Urheilu

17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

”Näen, että meillä on paraurheilussa valtava potentiaali vaikuttaa vammaisten oloihin ja kehittää maailmaa siihen suuntaan, että ei nähdä pelkästään esteitä ja vaikeuksia”, Sini Pyy sanoo.

Sotkamo

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy, 26, on kulkenut ihmisenä pitkän matkan runsaassa kahdeksassa vuodessa.

Hän joutui auto-onnettomuuteen 17-vuotiaana urheilulukiolaisena palatessaan mummonsa hautajaisista. Vaikka Sini Pyy itse puhuu matalasta vammasta, loukkaantuminen oli vakava.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuori urheilija käytännössä katkesi vyötärön kohdalta, ja lääkäri diagnosoi hänellä täydellisen selkäydinvamman.

”Keskivartalo meni aika rikki. Turvavyö veti vatsalihakset, selkälihakset, selkärangan, ohutsuolta ja vähän sisäelimiä kasaan”, Pyy kertoo maaliskuussa 2010 sattuneesta onnettomuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllä se oli pitkällinen toipuminen ja iso kuntoutusprosessi, että oppi käyttämään uutta kroppaa niin, että se kesti ylipäätään normielämää.”

Kuntoutumisessa urheilu on opettanut Pyytä ylittämään esteitä ja näkemään vammansa yli.

”Jos olisin uskonut ihmisiä, jotka sanoivat aluksi, että et pysty tekemään tätä ja tätä, niin ehkä se olisi ollut paljon vaikeampaa. Olen niin sinnikäs ja itsepäinen, että olen puskenut eteenpäin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Toki kaikilla ei niitä voimavaroja ole”, hän sanoo.

Lapissa Rovaniemen maisemissa kasvanut ja luonnossa paljon liikkunut Pyy kertoo hiihtoladuille pääsyn, lumen narskumisen ja pakkasen tuntemisen olleen henkisesti tärkeää. Juuri siksi myös ilmastonmuutos ja vähäluminen alkutalvi ovat nousseet yhä useammin Pyyn ajatuksiin.

”On pitänyt oikeasti miettiä, miten perustelen itselleni sen, että matkustan paljon urheilun takia. Se on laittanut punnitsemaan omia valintoja ja miettimään, kannattaako kaikkia reissuja tehdä.”


Pyy kokeekin urheilijoiden olevan suunnannäyttäjiä siinä, miten heidän lajejaan viedään eteenpäin mahdollisimman hyvin ympäristöä ajatellen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Urheilu on myös viihdettä, mutta paraurheilulla on lisäksi ihmisoikeusnäkökulma. Siinä on paljon hyvää, mutta myös vammaisurheilussa pitää ajatella ympäristöasioita ja miettiä, kannattaako kisoja järjestää paikoissa, joissa joudutaan tekemään uutta lunta.”

Urheilu-uransa jälkeen Pyy haluaisi yhdistää urheilun ja politiikan. Hän opiskelee politiikkatieteitä Lapin yliopistossa ja vaikuttaa Suomen Paralympiakomitean urheilijavaliokunnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näen, että meillä on paraurheilussa valtava potentiaali vaikuttaa vammaisten oloihin ja kehittää maailmaa siihen suuntaan, että ei nähdä pelkästään esteitä ja vaikeuksia”, hän sanoo.

Tänä talvena Pyy itse pyrkii voittamaan uuden kelkkahiihtohiihtoasennon mukanaan tuomat vaikeudet.

Toisinaan urheilijan on uhrattava yksi kausi urastaan uuden oppimiseen, jotta matka kohti suurta unelmaa jatkuisi nousulla uudelle tasolle. Niinpä Pyy teki kauden alla merkittäviä muutoksia sekä työkaluunsa hiihtokelkkaan että hiihtoasentoonsa.

”Isoin muutos on se, että olen hiihtänyt aiemmin polvet ylöspäin eli lantiokulma on ollut paljon pienempi. Nyt hiihdän vähän kuin polviseisonnassa”, Pyy kertoo.

”Se on tosi iso muutos fysiologisesti ja muutenkin.”

Uuden hiihtoasennon myötä Pyy saa hyödynnettyä paremmin kehoaan, mutta haasteitakin riittää. Uusi asento aktivoi käyttöön eri lihaksia kuin aiemmin.

”Minulla ei vielä ole keskivartalossa kauhean paljon lihaksia sen vamman takia. Olemme joutuneet hakemaan aika paljon sitä, miten saamme luotua kelkalla selkälihakset.”

Pyy sanookin ottavansa alkukauden pikkuisen rauhallisemmin.

”Mutta on minulla sen verran iso ego, että ei ole helppoa olla hidas”, vuonna 2022 järjestettävissä Pekingin paralympialaisissa menestystä tavoitteleva hiihtäjä lisää.

Maailmancupin kilpailut Pyy aloitti muiden parahiihtäjien tavoin nyt joulukuun toisella viikolla Sotkamon Vuokatissa. Sunnuntaina Pyy oli parahiihdon maailmancupissa sprintissä kahdeksas ja selvisi välieriin muttei enää finaaliin.

Kelkkahiihtäjien sprintin voitti Yhdysvaltain Oksana Masters.

Kauden päätapahtumana hiihdettävät MM-kisat järjestetään helmikuussa Kanadan Prince Georgessa.

”Pitää hyväksyä se, että lähtötaso ei todennäköisesti ole ihan se, mikä se on ollut esimerkiksi edellisenä vuonna”, Pyy arvioi maltillisesti mahdollisuuksiaan.

Kelkkahiihdon lisäksi hän kilpailee kelkka-ampumahiihdossa. Uuden kelkkansa kanssa hän on ehtinyt harjoitella ampumista vain kerran ennen kisakautta.

”Sekin on vielä ihan alussa, mutta nautin ampumahiihdosta kilpailumuotona todella paljon. Se kehittää keskittymiskykyäni, kun olen niin vilkas. Se on ollut tosi hyvä laji myös henkisesti.”

Työkaluaan hiihtokelkkaa Pyy kehittelee Jyväskylän yliopiston avulla. Palaverit laboratorioinsinöörin kanssa ovat poikineet ideoita, joita urheilija jalostaa myös isänsä kanssa. Kotona Rovaniemellä apua on tuonut Lapin koulutuskeskus Redu.

”On ollut hurjaa, että niin moni ihminen haluaa auttaa minua löytämään parhaan mahdollisen välineen”, Pyy kiittelee.

Oikaisu 17.12, kello 9.50: Sini Pyy testaa uutta hiihtokelkkaa paralympialaisia, ei olympialaisia varten.

Kuka?

Sini Pyy


 26-vuotias kelkkahiihtäjä, syntynyt Rovaniemellä.

 Kilpailee kelkkahiihdon lisäksi myös kelkka-ampumahiihdossa.

 Osallistunut muun muassa Sotšin ja Pyeongchangin paralympialaisiin sekä vuosien 2015 ja 2017 MM-kisoihin.

 Ensimmäinen maailmancupin kilpailu joulukuussa 2012 Sotkamon Vuokatissa.

 Paras maailmancupin sijoitus, sprintin kolmossija, joulukuulta 2016 Vuokatista.

 Kilpailuluokka LW 11 on kelkkaluokka, jonka urheilijoilla on vamma alaraajoissa, heikko tasapaino ja jonkin verran toimivia lihaksia myös jaloissa ja alavartalossa.

 Osallistui käsipyörällään parapyöräilyn MM-kisoihin kesällä 2018 Italian Maniagossa.

 Opiskelee politiikkatieteitä Lapin yliopistossa. Soittaa pianoa ja ukulelea.

 Tärkeimmät taustajoukot perheen lisäksi: Jukka Salo (päivittäinen hiihtovalmennus), Toni Myllylä (maajoukkuevalmennus), Niko Aapajärvi (ampumavalmennus), Joona Vazana (henkinen valmennus), Jani Pasula (voimavalmennus), Satu Järvelä ja Noora Vihervaara (manageripuolella).
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Vakoilusta syytetty jalkapallonero Marcelo Bielsa veti maton syyttäjiensä jalkojen alta ja osoitti olevansa urheilun pakkomielteisempiä valmentajia

 3. 3

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 4. 4

  Ratkaiseeko yksi olympiakulta vai koko kauden kestänyt pitkä kilpasarja Vuoden urheilijan valinnan? – Ehdolla myös monta tuntematonta maailmanmestaria

 5. 5

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 3. 3

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 4. 4

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 5. 5

  Haile Gebrselassie oli kova maratoonari, mutta suomalainen ”Lentävä posteljooni” oli vielä parempi ja itse asiassa paras kaikista – näin listaa arvovaltainen yhdysvaltalainen yleisurheilulehti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  3. 3

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  4. 4

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  5. 5

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  7. 7

   Helsinki näyttää selvinneen lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – HS seuraa liikennettä pääkaupunki­seudulla

  8. 8

   Khatab Alsamarrae myy ulkomaanmatkoja ja tekee rahansiirtoja kontista torilla Espoon Leppävaarassa – ”Ei me tarvita tämän isompaa”

  9. 9

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  10. 10

   Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää