Urheilu

Nuorten Leijonien pitää pysäyttää Ruotsin kiusaaja ensi yönä – Ryan Poehling opiskeli lukioikäisenä pikatahtia päästäkseen yliopistoon veljiensä seuraksi

Ryan Poehling oli kaksi vuotta sitten mukana viemässä MM-kullan suomalaisten nenän edestä, kun Yhdysvallat voitti 18-vuotiaiden MM-kullan. MM-turnauksessa hänen pikahattutemppunsa nosti Yhdysvallat tasoihin Ruotsia vastaan.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen alle 20-vuotiaat kiekkonuoret taistelevat MM-kullasta. Tiellä on vielä Yhdysvallat, joka otti alkulohkokohtaamisessa 4–1-voiton.

Jos Nuoret Leijonat mielii saada kaulaansa kultamitalit, on yksi tärkeimmistä pysäytettävistä pelaajista hyökkääjä Ryan Poehling. Vuonna 1999 syntynyt Poehling on Yhdysvaltain tehokkain pelaaja, ja koonnut tehot turnauksessa 5+3. Suomea vastaan Poehling pääsi maalitilastoihin laukomalla pienestä kulmasta Yhdysvaltain kolmannen maalin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poehlingin turnausmaaleista kolme syntyi hyvin nopealla tahdilla. Alkusarjassa Yhdysvallat nousi kymmenessä minuutissa ja kahdessa sekunnissa neljän maalin takaa tasoihin ottelussaan Ruotsia vastaan. Poehling teki osumista kolme viimeistä. Ensin ylivoimalla, sitten kahdesti ilman maalivahtia: peliajoissa 59.23 ja 59.36. Maalit jäivät tosin laihaksi lohduksi, kun Ruotsi teki jatkoaikamaalin.

Tulevaisuudessa Poehlingia saatetaan seurata Suomessa Jesperi Kotkaniemen seuratoverina ja kenties toisena Canadiensia kohti menestystä johtavana sentterinä. Kotkaniemi on jo pelannut tulokaskauttaan Montreal Canadiensissa, seurassa joka varasi vuotta aiemmin ensimmäisellä kierroksella juuri Poehlingin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varauksen jälkeen The Hockey Newsissä Poehlingin kerrottiin kiinnittäneen aikanaan kykyjenetsijöiden huomion kahden suunnan pelillään. Mutta myös hyökkäyksessä kulkee, kuten MM-kisoissa on nähty.

”En yhdistä menestystä vain hyökkäämiseen, mutta on hyvä nähdä sen olevan osa peliäni. Monet ihmiset eivät uskoneet kykyihini hyökkäyksessä.”

Lakevillessä Minnesotassa varttunut Poehling on tottunut pelaamaan itseään vanhempiaan pelaajia vastaan. Hänellä on kaksi isoveljeä, kolme vuotta vanhemmat Nick ja Jack, jotka ovat keskenään kaksoset. Twincities.com-lehdelle Poehling kertoi varauksensa jälkeen tajunneensa lapsena, että hänen piti olla hyvä päästäkseen pelaamaan heitä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Muuten en olisi saanut tilaisuutta. Veljeni olivat tietysti isompia kuin minä, kun olimme lapsia, joten kaikissa mahdollisissa lajeissa minun piti kilpailla. Se on ilmiselvästi vienyt minut tähän pisteeseen”, Poehling sanoi.

Kaikki kolme Poehlingia pelaavat tällä kaudella samassa seurassa, yliopistosarja NCAA:n St. Cloud Statessa. Kaikilla on vieläpä menossa kolmas neljästä mahdollisesta yliopistokaudesta.

Kun isoveljien lähtö NCAA:han alkoi varmistua, Poehling päätti opiskella kesän, jotta pystyisi syksyllä viimeisen high school -vuoden sijaan lähtemään veljiensä kanssa yliopistosarjaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuorimman veljen joukkueeseen scoutannut valmentaja Bob Motzko oli katsomassa Ryan Poehlingin peliä. NHL:n verkkosivuilla Motzko kertoi varauksen aikaan tajunneensa välittömästi, että kyseessä oli joukkueen tarpeisiin istuva pelaaja, mutta harmitteli, että yliopiston aika ei olisi vielä.

Motzko paineli erätauolla Poehlingin isän puheille ja kysyi mahtaisiko nopeampi opiskelutahti onnistua. Hänelle oli tärkeää puhua ensin vanhempien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”He tuntevat hänet parhaiten, erityisesti sosiaalisen puolen ja opiskelupuolen. Ennen Ryanin kanssa puhumista halusin äitin ja isän miettivän sitä. En ole varma kauanko siitä meni, mutta heidän viestinsä oli, että kysytään ja katsotaan mitä hän ajattelee. Se oli varsin yksinkertaista ja asiat lähtivät rullaamaan”, Motzko sanoi NHL:n verkkosivuille.

Poehling sanoi jälkikäteen high school -joukkueensa antaneen hänelle kaikki eväät, mutta piti ratkaisua yliopistoon lähtemisestä tarpeellisena.

”Minun piti sopeutua kaikkeen. Se oli ensimmäinen kerta, kun muutin pois kotoa eikä 17-vuotiaalle ollut helppoa tottua collegen elämäntyyliin. Tottuminen kesti noin kuukauden. Se auttoi, että veljeni olivat siellä. Heistä oli hyvä ottaa oppia”, Poehling sanoi Twincities.comille.

”Jotkut asiat elämässä kehittävät, mutta eivät ole helppoja tehdä. Pitää siirtyä eteenpäin jossain vaiheessa, ja nyt oli minun aikana.”

Poehling on pelannut yliopistosarjassa jopa kuusi vuotta itseään vanhempia pelaajia vastaan. Tällä kaudella pisteitä on syntynyt jo päälle piste per peli tahtia. 20-vuotiaiden MM-finaalissa Poehling hakee uutta mitalia palkintokaappiinsa.

Vuoden päästä Poehling ei enää ikänsä puolesta voi kisoissa pelata. Ennen pitkää vuorossa on NHL, johon matka jatkunee ilman veljiä. Jack ja Nick eivät ole saaneet NHL-varauksia eikä ura ole kulkenut niin suotuisissa merkeissä, että taalakaukaloihin olisi asiaa.

MM-kisojen aikana Poehlingin rooli kasvoi, kun Jack Hughes putosi rivistä ja Poehling otti sentterin paikan myös USA:n miehistössä.

Jo kerran aiemmin urallaan Poehling on päässyt juhlimaan MM-kultaa Suomea vastaan pelatun finaalin jälkeen. Samat maat olivat vastakkain, kun keväällä 2017 taisteltiin 18-vuotiaiden MM-kullasta.

Suomi oli edennyt turnauksessa voitosta voittoon ennen finaalia, mutta Slovakian Popradissa pelattu turnaus päättyi Yhdysvaltojen juhliessa finaalivoittoa maalein 4–2. Poehling oli mukana joukkueessa.

Nyt 1999-syntyneet ovat pääikäluokka 20-vuotiaiden turnauksessa ja Suomen joukkueessa on mukana kymmenen pelaajaa, jotka muistavat Poehlingin ja USA:n juhlat vajaan kahden vuoden takaa. Ukko-Pekka Luukkonen vartioi yhä maalia ja Lassi Lehtinen oli myös kaksi vuotta sitten joukkueen veskareiden joukossa. Puolustuksessa luutivat Vaakanainen, Toni Utunen ja Otto Latvala, hyökkäyksessä pelasivat Linus Nyman, Aarne Talvitie, Santeri Virtanen, Jesse Ylönen, Rasmus Kupari ja Teemu Engberg.

Yön päätteeksi on selvillä, juhliiko Poehling ja Yhdysvallat jälleen Suomea vastaan 99-ikäluokan kisoissa vai nappaako Suomi jo vuosikymmenen kolmannen maailmanmestaruutensa.

Suomen voittaessa mestaruus olisi historiallinen: kaikki aiemmat mestaruudet ovat tulleet Euroopassa pelatuissa turnauksissa.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen finaali Suomi–Yhdysvallat pelataan 6.1. kello 3.00 alkaen. Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

 2. 2

  Ensin kadulla oli Pasi, sitten syöksyi Marko – Jääkiekkoilija Marko Jantusen elämän pelasti ystävä, jonka kanssa hän lapsena aloitti juomisen

  Tilaajille
 3. 3

  Lauri Markkanen teki NBA:ssa uuden piste-ennätyksensä

 4. 4

  Iivo Niskasen suksi lipesi kohtalokkaasti norjalaisen juottomiehen jalkoihin – ”Olisi ollut varmasti yksi uran parhaista päivistä”

 5. 5

  Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten hiihtäjä – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

 2. 2

  Iivo Niskanen kompuroi alkumatkasta rähmälleen mutta sijoittui neljänneksi, ”tuli emämunaus” – Norjan Sjur Røthe otti MM-kultaa yhdistelmäkilpailussa

 3. 3

  Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten hiihtäjä – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä

 4. 4

  Selostaja nimitteli radiolähetyksessä koripalloilijaa King Kongiksi – ei selosta enää tällä kaudella

 5. 5

  Iivo Niskasen suksi lipesi kohtalokkaasti norjalaisen juottomiehen jalkoihin – ”Olisi ollut varmasti yksi uran parhaista päivistä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

 2. 2

  Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli kaksi miljoonaa kertaa

 3. 3

  FC Barcelona purki pettymystään Kummeli-sketsillä – Kalervo Jankko on jo ilmiö Twitter-viesteissä

 4. 4

  Ruotsalaishiihtäjä poseerasi pelkissä vaaleanpunaisissa sukissa

 5. 5

  Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  3. 3

   HS vieraili Vienan Kemijoen viimeisessä karjalaiskylässä: Se on henkitoreissaan, vaikka pian valmistuva vesivoimala ei sitä hukutakaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolisoni työ sekoittaa perhe-elämän ja lomat – Lapsetkin ovat oppineet, että aina kun puhelin soi, isän pitää tehdä töitä

  5. 5

   Minna Lindgren hermostui, kun hänen isänsä ei saanut kuolla rauhassa – Nyt vanhuskohun keskellä hän muistuttaa, että osaa vanhuksista hoidetaan liikaakin

   Tilaajille
  6. 6

   Mukava mies on joskus tasa-arvon tulppana, vahingossa tosin

  7. 7

   Ulkopuolisilla ei ollut 120 vuoteen mitään asiaa Suomen kulta­kauden taideaarteeseen – Tältä Järnefeltin ainutlaatuisessa jugendhuvilassa näyttää nyt

  8. 8

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  9. 9

   Kun Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Helsingin kattojen ylle, vain 16-vuotias Tauno Hammar päätti toimia – ”En osannut pelätä”

  10. 10

   Ensin kadulla oli Pasi, sitten syöksyi Marko – Jääkiekkoilija Marko Jantusen elämän pelasti ystävä, jonka kanssa hän lapsena aloitti juomisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  5. 5

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  6. 6

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  7. 7

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  8. 8

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  11. Näytä lisää