Urheilu

Tällainen on e-urheilun huipulle tähtäävien suomalais­miesten mielen­maisema – intohimoa, unelmia, paineita ja rahaa

Unelma ammattilaisuudesta saa nuoret omistautumaan tietokonepeleille. ”On turha harjoitella paljon, jos vireystila ei ole kunnossa. Itse tykkään pyöräillä ja lenkkeillä.”

Lohja

Huipputehokkaiden pelitietokoneiden monitoreissa näyttää tapahtuvan sata asiaa yhtä aikaa, kun Syuuu, Vipu ja Womber uppoutuvat Dota 2 ­taistelu- ja strategiapelin maailmaan.

Tässä harjoittelevat mahdollisesti lähitulevaisuuden kansainvälisesti tunnetuimmat suomalaisurheilijat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

20-vuotias Tomas ”Syuuu” Sainio, 23-vuotias Kim ”Vipu” Roos ja 25-vuotias Jan ”Womber” Kylmänen kuuluvat vuonna 2017 Suomen mestaruuden Dota 2 -pelissä voittaneeseen Helsinki Redsiin, jääkiekkoseura HIFK:n siipien suojassa toimivaan e-urheiluseuraan.

Nyt tähtäimessä on nousu kansainvälisille areenoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Apua nousuun haetaan lähes kahden viikon mittaisella harjoitusleirillä Lohjan Kisakallion urheiluopistolla. Helsinki Redsin viisimiehinen Dota 2 -joukkue majoittuu ja treenaa lähes kellon ympäri.

Tunnelma joukkueessa on kansainvälinen, kuten lajiin kuuluu. Joukkueen muut jäsenet ovat valkovenäläinen Oleg “Lasthero” Demidovich ja virolainen Thomas “Rab8” Kotk. Valmentaja Stefan “Realtoxi” Statamović puolestaan on kotoisin Serbiasta.

Joukkueen harjoitusaikataulu kestää vertailun minkä tahansa lajin ammattilaisten kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahdeksalta herätys ja aamupala, jonka jälkeen kukin harjoittelee muutamia tunteja yksin pelattavia julkisia pelejä, ja ikään kuin hakee päivään oikeanlaista ”tatsia”.

Lounaan jälkeen on noin neljän tunnin todelliset joukkue­treenit. Illallisen jälkeen alkavat vapaat harjoitukset, jotka kestävät tyypillisesti kymmeneen tai yhteentoista illalla.

Yhteensä päivän aikana kertyy siis helposti yli 10 tuntia pelaamista.

”Aika moni pelaa vielä senkin jälkeen. On vaikea vetää se raja, että mikä on vapaa-aikaa ja mikä ei”, Sainio sanoo.


Harjoittelua tarvitaan, sillä ­e-urheilun suosituimmat pelit ovat kansainvälisesti äärettömän kilpailtuja. Suomessa on muutamia tiimejä, jotka tähtäävät tosissaan kansainvälisiin turnauksiin ja niiden rahakkaisiin palkintopöytiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisjoukkueista Ence on omassa luokassaan. Encen pelaajat kiertävät jatkuvasti kansainvälisissä turnauksissa ja tämän hetken suurin tähti Joona ”Serral” Sotala voitti marraskuussa Starcraft 2 -pelin maailmanmestaruuden.

Encen jälkeen kansallisessa arvoasteikossa tulevat Havu ja Helsinki Reds.

Reds on ehdottomasti kansallista huippua, mutta joukkueen tasoa kansainvälisesti on hieman vaikea määritellä. Joukkueen general manager Christer Kasurinen kuvailee Redsin tasoa tällä hetkellä ”entry leveliksi”. Se tarkoittaa, että Reds olisi valmis osallistumaan pienempiin kansainvälisiin turnauksiin.

Suurista harjoitusmääristä huolimatta suomalaispelaajat kertovat, että jokainen tietää myös levon merkityksen. Pelaajat yrittävät omien sanojensa mukaan myös syödä terveellisesti sekä harrastaa liikuntaa.


”Nuo asiat ovat tosi tärkeitä. On turha harjoitella paljon, jos vireystila ei ole kunnossa. Itse tykkään pyöräillä ja lenkkeillä”, Roos kertoo.

Harjoitushuoneen takaseinällä on viisi laatikollista energiajuomaa. Ne ovat lahja juomia valmistavalta sponsorilta. Toiset yhteistyökumppanit ovat puolestaan toimittaneet pelaajien käyttöön uusimmat pelitietokoneet sekä pelituolit.

Kaikki on järjestetty siten, että Redsin jäsenet voivat keskittyä vain pelaamiseen.

Pelaajiin panostetaan, koska jonakin päivänä he saattavat tuoda panostuksen moninkertaisena takaisin.

Viime vuosina Suomi on noussut voimakkaasti pelimaailman kartalle. Sotalan voittaman Starcraft 2 -mestaruuden lisäksi Dota 2 -maailmanmestaruuksia ovat voittaneet Lasse ”Matumbaman” Urpalainen, Jesse ”Jerax” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen. Kukin on tienannut MM-voitoillaan noin kaksi miljoonaa euroa.

Kisakalliolla Redsin jäsenet katsovat maailmankuulujen suomalaisten huippunimien pelisuorituksia, ja yrittävät poimia ideoita siitä, kuinka parhaat pelaajat toimivat ja reagoivat pelissä.

”Katson heitä ylöspäin. Heidän menestyksensä on hienoa, ja he näyttävät esimerkkiä, että Suomestakin voi nousta aivan huipulle saakka”, Roos sanoo.

Seuran panostus, kovatasoiset pelit sekä omat ja joukkuekaverien odotukset luovat väistämättä paineita pelaajille.

Roosin mukaan suurin paineista on aika.

”Jos ajattelee maailmanlaajuisesti, niin tässä pelissä on tosi paljon pelaajia, jotka käyttävät tähän älyttömästi aikaa, mutta eivät koskaan pääse huipulle.”

Siksi pelaajan mieleen joskus väistämättä juolahtaa, että entä jos kaikki harjoitteluun sijoitetut lukemattomat tunnit eivät lopulta kannakaan hedelmää.

”Tietysti sitäkin joskus miettii. Mutta silloin kun treenaa, ei voi muuta kuin ajatella tähtäävänsä huipulle. Jos alkaa liikaa miettiä, että jos ei onnistukaan, niin siitä tulee aave, joka alkaa häiritä harjoittelua.”


Suuret palkintosummat ovat Helsinki Redsin pelaajille vielä unelma, mutta toimeentulo on mahdollista saavuttaa pelaamalla jo nyt.

Kylmäsellä on rakennusmiehen koulutus, mutta pelaaminen kiinnostaa huomattavasti enemmän. Hän olettaa, että pelaamalla on tulevaisuudessa mahdollista tahkota enemmän euroja kuin rakennustyömaalla.

”Rahaa tarvitsee elämiseen. On kiva, jos sitä on, ja etenkin jos on vähän ylimääräistäkin. Minulle on tosi iso juttu, jos pystyn yhtä aikaa sekä tienaamaan että tekemään sitä mitä haluaa”, Kylmänen sanoo.

Redsin pelaajien puheessa korostuu, että ansaintamahdollisuuksista huolimatta tärkeintä on intohimo lajia kohtaan.

”Raha on turva. Kun sitä on, voi jatkaa sen tekemistä mitä haluaa”, Sainio sanoo.

Roos sanoo, ettei pelaa rahan takia.

”Minulle raha merkitsee sitä, että tällä on mahdollista tienata leipänsä. Mutta motivaation täytyy pulputa siitä pelistä itsestään. Täytyy haluta pelata, vaikka siitä ei maksettaisi”, Roos miettii.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Vakoilusta syytetty jalkapallonero Marcelo Bielsa veti maton syyttäjiensä jalkojen alta ja osoitti olevansa urheilun pakkomielteisimpiä valmentajia

 3. 3

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 4. 4

  Mikko Rantanen rikkoi jo 70 pisteen rajan – tahti lupaa mahtisaldoa kauden päätteeksi

 5. 5

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 3. 3

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 4. 4

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 5. 5

  Haile Gebrselassie oli kova maratoonari, mutta suomalainen ”Lentävä posteljooni” oli vielä parempi ja itse asiassa paras kaikista – näin listaa arvovaltainen yhdysvaltalainen yleisurheilulehti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 5. 5

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  3. 3

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään odotettua Kansakunnan tila -puhetta

  4. 4

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  5. 5

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  6. 6

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  7. 7

   Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat

  8. 8

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  9. 9

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  10. 10

   Pelastakaa Lapset ry:n feissari tivasi asukkailta ovikoodia, jotta pääsisi rappuihin Vallilan Konepajalla – Seurauksena potkut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää