Urheilu

Jonne Kähkönen oivalsi, miten urheiluyhteisöön syntyy iloinen ilmapiiri, eikä hänen konsteissaan ole minkäänlaista mystiikkaa

Ampumahiihdon uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen olisi voinut halutessaan olla ehdolla myös Suomen maastohiihdon päävalmentajaksi.

Suomen ampumahiihto siirtyi syksyllä uuteen aikaan, kun 45-vuotias Jonne Kähkönen otti valmennusvastuun maajoukkueesta.

Asiat olisivat voineet mennä toisinkin. Kähkönen olisi yhtä hyvin voinut halutessaan olla ehdolla Suomen maastohiihdon päävalmentajaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sydän kuitenkin sanoi toisin.

”Se sanoi, että ampumahiihto. Käytiin keskustelua myös maastohiihdosta, mutta sanoin Kulmalalle, että valitsen ampumahiihdon”, Kähkönen sanoo HS:lle Bledissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kähkösen mainitsema Kulmala on Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala. Bled on slovenialainen maisemakaupunki 20 kilometrin päässä Pokljukasta, josta tämän kauden maailmancup alkoi.

Postikorttimaisesta Bledistä menee Pokljukaan syheröinen vuoristotie. Auton kyydissä takapenkillä voi helposti tulla matkalla huono olo.

Huonolla säällä matka huipulle on usein sumuinen, ja pilvet roikkuvat matalalla. Mutta kun reitin kulkee tarpeeksi monta kertaa, se on turvallinen ja palkitseva. Perillä odottaa moderni ja miljoonilla kunnostettu ampumahiihtostadion.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kähkösen matka Suomen maajoukkueeseen on ollut vähän samanlainen – syheröinen, haastava ja palkitseva.

Mikkeliläislähtöinen Kähkönen toimi Suomen ampumahiihdon päävalmentajana jo yhden nelivuotiskauden 2006–2010. Tuona aikana Kaisa Mäkäräinen nousi ensimmäisen kerran palkintopallille, kun hän oli juuri Pokljukassa pikamatkalla toinen 15. joulukuuta vuonna 2007.

”Kaisa on muuttunut valtavasti ihmisenä ja erityisesti ampumahiihtäjänä noista päivistä”, Kähkönen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kähkösen mukaan Mäkäräinen on ”valtavan pedanttinen ja analyyttinen”.

”Hän kääntää jokaisen kiven. Kaisa osaa myös hyvällä tavalla ottaa etäisyyttä, ettei jää kuplan sisään. Se on iso muutos. Nuoret urheilijat jäävät helposti kuplaansa eivätkä osaa irtaantua sieltä”, Kähkönen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen maajoukkueen jälkeen Kähkönen valmensi kahdeksan vuotta Yhdysvaltojen naisten maajoukkuetta ja oli Lake Placidin olympiaharjoituskeskuksen päävalmentaja. Hän on työskennellyt myös Kanadan B-maastohiihtomaajoukkueen valmentajana.

Suomeen perhe palasi viime heinäkuussa. Ensin tuli isä ja vähän myöhemmin äiti keskimmäisen lapsen kanssa.

Arki asettui nopeasti paikoilleen.

”Päätös palata Suomeen ei ollut helppo. Nyt se on vielä vähän totuttelemista ja uuden opettelua, miten suomalainen yhteiskunta pyörii. Omana haaveena oli, että löytyy työtä urheilun parista”, liikuntatieteiden maisteri Kähkönen sanoo.

Kähkönen sanoo seuraavansa kiinnostuneena, miten nuorimmainen yksitoistavuotias poika sopeutuu suomalaiseen kouluun ja elämään.

Poika oli kolmevuotias, kun perhe muutti Yhdysvaltoihin. Suomessa hän on käynyt vain lomillaan, mutta kaipasi kouluun Suomeen.

”Erityisesti hän odottaa välitunteja. Yhdysvalloissa koulu alkoi kello 7.30 ja päättyi kello 14.30. Välissä oli vartin ruokatunti, muuten oltiin sisällä. Sinänsä Lake Placidissä oli hyvää koulusta ja kasvatusta”, Kähkönen sanoo.

Vanhin poika on 19-vuotias ja menossa Suomessa armeijaan.


Suomen ampumahiihtojoukkueesta aistii uudenlaista iloisuutta ja rentoutta. Kähkösellä lienee siihen osuutta, vaikkei hän sitä omaan piikkinsä otakaan.

”En sitä välttämättä itse edes näe, mutta monet ovat sanoneet, että joukkueesta huokuu iloinen ilmapiiri. Yritän lähestyä asioita niin, että katsotaan eteenpäin. Sitä on harjoiteltu koko kesä.”

Harjoituksissa on noudatettu maailmancupin kolmen viikon sykliä. On menty kolme viikkoa samalla rytmillä kuin cupin kilpailujakso noudattaa.

Kähkösen mukaan paras palaute on ollut, että urheilijat ovat jälkikäteen pyytäneet, voitaisiinko samoja harjoituksia jatkaa vielä kauemmin.

Yhdysvallloissa Kähkönen tottui, että asiat käytiin kunnolla läpi. Small talkia oli paljon.

Suomessa small talkin kaltainen hauska jutustelu ei aina onnistu.

”Iloinen meininki ei tule yrittämällä. Siitä voi olla huonoja kokemuksia”, Kähkönen sanoo.

Mäkäräinen muistaa takavuosilta hieman kiusaannuttavat kokemukset, jolloin hengenkohotustilaisuudet ovat olleet väkinäisiä.

Miten Kähkönen on onnistunut yhteishengen luomisessa?

”Amerikan-vuodet ovat tehneet hänelle hyvää. Jonne ei tule umpimetsästä vaan on seurannut meitä sivusta. Hänellä on kokemusta maajoukkueen valmentamisesta, ja on hän yrittänyt sitä small talkiakin tuoda”, naurahtaa Mäkäräinen, joka oli kesällä kahdella maajoukkueen leirillä.

Kähkösen mukaan hyvä meininki ei tule yrittämällä. ”Vaatii aikaa, että asiat lähtevät rullaamaan.”

Ampumahiihdon tulevaisuuden Kähkönen näkee hyvänä, vaikka väistämätön totuus on, että Mäkäräisen jälkeen edessä voi olla synkkiä vuosia.

Se ei huoleta Kähköstä, joka vakuuttui pestiin ryhtyessään, että suomalaisessa ampumahiihdossa on potentiaalia.

”Ehdottomasti on. Laji jatkuu ehdottomasti sitten, kun Kaisa lopettaa. Lahjakkuuksia ei ole kymmeniä, mutta meillä on muutamia hyviä yksilöitä”, Kähkönen sanoo.

Hän nostaa esimerkkeinä Inveniuksen veljekset Oton ja Tuukan. ”Samassa perheessä on kaksi lahjakuutta.” Muitakin lupauksia toki on.

Kähkönen painottaa, että ampumahiihto on anaerobinen kestävyyslaji, jossa herkintä on ampuminen.

”Urheilijalla pitää olla määrättyä kestävyyttä ja ammuntatarkkuus korkealla tasolla. Kun rima on saavutettu, se täytyy pitää.”.

Kähkönen kasvatti maajoukkueen peruspohjan varsin suureksi, neljääntoista naiseen ja yhteentoista mieheen, joista osa kuuluu vielä alle 21-vuotiaisiin.

Suomen kiintiö maailmancupin kilpailuissa on neljä naista ja neljä miestä. Naisista vain Mäkäräinen kiertää tällä kaudella koko maailmancupin.

”Tärkeää on, että ajetaan nuoria sisään maailmancupiin ja pysytään muiden mukana. Myös huollon on oltava kilpailukykyinen”, Kähkönen sanoo ja viittaa saksalaisen Danielo Müllerin johtamaan uuteen huoltotiimiin.

Kähkösen apuna kisoissa apuvalmentajina vuorottelevat Niko Aapajärvi, Juha Papinsaari ja Miika Köykkä.

Kähkösen oma avaus maailmancupissa jäi hieman vajaaksi, kun hänen piti ehtiä lauantaiksi 96-vuotiaan isoäitinsä hautajaisiin Tampereelle. Kähkönen muistaa häntä lämmöllä.

”Hänellä oli tapana sanoa, ettei ole vanha vaan kauan elänyt.”

Kuka?

Jonne Kähkönen


 45-vuotias

 Syntynyt Laukaassa

Keski-Suomessa, mutta asunut Mikkelissä.

 Liikuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta.

 USA:n naisampumahiihtäjien päävalmentaja ja Lake Placidin olympiaharjoituskeskuksen päävalmentaja 2010–2017.

 Suomen ampumahiihdon päävalmentajana 2006–2010 ja 2018–.

 Perheessä 19-, 16- ja

11-vuotiaat lapset.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  NFL:n erikoinen jatkoaikasääntö nostatti valtavan arvosteluryöpyn – Suomen Vaahteraliigassa sama ei tapahdu

 3. 3

  Serena Williams asteli neljä askelta kentälle ja kääntyi takaisin verraton ilme kasvoillaan – ”Maailmanlistan ykkönen”

 4. 4

  Donald Trump liittyi NFL-onnittelijoiden joukkoon – puolueettomuudesta tai asiantuntemuksesta ei tietoakaan

 5. 5

  Räikeä tuomarivirhe, huima potkumaali, kaksi jatkoaikaottelua – Super Bowl -joukkueet ratkesivat huikean draaman jälkeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 3. 3

  NHL-tähtivahdin pinna paloi käsittämättömällä tavalla – huomasi mailan olevan varsin vahvaa tekoa

 4. 4

  Mikko Rantanen osui kahdesti Kingsiä vastaan – NHL keksi hyökkääjälle uuden lempinimen

 5. 5

  Alppitähti Lindsey Vonn kertoi kyynelsilmin uransa jatkosta: ”En todellakaan tiedä, mitä ajatella”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 3. 3

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Matkustajakoneet törmäysvaarassa Helsinki-Vantaalla: Norwegianin musta laatikko lähetetään purettavaksi laboratorioon Saksaan, jotta ohjaamon keskustelut selviävät

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Sinisten kansanedustaja ja entinen puhemies Maria Lohela siirtyy Liike Nytiin ja vetää tukensa sote-uudistukselta – Hallituksella enää 103 edustajaa

  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  8. 8

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Ouluun matkanneen Intercity-junan erikoiseen vaurioitumiseen löytyi mahdollinen syy: tuntematon esine osui vaunun pohjaan

  10. 10

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  5. 5

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  6. 6

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  7. 7

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  8. 8

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  9. 9

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  10. 10

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näin rakennemuutos kurittaa mökki­paratiisia: Puumalaan syntyi viime vuonna viisi vauvaa, eikä kesätyöntekijöitä löydy edes oman kylän kaupalle
  3. Matkustajakoneet törmäysvaarassa Helsinki-Vantaalla: Norwegianin musta laatikko lähetetään purettavaksi laboratorioon Saksaan, jotta ohjaamon keskustelut selviävät
  4. Raide-Jokerin rakentaminen tulee lähes 100 miljoonaa euroa päätettyä kalliimmaksi – Poliitikot joutuvat käsittelemään asian uudelleen
  5. Elokuvateatteri Orionin toimintaan haetaan tukea joukko­rahoituksella – ”Päivittäiset elokuvanäytökset alkavat helmikuussa”, lupaa Orionin uusi pyörittäjä
  6. Sdp:n Antti Rinne palaa töihin vasta helmikuun lopulla – Keuhko­kuumeen lisäksi Rinteellä oli sepel­valtimon tukos
  7. Kiinan väestönkasvu taittui – asiantuntijat ennustavat talouskriisiä
  8. Pääministeri Theresa May kertoo vara­suunnitelmansa brexitistä – suora lähetys britti­parlamentista kello 16.30
  9. NFL:n erikoinen jatkoaikasääntö nostatti valtavan arvosteluryöpyn – Suomen Vaahteraliigassa sama ei tapahdu
  10. Sinisten kansanedustaja ja entinen puhemies Maria Lohela siirtyy Liike Nytiin ja vetää tukensa sote-uudistukselta – Hallituksella enää 103 edustajaa
  11. Norjalaiset taitavat myös komedian – Mainiossa sarjassa vinoillaan maan upporikkaalle eläkesäätiölle ja sen sijoittajille
  12. Näytä lisää