Urheilu

Mia Stellberg oppi mallina, mitä menestys tarkoittaa – nyt hän auttaa e-urheilijoita: ”Olin nelikymppinen täti ja todella mukavuusalueeni ulkopuolella”

Mia Stellbergistä ei pitänyt tulla urheilupsykologia, mutta hevoset veivät mukanaan. Nyt hän luotsaa e-urheilijoista MM-tähtiä.

Kaksi vuotta sitten Mia Stellbergin tuttava otti häneen yhteyttä. Tanskan CS:GO Astralis -e-pelijoukkue oli hajoamispisteessä. Joukkue tarvitsi apua Counter Strike Global Offensive -pelin MM-kilpailujen henkiseen valmennukseen eikä löytänyt ketään sopivaa tehtävään.

”Olin nelikymppinen täti ja todella mukavuusalueeni ulkopuolella. En tiennyt PC-peleistä yhtään mitään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viikon Stellberg mietti ja suostui. Runsaan puolen vuoden jälkeen joukkue voitti MM-kultaa. Joukkueen menestys nosti myös Mia Stellbergin kansainväliseen maineeseen.

Oli hevosten ansiota, että Stellberg erikoistui urheilupsykologiaan. Kymmenen vuotta sitten hän työskenteli Tuusulassa terveyskeskuspsykologina ja kilpaili kouluratsastuksessa. Ratsastustutut alkoivat pyytää häntä puhumaan ratsastajille. Maine kiiri, ja vuonna 2009 Suomen Ratsastajainliitto palkkasi hänet ratsastajien maajoukkueiden henkiseksi valmentajaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tuolloin henkinen valmennus oli aivan toista kuin nykyisin. Ratsastajainliitto oli ensimmäisiä lajiliittoja Suomessa, joka alkoi käyttää laajasti henkistä valmennusta.”

Vaikka hyppäys elektroniseen urheiluun tuntui aluksi rajulta, Stellberg tajusi nopeasti, että urheilijat ovat pohjimmiltaan samanlaisia. Tunteet, pelot ja hyvinvointi koostuvat samanlaisista palikoista. Erityisesti hyvinvoinnin merkitystä Stellberg painottaa. Elämän kaikkien osa-alueiden on oltava kunnossa.

”Kun hyvinvointiin liittyvät asiat vakioidaan, urheilijan tulostaso nousee,” Stellberg sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse on perusasioista. Urheilijan pitää nukkua, syödä hyvin, harjoitella oikein ja olla henkisesti tasapainossa.

”Kilpailuita ei välttämättä voita se, joka suorittaa teknisesti parhaiten, vaan se, joka on paras kilpailija.”

Astraliksen e-pelaajien hyvinvointi tarkoitti säännöllistä syömistä, salitreenejä, nukkumista ja elämän rauhoittamista pelaamiselle. Esimerkiksi ennen Yhdysvaltojen MM-lentoa joukkue alkoi siirtää aikatauluaan tunti kerrallaan myöhäisemmäksi. Kun muut joukkueet kärsivät aikaerosta ensimmäiset kolme päivää, Astraliksen pelaajat söivät aamupalan, kävivät salilla ja olivat valmiita kilpailuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stellberg oppi e-urheilijoilta myös itse paljon. Kun esteratsastuksessa kilpailusuoritus kestää alle minuutin, e-urheilijan pitää keskittyä enimmillään jopa viisi tuntia.

”Aivoja voi harjoittaa samalla tavalla kuin hauista”, Stellberg sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelaajatkin huomasivat nopeasti, että keskittymisen herpaantuminen johti aina virheisiin.

”Olen alkanut neuvoa myös muita urheilijoita keskittymään jokaiseen valmennukseen kilpailujen tasoisella keskittymisellä. Vain siten suorituksen voi toistaa samalla tavalla kilpailuissa.”

Noin kuukautta ennen Astralis-joukkueen MM-kilpailua Stellbergistä alkoi tuntua, että joukkue voisi voittaa. Kahden päivän ajan hän kävi pelaajien kanssa läpi, mitä kaikkea äkkimenestys voi tarkoittaa. Miten vastata, kun tuntemattomat tytöt lähettävät viestejä ja alastonkuvia? Miten suojata osoite, etteivät fanit tule oven taakse? Ketkä ovat elämässä oikeasti tärkeät ihmiset, joista pitää pitää kiinni?

”Pelaajat katsoivat minua aivan ihmeissään. He olivat parjattuja ja aliarvostettuja nuoria, joiden vanhemmatkin epäilivät pelaamisen järkevyyttä.”

Kolme viikkoa myöhemmin turnauksen voitto teki joukkueen pelaajista miljonäärejä. Pelaajat saivat Kööpenhaminan kunniakansalaisuuden, omat Audit ja tosi-tv-ohjelman.

Stellberg tietää, miltä menestys teini-ikäisenä tuntuu. Hän oli vasta 16-vuotias, kun kansainvälinen mallitoimisto poimi sipoolaisen maalaistytön listoilleen.

”Ilman mallinuraani en olisi osannut valmistaa heitä menestykseen.”

Stellberg muutti Pariisiin ja esiintyi Diorin näytöksissä ja Cosmopolitanin sivuilla. Jo tuolloin hän huomasi olevansa hyvä lukemaan ihmisiä ja heidän odotuksiaan. Töitä ei saanut kaunein malli vaan malli, joka pystyi työskentelemään kaikkien kanssa ja muuntautumaan tilanteen mukaan.

Samalla Stellberg oppi, mitä tarkoitti olla teini-ikäinen ammattilainen, joka matkusti 200 päivää vuodessa, ansaitsi mukavasti ja sai paljon huomiota osakseen.

Vaikka työ mallina olisi voinut viedä mukanaan, parin vuoden päästä Stellberg päätti palata Suomeen ja valmistui Helsingin yliopistosta psykologiasta.

Stellberg auttaa noin 12 lajin urheilijoita. Vaikka ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia, erilaiset lajit tuovat valmennukseen ominaispiirteensä.

Vaikka ratsastaja olisi olympialaisissa sataprosenttisessa kilpailukunnossa, hevonen saattaa pelätä tuulessa liehuvaa lippua. Ratsastus on myös ainoa laji, jossa urheiluväline voi tappaa. Moni Suomen maajoukkueen ratsastaja on ollut hevosten kanssa vakavassa onnettomuudessa.

”Pelko pitää hyväksyä osana ratsastuksen henkistä valmennusta. Uimarin kanssa en joudu käsittelemään koskaan vesipelkoa.”

Siinä missä jääkiekkoilija voi purkaa turhan energian fyysiseen toimintaan, golffari ei voi tehdä ylimääräisiä spurtteja.

”Olen neuvonut golffareita käyttämään ajan reiältä toiselle turhan paineen purkamiseen. Golffari voi vaikka kuunnella musiikkia, jos se rentouttaa häntä.”

Pari kuukautta sitten Mia Stellberg solmi sopimuksen saksalaisen SK Gaming -e-peliorganisaation kanssa. Vuonna 2020 organisaation seitsemän e-joukkueen tavoite on olla maailmanmestareita. Stellbergin tehtävä on luotsata eri maista tulevat pelaajat kohti menestystä. Sponsoreina ovat muun muassa Mercedes-Benz, Lufthansa ja McDonalds.

Stellberg nauttii siitä, että pääsee katsomaan aitiopaikalta urheilun murrosta. E-urheilu kahmii parhaillaan perinteiseltä urheilulta sponsoreita, rahaa ja yleisöä.

”E-urheilusta ovat puuttuneet akateemiset ammattilaiset, joten pääsen olemaan alan etujoukoissa. Jälleen kerran voin aloittaa työn puhtaalta pöydältä. Se on innostavaa.”

Urheilijoiden henkisen vahvuuden kulmakivet Stellbergin mukaan

1. Hyvinvointi

“Hyvinvointi on kivijalka, jolle kilpailumenestys rakennetaan. Urheilijan henkisen, fyysisen ja sosiaalisen elämän on oltava tasapainossa. Hyvinvointi sisältää niin itsetunnon, nukkumisen, ruuan kuin elämäntilanteenkin. Kaikki nämä on vakioitava menestystä varten.”

2. Pettymyksensietokyky

“Jokaisen urheilijan pitää käydä läpi suhtautumisensa virheisiin ja epäonnistumisiin. Vasta kun urheilija ei pelkää virheitä, hän voi olla rohkea. Kun suoritus ei ole pelkkää virheiden välttämistä, urheilija voi nousta seuraavalle tasolle.”

3. Halu menestyä ja sitoutua työhön

“Urheilija joutuu toistamaan asioita loputtomasti. Vain motivoitunut urheilija jaksaa tehdä työn loppuun asti. Jos urheilija ei itse halua sitoutua työhön, vanhemmat tai valmentajat eivät voi antaa motivaatiota ulkopuolelta. Vaikka polvi olisi puoli vuotta rikki, olympiatulen pitää palaa urheilijan sisällä.”

Kuka?

Mia Stellberg


 41-vuotias urheilijoihin erikoistunut psykologi. Työskentelee useiden lajien, lajiliittojen, oppikoulujen ja urheilijoiden henkisenä valmentajana.

 Toiminut vuodesta 2010 ratsastuksen kaikkien lajien ja ikäryhmien henkisenä valmentajana. Solmi tänä vuonna sopimuksen Saksan SK Gaming -e-joukkueiden kanssa.

 Teki uran ammattilaismallina ja tekee edelleen mallintöitä.

 Omistaa neljä hevosta ja kasvattaa kouluhevosia.

 Perheeseen kuuluvat 8-vuotias tytär ja avopuoliso Erkki Siltala.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsin urheilugaalassa erikoinen tilanne: 82-vuotias jalkapalloikoni toisti viimevuotisen temppunsa – ohjelmajohtaja joutui puuttumaan peliin

 2. 2

  Valioliigajoukkueen ennätyshankinta kateissa – lentokone katosi tutkasta

 3. 3

  Game of Thrones -tähti hihkui innosta päästyään Mika Häkkisen superauton kyytiin: ”Hämmästyttävää!”

 4. 4

  NHL-vahti Mikko Koskiselle muhkea miljoonasopimus – faneilta täystyrmäys

 5. 5

  Kimi Räikkönen julkaisi videon harjoittelustaan – nuoruusvuosien ongelma ei tällä treenillä toistu

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  NHL-vahti Mikko Koskiselle muhkea miljoonasopimus – faneilta täystyrmäys

 3. 3

  Norjan hiihtoliitto julkisti tiedon lapsuuden lääkehoidosta, nuorten maailmanmestari järkyttyi: ”Erittäin traagista”

 4. 4

  Game of Thrones -tähti hihkui innosta päästyään Mika Häkkisen superauton kyytiin: ”Hämmästyttävää!”

 5. 5

  Kevin-Prince Boateng teki sokkisiirron Italian Seria A:n keskikastin Sassuolosta La Ligan huipulle FC Barcelonaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 4. 4

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 5. 5

  Helsinki Seagullsin viime kauden tähtipelaaja Jermaine Marshall, 28, löytyi kuolleena – ”Oli meidän nuorille pelaajille iso esikuva”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Ruotsin urheilugaalassa erikoinen tilanne: 82-vuotias jalkapalloikoni toisti viimevuotisen temppunsa – ohjelmajohtaja joutui puuttumaan peliin

  5. 5

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  6. 6

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kotouttamis­politiikka ei toimi” – Eduskunta ehdottaa turva­paikan­hakijoille Suomi-koetta ja kaikille oleskelu­luvan saaneille kielikoetta

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tyttöystävänsä nenän ja suun teipanneen miehen elinkautistuomio jää voimaan

  10. 10

   Koko junaliikenne vaikeuksissa sään ja teknisten ongelmien takia: VR kehottaa matkustajia varautumaan jopa 45 minuutin myöhästymisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  10. 10

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  5. 5

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää