Urheilu

Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

Perheiden nopeasti lisääntyneet maksuvaikeudet huolettavat Tapiolan Hongassa. Seura vetoaa yrityksiin, jotta nämä lähtisivät tukemaan vähävaraisten perheiden lapsia.

2Espoolainen koripalloseura Tapiolan Honka julkaisi alkuviikosta poikkeuksellisen selkokielisen tiedotteen.

Seura kertoi perheiden maksuvaikeuksien kasvaneen harrastusmaksujen osalta viime vuosina niin nopeasti, että sen kyky tukea vähävaraisia perheitä on uhattuna.

”Kausimaksuhelpotuksiin varattu summa joudutaan jakamaan niin monen pelaajan kesken, että avustus jää melko pieneksi. Vaarana on harrastuksen loppuminen usealta lapselta ja nuorelta”, tiedotteessa todettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urheiluharrastusten hinta on ollut puheenaihe vuosia, ja valtiokin on pyrkinyt suuntaamaan tukea seuroille harrastusmaksujen alentamiseksi.

Harvemmin seurat kuitenkin ovat tuoneet perheiden ja lasten ahdingon näin konkreettisesti julkisuuteen kuin Tapiolan Honka nyt teki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestillään Honka vetosi yrityksiin, jotta nämä ottaisivat kopin ja lähtisivät tukemaan nimenomaan vähävaraisten perheiden lasten urheilua.

Yhteisömanageri Sonja Herralan mukaan maksuvaikeudet ovat Hongassa iso ja konkreettinen huoli. Viimeisin hakemus maksuhuojennuksesta tuli haastattelua edeltävänä päivänä.

”Meillä on 1 400 jäsentä ja sellaisia lasten ja nuorten vanhempia, jotka ovat hakeneet maksuhelpotuksia, on satakunta. Prosentti on aika suuri.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maksuvaikeudet ovat kasvaneet nopeasti. Muutama vuosi sitten maksuhelpotuksia haettiin muutamia kymmeniä.

Nyt kipuraja Hongan kyvyssä auttaa alkaa olla lähellä.

”Jos pystymme myöntämään maksuhelpotuksen kaikille, niin puhutaan kymmenistä tuhansista euroista vuodessa. Aika suuriin lukemiin on tällä kaudella päädytty.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Herralan mukaan taloudellisesti tiukkaa on esimerkiksi perheissä, joissa on syystä tai toisesta yksi maksaja. Myös osalle maahanmuuttajaperheistä kausimaksut voivat olla liian korkeita.

Tapiolan Hongan kausimaksut vaihtelevat nuorimpien 500 eurosta vanhimpien juniorien 1 900 euroon. Maksuhuojennusta tarvitsevia perheitä löytyy kaikista ikäluokista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hongassa on pyritty pitämään kausimaksut edellisvuosien tasolla, vaikka kustannuksen ovat kasvussa.

Herrala painottaa, että seura ei halua sulkea ovea yhdeltäkään lapselta taloudellisten syiden takia. Siksi se etsii uusia tukijoita, jotka haluaisivat auttaa nimenomaan vähävaraisten perheiden lapsia.

”Olemme junioriorganisaatio, joka haluaa tehdä kasvattajatoimintaa, ja keskittyä lasten liikuttamiseen. Sen takia tämä on meille tärkeä asia.”


Jalkapalloseura HJK:n junioritoiminnasta vastaavan HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen ei ole Tapiolan Hongan tilanteesta yllättynyt. Hän kertoo HJK:n painineen saman asian kanssa vuosia.

”Olemme tehneet aika paljonkin toimenpiteitä, jotta jokainen lapsi pääsisi harrastamaan eikä kukaan joutuisi jäämään pois sen takia, että kausimaksut ovat liian isot.”

HJK tukee vähävaraisten perheiden lasten harrastamista yli 15 000 eurolla vuodessa Aulis Rytkösen rahaston kautta. Lisäksi seura tekee tiiviisti yhteistyötä Helsingin kaupungin sosiaalitoimen kanssa. Avun piirissä on vuositasolla jopa sata lasta ellei enemmän.

Muurinen toivoo, että rahankeruun ja kaupungin kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi seurat pyrkisivät pitämään kulut kurissa.

HJK on ottanut tavoitteekseen jopa laskea juniorijoukkueiden kustannuksia.

”On se käytännössä mahdollista. Uskon, että pystymme siihen”, Muurinen sanoo.

Seura on esimerkiksi määritellyt tarkasti kuinka kallis kunkin joukkueen varustepaketti saa olla ja kuinka monta kertaa joukkue voi leireillä kotimaassa tai käydä ulkomailla turnauksissa.

HJK:n junioritoiminnan piirissä on viikkotasolla 4 500 lasta. Kausimaksujen haitari on valtava, 300 eurosta 3 000 euroon. Kalleimmassa tasossa voi olla viisi kansainvälistä turnausta, muutama leiri ja reissuja ympäri Suomea”, Muurinen avaa.

HJK on hänen mukaansa pyrkinyt pitämään aloituskynnyksen mahdollisimman matalana.

”Meille on erittäin tärkeää, että nuorimmissa ikäluokissa kausimaksu on vain 300 euron luokkaa.”

Mikäli harrastamisen hinta nousee kaiken aikaa, vaarana on, että jalkapallosta tulee eliitin laji, Muurinen varoittaa.

”Meidän on pakko pitää kustannukset kurissa”, hän sanoo.

”Jos joku lopettaa HJK:ssa sen takia, että ei ole varaa maksaa kausimaksuja, niin siinä ei häviä pelkästään HJK vaan loppujen lopuksi se on koko yhteiskunnan ongelma.”


Harrastamisen kalleus on viime vuosina puhuttanut erityisesti jääkiekossa. Se on myös ainoa laji Suomessa, jossa lajiliitto pystyy tukemaan vähävaraisten perheiden lasten urheilua erittäin merkittävällä summalla.

Avusta vastaa pääosin energiayhtiö ST1:n pääomistaja Mika Anttonen, joka on luvannut lahjoittaa junioritoiminnan tukemiseen miljoona euroa vuodessa niin kuin hänellä riittää rahaa. Lisäksi Jääkiekkoliitto jakaa omista varoista perheille noin 100 000 euroa vuodessa.

Kaikkiaan 1,1 miljoonan euron potilla tuetaan noin 1 500 jääkiekkojuniorin perheitä. Kaikkiin tukipyyntöihin ei silti pystytä vastaamaan, kertoo Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen.

Etelä-Vantaan Urheilijat (EVU) on junioritoimintaan keskittynyt urheiluseura. Toiminnanjohtaja Pertti Hyvösen jäsenistä Jääkiekkoliiton avustusta hakee vuodessa muutama kymmenen perhettä. EVU:ssa hakemusten määrä on lisääntynyt viime vuosina jonkin verran.

”Ihmiset ovat tietoisempia avustuksista ja ehkä kynnys hakeakin on madaltunut”, Hyvönen pohtii.

EVU:ssa kuukausimaksut ovat 100–200 euron luokkaa. Kulukuri on ollut seuran ohjenuorana jo pitkään.

”Pyrimme muodostamaan vähintään 30 pelaajan harjoitusryhmiä, joka jo itsessään hillitsee kustannuksia, kun maksajia on enemmän”, Hyvönen sanoo.

EVU suosii varusteiden kierrättämistä oman varustepörssin kautta.

”Aika monet varusteet käyvät käytettynäkin hyvin ja kestävät pitkään.”

Seuran tilanne on myös sikäli hyvä, että se on pystynyt pitämään kausimaksut samalla tasolla jo vuosia, eikä suuria nousupaineitakaan ole. Hyvösen mukaan joukkueet pystyvät vaikuttamaan paljon omiin kustannuksiinsa.

”Turnausreissut ovat yleensä kauden kohokohtia. Niistä ei helpolla tingitä.”

Oikaisu 11. tammikuuta kello 10.15: Etelä-Vantaan Urheilijoissa kuukausimaksu on 100–200 euroa. Jutussa kirjoitettiin aiemmin virhellisesti, että koko kausimaksu olisi 100–200 euroa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  Olisiko Barcelonan voittomaali pitänyt hylätä? Erotuomari ei katsonut puhetta aiheuttanutta tilannetta edes videolta

 3. 3

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen katosi radioamatööreiltä, lopulta yhteys löytyi viheltämällä – ”titityy” oli kyllä ja ”kukkuu” ei

 4. 4

  Räikeä tuomarivirhe, huima potkumaali, kaksi jatkoaikaottelua – Super Bowl -joukkueet ratkesivat huikean draaman jälkeen

 5. 5

  Saksan tennistähdeltä melkoinen raivopuuska – lapsetkin väistivät kohtausta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 3. 3

  NHL-tähtivahdin pinna paloi käsittämättömällä tavalla – huomasi mailan olevan varsin vahvaa tekoa

 4. 4

  Mikko Rantanen osui kahdesti Kingsiä vastaan – NHL keksi hyökkääjälle uuden lempinimen

 5. 5

  Helsinkiläinen Enni Bertling teki kiipeilyhistoriaa lajissa, jonka nuorten MM-kisat järjestetään Suomessa: ”Vasta suoritukseni jälkeen kuulin sijoitukseni”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kuusi vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  2. 2

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  3. 3

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  5. 5

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  6. 6

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  7. 7

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  4. 4

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää