Urheilu

Jalkapallovalmentaja Simo Valakari löysi Jäämeren porteilta norjalaisen urheilun ytimen: ”Täällä ollaan niin tosissaan”

Seinäjoen Veikkausliiga-mestaruuteen vienyt Simo Valakari nauttii työstään Pohjois-Norjan Tromssassa. Poika Onni Valakari tuli perässä yhdellä ehdolla: oma asunto on saatava.

Tromssa

Poika on venähtänyt isäänsä pidemmäksi, mutta on isälläkin vielä pallotuntumasta jotakin jäljellä.

”Nyt pidetään pitkään ilmassa”, Simo Valakari, 45, sanoo Tromssan jalkapallostadionin keskiympyrässä. Poika Onni Valakari, 19, nyökkää. Tumps, tumps, tumps. Ensin jaloilla, sitten päillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hengitys höyryää stadionin kirkkaissa valoissa. Iltapäivä on pimentynyt. Takana häämöttää lumihuippuinen vuori.


Täällä Pohjois-Norjan Tromssassa Simo Valakari on nyt puolitoista vuotta saanut toteuttaa unelmaansa. Hän on ulkomaisen, pääsarjassa pelaavan jalkapallojoukkueen päävalmentaja. Se on harvinainen meriitti Suomen kansalaiselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alku oli loistava. Seinäjoen Veikkausliiga-voittoon nostanut Valakari pestattiin Tromssaan kesällä 2017 kriisitilanteessa. Hänen täytyi pelastaa kaupungin jalkapalloylpeys TIL putoamiselta.

Sen hän myös teki. Paikallislehtien varovaiset epäilyt vaihtuivat suomenkieliseen Kiitos Valakari -otsikkoon. Käpylän Pallon kasvatista tuli tromssalaisten sankari.

Jatko on sujunut vähintään kohtalaisesti. Toinen kausi Tromssan peräsimessä päättyi juuri. Sijoitus oli 16 joukkueesta kymmenes. ”Emme joutuneet missään vaiheessa pelkäämään putoamista. Se oli tärkeä tavoite”, Valakari sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valmentaja muistaa hyvin ensimmäisen kohtaamisen uuden joukkueen kanssa. Se oli ratkaiseva hetki. ”Tuollaisessa tilanteessa pelaajat hakevat turvaa.”

Englannilla mentiin. Valakari käytti alusta asti me-muotoa. Hän halusi ottaa paineen pois yksilöiltä.

”Sanoin, että meillä on paljon potentiaalia ja 15 peliä jäljellä. Se riittää. Tämä tulee olemaan kovin haaste urallanne, mutta myös hauskinta, mitä olette tehneet. Nyt alamme tehdä asioita joukkueena ja sitten saamme sen, minkä ansaitsemme.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni olisi ottanut hätätilanteessa käyttöön inhorealistiset opit. Valakarikin kertoo lukeneensa entisen Everton-valmentajan Sam Allardycen ”selviytymisohjeita”: Älä syötä omalla alueella. Älä syötä taaksepäin. Järjestä pallo mahdollisimman nopeasti ylös. Keskity erikoistilanteisiin.

Kesken listan Valakaria alkaa naurattaa. ”Mä tein kaiken eri lailla. Futis on kivaa pallon kanssa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pallon pitäminen ei aina ole mahdollista, mutta aina siihen pyritään. Se on Valakarin valmennusfilosofian peruspilari. Se oli myös ainut tapa näyttää, mikä tekee hänestä valmentajana erityisen.

Pelaajien kaipaama turva syntyi pelitapojen iskostamisesta.

”Tietyt kollektiiviset liikkeet, tietyt syöttömallit, tavat pelata tietyissä tilanteissa.” Esimerkkejä tulee vauhdilla ja kädet alkavat elää.

”Okei, nyt mä sain pallon. Tiedän, että joukkuetoveri on tuolla tai tuolla. Ja jos se ei ole siellä, sitä me korjataan palaverissa. Meillä täytyy olla pelaaja siellä. Muuten me ei voida pelata hyvin.”

Valakari on intensiivinen puhuja. Kuuntelijalle tulee sellainen olo, että kohtahan tässä täytyy alkaa itsekin vetämään nappulakenkiä jalkaan. Meillä on peli.

Sävy on myönteinen ja energinen. Monesta sitaatista saisi kelpo huoneentaulun kelle tahansa esimiehelle. Esimerkiksi näin: ”Ei moitita virheistä. Niitä sattuu kaikille. Moititaan siitä, jos ei ole edes yritetty niitä asioita, joita olemme harjoitelleet.”

Tai näin: ”Minäkin näytän yksilönä paremmalta, kun meidän joukkue pelaa paremmin.”

Onni Valakari on istunut huoneen nurkassa hiljaa, kun isä on puhunut. Keskikenttäpelaaja saapui Jäämeren portiksikin kutsuttuun Tromssaan elokuussa. Isä pestasi poikansa.

”Tiesimme alusta asti, että kysymyksiä tulee”, Onni Valakari sanoo.

Nyt yhden syksyn jälkeen molemmat vakuuttavat, että Onni on alettu nähdä yhtenä pelaajana muiden joukossa. Vapaa-ajalla ollaan isä ja poika, stadionilla valmentaja ja pelaaja.

”Jalkapallo on sillä tavalla raakaa, että jos et ole tarpeeksi hyvä, se näkyy kentällä”, Onni sanoo. Suosiminen olisi pidemmän päälle mahdotonta. ”Jos katsot pelin, näet vastaukset.”

Yksi ehto Onnilla oli: pitää olla oma kämppä. Hän kulkee omia reittejään.

Ammattipelaajan arki ei tosin suurempia seikkailuja salli: 9.15 aamiainen stadionilla, 10.15 palaveri, 11.00 harjoitukset, 13.00 lounas. Sen jälkeen toiset treenit tai vapaata.

Eikä vapaakaan ei ole vapaata. Se on palautumista. Oikein syömistä. Oikein nukkumista. Niin sitä jaksaa taas seuraavana päivänä treenata ”laadukkaasti”, kuten urheilumaailman muotisana kuuluu.

Onni ei huvittele kaupungilla tai samoile vuorilla.

”Tykkään tehdä kotona omia asioita. Lukea tai olla omien ajatusteni kanssa”, hän sanoo. Usein lukemisetkin liittyvät jalkapalloon. ”Fyysistä itsensä kehittämistä voi tehdä vain tietyn määrän.”

Aivot jaksavat vielä, kun keho ei enää pysty.

Norja on Suomea menestyneempi jalkapallomaa. Jalkapallon miesten MM-kisoissa se on pelannut kolme kertaa, viimeksi vuosina 1994 ja 1998. EM-kisoissa Norja oli mukana vuonna 2000. Suomi ei ole pelannut miesten MM- tai EM-kisoissa kertaakaan.

Molemmat Valakarit mainitsevat saman sanan, kun heiltä kysyy, mihin Norjan menestys perustuu. Sana on ”tosissaan”. ”Täällä ollaan niin tosissaan. Tämä on ensimmäinen paikka, jossa olen valmentajana joutunut hillitsemään pelaajien treenihaluja”, Simo Valakari sanoo.

Ei Valakari tietenkään tarkoita, että Suomessa leikittäisiin. Eron silti huomaa. ”Nämä pelaajat ovat todella kilpailullisia, he haluavat voittaa.”

Onni Valakari toistaa moneen kertaan, kuinka hän nyt kokee kehittyvänsä aivan toisella tavalla kuin Suomessa. ”Saan itsestäni täällä paljon enemmän irti, kun kaikki ovat niin tosissaan.”

Kysyttäessä Suomeen sopivista Norjan-opeista Onni Valakari menee vähän hämilleen. ”Kulttuuria on vaikea viedä, ainakaan yksin.”

Tromssa on norjalaisellakin mittapuulla urheilullinen kaupunki. Vuorille kivutaan koko perheen kanssa ja laduilla hiihdetään lujaa. Valakariin kaupungin ilmapiiri teki heti vaikutuksen.

”Norja on fantastinen maa!” hän huudahtaa. ”Täällä tykätään ulkoilla ja elää hyvää elämää. Maisemat ovat kauniit ja ihmiset avoimia ja ottavat hyvin vastaan.”

Valmentajasopimus on tehty vuoteen 2020. Silloin seura täyttää sata vuotta. Loppusyksystä seura piti kriisi-infon ja luetteli talouden madonlukuja. Valakarin mukaan kyse oli kuitenkin lähinnä siitä, että uusi toimitusjohtaja Kristian Høydal löi luvut avoimemmin pöytään kuin mitä aiempina kausina oli tehty.

Tuossa toimitusjohtaja onkin. Hän tuo meille kahvia stadionin toimistoon.

”Yleensä olen toimiston pahis”, hän sanoo. ”Tänään olen kuitenkin pelkkää hymyä, koska saimme juuri kolme pistettä.” Hän tervehtii Valakaria ja jatkaa rivakoin askelin matkaa.

Jos Simo Valakari itse saisi päättää, hän johtaisi mielellään tromssalaisia vähintään juhlavuoteen asti.

”Oli suuri luottamuksen osoitus, että minun haluttiin tekevän se. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää. Tämä on tuulinen paikka.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Norja
 • Petja Pelli
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

 2. 2

  Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

 3. 3

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 4. 4

  Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen

 5. 5

  Päävalmentaja kaavailee Jesse Puljujärvelle täysin uutta ja yllättävää roolia: ”Silloin häntä voi kutsua kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 3. 3

  NHL testaa väriä muuttavaa kiekkoa – pelkästään pakastettu kiekko ei riitä

 4. 4

  Tällainen on e-urheilun huipulle tähtäävien suomalais­miesten mielen­maisema – intohimoa, unelmia, paineita ja rahaa

 5. 5

  Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  ”Ei Kimi, sinulla ei ole juomaa” – Räikkösen ja Ferrari-insinöörin hillitön sanailu jäi kakkoseksi Vettelin jalkoväli-ihmettelyä vastaan

 3. 3

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 4. 4

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 5. 5

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  10. 10

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  3. Tunti sitten
  4. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  5. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  6. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  7. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  8. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  9. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  10. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  11. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  12. Helsinki on valmis myymään Lapinlahden sairaalan – alueelle on mahdollista myös rakentaa
  13. Näytä lisää