Urheilu

Suomalaisen salibandyn menestynein naispelaaja Katriina Saarinen toipuu syöpähoidoista, mutta sairaudesta ei pääse eroon – ”Asian kanssa voi elää, koska ei ole vaihtoehtoa”

Katriina ”Kassu” Saarinen sai syöpädiagnoosin ystävänpäivänä 2017.

Tampere

”Kyllä se syöpä on”, ääni puhelimessa sanoi.

Soittaja oli Katriina ”Kassu” Saarisen lääkäri. Oli sattumoisin ystävänpäivä ja Saarisen äidin syntymäpäivä vuonna 2017.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saarinen osasi odottaa puhelua. Hän oli tammikuussa saanut idean tunnustella rintaansa ja ottanut yhteyttä lääkäriin. Nyt rinta oli kuvattu ja tutkittu.

Saarinen istui sohvalla, mutta hetken hänestä tuntui kuin hän olisi ollut huvipuistolaitteessa ja pudonnut vapaata pudotusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tieto vakavasta sairaudesta on yleensä musertava kenelle tahansa. Sitä se oli myös Saariselle, joka on pelannut Suomen huipulla sekä tenniksessä että salibandyssä. Salibandyssä Saarinen on historian menestynein suomalainen naispelaaja.

Hän on voittanut maailmanmestaruuden, kahdeksan SM-kultaa ja Eurooppa-cupin mestaruuden sekä pitää nimissään useita naisten Salibandyliigan ennätyksiä, kuten: eniten mitaleja, otteluita, pääsarjakausia ja maaleja runkosarjassa.

Saarinen oli tottunut pärjäämään, olemaan niin sanottu taistelija.

”Sinä ystävänpäivänä en pystynyt soittamaan onnittelupuhelua äidille. Ja jos olisin tiennyt, mitä on tulossa, olisin lähtenyt karkuun.”


Saarinen on rakastanut urheilua pikkutytöstä lähtien. Viisivuotiaana hän lähti isänsä seuraksi urheilukentälle ja halusi mukaan poikien jalkapallokouluun. Saarinen asettui ilmoittautumisjonoon ja ilmoitti nimensä olevan Janne.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huijaus meni alkuun läpi mutta paljastui pian. Saarinen sai lähtöpassit – 1970-luvulla tytöt eivät saaneet pikkukaupungissa pelata poikien kanssa samassa joukkueessa.

Alkuun Saarisen päälaji oli tennis. Hän kiersi ammattilaiskisoja 1990-luvun alusta lähtien ja harjoitteli 25–30 tuntia viikossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosi 1993 on jäänyt erityisesti mieleen. Silloin Saarinen pelasi Suomen Fed Cup -joukkueessa, joka selviytyi kahdeksan parhaan joukkoon. Se on yhä Suomen naisten tennishistorian paras saavutus.

Fed Cup on tärkein naisten tenniksen maajoukkuekilpailu, idealtaan vastaava kuin miesten Davis Cup.

Laman takia sponsoreita oli vaikea löytää, eikä tennisammattilaisen ura lopulta urjennut Saariselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tennis tarjosi kuitenkin elannon toisella tapaa. Tamperelaisseura Classicin toiminnanjohtaja Pasi ”Passo” Peltola houkutteli Saarisen Classiciin, jossa tämä pelasi koko uransa kevääseen 2015 asti. Samalla järjestyi työtä tennisvalmentajana sisarseura Tampereen Tennisseurasta.

Saarisen salibandyura alkoi 23-vuotiaana Lohjalla 1990-luvun puolivälissä. Ennen sitä letkuvartisilla mailoilla huiskiminen oli vain päälajin oheisharjoitusta.

Kun aloittamisesta oli kulunut vuosi, Saarinen oli jo mukana maajoukkueleirillä. Hän on yksi niistä harvoista suomalaisnaisista, jotka ovat juhlineet MM-kultaa.

Saarisen viimeiseksi maaotteluksi jäi MM-finaalitappio Ruotsia vastaan vuonna 2011. Ennen kisoja silloinen naisten maajoukkueen päävalmentaja Karo Kuussaari kuvaili Saarisen fysiikkatestien tuloksia ”uskomattomiksi” 38-vuotiaalta.

”Kimmoisuus- ja nopeustestien tulokset olivat jopa parempia kuin osalla miehistä”, Kuussaari sanoi tuolloin.

Saarisen peliuran yksi käännekohdista oli syyskuussa 2009, kun Classic pelasi harjoituspelin SB-Vantaata vastaan.

Pallo kimposi mailasta suoraan Saarisen silmään. Pysyvän vamman takia silmä ei enää tarkenna lähelle eikä kauas.

”Aluksi syvyysnäkö ei toiminut yhtään. Kävelin huonekaluja päin enkä saanut edes ajaa autolla.”

Saarinen palasi kaukaloon suojalasit päässään. Hän ei ymmärrä, miksi niin harva miesten ja naisten Salibandyliigan pelaaja käyttää suojalaseja.

”Minusta suojalasien pitäisi olla pakolliset kaikille. Lasien käyttö on pienempi paha kuin se, että on tällainen silmä kuin minulla tai näkö menee kokonaan.”


Huhtikuu 2017. Naisten salibandyn Suomen mestaruus ratkotaan Hartwall-areenassa. Superfinaalissa kohtaavat Saarisen valmentama moninkertainen mestari Classic ja SB-Pro Nurmijärveltä.

Classic juhlii kultaa maalein 5–2. Loppuottelun jälkeen median eteen saapuu hämmästyttävän tyyneltä vaikuttava Saarinen.

”Lääkärit antoivat vihreää valoa Superfinaaliin tulemiselle, kunhan olo vain sen sallii. Sairaus totta kai pysäyttää ja sai miettimään asioita. Uskon sen tuoneen joukkueelle henkistä vahvuutta, että mistä vain voi selvitä”, Saarinen sanoi tuolloin HS:lle.

Nyt Saarinen sanoo, ettei muista tuosta päivästä juuri mitään. Superfinaali pelattiin lauantaina, ja vain pari päivää aiemmin hän oli saanut ”sytostaattia suoneen”. Sytostaatit ovat solunsalpaajia, joita käytetään syöpien hoitamiseen.

Kova kuume nousi sunnuntaina, ja Saarinen joutui sairaalahoitoon. Niin oli käynyt ennenkin, ja kerta kerralta sekä fyysiset että henkiset oireet pahenivat.

Saarinen piirtää käsillään ilmaan sydänkäyrää muistuttavaa kuviota. Se kuvaa, miten vointi heitteli. Ja joka kerta käyrä menee alemmas ja alemmas.

”Hoitojen rankkuus oli minun kohdallani lievä ilmaisu. Menin lopulta niin huonoon kuntoon, että viimeistä hoitoa ei enää annettu. Lääkäri pelkäsi, ettei voisi leikata.”

Pisimmillään Saarinen joutui olemaan sairaalassa sytostaattihoitojen jälkeen kuusi päivää, joskus pari vuorokautta riitti.

”Minuutit tuntuivat tunneilta. Odotin vain, milloin tulee ilta, että voin ottaa unilääkkeet ja pystyn nukkumaan edes koiranunta. Se toi edes jonkinlaisen helpotuksen.”

Hiukset lähtivät ja paino putosi reilusti. Jotkut tutut eivät tunnistaneet häntä. Silti vaikeinta oli kuolemanpelko.

”Olin niin jumissa siinä pahassa olossa, etten pystynyt edes kuvittelemaan, että vielä voi tulla parempiakin päiviä.”

Kesken haastattelun Saarinen vaikenee, puhaltaa eikä pysty hetkeen puhumaan liikutukseltaan.

”Hirveän vaikea puhua tästä vieläkään. Ystäväni kertoi (ex-jääkiekkoilija) Saku Koivun sanovan dokumentissa, että tämä ei pysty vieläkään puhumaan syöpähoidoistaan itkemättä. Hän lohdutti minua sanomalla, että Sakukin on itkenyt niitä hoitoja.”

Alkujärkytyksen jälkeen Saarinen puhkui taistelufiilistä, mutta sairaus pakotti hänet polvilleen.

”Se ei ole taistelua, vaan ainoastaan jatkuvaa iskujen ottamista vastaan. Se oli kova paikka, kun on aina tottunut pärjäämään ja suorittamaan. Yhtäkkiä olikin täysin avuton. Se oli tuskaa 24/7.”

Saarinen mainitsee kaksi ihmistä, jotka ovat erityisesti olleet hänen tukenaan. Entinen Classic-kapteeni Nina Rantanen (o.s. Rantala) auttoi monin tavoin, ja ystävä, entinen pelikaveri Veera Molkka jopa asui Saarisen luona rankimman hoitojakson aikana kesällä 2017.

”En tiedä, pystynkö ikinä korvaamaan tätä heille millään tavalla.”

Iso apu oli myös muiden sairastuneiden selviytymistarinoiden lukemisesta. Saarisen mielestä hänellä on ollut suojelusenkeli kuiskimassa korvaan. Hän esimerkiksi keksi tunnustella rintaansa ilman erityistä syytä.


Sairastuminen on muuttanut ajattelumaailmaa kaikilla tavoin, Saarinen sanoo.

”Kun urheilin, ajattelin, että on tärkeää pysyä terveenä pystyäkseen treenaamaan. Nyt ajattelen, että on tärkeää pysyä terveenä, jotta pystyy elämään.”

Saarinen on lopettanut punaisen lihan syömisen ja limonadien juomisen. Hän haluaa myös tehdä enemmän hyväntekeväisyyttä.

”Olen hyväosainen, koska olen saanut syntyä Suomeen. Maksan lääkeruiskusta 4,5 euroa, kun sen oikea hinta on 400 euroa. Jos olen aiemminkin maksanut mielelläni veroja, nyt näen konkreettisesti, mitä hyvää verorahoilla pystytään saamaan aikaan.”

Saarinen sanoo voivansa nyt paljon paremmin kuin vielä viime vuonna. Elokuussa 2017 tehty leikkaus onnistui hyvin, ja rankoista sytostaattihoidoista saatu hoitovaste on ollut hyvä. Toistaiseksi viimeiset sädehoidot tehtiin aiemmin tänä syksynä.

”Leikkauksen jälkeen noudatin kuntoutusohjelmaani tunnollisemmin kuin mitään aiemmin minulle tehtyä harjoitusohjelmaa. Olen jo pystynyt vähän pelaamaan tennistä. Vuosi sitten en kyennyt lyömään edes harjoituspalloa.”

Toipuminen on yhä kesken, eikä syöpää voi parantaa täysin. Pieniä etäpesäkkeitä on maksassa ja luustossa. Siksi Saarinen käy kolmen kuukauden välin kontrollissa ja hänellä on jatkuva lääkitys.

”Asian kanssa voi elää, koska ei ole vaihtoehtoa. Minulla on yhä opettelemista oman voinnin kuuntelussa ja siinä, ettei tarvitse suorittaa niin kamalasti.”

Jos nyt katsot uraasi taaksepäin, mitä siitä ajattelet? Saarisen kasvoille leviää hymy.

”Että olen saanut paljon hienoja kokemuksia, mutta jos lähtökohtani olisivat olleet paremmat, olisin voinut olla paljon parempi urheilija. Molemmissa lajeissa. Kaikkea potentiaalia ei tullut mitattua.”

Monivuotinen mestari putosi sarjan häntäpäähän

Tampereen Classicin kausi naisten Salibandyliigassa on kulunut tyystin toisin kuin pitkiin aikoihin.

Kausina 2007–2018 Classic voitti kahdeksan mestaruutta ja jäi kolmesti SM-hopealle. Nyt joukkue on sarjataulukossa vasta 8. sijalla.

Ryhmä uusiutui voimakkaasti täksi kaudeksi, kun valtaosa viime vuosien runko- ja maajoukkuepelaajista lopetti tai siirtyi alasarjoihin. Maajoukkuepuolustaja Sanni Nieminen lähti Sveitsiin.

Classic tiedotti juuri ennen miesten MM-kisoja, että Jami Herrala täydentää valmennusta ja pelaajauransa lopettanut Nina Rantanen (o.s. Rantala) ryhtyy urheilutoimenjohtajaksi.

Katriina Saarinen on nyt kolmatta kauttaan Classicin päävalmentaja.

”Joukkueessa on paljon enemmän nuoria pelaajia kuin aiemmin. Heidän kanssaan on hyvin erilaista työskennellä kuin kokeneiden pelaajien.”

Classic on asettanut täksi kaudeksi tavoitteen, joka ei Saarisen mukaan kuitenkaan ole julkinen. Tämänhetkiseen tilanteeseen ei hänen mukaansa voi olla tyytyväinen.

”Kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen.”

Naisten Salibandyliiga on ollut tasaisempi kuin vuosiin. Ennen MM-taukoa sarjan piikkipaikkaa piti porvoolainen PSS.

Naisten salibandyliiga sunnuntaina: TPS–NST ja SSRA–Classic klo 15, SB-Pro–ÅIF klo 17

Kuka?

Katriina ”Kassu” Saarinen


  46-vuotias tennis- ja salibandyvalmentaja.

  Syntynyt Lohjalla. Asuu Tampereella.

  Työskentelee Tampereen Tennisseuran valmentajana. Myös naisten Salibandyliigassa pelaavan Tampereen Classicin päävalmentaja.

  Pelannut naisten Salibandyliigassa 359 ottelua tehoin 384+256=640 ja maajoukkueessa 83 ottelua tehoin 56+36=92. Kasvattajaseura Horman Hiisi.

  Saavuttanut salibandyssä pelaajana naisten MM-kullan (2001), Eurooppa cupin voiton (2004) ja kahdeksan SM-kultaa. Lisäksi 3 MM-hopeaa, neljä SM-hopeaa, yksi MM-pronssi ja kaksi SM-pronssia. Valmentajana yksi Suomen mestaruus ja kaksi SM-hopeaa.

  Tenniksessä useita Suomen mestaruuksia nelinpelissä ja yksi kaksinpelissä sekä pienen ammattilaiskisan voitto vuonna 1993. Ollut mukana myös Suomen Fed Cup -joukkueessa.

  Koulutukseltaan yo-merkonomi. Myös urheilujournalistin koulutus Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta.

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 2. 2

  Suomen kärkigolfaajat kilpailevat ihmisoikeuksia polkevissa maissa – Mikko Korhonen myöntää asian häiritsevän, mutta kyse on työstä ja palkasta

 3. 3

  Haile Gebrselassie oli kova maratoonari, mutta suomalainen ”Lentävä posteljooni” oli vielä parempi ja itse asiassa paras kaikista – näin listaa arvovaltainen yhdysvaltalainen yleisurheilulehti

 4. 4

  Pirjo Karetie, 76, tekee pihallaan ja metsissä sellaista, mihin moni nyky­lapsi ei enää pysty – hän on myös voittanut kymmenen MM-kultaa ja tehnyt Euroopan ennätyksen

 5. 5

  Pallopoika varasti kaiken huomion hillittömällä kolikonheitolla Australian avoimissa – ”Tätä ei odotettu”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pallopoika varasti kaiken huomion hillittömällä kolikonheitolla Australian avoimissa – ”Tätä ei odotettu”

 2. 2

  Pirjo Karetie, 76, tekee pihallaan ja metsissä sellaista, mihin moni nyky­lapsi ei enää pysty – hän on myös voittanut kymmenen MM-kultaa ja tehnyt Euroopan ennätyksen

 3. 3

  Suomalaistulokas pani 206-senttisen Stanley Cup -voittajan istumaan: ”Poika vastaan legenda”

 4. 4

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 5. 5

  Suomen kärkigolfaajat kilpailevat ihmisoikeuksia polkevissa maissa – Mikko Korhonen myöntää asian häiritsevän, mutta kyse on työstä ja palkasta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Tunnettu pornotähti ja West Ham -fani Mia Khalifa kyllästyi Arsenalin tähtipelaajan otteisiin – suorasukainen twiitti sai runsaasti huomiota somessa

 5. 5

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  5. 5

   EU-parlamentaarikot vaativat selvyyttä Britannialta – Brexitiä ajanut Farage: ”Meistä tulee leijona, joka karjuu”

  6. 6

   Miksi arvovaltainen Otava julkaisi Antti Heikkilän kirjan, vaikka lääkärikunnan mukaan hänen neuvonsa ovat hengenvaarallisia?

  7. 7

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  8. 8

   Kokkaa jotain ihan uutta jauhelihasta – Tässä viisi helppoa ja nopeaa reseptiä, joista yksikään ei ole makaronilaatikko

  9. 9

   Muissa maissa EU-eron tunaroinut pää­ministeri olisi pantu jo vaihtoon, mutta May jatkaa yhä – kiitos muiden vallan­halun ja sosialismin pelon

  10. 10

   Miksi Suomen uudesta aseostosta vaietaan? Israelilainen tutka pidetään visusti piilossa, ja jopa hankintapäätös on salainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  3. 3

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  4. 4

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  5. 5

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  6. 6

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  7. 7

   Vantaa nostaa kädet pystyyn: Kaupunki sakottaa omia sosiaalityöntekijöitään, koska on pakko

  8. 8

   ”Kun asiaan liittyy ulkomaalaisia, keskustelu muuttuu kuin taikaiskusta” – HS kysyi tutkijoilta, miten media on hoitanut Oulun seksuaali­rikoksista uutisoinnin

  9. 9

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  10. 10

   ”Älä mene alaikäisen lähelle edes puhumaan” – Poliisi on jo antanut turvapaikan­hakijoille tiukkoja ohjeita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Punnan kurssi ja britti­osakkeiden hinnat nousivat brexit-sopimuksen tyrmäyksestä huolimatta
  3. Muissa maissa EU-eron tunaroinut pää­ministeri olisi pantu jo vaihtoon, mutta May jatkaa yhä – kiitos muiden vallan­halun ja sosialismin pelon
  4. Järvenpää myy osia Pohjolanhovin tilasta – hääpaikkanakin toiminut navetta jää odottamaan uutta elämää
  5. Kokkaa jotain ihan uutta jauhelihasta – Tässä viisi helppoa ja nopeaa reseptiä, joista yksikään ei ole makaronilaatikko
  6. Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta
  7. Oliko sisällissodan syttyminen näin pienestä kiinni? Helsingin uuden kaupunginvaltuuston aloitus siirtyi ehkä ratkaisevasti vuonna 1918
  8. Tunti sitten
  9. Ruotsin hallituksen synty on varmistumassa: Vasemmistopuolue ei aio estää Stefan Löfvenin valintaa pääministeriksi
  10. Vakava haavoittuvuus hittipeli Fortnitessa: Hakkerit olisivat voineet varastaa pelaajilta kaiken yhdellä klikkauksella
  11. Mihin enää voi luottaa? Tunnetut lääkärit keskustelivat Sanoma­talon Media­torilla – tallenne tapahtumasta katsottavissa
  12. Miksi arvovaltainen Otava julkaisi Antti Heikkilän kirjan, vaikka lääkärikunnan mukaan hänen neuvonsa ovat hengenvaarallisia?
  13. Näytä lisää