsojalle: ”Oletko juonut tequilaa, tai jotain?”

 3. 3

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 4. 4

  Kymiring alkaa olla viittä vaille valmis – MotoGP-luokan tallit ajavat Iitissä testiajot jo ensi syksynä

 5. 5

  Yhdysvalloissa syntynyt ammattilaisskeittari valitsi Suomen maajoukkueen uuteen olympialajiin – ”Hän edustaa Suomea rakkaudesta lajiin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pallopoika varasti kaiken huomion hillittömällä kolikonheitolla Australian avoimissa – ”Tätä ei odotettu”

 2. 2

  Pirjo Karetie, 76, tekee pihallaan ja metsissä sellaista, mihin moni nyky­lapsi ei enää pysty – hän on myös voittanut kymmenen MM-kultaa ja tehnyt Euroopan ennätyksen

 3. 3

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 4. 4

  Suomen kärkigolfaajat kilpailevat ihmisoikeuksia polkevissa maissa – Mikko Korhonen myöntää asian häiritsevän, mutta kyse on työstä ja palkasta

 5. 5

  Haile Gebrselassie oli kova maratoonari, mutta suomalainen ”Lentävä posteljooni” oli vielä parempi ja itse asiassa paras kaikista – näin listaa arvovaltainen yhdysvaltalainen yleisurheilulehti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Tunnettu pornotähti ja West Ham -fani Mia Khalifa kyllästyi Arsenalin tähtipelaajan otteisiin – suorasukainen twiitti sai runsaasti huomiota somessa

 5. 5

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  9. 9

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  10. 10

   Netflix ilmoitti kaikkien aikojen suurimmasta hinnankorotuksestaan – osakekurssi nousi yli kuusi prosenttia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  4. 4

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  7. 7

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää