Urheilu

Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

Vuodessa 366 peräkkäistä maratonia saattaa kuulostaa riskialttiilta, mutta Iina Puskalan sydän on kehittynyt rajuilman lailla.

Karvialainen Iina Puskala lähti viime vuoden marraskuun alussa tekemään huimaa suoritusta – yksi maraton päivässä vuoden ajan, yhteensä 365 maratonia peräjälkeen.

Monet tuomitsivat hänet terveydellä leikkimisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joidenkin mielipide ei jäänyt kyllä epäselväksi”, Puskala sanoo nyt.

Mutta Puskala lähti määrätietoisesti tekemään suoritustaan arvostelusta huolimatta ja päätti maratonvuotensa niin, että lokakuun 31. päivänä tänä vuonna hän oli lopulta juossut 366 maratonia. Maratoneja tuli yksi enemmän kuin Puskala oli suunnitellut, sillä yhtenä päivänä hän juoksi kaksi maratonia peräkkäin.

Vaikka suoritus oli hurja ja raskas, sen terveysvaikutukset ovat olleet suuret – siitäkin huolimatta, että Puskala kärsi aika-ajoin erilaisista esimerkiksi juoksemisen iskutukseen liittyvistä oireista, kuten päkiöiden luiden kipeytymisestä.


Maratonuurastuksen terveysvaikutukset käyvät ilmi Puskalalle marras–joulukuun vaihteessa tehdyistä testeistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Puskala aloitti vuoden urakkansa, muun muassa hänen sydämensä kunto tarkastettiin. Sydänfilmi näytti leposykkeeksi 65 lyöntiä minuutissa. Nyt vuoden maratonurakoinnin jälkeen hänen leposykkeensä on 48.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Iina Puskalan sydän on kehittynyt vuodessa rajuilman lailla”, ihastelee maratonjuoksijoiden kokenut valmentaja Ilja Nykänen kuntotestauspalveluita tarjoavasta Kuntoritareista.

”Leposykkeen lasku kertoo siitä, että sydän- ja verenkiertoelimistö on kehittynyt matalasykkeisestä, ulkoilmassa tapahtuneesta liikunnasta. Sydämen iskutilavuus on suurentunut, eli sen tarvitsee lyödä harvemmin saadakseen saman määrän hapekasta verta elimistön käyttöön”, Nykänen sanoo.

Kun sydän- ja verenkiertoelimistö vahvistuu, fyysinen kunto kehittyy. Iina Puskala itse sanoo, että leposykkeen laskun huomaa arjessa parempana jaksamisena.

”Jaksaa tehdä enemmän asioita, jotka ennen tuntuivat arjessa raskailta, kuten esimerkiksi hevosten kavioiden vuoluja.”

Puskalan salaisuuden kovasta urakasta selviytymiseen voi Ilja Nykäsen mukaan kiteyttää yhteen lauseeseen:

”Iina teki kaiken täsmälleen oikein koko ajan kehoaan kuunnellen”, hän sanoo.

”Pää pitää olla mukana myös, eikä tällaista tietysti tehtäisikään, jos ei olisi.”


Oleellista Nykäsen mukaan on ollut nimenomaan se, että Puskala on liikkunut suurimman osan maratoneistaan matalalla sykkeellä, anaerobisen kynnyksen alapuolella, jolloin sydän- ja verenkiertoelimistö kehittyy parhaiten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen Puskalan testituloksista esiin nouseva ja terveysvaikutuksista kertova seikka on Puskalan metabolinen ikä.

Metabolinen ikä muodostuu kehon lihasmassan suhteesta rasvaprosenttiin. Metabolista ikää verrataan myös henkilön oikeaan ikään ja sen takana olevaan viiteryhmään. Puskalan oikea ikä on 43, mutta metaboliseksi iäksi hän sai testin jälkeen 28 vuotta.

”Toisin sanoen Iina on saanut säännöllisen kestävyysliikuntaharjoittelun myötä lisää elinvuosia”, Nykänen kiteyttää.

Miltä siis tuntuu löytää juoksusta jonkinmoinen nuoruudenlähde?

”Ylipäätään liikunnasta, muustakin kuin juoksusta, saan sellaista mielihyvää ja euforiaa, että vaikken saavuttaisi pidempää ikää, liikkuisin silti. Se, että liikunnasta saa vielä terveyshyötyä sun muuta, on iso plussa”, Iina Puskala sanoo.

”Toivon, että saan elää kauan hyvävointisena. En halua joutua muiden hoidon armoille.”

Puskalan rasvaprosentti oli viimeisimmässä mittauksessa 18,8, joka on naisten normaalin alueen alarajoilla. Vuotta aiemmin rasvaprosentti oli suunnilleen sama, kun taas lihasmassan osuus hänen kehossaan on kasvanut noin kilon verran maratonurakan aikana. Metabolinen ikä on laskenut, kun lihasten osuus kehossa on noussut.

Alhaisissa juoksuvauhdeissa keho käyttää suurimmaksi osaksi energianaan kehon omia rasvoja ja korkeammalla sykkeellä liikuttaessa suurimmaksi osaksi hiilihydraatteja. Kun kehon hiilihydraattivarastot tyhjenevät, meno loppuu yleensä siihen, jollei sokereita tankata matkan aikana lisää. Hyvällä rasva-aineenvaihdunnalla meno jatkuu, eikä hiilihydraattipohjaista lisäenergiaa tarvita suorituksessa niin paljon.

”Kehon kuunteleminen on tärkeää, että mennään vauhdeilla, jotka ovat olotilaan ja jaksamiseen sopivia”, Nykänen sanoo.


Maratoneistaan Puskala käveli 40 – olosuhteiden pakosta, koska lenkin aikana saattoi olla esimerkiksi kova pakkanen.

Osa maratoneista oli yhdistelmä kävelyä ja juoksua, mutta suurin osa niistä sujui kuitenkin juosten. Kovempivauhtisia maratoneja vuoden aikana tuli muutamia silloin, kun Puskala juoksi kilpailussa lappu rinnassaan.

Nykänen muistuttaa, ettei Puskala olisi saanut urakkaansa valmiiksi, jos hän olisi rikkonut itsensä rasituksella. Silloin suoritus olisi jäänyt armotta kesken.

Alhaisissa vauhdeissa juoksusta tuleva iskutus jaloille on kevyempää, mutta mitä kovempi vauhti on, sitä kovempi on myös iskutus keholle ja jaloille.

Yhden maratonin aikana askeleita tulee 50 000–60 000, ja jokaisen askeleen kuormitus esimerkiksi jalkaterälle on noin neljä tai viisi kertaa juoksijan oman painon verran.

Puskalalla myös lihashuolto on ollut merkittävässä asemassa. Sekin edistää palautumista.

Puskalan alhainen leposyke maratonurakan jälkeen kertoo hyvästä palautumisesta.

Nykäsen mukaan tämä on ollutkin Puskalan urakassa merkittävää, sillä ilman hyvää palautumiskykyä Puskala ei olisi selvinnyt urakasta.

”Iinan juoksemat maratonit on tehty tarkasti kynnysalueiden alapuolella, jolloin itse asiassa maraton on usein ollut myös palauttava”, Nykänen sanoo.

Lisäksi suorituksen jälkeisestä palautumisesta on huolehdittu päivittäin muun muassa syömällä oikein.

Palautumista tapahtuu ainoastaan levossa, eikä sitä tapahdu, jos energiansaannista ei ole huolehdittu määrällisesti ja laadullisesti oikein.

Iina Puskala sai suorituksessaan aikaiseksi hyvän superkompensaation, kaikkien urheilijoiden ystävän.

Superkompensaatio on treenin, palautumisen ja ravinnon pyhä kolminaisuus, jossa kaikki osa-alueet ovat tasapainossa. Tasapaino johtaa siihen, että seuraavaan treeniin lähdettäessä kehitystä on tapahtunut siten, että lähtötaso on edellistä treeniä korkeammalla tasolla.

”Palautuminen on kehittynyt myös pitkän urakan aikana, kun keho on tottunut rasitukseen ja saanut heti energiaa, kun on päässyt lepoon”, Nykänen sanoo.

Tuntuuko olo nyt pitkän urakan jälkeen siis nuoremmalta ja norjemmalta?

”Ei, koska juoksu myös jäykisti kehoa ja jäykkyys tuo mieleen vanhat ajat, mutta pikkuhiljaa jäykkyys on alkanut kehosta myös hävitä”, Iina Puskala vastaa.

Kymmenen prosentin sääntöä on tärkeä noudattaa

Valmentaja Ilja Nykänen muistuttaa, että vaikka Iina Puskalan maratonurakan terveysvaikutukset ovat olleet huimat, kenenkään ei pidä suin päin lähteä hakemaan terveysvaikutuksia mistään liikunnasta.

”Iinalla on ollut hyvät pohjat, hän on treenannut vuosia. Olihan hänellä kymmeniä maratoneja pohjalla jo ennen suoritukseen lähtemistä”, Nykänen sanoo.

Juoksuun ja kestävyysliikuntaan pätee Nykäsen mukaan hyvä nyrkkisääntö: mikään liikuntaan liittyvä luku, esimerkiksi matka tai harjoitusmäärä ei saisi nousta yli kymmentä prosenttia viikossa edelliseen viikkoon nähden.

”Lisäksi maraton vuoden jokaisena päivänä vaatii monia muitakin asioita, jotka ovat kohdallaan. Vitamiinien, ravinnon, varusteiden ja vaatetuksen pitää olla myös kunnossa, kun tuollaiseen urakkaan lähtee”, Nykänen sanoo.

Kaiken kaikkiaan Nykänen on kuitenkin sitä mieltä, että sohvalle jääminen tappaa ennemmin kuin maratonit tai ylipäätään itsensä liikunnassa haastaminen.

”Suositeltavaa on liikkua joka tapauksessa jonkinlaisia määriä viikossa.”

Oikaisu 12.12.2018 kello 11.35: Iina Puskalan sydän löi aluksi 65 kertaa minuutissa, ei 65 kertaa sekunnissa. Kuka-tiedot lisätty 12.12. klo 17.22.

Kuka?

Iina Puskala


 Ikä: 43.

 Aviomies: Mika Puskala.

 Kotipaikka: Karvia.

 Työ: lähihoitaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, hevostilayrittäjä ja vartija.

 Ennätys maratonilla 3.51 kesältä 2018.

 Juoksi vähintään maratonin päivässä marraskuun alun 2017 ja lokakuun lopun 2018 välisenä aikana.

 Kaikkiaan maratoneja kertyi vuodessa 366.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Aalto oli jälleen suomalaisista varmin – saksalaishyppääjä oli lentää tasaiselle mäkicupin joukkuekilvassa

 2. 2

  Jesse Puljujärvi putosi nelosketjuun, siirtohuhut yltyvät – valmentajalta tyly toteamus: ”Jesse on vasta oppimassa”

 3. 3

  Maalivahdin huima yli 70-metrinen avausheitto nousi somehitiksi – ”Ali on mahtava, ei vain kokonsa vaan suuren sydämensä takia”

 4. 4

  Puijolla raikui kiinalainen taisteluhuuto, kun Kiinan mäkihyppymaajoukkueen nuoret hyppäsivät ensimmäisen kerran mäestä kilpaa – osa nuorista hypännyt jo yli 50 metriä

 5. 5

  Liverpool nykäisi taas sarjajohtonsa seitsemään pisteeseen – ManU otti jo kuudennen perättäisen voittonsa Valioliigassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinki Seagullsin viime kauden tähtipelaaja Jermaine Marshall, 28, löytyi kuolleena – ”Oli meidän nuorille pelaajille iso esikuva”

 2. 2

  Maalivahdin huima yli 70-metrinen avausheitto nousi somehitiksi – ”Ali on mahtava, ei vain kokonsa vaan suuren sydämensä takia”

 3. 3

  Mihin katosi entinen hittilaji? Edes kaukalopallon tunnetuin puuhamies Teukka Ulander ei usko uuteen nousuun: ”Kuihtui mutta ei kuollut”

 4. 4

  HIFK:n Anton Lundell, 17, kasvoi maskotista maailmanmestariksi, mutta ei seurannut isäänsä maalivahdiksi – pelikaverit kuittailevat isän ja pojan ”perhekokouksista”

 5. 5

  Jesse Puljujärvi putosi nelosketjuun, siirtohuhut yltyvät – valmentajalta tyly toteamus: ”Jesse on vasta oppimassa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Tunnettu pornotähti ja West Ham -fani Mia Khalifa kyllästyi Arsenalin tähtipelaajan otteisiin – suorasukainen twiitti sai runsaasti huomiota somessa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  2. 2

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  3. 3

   ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

  4. 4

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Etelässä joka kymmenes on kokenut laturaivoa – Kunnille ja keskuksille tehtiin ohjeistus, jotta hiihtoreiteille saataisiin rauha

  8. 8

   Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

  9. 9

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  10. 10

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  5. 5

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  6. 6

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  7. 7

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  8. 8

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  9. 9

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää