Urheilu

Jalkapallovalmentaja Simo Valakari löysi Jäämeren porteilta norjalaisen urheilun ytimen: ”Täällä ollaan niin tosissaan”

Seinäjoen Veikkausliiga-mestaruuteen vienyt Simo Valakari nauttii työstään Pohjois-Norjan Tromssassa. Poika Onni Valakari tuli perässä yhdellä ehdolla: oma asunto on saatava.

Tromssa

Poika on venähtänyt isäänsä pidemmäksi, mutta on isälläkin vielä pallotuntumasta jotakin jäljellä.

”Nyt pidetään pitkään ilmassa”, Simo Valakari, 45, sanoo Tromssan jalkapallostadionin keskiympyrässä. Poika Onni Valakari, 19, nyökkää. Tumps, tumps, tumps. Ensin jaloilla, sitten päillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hengitys höyryää stadionin kirkkaissa valoissa. Iltapäivä on pimentynyt. Takana häämöttää lumihuippuinen vuori.


Täällä Pohjois-Norjan Tromssassa Simo Valakari on nyt puolitoista vuotta saanut toteuttaa unelmaansa. Hän on ulkomaisen, pääsarjassa pelaavan jalkapallojoukkueen päävalmentaja. Se on harvinainen meriitti Suomen kansalaiselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alku oli loistava. Seinäjoen Veikkausliiga-voittoon nostanut Valakari pestattiin Tromssaan kesällä 2017 kriisitilanteessa. Hänen täytyi pelastaa kaupungin jalkapalloylpeys TIL putoamiselta.

Sen hän myös teki. Paikallislehtien varovaiset epäilyt vaihtuivat suomenkieliseen Kiitos Valakari -otsikkoon. Käpylän Pallon kasvatista tuli tromssalaisten sankari.

Jatko on sujunut vähintään kohtalaisesti. Toinen kausi Tromssan peräsimessä päättyi juuri. Sijoitus oli 16 joukkueesta kymmenes. ”Emme joutuneet missään vaiheessa pelkäämään putoamista. Se oli tärkeä tavoite”, Valakari sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valmentaja muistaa hyvin ensimmäisen kohtaamisen uuden joukkueen kanssa. Se oli ratkaiseva hetki. ”Tuollaisessa tilanteessa pelaajat hakevat turvaa.”

Englannilla mentiin. Valakari käytti alusta asti me-muotoa. Hän halusi ottaa paineen pois yksilöiltä.

”Sanoin, että meillä on paljon potentiaalia ja 15 peliä jäljellä. Se riittää. Tämä tulee olemaan kovin haaste urallanne, mutta myös hauskinta, mitä olette tehneet. Nyt alamme tehdä asioita joukkueena ja sitten saamme sen, minkä ansaitsemme.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni olisi ottanut hätätilanteessa käyttöön inhorealistiset opit. Valakarikin kertoo lukeneensa entisen Everton-valmentajan Sam Allardycen ”selviytymisohjeita”: Älä syötä omalla alueella. Älä syötä taaksepäin. Järjestä pallo mahdollisimman nopeasti ylös. Keskity erikoistilanteisiin.

Kesken listan Valakaria alkaa naurattaa. ”Mä tein kaiken eri lailla. Futis on kivaa pallon kanssa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pallon pitäminen ei aina ole mahdollista, mutta aina siihen pyritään. Se on Valakarin valmennusfilosofian peruspilari. Se oli myös ainut tapa näyttää, mikä tekee hänestä valmentajana erityisen.

Pelaajien kaipaama turva syntyi pelitapojen iskostamisesta.

”Tietyt kollektiiviset liikkeet, tietyt syöttömallit, tavat pelata tietyissä tilanteissa.” Esimerkkejä tulee vauhdilla ja kädet alkavat elää.

”Okei, nyt mä sain pallon. Tiedän, että joukkuetoveri on tuolla tai tuolla. Ja jos se ei ole siellä, sitä me korjataan palaverissa. Meillä täytyy olla pelaaja siellä. Muuten me ei voida pelata hyvin.”

Valakari on intensiivinen puhuja. Kuuntelijalle tulee sellainen olo, että kohtahan tässä täytyy alkaa itsekin vetämään nappulakenkiä jalkaan. Meillä on peli.

Sävy on myönteinen ja energinen. Monesta sitaatista saisi kelpo huoneentaulun kelle tahansa esimiehelle. Esimerkiksi näin: ”Ei moitita virheistä. Niitä sattuu kaikille. Moititaan siitä, jos ei ole edes yritetty niitä asioita, joita olemme harjoitelleet.”

Tai näin: ”Minäkin näytän yksilönä paremmalta, kun meidän joukkue pelaa paremmin.”

Onni Valakari on istunut huoneen nurkassa hiljaa, kun isä on puhunut. Keskikenttäpelaaja saapui Jäämeren portiksikin kutsuttuun Tromssaan elokuussa. Isä pestasi poikansa.

”Tiesimme alusta asti, että kysymyksiä tulee”, Onni Valakari sanoo.

Nyt yhden syksyn jälkeen molemmat vakuuttavat, että Onni on alettu nähdä yhtenä pelaajana muiden joukossa. Vapaa-ajalla ollaan isä ja poika, stadionilla valmentaja ja pelaaja.

”Jalkapallo on sillä tavalla raakaa, että jos et ole tarpeeksi hyvä, se näkyy kentällä”, Onni sanoo. Suosiminen olisi pidemmän päälle mahdotonta. ”Jos katsot pelin, näet vastaukset.”

Yksi ehto Onnilla oli: pitää olla oma kämppä. Hän kulkee omia reittejään.

Ammattipelaajan arki ei tosin suurempia seikkailuja salli: 9.15 aamiainen stadionilla, 10.15 palaveri, 11.00 harjoitukset, 13.00 lounas. Sen jälkeen toiset treenit tai vapaata.

Eikä vapaakaan ei ole vapaata. Se on palautumista. Oikein syömistä. Oikein nukkumista. Niin sitä jaksaa taas seuraavana päivänä treenata ”laadukkaasti”, kuten urheilumaailman muotisana kuuluu.

Onni ei huvittele kaupungilla tai samoile vuorilla.

”Tykkään tehdä kotona omia asioita. Lukea tai olla omien ajatusteni kanssa”, hän sanoo. Usein lukemisetkin liittyvät jalkapalloon. ”Fyysistä itsensä kehittämistä voi tehdä vain tietyn määrän.”

Aivot jaksavat vielä, kun keho ei enää pysty.

Norja on Suomea menestyneempi jalkapallomaa. Jalkapallon miesten MM-kisoissa se on pelannut kolme kertaa, viimeksi vuosina 1994 ja 1998. EM-kisoissa Norja oli mukana vuonna 2000. Suomi ei ole pelannut miesten MM- tai EM-kisoissa kertaakaan.

Molemmat Valakarit mainitsevat saman sanan, kun heiltä kysyy, mihin Norjan menestys perustuu. Sana on ”tosissaan”. ”Täällä ollaan niin tosissaan. Tämä on ensimmäinen paikka, jossa olen valmentajana joutunut hillitsemään pelaajien treenihaluja”, Simo Valakari sanoo.

Ei Valakari tietenkään tarkoita, että Suomessa leikittäisiin. Eron silti huomaa. ”Nämä pelaajat ovat todella kilpailullisia, he haluavat voittaa.”

Onni Valakari toistaa moneen kertaan, kuinka hän nyt kokee kehittyvänsä aivan toisella tavalla kuin Suomessa. ”Saan itsestäni täällä paljon enemmän irti, kun kaikki ovat niin tosissaan.”

Kysyttäessä Suomeen sopivista Norjan-opeista Onni Valakari menee vähän hämilleen. ”Kulttuuria on vaikea viedä, ainakaan yksin.”

Tromssa on norjalaisellakin mittapuulla urheilullinen kaupunki. Vuorille kivutaan koko perheen kanssa ja laduilla hiihdetään lujaa. Valakariin kaupungin ilmapiiri teki heti vaikutuksen.

”Norja on fantastinen maa!” hän huudahtaa. ”Täällä tykätään ulkoilla ja elää hyvää elämää. Maisemat ovat kauniit ja ihmiset avoimia ja ottavat hyvin vastaan.”

Valmentajasopimus on tehty vuoteen 2020. Silloin seura täyttää sata vuotta. Loppusyksystä seura piti kriisi-infon ja luetteli talouden madonlukuja. Valakarin mukaan kyse oli kuitenkin lähinnä siitä, että uusi toimitusjohtaja Kristian Høydal löi luvut avoimemmin pöytään kuin mitä aiempina kausina oli tehty.

Tuossa toimitusjohtaja onkin. Hän tuo meille kahvia stadionin toimistoon.

”Yleensä olen toimiston pahis”, hän sanoo. ”Tänään olen kuitenkin pelkkää hymyä, koska saimme juuri kolme pistettä.” Hän tervehtii Valakaria ja jatkaa rivakoin askelin matkaa.

Jos Simo Valakari itse saisi päättää, hän johtaisi mielellään tromssalaisia vähintään juhlavuoteen asti.

”Oli suuri luottamuksen osoitus, että minun haluttiin tekevän se. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää. Tämä on tuulinen paikka.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Norja
 • Petja Pelli
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kimi Räikkönen tähdittää F1-kauden hauskimpien hetkien koostetta

 2. 2

  2010-luvun kovin pistetahti – Mikko Rantanen on NHL-legendojen vauhdissa ja uhkaa jo Jari Kurrin ja Teemu Selänteen lukuja

 3. 3

  Uskomaton oma maali, hurja hyppypotku takaraivoon, tukku yllätyksiä – Mestarien liigan jatkajat selvillä

 4. 4

  Robert Portman on urheilun suuri tuntematon taustavaikuttaja – vaikenee visusti Ylen urheiluun käyttämistä miljoonista euroista: ”Emme voi heittää rahaa ympäriinsä”

 5. 5

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 2. 2

  NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

 3. 3

  Pyöräilymaailma koki järisyttävän uutisen: menestyneimmän ja kohutuimman ammattilaistallin päätukija Sky vetäytyy lajista

 4. 4

  Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

 5. 5

  Äiti innostui tunteikkaaseen lauluesitykseen koripallo-ottelun katsomossa – pojan reaktio saa aikaan kehuvyöryn: ”Tuo on hyvää vanhemmuutta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 4. 4

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 5. 5

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  8. 8

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  9. 9

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Kuuluisassa kokeessa seksi tuntemattoman kanssa kiinnosti miehiä enemmän kuin naisia – mutta mistä tulos oikeastaan kertoo?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää