Urheilu

Palloliitolla oli monta tilaisuutta sanoa Qatarille ei – näin syntyi päätös Suomen jalkapallomaajoukkueen kohutusta matkasta

Paljon arvostelua herättäneen Suomen jalkapallomaajoukkueen Qatarin-matkan suunnittelu juontaa vuoteen 2016. Matkan suunnitteluvaiheessa Palloliitolla olisi ollut monta tilaisuutta sanoa ei, mutta niin ei tehty. Nyt kritisoitu matka vaikuttanee maajoukkueen tuleviin leirisuunnitelmiin.

A-maajoukkueen kiistanalainen Qatarin-matka on saanut enemmän huomiota kuin mikään aiempi joukkueen ottelumatka. Leirimatka ihmisoikeusrikkomuksista tunnettuun maahan on saanut osakseen paljon kritiikkiä ja lopulta valtavasti kansainvälistä huomiota sen jälkeen, kun HJK-hyökkääjä Riku Riski kertoi HS:lle jättävänsä maajoukkuekutsuun väliin ”eettisistä syistä”.


Riskistä tuli tällä viikolla jalkapallon kansain­välinen edelläkävijä yhden miehen boikotillaan, ja hänen tekonsa sai valtavasti kehuja maailmalla.

Arvosteluryöppy vaikuttanee Palloliiton toimintaan.


”On varmaa, että liiton hallituksessa käydään tästä linja­keskustelua vuoden 2019 aikana. Katsotaan sen keskustelun jälkeen”, Palloliiton operatiivinen johtaja, pääsihteeri Marco Casagrande sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saatu palaute otetaan varmasti vakavasti huomioon seuraavia leirikohteita valittaessa”, sanoo Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.

Mutta miten syntyi arvosteltu päätös siitä, että A-maajoukkue leireilee Qatarissa, joka valmistautuu vuoden 2022 MM-turnaukseen?

Matkan synty juontaa kesäkuuhun 2016. HS:n tietojen mukaan pohjoismaiset liitot saivat silloin kutsun vierailla Qatarissa.

Pohjoismainen delegaatio vieraili Qatarissa marraskuussa 2016, ja Palloliitosta matkalle osallistui apulaispääsihteeri Timo Huttunen.

HS:n tietojen mukaan delegaatio vaati matkalla MM-turnauksen rakentamista niin, että ihmisoikeudet otetaan huomioon. Delegaatio halusi myös, että siirtotyöläisten oloja parannetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan epävirallisia keskusteluita joukkueiden pelaamisesta Qatarissa on ollut varmasti jo ensimmäisellä delegaation matkalla vuonna 2016.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta 17. elokuuta 2017 pohjoismaisten jalkapalloliittojen puheenjohtajien kokouksen muistiosta [paikalla olivat Ruotsi, Tanska ja Islanti] löytyy ensimmäinen maininta pohjoismaisesta talviturnauksesta miesjoukkueille.”

Casagranden mukaan silloin oli liian myöhäistä valmistella turnausta seuraavaksi talveksi.

Maajoukkueen joukkueenjohtajan Lennart Wangelin mukaan Qatarin-matkaa on suunniteltu aktiivisesti tammikuusta 2018 lähtien, kun maajoukkue oli Abu Dhabissa leirillä ja pelasi siellä Jordaniaa vastaan.


”Abu Dhabissa päätimme, että tarkistetaan ensin Qatarin olot.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joskus ottelut ovat syntyneet liittojen välillä, joskus agentti on ollut järjestämässä. Seurat eivät ole enää innostuneita siitä, että menisimme aivan eri aikavyöhykkeille. Qatarin tapauksessa aikaeroa on vain tunti”, Wangel sanoo.

Ari Lahti valittiin Palloliiton puheenjohtajaksi 20. tammikuuta 2018, ja sen jälkeen hän osallistui kokouksiin, joissa käsiteltiin Qatarin-matkaa.


Casagranden mukaan toukokuussa 2018 Pohjois­maiden puheen­johtaja­kokouksessa oli käsiteltävänä Ruotsin liiton johdolla tehty valmistelu. Elokuussa 2018 liitot sopivat Helsingissä siitä, että delegaatioiden matka toteutuisi tammikuussa 2019, ja maajoukkueita pyydettiin vahvistamaan osallistumisensa turnaukseen.

Lokakuussa 2018 puheenjohtajien kokouksessa esiteltiin tarkempi ohjelma ja joukkueiden leirin yhdistäminen delegaatioiden matkaan.

Ketkä päättivät tai ehdottivat, että pohjoismaiset joukkueet voisivat pelata Qatarissa?

”Sama ryhmä eli pohjoismaisten liittojen johtohenkilöt [puheenjohtajat]. Pääsihteeri informoi maajoukkueen johtoa, että pohjoismaisen turnauksen järjestämisen mahdollisuuksia kartoitetaan”, Casagrande sanoo.

Liiton operatiivinen johto päätti matkasta lokakuussa, kun toinen ottelu varmistui. Joukkueelle kerrottiin marraskuussa tulevasta talvileiristä.

Urheilujohto viimeisteli leirisuunnitelman, ja pääsihteeri informoi hallitusta matkasta kokouksessa.

Palloliitto osti matkapaketin saksalaiselta Christina Wiechelin yritykseltä.

Wangelin mukaan One-Two-Play-matkatoimisto on järjestänyt aiemmin A-maajoukkueelle ottelumatkoja esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Puolaan.

Keskustelitteko maajoukkueen johdossa siitä, onko Qatar sopiva matkakohde?

”Emme siitä hirveästi keskustelleet. Ajatushan lähti liikkeelle Pohjoismaiden puheenjohtajilta aiemmin. Meidän lähtökohtanamme oli urheilupuoli sekä se, että saamme kaksi A-maaottelustatuksen täyttävää ottelua. Olosuhteet ovat huippuluokkaa täällä, ja saimme hyvät pelit.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”

 2. 2

  Kipulääkkeen väitettiin aiheuttavan kolareita ammattilaispyöräilyssä ja nyt sen käyttöä testataan ensi kertaa – ”Lääkärit uskovat, että olemme hätätilanteessa”

 3. 3

  Kansainvälinen triathlonliitto kielsi marraskuussa sateenkaarilipun, mutta perui päätöksensä – ”Tämä ei ollut mikään ongelma aiemmin, joten en ymmärrä, miksi tällainen sääntö lisättiin”

 4. 4

  Seitsemänneksi jaksanut Petteri Koivisto oli päämatkallaan paras suomalainen Lahden MM-kympillä – ”Tämä oli päivän maksimi”

 5. 5

  Skottimedia: Ranskalaisseura Nice aikoo tarjota 9 miljoonaa euroa entisestä HJK-hyökkääjä Morelosista skottiseura Rangersille – HJK:lle luvassa mojova tilipäivä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL-vahti Mikko Koskiselle muhkea miljoonasopimus – faneilta täystyrmäys

 2. 2

  Valioliigajoukkueen ennätyshankinta kateissa: lentokone katosi tutkasta Englannin kanaalin yllä – ”Etsintä- ja pelastustyöt on keskeytetty auringon laskeuduttua”

 3. 3

  Game of Thrones -tähti hihkui innosta päästyään Mika Häkkisen superauton kyytiin: ”Hämmästyttävää!”

 4. 4

  Ruotsin urheilugaalassa erikoinen tilanne: 82-vuotias jalkapalloikoni toisti viimevuotisen temppunsa – ohjelmajohtaja joutui puuttumaan peliin

 5. 5

  Cristiano Ronaldo hyväksyi jättisakot – poistui oikeustalolta hymyssä suin käsi kädessä kihlattunsa kanssa: ”Voin oikein hyvin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 4. 4

  Helsinki Seagullsin viime kauden tähtipelaaja Jermaine Marshall, 28, löytyi kuolleena – ”Oli meidän nuorille pelaajille iso esikuva”

 5. 5

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  3. 3

   Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä

   Tilaajille
  5. 5

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  6. 6

   Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”

  7. 7

   ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle

   Tilaajille
  8. 8

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  9. 9

   Espoon Karhusaareen suunnitellaan lasten teema­puistoa, jossa kävisi enemmän ihmisiä kuin Espoon museoissa yhteensä – tämä sai alueen mylläystä vastustavat keräämään nimiä

  10. 10

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  10. 10

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Meksikon räjähdysmäisen palon kuolonuhrien määrä nousi 96:een
  3. 2 tuntia sitten
  4. Näitä asioita Helsinki lähtee lobbaamaan hallitusohjelmaan eduskuntavaalien jälkeen: tukea raidehankkeisiin, enemmän valtaa kaupungeille ja lisää kohtuuhintaisia asuntoja
  5. Suursijoittaja George Soros on netin sala­liitto­teorioiden pää­piru, joka saa jotkut suomalaisetkin sekaisin – Näin hyvän­tekijästä tuli populistien vihan symboli Tilaajille
  6. ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle Tilaajille
  7. Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä Tilaajille
  8. Espoon Karhusaareen suunnitellaan lasten teema­puistoa, jossa kävisi enemmän ihmisiä kuin Espoon museoissa yhteensä – tämä sai alueen mylläystä vastustavat keräämään nimiä
  9. Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”
  10. ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä Tilaajille
  11. Timo Hintsanen, 60, johtaa kaupunki­suunnittelua Turussa – Kaupunki­tilan merkitys on nykyään tajuttu aivan uudella tavalla, hän sanoo