Urheilu

Jonne Kähkönen oivalsi, miten urheiluyhteisöön syntyy iloinen ilmapiiri, eikä hänen konsteissaan ole minkäänlaista mystiikkaa

Ampumahiihdon uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen olisi voinut halutessaan olla ehdolla myös Suomen maastohiihdon päävalmentajaksi.

Suomen ampumahiihto siirtyi syksyllä uuteen aikaan, kun 45-vuotias Jonne Kähkönen otti valmennusvastuun maajoukkueesta.

Asiat olisivat voineet mennä toisinkin. Kähkönen olisi yhtä hyvin voinut halutessaan olla ehdolla Suomen maastohiihdon päävalmentajaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sydän kuitenkin sanoi toisin.

”Se sanoi, että ampumahiihto. Käytiin keskustelua myös maastohiihdosta, mutta sanoin Kulmalalle, että valitsen ampumahiihdon”, Kähkönen sanoo HS:lle Bledissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kähkösen mainitsema Kulmala on Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala. Bled on slovenialainen maisemakaupunki 20 kilometrin päässä Pokljukasta, josta tämän kauden maailmancup alkoi.

Postikorttimaisesta Bledistä menee Pokljukaan syheröinen vuoristotie. Auton kyydissä takapenkillä voi helposti tulla matkalla huono olo.

Huonolla säällä matka huipulle on usein sumuinen, ja pilvet roikkuvat matalalla. Mutta kun reitin kulkee tarpeeksi monta kertaa, se on turvallinen ja palkitseva. Perillä odottaa moderni ja miljoonilla kunnostettu ampumahiihtostadion.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kähkösen matka Suomen maajoukkueeseen on ollut vähän samanlainen – syheröinen, haastava ja palkitseva.

Mikkeliläislähtöinen Kähkönen toimi Suomen ampumahiihdon päävalmentajana jo yhden nelivuotiskauden 2006–2010. Tuona aikana Kaisa Mäkäräinen nousi ensimmäisen kerran palkintopallille, kun hän oli juuri Pokljukassa pikamatkalla toinen 15. joulukuuta vuonna 2007.

”Kaisa on muuttunut valtavasti ihmisenä ja erityisesti ampumahiihtäjänä noista päivistä”, Kähkönen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kähkösen mukaan Mäkäräinen on ”valtavan pedanttinen ja analyyttinen”.

”Hän kääntää jokaisen kiven. Kaisa osaa myös hyvällä tavalla ottaa etäisyyttä, ettei jää kuplan sisään. Se on iso muutos. Nuoret urheilijat jäävät helposti kuplaansa eivätkä osaa irtaantua sieltä”, Kähkönen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen maajoukkueen jälkeen Kähkönen valmensi kahdeksan vuotta Yhdysvaltojen naisten maajoukkuetta ja oli Lake Placidin olympiaharjoituskeskuksen päävalmentaja. Hän on työskennellyt myös Kanadan B-maastohiihtomaajoukkueen valmentajana.

Suomeen perhe palasi viime heinäkuussa. Ensin tuli isä ja vähän myöhemmin äiti keskimmäisen lapsen kanssa.

Arki asettui nopeasti paikoilleen.

”Päätös palata Suomeen ei ollut helppo. Nyt se on vielä vähän totuttelemista ja uuden opettelua, miten suomalainen yhteiskunta pyörii. Omana haaveena oli, että löytyy työtä urheilun parista”, liikuntatieteiden maisteri Kähkönen sanoo.

Kähkönen sanoo seuraavansa kiinnostuneena, miten nuorimmainen yksitoistavuotias poika sopeutuu suomalaiseen kouluun ja elämään.

Poika oli kolmevuotias, kun perhe muutti Yhdysvaltoihin. Suomessa hän on käynyt vain lomillaan, mutta kaipasi kouluun Suomeen.

”Erityisesti hän odottaa välitunteja. Yhdysvalloissa koulu alkoi kello 7.30 ja päättyi kello 14.30. Välissä oli vartin ruokatunti, muuten oltiin sisällä. Sinänsä Lake Placidissä oli hyvää koulusta ja kasvatusta”, Kähkönen sanoo.

Vanhin poika on 19-vuotias ja menossa Suomessa armeijaan.


Suomen ampumahiihtojoukkueesta aistii uudenlaista iloisuutta ja rentoutta. Kähkösellä lienee siihen osuutta, vaikkei hän sitä omaan piikkinsä otakaan.

”En sitä välttämättä itse edes näe, mutta monet ovat sanoneet, että joukkueesta huokuu iloinen ilmapiiri. Yritän lähestyä asioita niin, että katsotaan eteenpäin. Sitä on harjoiteltu koko kesä.”

Harjoituksissa on noudatettu maailmancupin kolmen viikon sykliä. On menty kolme viikkoa samalla rytmillä kuin cupin kilpailujakso noudattaa.

Kähkösen mukaan paras palaute on ollut, että urheilijat ovat jälkikäteen pyytäneet, voitaisiinko samoja harjoituksia jatkaa vielä kauemmin.

Yhdysvallloissa Kähkönen tottui, että asiat käytiin kunnolla läpi. Small talkia oli paljon.

Suomessa small talkin kaltainen hauska jutustelu ei aina onnistu.

”Iloinen meininki ei tule yrittämällä. Siitä voi olla huonoja kokemuksia”, Kähkönen sanoo.

Mäkäräinen muistaa takavuosilta hieman kiusaannuttavat kokemukset, jolloin hengenkohotustilaisuudet ovat olleet väkinäisiä.

Miten Kähkönen on onnistunut yhteishengen luomisessa?

”Amerikan-vuodet ovat tehneet hänelle hyvää. Jonne ei tule umpimetsästä vaan on seurannut meitä sivusta. Hänellä on kokemusta maajoukkueen valmentamisesta, ja on hän yrittänyt sitä small talkiakin tuoda”, naurahtaa Mäkäräinen, joka oli kesällä kahdella maajoukkueen leirillä.

Kähkösen mukaan hyvä meininki ei tule yrittämällä. ”Vaatii aikaa, että asiat lähtevät rullaamaan.”

Ampumahiihdon tulevaisuuden Kähkönen näkee hyvänä, vaikka väistämätön totuus on, että Mäkäräisen jälkeen edessä voi olla synkkiä vuosia.

Se ei huoleta Kähköstä, joka vakuuttui pestiin ryhtyessään, että suomalaisessa ampumahiihdossa on potentiaalia.

”Ehdottomasti on. Laji jatkuu ehdottomasti sitten, kun Kaisa lopettaa. Lahjakkuuksia ei ole kymmeniä, mutta meillä on muutamia hyviä yksilöitä”, Kähkönen sanoo.

Hän nostaa esimerkkeinä Inveniuksen veljekset Oton ja Tuukan. ”Samassa perheessä on kaksi lahjakuutta.” Muitakin lupauksia toki on.

Kähkönen painottaa, että ampumahiihto on anaerobinen kestävyyslaji, jossa herkintä on ampuminen.

”Urheilijalla pitää olla määrättyä kestävyyttä ja ammuntatarkkuus korkealla tasolla. Kun rima on saavutettu, se täytyy pitää.”.

Kähkönen kasvatti maajoukkueen peruspohjan varsin suureksi, neljääntoista naiseen ja yhteentoista mieheen, joista osa kuuluu vielä alle 21-vuotiaisiin.

Suomen kiintiö maailmancupin kilpailuissa on neljä naista ja neljä miestä. Naisista vain Mäkäräinen kiertää tällä kaudella koko maailmancupin.

”Tärkeää on, että ajetaan nuoria sisään maailmancupiin ja pysytään muiden mukana. Myös huollon on oltava kilpailukykyinen”, Kähkönen sanoo ja viittaa saksalaisen Danielo Müllerin johtamaan uuteen huoltotiimiin.

Kähkösen apuna kisoissa apuvalmentajina vuorottelevat Niko Aapajärvi, Juha Papinsaari ja Miika Köykkä.

Kähkösen oma avaus maailmancupissa jäi hieman vajaaksi, kun hänen piti ehtiä lauantaiksi 96-vuotiaan isoäitinsä hautajaisiin Tampereelle. Kähkönen muistaa häntä lämmöllä.

”Hänellä oli tapana sanoa, ettei ole vanha vaan kauan elänyt.”

Kuka?

Jonne Kähkönen


 45-vuotias

 Syntynyt Laukaassa

Keski-Suomessa, mutta asunut Mikkelissä.

 Liikuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta.

 USA:n naisampumahiihtäjien päävalmentaja ja Lake Placidin olympiaharjoituskeskuksen päävalmentaja 2010–2017.

 Suomen ampumahiihdon päävalmentajana 2006–2010 ja 2018–.

 Perheessä 19-, 16- ja

11-vuotiaat lapset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ampumahiihto
 • Urheilu
 • Ari Pusa
 • Maailmancup
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Winnipeg on lähes lopettanut ylivoiman harjoittelemisen Patrik Laineen vuoksi: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 2. 2

  Rallimestari Sebastian Loeb kiusaa ensi vuonna suomalaisia korealaisella autolla – ”Odotan malttamattomana”

 3. 3

  Jenna Laukkanen ui MM-finaaliin huippuajalla – ”Se lähti vähän lapasesta”

 4. 4

  Kaisa Mäkäräisen hurja vire jatkuu – Dorothea Wierer vei voiton ällistyttävällä ampumisellaan

 5. 5

  Suomalaistulokasta verrataan ruotsalaislegendaan: ”Hän on kuin kirurgi, joka leikkaa ilman, että tunnet viiltoa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Winnipeg on lähes lopettanut ylivoiman harjoittelemisen Patrik Laineen vuoksi: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  2010-luvun kovin pistetahti – Mikko Rantanen on NHL-legendojen vauhdissa ja uhkaa jo Jari Kurrin ja Teemu Selänteen lukuja

 4. 4

  Yle joutui luopumaan Huhkajista ja Mestarien liigasta, koska jalkapallo kävi liian kalliiksi – ketjun taustalla ovat Liiga ja Telia

 5. 5

  Suomalaistulokasta verrataan ruotsalaislegendaan: ”Hän on kuin kirurgi, joka leikkaa ilman, että tunnet viiltoa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 4. 4

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 5. 5

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  8. 8

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  9. 9

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää