Urheilu

Keinoheppa Simppa ravaa nappia painamalla – hevossimulaattori voisi tuoda ratsastajille kaivattuja harjoitustunteja

Ratsastajat voivat harjoitella murto-osan verrattuna muihin urheilijoihin. Ratkaisuja ongelmaan etsitään satulan ulkopuolelta.

Nenna Rissanen säätää jalustimet oikean pituisiksi ja nousee mustan Simppa-hevosen satulaan.

Yrittäjä ja valmentaja Sanna Siekkinen painaa nappulaa ja Simppa lähtee raviin kaula puolelta toiselle heiluen. Nurmijärven Equstom-tallilla sijaitsee yksi Suomen harvoista hevossimulaattoreista. Rissanen istuu sen selässä toista kertaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olimme kuukauden hinkanneet yksityistunneilla oikeaa laukkaa. Yritin otsasuoni pullottaen korjata asentoa. Simulaattorin selässä tajusin 10 minuutissa, miten asia pitää korjata”, Rissanen sanoo.

Sanna Siekkinen seisoo laukkaavan hevosen vieressä ja korjaa käsin Rissasen oikean lonkan asentoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En voi mennä kesken laukan käsillä korjaamaan ratsastajan asentoa, mutta simulaattorilla voin sen tehdä”, Siekkinen sanoo.

Miltä tuntuisi, jos uimari lähtisi olympialaisiin harjoiteltuaan viisi tuntia viikossa? Tilanne on kilparatsastajien arkea. Silti juuri ratsastajat hyötyisivät mahdollisimman monista tunneista hevosten selässä.

Uimarille vesi on aina samanlainen, mutta hevonen on joka päivä erilainen. Monilla suomalaisilla kilparatsastajilla on yksi päätason kilpahevonen, joka voi harjoitella keskimäärin tunnin päivässä. Esimerkiksi esteratsastajat saattavat hypätä esteitä kerran viikossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lajiharjoittelun vähäisyys on ongelma erityisesti Suomessa”, sanoo kouluratsastuksen nuorten maajoukkuevalmentaja Marko Björs.

Keski-Euroopassa nuoret ratsastajat työskentelevät jo ammattilaisina, joten heillä on useita hevosia ratsastettavanaan. Suomalaisratsastajat kilpailevat yhdellä hevosella opintojen tai muiden töiden ohessa. Jos ainoa kilpahevonen loukkaantuu, lajiharjoittelu katkeaa kokonaan.

”Nuoren pitää itse yrittää saada tuttavien ja muiden omistajien hevosia ratsastettavakseen mahdollisimman paljon. Mikään ei korvaa hevosen kanssa vietettyä aikaa”, Björs sanoo.


Kun Marko Björs aloitti nuorten maajoukkuevalmentajana kahdeksan vuotta sitten, ratsastajien oheisharjoittelua ei ollut käytännössä ollenkaan. Ajateltiin, että pelkkä ratsastaminen riittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt jokaiselle ratsastajalle tehdään kunto-ohjelma sekä autetaan henkisessä valmentautumisessa, ruokavaliossa ja hevosen hyvinvoinnin suunnittelussa. Sen sijaan hevossimulaattoreiden selässä kilparatsastajat eivät istu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suhtaudun niihin lähinnä kuriositeettina, joka rinnastuu esimerkiksi pilatekseen”, Björs sanoo.

Sanna Siekkisen suurin asiakasryhmä ovatkin harrastajaratsastajat. Kilparatsastajia ei juuri simulaattoriharjoituksissa käy. Siekkinen arvelee syyksi, että simulaattoriin liittyy vääriä mielikuvia.

On totta, että Simppa on kone, jolla ratsastaja ei voi harjoitella oikeiden esteiden hyppäämistä. Sen sijaan simulaattori auttaa ratsastajaa istunnassa. Edes huippuratsastajan keho ei ole symmetrinen.

”Hevonen heijastaa aina ratsastajan vinoutta. Kilparatsastajakin voi simulaattorilla hahmottaa istunnassaan olevia asioita, jotka on helpompi korjata simulaattorin avulla myös oikean hevosen satulassa.”

Kilparatsastaja ei voi simulaattorilla harjoitella laukanvaihtoja oman hevosensa kanssa, mutta ratsastaja voi oppia, mitä hänen istunnassaan tapahtuu laukanvaihdon aikana.

”Luonani käy esimerkiksi ammattivalmentaja harjoittelemassa laukanvaihtoja. Jos laukanvaihtoavut eivät ole symmetriset, ne näkyvät heti hevosessa.”

Ratsastajien oheisharjoittelu on kehittynyt, mutta yhdestä asiasta Marko Björs on huolissaan. Nuoret hoitavat aiempaa vähemmän itse hevosiaan ja viettävät niiden kanssa vähemmän aikaa.

Hyvän kilparatsastajan pitäisi kuitenkin olla kiinnostunut kaikesta hevosiin liittyvästä.

”Olen todella huolestunut, jos ratsastaja ei tiedä, mikä hevonen on hänen ratsunsa isä tai mitä hevonen on tehnyt vapaapäivänään. On tärkeä oppia lukemaan hevosen reaktioita ja käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa. Siksi hevosenhoitajan ei kannata maastoilla vapaapäivinä kilpahevosen kanssa vaan se on tehtävä itse”, Björs muistuttaa.

Näin ratsastajat harjoittelevat ilman hevosta

1. Mielikuvaharjoittelu

Ratsastaja voi käydä läpi onnistuneita ja epäonnistuneita suorituksiaan ja miettiä, miten on ratsastanut niissä. Ennen kilpailuja kilpailupäivä aina hevosen hoitamisesta ja kuljettamisesta lähtien on käytävä läpi. Kilpailusuoritus on toistettava etukäteen mielessään niin monta kertaa, että sen osat muodostuvat rutiiniksi.

2. Oheisharjoittelu

Ratsastajalla on oltava sekä kunto- että kehonhuolto-ohjelma. Peruskunnon ja lihaskunnon lisäksi ratsastaja tarvitsee tasapainoa, reaktiokykyä ja kehonhallintaa. Ratsastusta tukevia oheislajeja ovat esimerkiksi erilaiset jumpat, pilates, tanssi ja venyttely.

3. Videot

Ratsastajien pitää katsoa paljon hyvää ratsastusta. Koska Suomessa huippuratsastajia näkee harvoin paikan päällä, suomalaisten pitäisi katsoa huippusuorituksia paljon videoilta. Ammattilaisratsastajatkin kertovat, että he oppivat jokaisesta kilpailuista uutta katsomalla muiden suorituksia ja verryttelyä.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”

 2. 2

  Tuukka Raskin nerokas oivallus raivostutti vastustajan – ei tarvinnut edes venyä torjuntaan

 3. 3

  Donald Trumpilta löytyy aina aikaa Twitterille – jakoi yli 8,5 miljoona kertaa katsotun videon taiturimaisesti palloa ponnauttelevasta naisesta

 4. 4

  Juhamatti Aaltonen nousi Ruotsin NHL-tähden ohi yllättävän listan kärkipaikalle

 5. 5

  Puolalainen jalkapallojoukkue väläytti innovatiivista aloitustyyliä – pallo päätyi omaan maaliin 12 sekuntia myöhemmin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”

 2. 2

  ”Yksi parhaista maaleista, jonka tulet koskaan näkemään” – Aleksander Barkovin huima viimeistely kerää ylistystä

 3. 3

  Puolalainen jalkapallojoukkue väläytti innovatiivista aloitustyyliä – pallo päätyi omaan maaliin 12 sekuntia myöhemmin

 4. 4

  Jalkapallomiljonääri Zlatan Ibrahimovic kertoi hämmentävän esimerkin pihiydestään: ”Välittäjä sanoi, etteivät rikkaat käy Ikeassa”

 5. 5

  Tuukka Raskin nerokas oivallus raivostutti vastustajan – ei tarvinnut edes venyä torjuntaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 2. 2

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  10. 10

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille – Taustalla brittimiljardööri, viranomainen kuvaa toimintaa ”järkyttäväksi”
  3. Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”
  4. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  5. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  6. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  7. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  8. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  9. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  10. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  11. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  12. Näytä lisää