Urheilu

Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

Perheiden nopeasti lisääntyneet maksuvaikeudet huolettavat Tapiolan Hongassa. Seura vetoaa yrityksiin, jotta nämä lähtisivät tukemaan vähävaraisten perheiden lapsia.

2Espoolainen koripalloseura Tapiolan Honka julkaisi alkuviikosta poikkeuksellisen selkokielisen tiedotteen.

Seura kertoi perheiden maksuvaikeuksien kasvaneen harrastusmaksujen osalta viime vuosina niin nopeasti, että sen kyky tukea vähävaraisia perheitä on uhattuna.

”Kausimaksuhelpotuksiin varattu summa joudutaan jakamaan niin monen pelaajan kesken, että avustus jää melko pieneksi. Vaarana on harrastuksen loppuminen usealta lapselta ja nuorelta”, tiedotteessa todettiin.

Urheiluharrastusten hinta on ollut puheenaihe vuosia, ja valtiokin on pyrkinyt suuntaamaan tukea seuroille harrastusmaksujen alentamiseksi.

Harvemmin seurat kuitenkin ovat tuoneet perheiden ja lasten ahdingon näin konkreettisesti julkisuuteen kuin Tapiolan Honka nyt teki.

Viestillään Honka vetosi yrityksiin, jotta nämä ottaisivat kopin ja lähtisivät tukemaan nimenomaan vähävaraisten perheiden lasten urheilua.

Yhteisömanageri Sonja Herralan mukaan maksuvaikeudet ovat Hongassa iso ja konkreettinen huoli. Viimeisin hakemus maksuhuojennuksesta tuli haastattelua edeltävänä päivänä.

”Meillä on 1 400 jäsentä ja sellaisia lasten ja nuorten vanhempia, jotka ovat hakeneet maksuhelpotuksia, on satakunta. Prosentti on aika suuri.”

Maksuvaikeudet ovat kasvaneet nopeasti. Muutama vuosi sitten maksuhelpotuksia haettiin muutamia kymmeniä.

Nyt kipuraja Hongan kyvyssä auttaa alkaa olla lähellä.

”Jos pystymme myöntämään maksuhelpotuksen kaikille, niin puhutaan kymmenistä tuhansista euroista vuodessa. Aika suuriin lukemiin on tällä kaudella päädytty.”

Herralan mukaan taloudellisesti tiukkaa on esimerkiksi perheissä, joissa on syystä tai toisesta yksi maksaja. Myös osalle maahanmuuttajaperheistä kausimaksut voivat olla liian korkeita.

Tapiolan Hongan kausimaksut vaihtelevat nuorimpien 500 eurosta vanhimpien juniorien 1 900 euroon. Maksuhuojennusta tarvitsevia perheitä löytyy kaikista ikäluokista.

Hongassa on pyritty pitämään kausimaksut edellisvuosien tasolla, vaikka kustannuksen ovat kasvussa.

Herrala painottaa, että seura ei halua sulkea ovea yhdeltäkään lapselta taloudellisten syiden takia. Siksi se etsii uusia tukijoita, jotka haluaisivat auttaa nimenomaan vähävaraisten perheiden lapsia.

”Olemme junioriorganisaatio, joka haluaa tehdä kasvattajatoimintaa, ja keskittyä lasten liikuttamiseen. Sen takia tämä on meille tärkeä asia.”


Jalkapalloseura HJK:n junioritoiminnasta vastaavan HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen ei ole Tapiolan Hongan tilanteesta yllättynyt. Hän kertoo HJK:n painineen saman asian kanssa vuosia.

”Olemme tehneet aika paljonkin toimenpiteitä, jotta jokainen lapsi pääsisi harrastamaan eikä kukaan joutuisi jäämään pois sen takia, että kausimaksut ovat liian isot.”

HJK tukee vähävaraisten perheiden lasten harrastamista yli 15 000 eurolla vuodessa Aulis Rytkösen rahaston kautta. Lisäksi seura tekee tiiviisti yhteistyötä Helsingin kaupungin sosiaalitoimen kanssa. Avun piirissä on vuositasolla jopa sata lasta ellei enemmän.

Muurinen toivoo, että rahankeruun ja kaupungin kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi seurat pyrkisivät pitämään kulut kurissa.

HJK on ottanut tavoitteekseen jopa laskea juniorijoukkueiden kustannuksia.

”On se käytännössä mahdollista. Uskon, että pystymme siihen”, Muurinen sanoo.

Seura on esimerkiksi määritellyt tarkasti kuinka kallis kunkin joukkueen varustepaketti saa olla ja kuinka monta kertaa joukkue voi leireillä kotimaassa tai käydä ulkomailla turnauksissa.

HJK:n junioritoiminnan piirissä on viikkotasolla 4 500 lasta. Kausimaksujen haitari on valtava, 300 eurosta 3 000 euroon. Kalleimmassa tasossa voi olla viisi kansainvälistä turnausta, muutama leiri ja reissuja ympäri Suomea”, Muurinen avaa.

HJK on hänen mukaansa pyrkinyt pitämään aloituskynnyksen mahdollisimman matalana.

”Meille on erittäin tärkeää, että nuorimmissa ikäluokissa kausimaksu on vain 300 euron luokkaa.”

Mikäli harrastamisen hinta nousee kaiken aikaa, vaarana on, että jalkapallosta tulee eliitin laji, Muurinen varoittaa.

”Meidän on pakko pitää kustannukset kurissa”, hän sanoo.

”Jos joku lopettaa HJK:ssa sen takia, että ei ole varaa maksaa kausimaksuja, niin siinä ei häviä pelkästään HJK vaan loppujen lopuksi se on koko yhteiskunnan ongelma.”


Harrastamisen kalleus on viime vuosina puhuttanut erityisesti jääkiekossa. Se on myös ainoa laji Suomessa, jossa lajiliitto pystyy tukemaan vähävaraisten perheiden lasten urheilua erittäin merkittävällä summalla.

Avusta vastaa pääosin energiayhtiö ST1:n pääomistaja Mika Anttonen, joka on luvannut lahjoittaa junioritoiminnan tukemiseen miljoona euroa vuodessa niin kuin hänellä riittää rahaa. Lisäksi Jääkiekkoliitto jakaa omista varoista perheille noin 100 000 euroa vuodessa.

Kaikkiaan 1,1 miljoonan euron potilla tuetaan noin 1 500 jääkiekkojuniorin perheitä. Kaikkiin tukipyyntöihin ei silti pystytä vastaamaan, kertoo Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen.

Etelä-Vantaan Urheilijat (EVU) on junioritoimintaan keskittynyt urheiluseura. Toiminnanjohtaja Pertti Hyvösen jäsenistä Jääkiekkoliiton avustusta hakee vuodessa muutama kymmenen perhettä. EVU:ssa hakemusten määrä on lisääntynyt viime vuosina jonkin verran.

”Ihmiset ovat tietoisempia avustuksista ja ehkä kynnys hakeakin on madaltunut”, Hyvönen pohtii.

EVU:ssa kuukausimaksut ovat 100–200 euron luokkaa. Kulukuri on ollut seuran ohjenuorana jo pitkään.

”Pyrimme muodostamaan vähintään 30 pelaajan harjoitusryhmiä, joka jo itsessään hillitsee kustannuksia, kun maksajia on enemmän”, Hyvönen sanoo.

EVU suosii varusteiden kierrättämistä oman varustepörssin kautta.

”Aika monet varusteet käyvät käytettynäkin hyvin ja kestävät pitkään.”

Seuran tilanne on myös sikäli hyvä, että se on pystynyt pitämään kausimaksut samalla tasolla jo vuosia, eikä suuria nousupaineitakaan ole. Hyvösen mukaan joukkueet pystyvät vaikuttamaan paljon omiin kustannuksiinsa.

”Turnausreissut ovat yleensä kauden kohokohtia. Niistä ei helpolla tingitä.”

Oikaisu 11. tammikuuta kello 10.15: Etelä-Vantaan Urheilijoissa kuukausimaksu on 100–200 euroa. Jutussa kirjoitettiin aiemmin virhellisesti, että koko kausimaksu olisi 100–200 euroa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Australian pääministerin mitta täyttyi tähtiurheilijan kokemista törkykommenteista

 2. 2

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä Vantaalla: maissikengistä on tullut vientituote, joka tunnetaan Singaporessakin

 3. 3

  Lahden Pelicansin kannattajilta karut terveiset Helsingin IFK:lle ennen illan ottelua

 4. 4

  NHL-pelaajat arvioivat: Aleksander Barkov on viidenneksi paras hyökkääjä mutta silti aliarvostetuin

 5. 5

  Mike Trout kirjoitti urheiluhistorian rahakkaimman pelaajasopimuksen – jää silti kauaksi kovimmista vuosituloista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä Vantaalla: maissikengistä on tullut vientituote, joka tunnetaan Singaporessakin

 2. 2

  MM-hiihdoista lähtenyt dopingskandaali paisuu: Syyttäjän mukaan verenvaihtoa on tapahtunut ainakin kymmenessä maassa, myös Suomessa ja Ruotsissa

 3. 3

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 4. 4

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 5. 5

  Sebastian Aholle järkyttävä määrä peliaikaa – Hurricanes juhli voittoa klassisen Nintendo-pelin sorsastuksella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vimpelin Veto riemastui Donald Trumpin twiitistä ja kutsui presidentin katsomaan maailman parasta suomalaista baseballia

 2. 2

  Valtteri Bottas otti ylivoimaisen voiton ja vielä lisäpisteen nopeimmasta kierrosajasta, Kimi Räikkönen pisteille Australian F1-osakilpailussa

 3. 3

  Judoka Katri Kakko muutti Helsinkiin tavoitellakseen unelmaa maailman­mestaruudesta – Sitten hänen elämänsä romahti

  Tilaajille
 4. 4

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 5. 5

  Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  5. 5

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  6. 6

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  8. 8

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  9. 9

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää