Urheilu

Entinen huippunyrkkeilijä Jyri Naskali tekee vanhoista nyrkkeilyhanskoista upeita nahkarusetteja ja käyttää siihen naskalia: ”Nimeni oli tähtiin kirjoitettu”

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski saa synttärilahjaksi Jyri Naskalin tekemät korvakorut. Naskalin rusetteja ja koruja on nähty jo Linnan juhlissakin.

Iittala

Oikeastaan kaikki sai alkunsa vanhanaikaisesta piipunpoltosta.

Siitä, kun Jyri Naskali, yksi viime vuosikymmenen Suomen parhaista amatöörinyrkkeilijöistä, innostui uransa jälkeen polttelemaan silloin tällöin piippua – vaikkapa saunan jälkeen rentoutumistarkoituksessa ja miellyttävän tuoksun takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jossain vaiheessa Naskalin esteettinen silmä huomasi, että arkisen kankaisen pussin sijaan piipulle ja siihen liittyville tilpehööreille olisi mukava saada vähän tyylikkäämpi säilytyskotelo.

Naskali ei ollut sitä ennen koskaan ommellut mitään, mutta niinpä hän kuitenkin väkersi itselleen nahkaisen piippukotelon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyySiitä alkoi harrastus, joka on kehittynyt vähintään puoliksi ammatiksi. Nyt Naskali valmistaa ammattimaisesti nahkaisia rusetteja ja tilaustyönä muun muassa nahkaisia korvakoruja.

Yrityksensä Naskali Leatherin verkkosivuilla Naskali määrittelee, että hänessä on ”ripaus herkkyyttä periksi antamattomassa taistelijassa”.

Materiaalihankinnoissa Naskali on palannut tavallaan nyrkkeilyyn, sillä merkittävä osa hänen käyttämästään nahasta on peräisin käytöstä poistetuista nyrkkeilyhanskoista ja -säkeistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja nahkatöitä tehdessään Naskali käyttää aina naskalia.

”Nimeni oli tähtiin kirjoitettu. Se toimii hyvin”, 35-vuotias Naskali naurahtaa kotonaan Iittalassa työhuoneessaan, jota hallitsee komea 1970-luvulta peräisin oleva nahkaompelukone, Singer.

Naskali kertoo monen ihmisen kysyneen, onko hänen nimensä oikeasti Naskali. Kun ajattelee hänen ammattiaan ja nimeään, siinä on samaa henkeä kuin vaikkapa telkkarista tutulla säämiehellä Pekka Poudalla.


Vauhtiin päästyään Naskali teki nahasta ”vähän kaikkea”. Jossain vaiheessa hänen vaimonsa rupesi kommentoimaan, että olisiko paikallaan hieman rauhoittua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oikeastaan nahkarusettien tekeminen lähti vaimon ideasta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäiset prototyypit Naskali teki kaksi vuotta sitten. Hän sanoo olleensa aina rusettimiehiä.

”Olen käyttänyt mieluummin rusettia kuin kravattia.”

Kun piti ruveta hankkimaan enemmän nahkaa, mieleen tuli kierrättäminen.

Omalta nyrkkeilyuraltaan Naskali muisti, kuinka puhki kuluneita nyrkkeilyhanskoja heitettiin roskiin. Samalla sinne meni ihan käyttökelpoista nahkaa. Heräsi kysymys, voisiko siitä nahasta tehdä vaikka rusetteja.

”Omalla urallani minulta kului varmaan luokkaa 50 paria hanskoja, vaikka kisoissa hanskat tulivat järjestäjiltä.”

Naskali rupesi soittelemaan vanhoille nyrkkeilytutuille ja lajin seuroihin, ja kyllähän sieltä alkoi löytyä käyttökelpoista nahkatavaraa. Nyt sitä löytyy lisäksi kirpputoreilta.


Ensimmäiseen rusettiinsa Naskali otti materiaalin omista vanhoista hanskoistaan. Nyt hän ynnäilee valmistaneensa satoja nahkarusetteja, joista muutama on saavuttanut jo valtakunnallistakin huomiota.

Tämän vuoden Linnan juhlissa nyrkkeilijä Mira Potkosen puolisolla Henri Potkosella oli kaulassaan Naskalin valmistama nahkarusetti. Viime keväänä jääkiekkovalmentaja Ville Nieminen esiintyi MM-kisojen tv-asiantuntijaroolissaan Naskalin rusetissa.

Urheilumaailmassa Naskalin rusetti on päätynyt myös hiihtomaajoukkueen nykyiselle huoltopäällikölle Aki Hukalle, joka sai sellaisen 50-vuotislahjaksi viime talvena Pyeongchangin olympialaisten aikana.

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski saa joulun jälkeen Tour de Ski -kiertueen alkajaisiksi 28-vuotissynttärilahjaksi Naskalin tekemät nahkaiset korvakorut Suomen joukkueen suksihuoltajilta.

Linkkinä hiihtomaajoukkueen ja Naskalin välillä on toiminut Suomen huoltorekan kuljettaja Arto Nieminen, joka tuntee Naskalin omien lastensa kautta.

Ammattimaisuuden ansiosta Naskali on tuotteistanut rusettinsa, jotka ovat omaa designia. Niitä on viittä eri mallia, joista tuorein on niin sanottu kääntörusetti, oma innovaatio. Kääntörusetti on toiselta puolelta esimerkiksi musta ja toiselta ruskea.

Naskalin mukaan jokaisessa rusetissa on mukana kierrätys- ja ylijäämänahkaa, mutta muutakin nahkaa on käytössä. Viime aikoina hän on ruvennut käyttämään myös ostettua poronnahkaa.

”Se on hyvin perisuomalainen materiaali.”

Nyrkkeilysäkeistä peräisin olevaa nahkaa Naskali käyttää vähemmän, koska se on paksumpaa ja vaikeammin työstettävää.


Ennen leikkaamista ja ompelemista kierrätysnahkaa pitää käsitellä perusteellisesti. Kyse on ennen kaikkea hygieniasta.

Ensin Naskali puhdistaa nahkaa höyrystämällä, sitten tömäkällä desinfiointiaineella ja uudelleen höyryllä. Lopuksi hän käyttää nahkarasvaa.

”Tämä on tavallaan työläin vaihe.”

Kun Naskali innostui nahkatöistä, hänellä ei ollut mitään alaan liittyvää kokemusta saati koulutusta. Kuten monessa muussakin asiassa nykyään, apua on löytynyt pilvin pimein internetin ihmeellisestä maailmasta.

”Olen tässä täysin itse oppinut. Olen lukenut paljon ja katsonut kymmeniä tunteja opetusvideoita. Toistojen kautta olen harjaantunut. Käsillä tekeminen on aina ollut vahvuuteni ja intohimoni.”

Toiselta ammatiltaan Naskali on parturi-kampaaja. Hänellä on ollut pitkään oma liike lapsuudenmaisemissaan Tampereen Hervannassa.

”Yritän pikku hiljaa painottaa työtäni tähän nahkapuoleen, että uskaltaisin heittäytyä siihen kokonaan. Toisaalta minulla on vakioasiakaskuntaa parturissa”, Naskali miettii tulevaisuuttaan.


Nyrkkeilyuransa kohokohtana Naskali pitää kansainvälisen Tammer-turnauksen voittoa 57 kg:n sarjassa vuonna 2004.

Suomen mestaruuksia kertyi kolme ja lisäksi puoli tusinaa muita SM-mitaleita. Arvokisa- ja muita maajoukkue-edustuksia kertyi useita, ei kuitenkaan olympialaisissa.

Ammattilaiseksi siirtymistä Naskali ei tosissaan harkinnut, vaikka toki sekin kävi mielessä.

”Pidän sitä eri lajina. Se on niin eri maailma, että ei minusta olisi ollut siihen. Mielestäni sovin paremmin olympiatyylin nyrkkeilyyn.”

Viimeisen yli 200 kilpailullisesta ottelustaan Naskali iski vuonna 2010.

Ennen menoa 10-vuotiaana kaverin houkuttelemana nyrkkeilykouluun Naskali harrasti hiihtoa Tampereen Pyrinnössä. Hiihto on palannut harrastukseksi nyrkkeilyn päätyttyä. Viime talvena Naskali jauhoi kaverinsa kanssa yhden päivän aikana noin 70 km:n hiihtolenkin.

Hiihtomaajoukkueeseen Naskalilla on pieni kytky muutenkin kuin nykyisten nahkatöittensä kautta.

Nyrkkeilijänä hän suoritti varusmiespalveluksensa Lahden Urheilukoulussa, jossa samalla reserviupseerikurssilla olivat muun muassa hiihtäjä Matti Heikkinen ja pikaluistelija Pekka Koskela.

”Matin kanssa käytiin yhdessä paljon lenkilläkin. Hän oli järjettömän kova treenaamaan. Olen leikannut hänen hiuksiaankin”, muistelee Naskali, joka nykyään polttaa piippua ”ehkä kaksi kertaa vuodessa”.

Kuka?

Jyri Naskali


 35-vuotias

 Lähtöisin Tampereelta, asuu Hämeenlinnan Iittalassa

 Naimisissa, kaksi lasta

 Ammatti: parturi-kampaaja ja nahkarusettien valmistaja

 Entinen nyrkkeilijä, joka on muun muassa voittanut Tammer-turnauksessa ja Suomen mestaruuksia, useita maajoukkue-edustuksia

 Harrastaa hiihtoa, lenkkeilyä, kuntosalia, kokeillut myös lukkopainia ja vapaaottelua
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa

 2. 2

  Lauri Markkanen oli koko ottelun tehokkain, teki tupla-tuplan, mutta Chicagon tappioputki venyi

 3. 3

  Antidopingin uranuurtaja Timo Seppälä palasi julkisuuteen Urheilugaalassa: ”Tämä palkinto on puhtaalle urheilulle – nykyiselle ja tulevalle”

 4. 4

  Iivo Niskanen valittiin taas Vuoden urheilijaksi: ”50 kilometriä ja olympiakulta, en voi olla oikeastaan tyytyväisempi”

 5. 5

  Vuoden urheilijaksi valitulla Iivo Niskasella on jo meriitit, joista on vaikea panna enää paremmaksi – motivaatio on silti pysynyt lujana: ”Omat rajat eivät ole tulleet vielä vastaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa

 3. 3

  Mika Anttonen vastaa itse jokaiseen avunpyyntöön, vaikka se vie monesti aamuyöhön – kehuista miljardööri vaivautuu

 4. 4

  Iivo Niskanen valittiin taas Vuoden urheilijaksi: ”50 kilometriä ja olympiakulta, en voi olla oikeastaan tyytyväisempi”

 5. 5

  Antidopingin uranuurtaja Timo Seppälä palasi julkisuuteen Urheilugaalassa: ”Tämä palkinto on puhtaalle urheilulle – nykyiselle ja tulevalle”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 4. 4

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 5. 5

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  3. 3

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  7. 7

   Äänikirjan lukija yllätti Ruotsissa: lateli nauhalle omia, eriäviä mielipiteitään sukupuolentutkimusta koskevasta kirjasta

  8. 8

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   HS uutisoi väärin pääkaupunkiseudun väestön keskipisteen, sitten asukkaiden sykkivää sydäntä etsittiin kuin dekkaritarinassa – Lopulta selvisi, ettei siellä asu ketään eikä tapahdu mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää