Urheilu

NBA-tähti Yao Mingistä tuli jättiläinen, koska hänen vanhempiaan kannustettiin pariutumaan – Tulevaisuudessa sopivat urheilijan geenit voidaan ympätä ihmisalkioon geenidopingin avulla

Yksi kysymys geenidopingin torjumisessa kuuluu: ketä siitä rangaistaan?

Kiinalainen entinen huippukoripalloilija Yao Ming on 229 senttiä pitkä ja kuin tehty ammattilaisliigojen keskushyökkääjäksi.

Hän oli NBA:n ensimmäinen aasialainen ykkösvaraus ja pelasi NBA-seura Houston Rocketsissa vuodet 2002–2011, kunnes päätti uransa loukkaantumisen vuoksi.

Yao Ming on elävä esimerkki siitä, miten perintötekijät eli geenit voivat vaikuttaa merkittävästikin siihen, onko ihmisellä edellytyksiä kehittyä huippu-urheilijaksi vai ei. Hän on esimerkki myös siitä, miten sopivan perimän syntyä on pyritty edesauttamaan.


Yao Ming ei saanut geenejään sattumalta.

Tutkiva journalisti Brook Larmer kertoi kymmenisen vuotta sitten Yaosta kirjoittamassaan kirjassa, että Yao oli systemaattisen työn tulosta.

Hänen isänsä oli 201 senttiä pitkä koripalloilija Yao Zhiyuan ja äitinsä 190 senttiä pitkä Kiinan naisten koripallomaajoukkueen kapteeni Fang Fengdi.

Larmerin mukaan Kiinan viranomaiset olivat seuranneet vanhempien sukuja jo parin sukupolven ajan ja rohkaisseet vahvasti Yao Mingin isää ja äitiä pariutumaan keskenään.

Yao siis sai geeninsä luonnollisin keinoin, mutta tulevaisuudessa urheilijalle sopivat geenit voidaan hankkia vielä syntymättömälle lapselle lääketieteen avulla.

Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan säännöissä alkion muokkaamista ei ole selvästi kielletty, koska kieltäminen ei ole ollut vielä ajankohtaista. Mutta pian voi olla.

Kiinalainen tiedemies He Jiankui ilmoitti marraskuun lopulla, että hän onnistui ensimmäisenä maailmassa muokkaa­maan kahden ihmisalkion geenejä.

He Jiankui kertoi, että geeni­editoinnin seurauksena syntyneistä kaksostytöistä toinen olisi immuuni hi-virukselle. Tiedeyhteisö tuomitsi geenimuokkaushankkeen välittömästi vastuuttomana ja vaarallisena.

Molekyylilääketieteen professori Seppo Ylä-Herttuala pitää kuitenkin hyvinkin mahdollisena, että tulevaisuudessa geenimuokkauksen avulla sikiölle voidaan alkiovaiheessa tuoda ominaisuuksia, joista olisi hyötyä urheilussa.

Ylä-Herttualan mukaan tällaista saattaisi tapahtua maissa, joissa valvonta on löyhää.

”Jos ei sitten sellaista tehdä jo nyt. Tekniikka vielä kehittyy. Kiinassakin on paljon tutkijoita, joilla on siihen valmiudet.”


Ylä-Herttuala on kansainvälisesti tunnettu geeniterapiatutkija. Hän työskentelee tällä hetkellä Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutissa.

Hän sanoo, että tällä hetkellä alkion geenimuokkaus on vielä riskejä täynnä, mutta ehkä jo noin kymmenen vuoden päästä tekniikka on kehittynyt sen verran, että muokkaaminen on turvallista.

”Kiinalainen tutkija käytti tekniikkaa aivan liian varhain. Ei ole varmaa, rikkoiko tekniikka alkion geenejä joiltakin osin.”

Ylä-Herttualan mukaan geenimuokkauksen kanssa ollaan hiuskarvan päässä siitä, että kehitys voisi johtaa vauvadesigniin. Siinä alkioille aletaan tuoda geneettisiä ominaisuuksia, jotka tekevät syntyvistä lapsista superyksilöitä.

Tämä ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.

Ominaisuu­det, kuten älykkyys ja musikaali­suus, eivät tule ihmiseen vain yhteen geeniin koskemalla. Ylä-Herttuala listaa urheilun puolelta mahdollisiksi huippuominaisuuksiksi esimerkiksi hemoglobiinitasot, soluhengityksen, aerobisen ja anaerobisen kestävyyden sekä lihasmassan kasvattamisen.

Ylä-Herttuala huomauttaa, että huippu-urheilussa pärjäävät ihmiset ovat jo nyt joiltakin ominaisuuksiltaan ylivertaisia, ja joskus ylivertaisuuden takana on luontainen geenimutaatio. Suomalainen hiihtäjälegenda Eero Mäntyranta on yksi esimerkki.

”Mäntyrannalla oli epo-hormonin reseptorin mutaatio, jonka vuoksi hänen hemoglobiininsa oli lähes 200 ja hapenottokyky loistava”, Ylä-Herttuala sanoo.

Jos sikiön alkiovaiheen geenimuokkaus yleistyy urheilussa, dopingtestauksen kaltainen keino pitää urheilu puhtaana käy vaikeammaksi. Alkiovaiheessa muokatun perimän paljastaminen jälkikäteen on hankalaa.

Ylä-Herttuala sanoo, että uuden crispr-tekniikan käytöstä jää muutamien emäsparien poikkeavuuksia genomiin.

Urheilijan geenejä voisi verrata hänen biologisensä isän ja äitinsä geeneihin, ja jos vastaavuutta ei löydy, niin sitten geeneihin on kajottu tai mutaatio on tullut luonnollisesti.

Jos urheilijan biologisia vanhempia ei ole löydettävissä, niin se vaikeuttaa geenimuokkauksen paljastamista, mutta ei välttämättä täysin estä sitä. Vaikeaksi homma kumminkin menee.


Ylä-Herttuala on varma, että urheilun puolella geenimuokkausta ei tulla hyväksymään.

”Uskon että vakavasti otettavat järjestöt, valtiot ja olympiakomitea linjaavat, että alkioiden geenimuokkausta ei voi tehdä. Sitä ei parannella, mikä luonnollisesti syntyy”, Ylä-Herttuala toteaa.

Wada on täsmentänyt geenidopingia koskevia sääntöjään jo ensi vuodeksi. Kielletyksi on tarkennettu geeni- ja soludoping, johon kuuluu muun muassa geenisekvenssin muuttamiseen tarkoitettujen menetelmien käyttö.

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin lääketieteellisen asiantuntijan Pekka Rauhalan mukaan Wadan kielto koskee tällä hetkellä ensisijaisesti urheilijan eikä alkion geenimuokkausta.

”Jatkossa pykälää varmaan tarkennetaan, jos nähdään tarpeelliseksi laajentaa se myös alkion geenimuokkaukseen”, hän sanoo.

Wada tukee geenimuokkauksen paljastavien menetelmien tutkimusta. Wadaa kiinnostavat erityisesti geenit, joilla uskotaan olevan merkitystä suorituskykyyn.

Rauhalan mukaan alkion geenimuokkaus ei missään nimessä voi olla hyväksyttävää urheilusuorituksen parantamiseksi. Juridisesti ja eettisesti kysymys on kuitenkin hankala.

”Ketä pitäisi rangaista? Geenimuokkauksen kohde ei ole luonnollisestikaan itse ole ollut millään tavalla osallisena rikkomuksen syntyyn”, Rauhala pohtii.

Myöskään pelkkä edullinen geeniperimä ei urheilussa riitä.

”Entä jos huippugeeneillä varustettu nuori ei ole tippakaan kiinnostunut urheilusta”, Rauhala pohtii.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä Vantaalla: maissikengistä on tullut vientituote, joka tunnetaan Singaporessakin

 2. 2

  Australian pääministerin mitta täyttyi tähtiurheilijan kokemista törkykommenteista

 3. 3

  Lahden Pelicansin kannattajilta karut terveiset Helsingin IFK:lle ennen illan ottelua

 4. 4

  Mike Trout kirjoitti urheiluhistorian rahakkaimman pelaajasopimuksen – jää silti kauaksi kovimmista vuosituloista

 5. 5

  Lauri Markkanen oli kentän pistekuningas, mutta valmentaja ylisti myös rohmuttuja levypalloja

 6. Näytä lisää
 1. 1

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä Vantaalla: maissikengistä on tullut vientituote, joka tunnetaan Singaporessakin

 2. 2

  MM-hiihdoista lähtenyt dopingskandaali paisuu: Syyttäjän mukaan verenvaihtoa on tapahtunut ainakin kymmenessä maassa, myös Suomessa ja Ruotsissa

 3. 3

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 4. 4

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 5. 5

  Sebastian Aholle järkyttävä määrä peliaikaa – Hurricanes juhli voittoa klassisen Nintendo-pelin sorsastuksella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vimpelin Veto riemastui Donald Trumpin twiitistä ja kutsui presidentin katsomaan maailman parasta suomalaista baseballia

 2. 2

  Valtteri Bottas otti ylivoimaisen voiton ja vielä lisäpisteen nopeimmasta kierrosajasta, Kimi Räikkönen pisteille Australian F1-osakilpailussa

 3. 3

  Judoka Katri Kakko muutti Helsinkiin tavoitellakseen unelmaa maailman­mestaruudesta – Sitten hänen elämänsä romahti

  Tilaajille
 4. 4

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 5. 5

  Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  5. 5

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  6. 6

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  8. 8

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  9. 9

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää