Urheilu

Natalia Kuikan yliopistojoukkue lentää yksityiskoneella, mutta valmentaja ei saa tarjota pelaajilleen edes lounasta – peleissä tuntuu, että hengittää vain vettä

Jalkapalloilija Natalia Kuikka kertoo, millaista on Yhdysvaltain korkeimmassa yliopistosarjassa.

Helmareiden eli Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Natalia Kuikka lähti Yhdysvaltoihin saavuttaakseen kaksi asiaa: Yhdysvaltojen korkeimman yliopistosarjan mestaruuden ja kandidaatin tutkinnon.

Mestaruuden hän voitti yliopistonsa Florida State Universityn (FSU) kanssa joulukuun alussa, kandiksi hän valmistuu näinä päivinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vähän niin kuin olisin saanut raksin ruutuun. On vapauttava olo. Tein töitä niin paljon tämän eteen, ja nyt sain sen suoritettua”, vaatimattoman oloinen Kuikka sanoo.

Hän lisää, ettei tunnetta oikein pysty kuvailemaan. Niin upea se on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuikan joukkue FSU voitti mestaruuden vasta toisen kerran historiassaan, kun taas finaalivastustaja Pohjois-Carolina on saavuttanut 21 mestaruutta.

Yliopiston voitonjuhlissa Floridan pelaajat jakoivat nimikirjoituksia, ja joukkueen mukana juhlivat myös lahjoittajat, joiden avustuksella FSU:n jalkapallojoukkue toimii.

Ihan pienillä summilla ei yliopistojalkapallo nimittäin pyöri. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)


Yhdysvaltain jalkapallovalmentajain liiton viimevuotisen selvityksen mukaan 1 683:stä korkeimman yliopistosarjatason valmentajasta 30 prosenttia tienasi 50 001–75 000 dollaria vuodessa ja hieman alle 20 prosenttia yli 100 000 dollaria vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuikan joukkue matkaa vieraspeleihinsä yksityislentokoneilla. Yliopisto on hankkinut palvelun yhdysvaltalaiselta lentoyhtiöltä. Toisessa päässä bussi odottaa valmiina ja vie joukkueen hotelliin. Aikaa ei kulu lentokentillä odotteluun.

”Meillä on aika paljon laitettu rahaa siihen, että ei tarvitse matkustaa kauan. Se vaikuttaa kuitenkin pelisuoritukseen seuraavana päivänä, jos on matkustanut koko päivän”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urheilijoista pidetään muutoinkin hyvää huolta. Jokainen urheilija saa ilmaisen tuutorin koulunkäynnin avuksi, ja heille on oma ruokala, johon muut saavat tulla vasta tietyn ajan jälkeen. Kengät ja muut varusteet saa koululta. Myös vaatteita on Kuikalle piisannut.

”Minullakin on päällä vain vaatteita, joita olen täältä saanut. Ei minun olisi tarvinnut tuoda tänne muuta kuin omat alusvaatteet.”

Treenien jälkeen pelaajat menevät yleensä kymmenen minuutin pakolliseen jääkylpyyn. Vaihtoehtona on käyttää puettavaa laitetta, joka kohdistaa jalkoihin painetta. Ideana on nopeuttaa palautumista.

Pelaajat saavat myös käydä vuoroin kylmä- ja kuumahoidossa ja rentouttaa lihaksiaan. Käytössä ovat lisäksi fysioterapeuttia muistuttavien fysiikkavalmentajien palvelut. Kuikan joukkueen fysiikkavalmentaja on koulun kaikkien urheilijoiden terveydestä vastaavien ihmisten esimies.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urheilijoille on myös oma kuntoutuskeskus, jossa pääsee lääkärin vastaanotolle. Palvelut tulevat tarpeeseen, sillä joukkue on pelannut monesti kaksi ottelua viikossa, yhteensä 27 ottelua syksyn aikana.

”Meillä on aika hyvin järjestetty se, että pysytään ehjänä.”

Urheilijoita koskevat tiukat säännöt.

Valmentaja ei esimerkiksi saa maksaa pelaajien ruokia, kun he käyvät syömässä. Kuikka kertoo, että he eivät saa ottaa vastaan lahjoja keneltäkään. Vanhemmat eivät saa ottaa ravintolassa vastaan alennusta ruoka-annoksesta, jos syy alennukseen on se, että heidän lapsensa pelaa joukkueessa.

Säännöillä ehkäistään sopupelin mahdollisuutta. Edes ilmaista t-paitaa ei saa ottaa vastaan, jos se annetaan vain siksi, että saaja on hyvä pelaaja.

”Sen [lahjan] pitää olla sellainen, että kaikille ihmisille voitaisiin antaa se.”


Merilappi Unitedissa aiemmin pelanneen Kuikan mielestä Suomen Naisten liigan pelitapa ei ole kovin erilainen kuin yliopistosarjassa. Molemmissa on sekä pallonhallintaa että suoraviivaista pelitapaa suosivia joukkueita Mutta koska pelaajissa on paljon valinnanvaraa, Yliopistosarjassa pelin tempo on kovempi ja pelaajien pelikäsitys parempi.

Kuikan mukaan ehkä suurin ero on siinä, että pelaajat ovat yliopistosarjassa teknisesti taitavampia.

Monet vastustajien pelaajista ovat Kuikan mukaan olleet Yhdysvaltojen juniorimaajoukkueissa tai pelaavat jonkin toisen valtion maajoukkueessa. Vaikka hän ei ole nähnyt paljon eri Euroopan sarjojen otteluja, hän vertaisi yliopistosarjaa tasoltaan Ruotsin naisten pääsarjaan Damallsvenskaniin.

”Ruotsissa on hyvä sarja, muttei välttämättä koko Euroopan paras. On joukkueita, jotka pelaavat erilaista futista”.

Molempia FSU:n mestaruuksia on rakentanut suomalainen puolustaja. Helmareiden Emma Koivisto voitti yliopiston paidassa mestaruuden vuonna 2014.

Kuikka päätyi Floridaan, kun Koiviston isä vinkkasi pelaajasta FSU:n valmentajalle. Tämä tarjosi suomalaiselle täyden stipendin. Kemin kasvatilla ei ollut muita suunnitelmia lukion jälkeiselle ajalle, joten hän päätti lähteä.

Palloliitosta arvioidaan, että suomalaisten pelaajien määrä USA:n yliopistosarjoissa on noussut 20:neen viime vuoden aikana. Kuikan lisäksi muita naisten maajoukkueen pelaajia ei sarjoissa kuitenkaan tällä hetkellä ole.

Amerikkalaiseen pelityyliin sopeutuminen ei ollut Kuikalle vaikeaa, mutta tempoon ja säähän hän joutui totuttelemaan.

Floridassa on paitsi kuuma, myös kostea ilma. Lämpö voi nousta kesällä jopa 40 asteeseen.

”Yli 45:ttä minuuttia ei voi juosta täysillä”, Kuikka sanoo.

Tilannetta pitää osata lukea ja pelata sen mukaan. Kuikka kertoo, että kosteus on niin korkea, että juostessa hengittää vain vettä, vaikka yrittää saada happea.

”Koko ajan tuntuu, että hukkuu veteen.”

Kuikan ensimmäisessä harjoitusottelussa yliopistouran alussa aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ja asteita oli noin 40. Vastustajat olivat miehiä, sillä valmentaja halusi, että he pistäisivät puolustuksen mahdollisimman tiukoille, jotta hän näkisi, missä joukkueen pitää parantaa.

Oli päivän kuumimpia hetkiä kello 13 iltapäivällä. Hetkeä aiemmin oli satanut, joten ilma oli vielä tavallistakin kosteampaa. Kuikka oli aivan katki, mutta valmentaja huusi kentän laidalta, että hänen pitää juosta enemmän.

”Yritin juosta siellä. Olisin halunnut lopettaa futiksen siihen hetkeen, koska se oli niin hirveää. En pystynyt hengittämään. Juoksin pallon perässä, enkä saanut sitä kiinni. En vain saanut happea. Jalat menivät maitohapoille vain sen takia, etten saanut happea.”

Muutamassa kuukaudessa Kuikka kuitenkin tottui ilmanalaan.

Nyt hän kertoo joukkueen voittavan pelejä senkin vuoksi, että muualta tulevat vastustajat eivät osaa varautua kuumuuteen ja kosteuteen. Hengittäminen alkaa sattua, ja Kuikka tietää, miltä se tuntuu.

”Ne juoksevat itseltään jalat alta 20 minuutissa, ja me pystymme vain syöttelemään ja pitämään palloa.”

Toinen tavoite, kandidaatin tutkinto, on pian saavutettu.

Kuikan pääaine kriminologia valikoitui erikoisella tavalla. Valmentaja oli pyytänyt Kuikkaa listaamaan aineita, jotka saattaisivat kiinnostaa häntä. Lista ei ollut sitova. Hän voisi kokeilla aineita muutaman kurssin verran ja vaihtaa sitten pääainetta, jos haluasi.

Kuikkaa kiinnostivat kriminologian lisäksi esimerkiksi urheilujohtaminen, hoitotiede ja kansainvälinen kauppa. Hän oli listannut aineet aakkosjärjestyksessä, jolloin kriminologia oli listan ensimmäisenä.

”Kun sain stipendini, siinä luki, että ’opiskelee kriminologiaa’. Olin, että okei.”

”He olivat tehneet päätöksen minun puolestani. Kun olin käynyt sitä pari kurssia, pidin siitä niin paljon, että ajattelin, etten ala vaihtamaan.”

Kuikka pitää mahdollisena, että palaisi joskus Yhdysvaltoihin tekemään koulutustaan vastaavaa työtä. Opettajilta hän on jo saanut hyviä kontakteja. Siirtyminen työelämään ei kuitenkaan ole vielä ajankohtaista.

Euroopan ammattilaiskentät saattavat nimittäin tulla tutuiksi jo vuoden alussa.

Kuikka on saanut kyselyjä Ruotsista. Myös Ranskassa PSG ja Englannissa Arsenal kiinnostavat. Arsenal siksi, että se on Kuikan lempijoukkue.

PSG:tä vastaan Kuikka pelasi viime keväänä ja se sytytti kiinnostuksen joukkuetta kohtaan.

Vielä hän ei ole perehtynyt ammattilaisjoukkueisiin tarkemmin, sillä tällä viikolla on viimeiset tentit. Tulevaisuuden ajattelun aika on vasta niiden jälkeen. Hän ei vielä näe itseään ammattilaispelaajana, vaikka saattaa olla sitä jo ensi kuussa. Kuikka tuntuu ottavan lungisti: hän ei murehdi tulevaa.

Ja miksi murehtisi? Mahdollisuudet ovat auki. Hän kertoo, että haluaisi mahdollisesti aloittaa Ranskan ja Englannin suurseuroja pienemmästä joukkueesta ja edetä siitä nimekkäämpiin seuroihin, jotta saisi alusta alkaen peliaikaa.

”Ei siinäkään olisi mitään pahaa, että jos menisin vaan suureen joukkueeseen ja aloittaisin penkillä, mutta parempi minulle olisi, että pääsisin kehittymään pelissä”.

Kuka?

Natalia Kuikka


 Pelipaikka: Toppari

 USA:n yliopistomestari 2018

 Valittiin finaaliturnauksen tähdistökentälliseen

 Florida State Universityn jalkapallojoukkueen kapteeni 2017

 Atlantin konferenssin turnauksen arvokkain pelaaja (MVP) 2016

 Suomen vuoden naispelaaja 2017

 Pääsi A-maajoukkueeseen vain 17-vuotiaana vuonna 2013

 Kotoisin Kemistä

 Pelasi ennen Yhdysvaltoihin siirtymistä Naisten liigaa Merilappi Unitedissa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa

 2. 2

  NHL:n maalikuningas puree joukkuetovereitaan – reaktio paljastaa, ettei tapa miellytä kaikkia

 3. 3

  Hiihtäjä Mari Eder joutui yllättäen leikkaukseen: ”Vaati pikaisia toimenpiteitä”

 4. 4

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 5. 5

  Iivo Niskanen osallistuu Urheilugaalaan, mutta välttää kättelyä: ”Mieluummin suosin nyrkkitervehdystä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 3. 3

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 4. 4

  Turkki hakee NBA-tähden luovutusta – Enes Kanter ei aio matkustaa USA:n ulkopuolelle: ”Minä olen tähtäimessä”

 5. 5

  Iivo Niskanen osallistuu Urheilugaalaan, mutta välttää kättelyä: ”Mieluummin suosin nyrkkitervehdystä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 3. 3

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 4. 4

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 5. 5

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta

  7. 7

   Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

  8. 8

   Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan
  3. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa
  4. Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta
  5. Puoluejohtajat Ilta-Sanomien tentattavana Sanomatalossa – HS näyttää suorana lähetyksenä kello 17 alkaen
  6. Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa
  7. Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle
  8. Ilmavoimien uudeksi komentajaksi esitetään prikaatikenraali Pasi Jokista
  9. PT:n raportti: opintotukea rajoittavia tulo­rajoja voitaisiin nostaa jopa 18 000 euroon
  10. Tunti sitten
  11. Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”
  12. Brittisarja Sex Education puhaltaa pölyt seksikomediasta – Netflixin uutuussarja seksipulmien kanssa painivista nuorista on fiksu, moderni ja hauska
  13. Näytä lisää