Urheilu

HS:n toimittajat kertovat, miltä vuoden suurissa ja vähän pienemmissä kisoissa tuntui – ”Kylmät väreet kulkivat selkääni pitkin”

Vuoden 2018 urheilutapahtumista eivät välttämättä jääneet päällimmäisenä mieleen huippusuoritukset, suuret voitot tai katkerat tappiot – oikeassa paikassa sydämen voi viedä vaikka pätkä belgialaista laulua.

2018 on ollut suurten urheilutapahtumien vuosi.

Iivo Niskanen hiihti Pyeongchangin talviolympialaisista kultaa ja kunniaa, Krista Pärmäkoski toi puolet Suomen olympiamitaleista, Ranska valloitti jalkapallon maailmanmestaruuden ja yleisurheilun EM-kisat olivat suomalaisittain pohjanoteeraus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina vuoden urheilutapahtumista eivät kuitenkaan jää päällimmäisenä mieleen voitot tai katkeratkaan tappiot – oikeassa paikassa urheilutoimittajan sydämen voi viedä vaikka pätkä belgialaista laulua.

Helsingin Sanomien urheilutoimittajat kertovat vuoden päätteeksi, millaisia kokemuksia urheiluvuosi heille on antanut.


Olympiapronssia mielettömissä oloissa

Tuuli vavisutti mediateltta, ja sisällä olleet toimittajat vilkuilivat epävarman oloisina toisiaan. Pyeongchangin olympialaisia olivat riivanneet kisojen alkupäivinä voimakkaat ja puuskittaiset tuulet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt lumilautailun suorituspaikoilla Phoenix Snow Parkissa piti kilpailla naisten slopestylen loppukilpailu. Edellisen päivän karsinnat oli peruttu vaarallisten olosuhteiden takia, ja kaikki 25 kilpailijaa hyväksytty suoraan loppukilpailuun.

Istuin mediabussissa yhdysvaltalaisen huippulaskijan Julia Marinon managerin vieressä. Kun saavuimme kisapaikalle, manageri sai puhelinsoiton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kisa taidetaan perua tänäänkin”, hän sanoi Marinon kertoneen.

Mutta kisan alkua siirrettiin vain runsaalla tunnilla huolimatta siitä, että tuuli pyöri villinä vuoren rinteillä.

Loppujen lopuksi 50 kisasuorituksesta vain yhdeksässä kilpailija vältti kaatumisen. Yksi heistä oli Enni Rukajärvi, joka oli loukannut ensimmäisen laskun kaatumisessaan polveaan ja kieltään.

Mutta toisessa laskussaan suomalainen venyi huippusuoritukseen. Kiitoksena oli pronssimitali ja paikka yhä vankemmin suomalaisen talviurheilun historiassa.

Arno Seiro


Nuoren pyöräilijän MM-pronssiajo hetkautti

Iivo Niskasen olympiakulta oli toki hieno saavutus ja paikan päällä seurattuna upea kokemus, mutta ei siinä ollut paljonkaan yllättävää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuitenkin juuri yllätykset ovat oleellinen osa huippu-urheilun kiehtovuutta.

Siksi 21-vuotiaan maantiepyöräilijän Jaakko Hännisen ajo alle 23-vuotiaitten MM-pronssille syyskuun lopussa oli minulle urheiluvuoden hetkauttaja.

Minun silmissäni se oli yksi vuoden suurimmista yllätyksistä suomalaisessa huippu-urheilussa. Vaikka kyse oli alle 23-vuotiaista pyöräilijöistä, parhaat heistä ovat jo aikuisten mittarillakin huippu-urheilijoita. Tuon kisan kärkimiehistä suuri osa ajoi jo ammattilaisena. Hänninen oli mitalikolmikossa ainoa amatööri.

MM-pronssi tuli erittäin kovalla kestävyyssuorituksella, kun Hänninen pääsi mukaan kolmen miehen irtiottoon kahdeksan kilometrin ja lähes 500 metrin korkeuseron sisältävään raastavaan nousuun kisan loppuvaiheessa.

Hännisen saavutus toi myös jotain uutta ja piristävää suomalaiseen huippu-urheiluun ja antoi lupauksia jostain suuremmasta.

Minulle urheilija on kaikkein kiinnostavimmillaan silloin, kun hän on vasta nousemassa huipulle ja potentiaali on vielä täysimääräisesti mittaamatta.

Sitä paitsi tuosta matalalla äänellä puhuvasta nuorukaisesta huokuu jännittävää määrätietoisuutta ja ikäisekseen epätyypillistä kypsyyttä.

Jussi-Pekka Reponen


Autopomo eläytyi suomalaismetsässä

Urheilutoimittajana monta kertaa parasta on seurata urheilijan, valmentajan, katsojan tai muun taustahenkilön vilpitöntä iloa onnistumisen hetkellä.

Omalle kohdalle vuoden ehkä erikoisin hetki osui heinäkuun viimeiselle sunnuntaille Toivakassa Keski-Suomessa.

Jyväskylän MM-rallin viimeinen Ruuhimäen erikoiskoe oli päättymässä, kun metsäpolkua lähestyi muutaman hengen porukka. Rallin nelinkertaisen maailmanmestarin Tommi Mäkisen vieressä kulki pieni, mutta arvovallaltaan suuri mies – japanilainen Akio Toyoda.

Maailman suurimman autonvalmistajan pääjohtajaa jännitti, mutta pian jännitys laukesi, kun virolainen Ott Tänak toi Toyotan ralliauton erikoiskokeen maaliin ja varmisti kisan voiton.

Heti, kun auto oli pysähtynyt Toyoda kiipesi näppärästi auton katolle ja pomppi riemusta. Mäkinen, Tänak ja kartanlukija Martin Järveoja nousivat hänen viereensä. Joku ojensi katolle samppanjapullon, jonka Mäkinen aukaisi ja kasteli juomalla Toyodaa.

”Minun piti tulla suomalaiseen metsään, että sain kokea tämän elämyksen. Mahtavaa”, Toyoda sanoi HS:lle, kun seremonia oli ohi.

Ari Pusa


Barcelonan pitkä jääkiekkoilta

Omana tähtihetkenä tätä on vaikea pitää, mutta erikoinen ilta se oli.

Barcelonan maaliskuun lopun varhaiskevät alkoi painua iltaan, kun ehdotin nuorisolleni, että Jokerien kauden viimeisen pelin voisi katsoa meidän vuokraamassa huoneistossa sen sijaan, että katsoisi sen pienessä ja ahtaassa opiskelija-asunnossa.

Lopulta iltaa istuikin tilavassa olohuoneessa kymmenkunta henkeä, kun kiekko putosi jäähän kaukana Moskovassa.

Läppäriltä kuva heijastui isolle taulutelevision ruudulle, kun alkuillan matsi ja Jokerien kausi piti pyyhkäistä alta pois. Vain pari tuntia ja ilta voisi jatkua jossain päin Barcelonaa: nuoret omissa bileissään, vanhemmat vähän rauhallisemmin.

Jokerien ja TsSKA:n viidennen play offs -ottelun varsinainen peliaika päättyi tasan 1–1. Kai jatkoaika täytyy katsoa, kun tähän kerran ryhdyttiin.

Ei tämä nyt varsinaiseen matkaohjelmaan kuulunut, mutta menköön. Vain reilut pari tuntia ja nopea jatkoajan voittomaali vapauttaisi kohti Barcelonan rientoja. Näin ajattelin.

Ensimmäisen jatkoerän jälkeen tuli toinen. Toista seurasi kolmas ja kolmatta neljäs.

Nuorten herrojen paremmat puoliskot pyörittelivät päitään. Eihän tässä ole mitään järkeä, eikä siinä kai ollutkaan. Alkoi viides jatkoerä.

Kello oli jo puolta tuntia vaille puolen yön Barcelonassa ja Suomessa saman verran perjantain puolella. Moskovassa mentiin pikkutunneille.

Jokerit sai kaudelleen yhden ottelun pidennyksen Mika Niemen voittomaalilla ajassa 142.09. Joukkue jaksoi loppuun asti pizzan ja hunajan voimalla.

Onneksi Barcelonassa olivat sentään tuhdimmat eväät kuin Jokereilla. Kello näytti 23.33, ja katalonialainen yö kutsui enää nuoria.

Heikki Miettinen


Ääni kulki läpi kuin kiinteä aine

Äänen paine.

Kreosootin, jarrupölyn ja sähkösavun tuoksu.

Niin kuin kirskuvaa ilmaa olisi puhallettu jättimäisestä pillistä hymyäni vasten.

Vanha metrovaunu kulki kesäkuisena iltapäivänä ikkunat auki syvällä Moskovan maanalaisten virtojen verkostossa kohti Lužnikin stadionia. Korvissa ja iholla ääni ja ilmavirta olivat kuin metalliksi puristuvaa meteliä.

Vastapäisellä penkillä harmaaseen kolttuun ja lenkkareihin pukeutunut iättömyyden hioma nainen nukkui suu auki. En tiedä miten. Tuhansien matkojen tottumuksella ehkä. Kun astuin vaunusta laiturille, hän puristi kukallista kassia sylissään.

Tunteja myöhemmin Lužnikin nurmella Meksikon hyökkääjä Javier Hernandez karkasi nopeaan vastahyökkäykseen jalkapallon MM-kisojen ottelussa Saksaa vastaan. Hänen syöttönsä tavoitti kentän vasemmalta laidalta Hirving Lozanon, joka kuljetti pallon Saksan rangaistusalueelle, harhautti puolustajan edestään ja laukoi pallon maalin etukulmaan.

Meksiko johti 1–0, maailmanmestari Saksan matka kohti katastrofia oli alkanut ja yleisö – se ulvoi.

Oli kuin olisin joutunut mittasuhteiltaan mielipuolisen teräsbetonipillin sisään.

Meksikolaisten katsojien aikaansaama tenoritaajuksien äänivalli kiertyi stadionin katoksen alla kohti kuulijaa niin, että tuntui kuin hetkenä minä hyvänsä yleisö voisi nousta ääniaalloille tanssimaan ja keveimmät heistä lentäisivät aaltojen kantamina iloisesti pois.

Mutta eivät he lentäneet, enkä minä ehkä koskaan enää koe mitään vastaavaa; että ääni kulkee lävitseni kuin jokin kiinteä aine joka puolelta yhtä aikaa.

Erkki Kylmänen


Sukupolvi vaihtui Kazanissa Messistä Mbappéen

Oli kesäkuun 30. päivä, kun jalkapallon MM-turnauksen neljännesvälieräottelu Ranska–Argentiina pelattiin Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa syvällä itäisellä Venäjällä Volga-joen rannalla.

Osasin odottaa hienoa ottelua, mutta silti ottelun käänteet ja symbolinen päätös yllättivät. Se oli kuin sukupolvenvaihdos.

Ottelu päättyi Ranskan 4–3-voittoon, jossa Ranskan 19-vuotias häikäisevän taitava hyökkääjä Kylian Mbappé pelasi itsensä jalkapalloa seuraavan maailman sydämiin. Hän hankki avausmaaliin johtaneen rangaistuspotkun ja teki itse kaksi maalia. Hänestä tuli ensimmäinen alle 20-vuotias pelaaja sitten jalkapallolegenda Pelén, joka teki MM-kisojen pudotuspeleissä kaksi maalia.

Tappion jälkeen elävä jalkapallolegenda, argentiinalainen Lionel Messi, 31, seisoi jähmettyneenä keskiympyrässä.

Kun Ranska juhli, pärähti stadionin kaiuttimista soimaan belgialaisen Stromaen hittibiisi Alors on danse, jota olin kuunnellut muutama päivä aikaisemmin Moskovassa, kun olin kirjoittanut henkilökuvaa Mbappésta.

Kylmät väreet kulkivat selkääni pitkin, kun todistin hetkeä, jolloin yksi legenda epäonnistui jälleen kerran kohtalonsa mukaisesti MM-kisoissa ja esiin nousi toinen, tuleva supertähti.

Sen ottelun jälkeen seurasin paikkakunnalta toiselle Ranskan matkaa mestariksi. Ranskalaiset voittivat ylivoimaisella tavalla Uruguayn, Belgian ja lopulta MM-finaalissa Kroatian.

Ari Virtanen


Snaipperi on tuulettamisen mestari

Ruotsi voi olla salibandymaailman ykkösmaa, mutta miesten MM-kisoissa Suomen saldo on viimeisen kymmenen vuoden ajalta komea. Viimeisestä kuudesta MM-turnauksesta Suomi on voittanut peräti neljä.

Prahan MM-finaalissa Suomi oli oikeastaan ylivoimainen. Maajoukkue hallitsi tapahtumia avauserän ja toisen erän muutamia hetkiä lukuun ottamatta.

Parasta Suomen pelissä olivat kuitenkin Peter ”I am a Sniper” Kotilaisen tuuletukset. Kotilainen laukoi Ruotsin verkkoon kaksi maalia, syötti yhden ja tuuletti sellaisella vimmalla ja vilpittömyydellä, että tuhosi samalla varmasti osan ruotsalaisten pelimoraalista.

Homma meni yksinkertaistetusti näin: pallo maaliin, kädet ilmaan, ääntä maailmaan, hyppimistä, pomppimista, spurtti kohti vaihtopenkkiä ja joukkuekavereihin katse, joka kertoi, että tämä peli me hoidetaan. Kotilaisen itseluottamus ja ilo onnistumisista oli niin pidäkkeetöntä, että se ei voinut olla tarttumatta koko joukkueeseen.

Päävalmentaja Petteri Nykky puhui ennen MM-turnausta joukkueen koheesion, yhteishengen rakentamisesta. Kotilaisen tuuletuksilla oli tässä palapelissä oma, kenties isokin merkitys.

Tero Hakola


Ooo, Anthon-iiii Joshu-ua ja liettualainen maalitykki

Britti Anthony Joshua puolusti syyskuussa Lontoon Wembleyllä menestyksekkäästi nyrkkeilyn kolmen liiton mestaruusvöitään venäläistä Aleksandr Povetkinia vastaan.

Mutta se oli lopulta sivuseikka. Kiinnostavampaa oli seurata pääosin briteistä koostuvan yleisön käyttäytymistä. Vaikka ilta oli kolea, monet saapuivat paikalle kevyissä juhlavaatteissa kuin kyseessä olisi ollut palkintogaala.

Hyvissä ajoin ennen ottelua alkoivat raikua ”ooo, Anthon-iiii Joshu-ua” -huudot. Niitä kuului joka välissä myös ottelun aikana ja sen jälkeen. Toisinaan huudot vaihtuivat lähes 80 000 ihmisen yhteishuokauksiin. Näin tapahtui aina, kun Povetkinin isku meni perille tai lähes perille.

Silti mieleenpainuvin tapaus sattui hodarijonossa: Lontoossa asuva liettualainen kysyi, menestyvätkö suomalaiset muissa lajeissa kuin autourheilussa. Hän haki vertaistukea, sillä liettualaiset pärjäävät hänen mielestään vain koripallossa.

Paitsi kerran.

Kaveri kertoi, että hänen tuntemansa jalkapalloilija iski aikanaan maalin Real Madrid -legendan Iker Casillasin selän taakse ”ainoana liettualaisena ikinä”. Tuntui olevan hänellekin tähtihetki, johon ei kannattanut sanoa, että tulin juuri QPR–Norwich-ottelusta, jossa Teemu Pukki teki olkapäällä voittomaalin. Pukkia kun en tunne.

Ismo Uusitupa

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  MM-sprintti oli suomalaisille karvas pettymys – Ristomatti Hakolalta hakolamainen selitys

 2. 2

  Koripallolupaus Mikael Jantunen valitsi kakkostason pelit mutta ykkösluokan valmennuksen: ”Kun suomalaisessa liigassa ei harjoitella, nuoren pelaajan ei kannata sinne mennä”

 3. 3

  F1-sarja keksi Kimi Räikköselle uuden lempinimen – onko vanha parempi?

 4. 4

  Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

 5. 5

  Jannen poika Mico Ahonen taistelee pääsystä MM-mäkeen: ”Mico pääsee kilpailemaan, jos hyppää harjoituksissa selkeästi paremmin kuin joku muu”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

 2. 2

  Ruotsalaishiihtäjä poseerasi pelkissä vaaleanpunaisissa sukissa

 3. 3

  Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

 4. 4

  F1-sarja keksi Kimi Räikköselle uuden lempinimen – onko vanha parempi?

 5. 5

  FC Barcelona purki pettymystään Kummeli-sketsillä – Kalervo Jankko on jo ilmiö Twitter-viesteissä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 2. 2

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 3. 3

  Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

 4. 4

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 5. 5

  NBA:n donkkikisan voittaja hyppäsi 216-senttisen legendan yli ja jäi roikkumaan kyynärtaipeestaan koriin

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  3. 3

   Oulun seksuaalirikos­vyyhti laajenee yhä – yhteensä tutkinnassa on ollut liki 30 lapsiin kohdistunutta tapausta

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  6. 6

   Pohjois-Korean Italian-lähettiläs loikkasi länteen, mutta teini-ikäinen tytär joutui palaamaan diktatuuriin – ”Suuri vaara joutua kidutetuksi”

  7. 7

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  8. 8

   Runkovesijohto rikkoutui Itä-Helsingissä – Yli tuhat ihmistä sinnittelee ilman vettä

  9. 9

   Ehkäisypillerit heikentävät naisen kykyä tunnistaa monimutkaisia tunteita

  10. 10

   Auton kojelautaan teipattuna voi löytyä tietokone, kahvinkeitin tai jopa mikro – poliisi patistaa kuljettajia siivoamaan ohjaamonsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  7. 7

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  8. 8

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  9. 9

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  10. 10

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää