Urheilu

Tero Töyrylä uskaltaa näyttää, mitä intohimo tarkoittaa ja siksi häneltä kysytään, ”oletko hullu”

Suomi puolustaa Prahan MM-kisoissa salibandyn maailmanmestaruutta ja katsomossa heiluu pahvipäineen jälleen kerran maan ellei maailman kovin säbäfani.

Tero Töyrylä, 57, ei ole aivan tavallinen valtion virkamies.

Töyrylän leipätyö on osaamisen asiantuntijana Varsinais-Suomen TE-keskuksessa, mutta vapaa-ajallaan hän muun muassa liimaa ja teippaa kasaan jättikokoisia ”pahvipäitä” suomalaisista salibandynpelaajista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Töyrylä on Suomen ja kenties koko maailman tunnetuin salibandyfani, todellinen ultrafani.

Salibandyn MM-turnauksessa ohjaaja poimii Töyrylän usein tv-kuviin, kun Suomi tekee maalin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Töyrylällä on jokaisesta Suomen pelaajasta neljästä paperiarkista koottu jättipään. Maalin syntyessä hän kaivaa valikoimastaan tekijän ja syöttäjän ja aloittaa karkelot.

Töyrylä on fanituksessaan varsin äärimmäinen, eikä se ole oikeastaan ihme.

Omistautumista ja heittäytymistä voi selittää se, että ennen salibandyuraa hän oli hurahtanut ultrajuoksuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Töyrylä on muun muassa juossut kahdesti läpi 246 kilometriä pitkään Spartathlonin, ultrajuoksukisojen klassikon.

”Paras aika taisi oli reilut 32 tuntia [vuonna 2003]. Yhtenä vuonna keskeytin, kun lähdin matkaan liian kilpailuhenkisesti”, hän sanoo.

Sadan kilometrin kisoista Töyrylällä on pari voittoa ulkomailta. Vuorokauden ennätys on 224 kilometriä vuodelta 1994.

”Se oli silloin aika kova tulos, nyt Suomessa juostaan paljon kovempaa. Taso on noussut.”


Töyrylä oli pitkään juoksemisen täysammattilainen. Hän kiersi ultrakisoja Euroopassa, työskenteli Juoksija-lehdessä, toimitti omaa Ultrajuoksija-lehteä ja hankki vielä Suomessa harvinaisen matkanmittaajan pätevyyden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On helppo uskoa, kun Töyrylä sanoo, että kyse oli intohimotyöstä.

Juoksu jäi lopulta kun polvet eivät kestäneet. Energia piti suunnata muualle ja pojan harrastuksen kautta löytyi salibandy.

Sekin on helppo uskoa, että aluksi Töyrylä ei pitänyt salibandya lainkaan oikeana urheiluna.

Salibandyn onneksi hän malttoi kuitenkin mielensä. Poika pelasi, nousi nuorisomaajoukkueeseen ja TPS:n liigarinkiin. Isästä taas tuli seuratoimija: joukkueenjohtaja, puheenjohtaja ja niin edelleen.

Sitten alkoi huimat mittasuhteet saanut fanishow ja siihen suurena syynä oli turkulainen ankeus.

Töyrylä muistelee kymmenen vuoden takaisia tapahtumia, kun TPS pelasi salibandyliigaa liki tyhjille katsomoille. Tunnelma oli turkulaisissa salibandykatsomoissa muutenkin hauras.

”Siellä oli hiljaista ja kauheaa. Minulla oli olo, että rikon koko tilaisuuden jos taputan.”

Töyrylä ratkaisi tilanteen vetämällä fanituksen överiksi. Hän aloitti sen turkulaisen FBC:n peleistä.

”Tulin katsomoon rummun kanssa, oli peruukit ja muut rekvisiitat. Kaikki ihmetteli, kuka tuo on vaikka olin seuratyössä mukana.”


Siitä alkoi eräänlainen virallisen salibandyfanin työ. Poikansa perässä Töyrylä vaihtui TPS:n riveihin, mutta jatkoi myös FBC:n kannattamista.

Uransa aikana Töyrylä laskee kiertäneensä kymmenet salibandyn MM-kisat. Hän on ollut niin miesten, naisten, tyttöjen kuin poikienkin MM-turnauksissa. Parhaimpana tai pahimpina kausina hän kävi myös melkein kaikissa TPS:n vieraspeleissä. Mitään pakkomiellettä hänellä ei peleihin ole kuitenkaan ollut.

”Aluksi minulle ilkeiltiin ja ihmeteltiin, olenko kännissä tai olenko hullu. Mutta se loppui, kun minut opittiin tuntemaan.”

Harrastukseen on palanut runsaasti aikaa ja rahaa, vaikka mitään laskelmia hän ei ole tehnyt niin kuin ei laskenut juoksu-urallaan myöskään harjoituskilometrejä.

”Salibandy ei erottanut minua ja ex-vaimoani, vaan enempikin minulla oli aikaa salibandyyn sen takia paljon, että liittomme oli tuolloin jo enempi muodollinen”, Töyrylä toteaa.

Nyt liigaottelujen seuraaminen on jäänyt vähemmälle, mutta MM-kisoissa on pakko olla mukana. Prahassa Suomi puolustaa maailmanmestaruutta ja Töyrylä on mukana turnauksen avauspelistä finaaliin saakka.

Salibandyn myötä Töyrylä on saanut paljon ystäviä ulkomailta. Hän viettää paljon aikaa myös turnausten kakkosareenoilla, jossa lajin pikkumaat pelaavat.

Poikansa peleissä hän ei show’ta pidä.

”Kaverini vinkkasi kerran, että ei sun poikasi oikeasti tykkää tuosta. Se häpeää, kun isä riehuu.”

Töyrylä toivoi, että pojan suhtautuminen olisi muuttunut täysi-ikäisyyden myötä. Niin ei kuitenkaan käynyt, hän naurahtaa.

Jotain Töyrylän maineesta kertoo se, että Kansainvälinen salibandyliitto on hoitanut kisaproseduurit hänen puolestaan.


Etenkin kaksi vuotta sitten Latvian MM-kisoissa kisajärjestäjät syynäsivät Töyrylän tarpeistoja niin tarkkaan, että yksi peli jäi puoliksi näkemättä. Prahan kisoissa hänen ei ole tarvinnut vääntää järjestysmiesten kanssa,

”Nyt [Kansainvälisen salibandyliiton] pääsihteeri Pii Liljelund kysyi, mitä haluan viedä katsomoon. Hän kävi keskustelut kisajärjestäjien kanssa. Saan nyt kaiken mukaan.”

Töyrylä on hylännyt peruukit ja nykyisin hänen erikoisalaansa ovat jättikokoiset pahvinaamarit. Ensimmäiset jättikokoiset pahvipäät hän askarteli vuonna muistaakseen vuonna 2010. Töyrylä kokoaa naamat neljästä paperiarkista.

Viime vuosina isoja pahvipäitä on näkynyt esimerkiksi koripallo- ja jääkiekkomaajoukkueiden otteluissa. Töyrylä lienee kuitenkin se, joka keksi tai toi pahvipäät Suomeen

”Keksin ihan itse ruveta sellaisia tekemään”, hän sanoo.

”Jos sellaisia oli jo ollut sitä ennen mahdollisesti Jenkeissä, niin en ainakaan siitä tiennyt. Enkä ole löytänyt tietoa, että olisi vielä tuohon aikaan ollut.”

Töyrylä on myös siinä mielessä edelläkävijä, että hän on keksinyt uusiokäyttöä urheilutapahtumissa jaettaville ja monien vihaamille Veikkauksen pahviläpsyttimille, joita on tarkoitus käyttää kannustamiseen.


Ilta-Sanomat uutisoi äskettäin, että esimerkiksi Tappara on kärrännyt ottelun jälkeen läpsyttimiä sekajätteenä kaatopaikalle, mutta Töyrylän mukaan ne ovat oivallista materiaalia pahvipäiden tekoon.

”Aluksi keräsin läpsyttimiä otteluiden jälkeen katsomoista, mutta viimeksi sain laatikon läpsyttimiä suoraan Veikkaukselta kotiovelle, kun pyysin.”

Kun turnaus on ohi, hän jakaa pahvipäät halukkaille. Omaisten ja pelaajien tyttöystävien keskuudessa ne ovat kysyttyjä.

Mutta miksi pidät otteluissa tuollaista mekkalaa ja show’ta ottelussa? Pidätkö esiintymisestä?

”Tykkään varmasti olla esillä. Mutta onhan se kivaa, että toiminta herättää positiivisia fiiliksiä. Sen näkee ihmisten ilmeistä.”

Entä miten Suomen käy turnauksessa?

”Toivon ihmettä. Se [mestaruus] vaatii pienen ihmeen, mutta onhan Suomella ollut aiemminkin tiukkaa.”

Kuka?

Tero Töyrylä


  57-vuotias.

  Asiantuntija Varsinais-Suomen TE-toimistossa.

  Koulutus: sosiaalikasvattaja; kesken jääneitä yliopisto-opintoja mm. filosofiasta.

 Eronnut, vakituisessa parisuhteessa, 2 täysi-ikäistä lasta ja koira.

 Juniorina pikajuoksija (pari viestinjuoksun SM-mitalia ja 4:s ja 6:s sija 100 m:llä).

  Myöhemmin Ultrajuoksija (mm. Spartathlon x 2, 2 x Suomi-juoksun 100 km:n voittaja, pari 100 km:n juoksun voittoa ulkomailta, arvokisaedustajana 24 tunnin juoksussa).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Salibandy
 • Urheilu
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Siinä oli paljon symboliikkaa, kun IFK:n urheilutoimenjohtaja Salmelainen ja päävalmentaja Selin halasivat: ”En jaksa lähteä käymään tuota rallia lävitse”

 2. 2

  Jalkapallopaukku Mestarien liigassa – Moskovan TsSKA pöllytti Real Madridia vieraskentällä

 3. 3

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 4. 4

  HIFK:ssa tiedetään, kuka on šeriffi

 5. 5

  Onko tässä NBA-koripallon Kimi Räikkönen? Kawhi Leonardin halukkuus vastata joulukysymykseen on hillitön – ”En juuri nyt”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 2. 2

  Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

 3. 3

  NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

 4. 4

  Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

 5. 5

  Pyöräilymaailma koki järisyttävän uutisen: menestyneimmän ja kohutuimman ammattilaistallin päätukija Sky vetäytyy lajista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 4. 4

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 5. 5

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  8. 8

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  9. 9

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää