Urheilu

Kalle Rovanperä on fanien lemmikki ja todennäköinen rallimestari – isä-Harrille pojan menestys on herkkä paikka: ”Isä on aina jossain lähellä hiippailemassa”

Harri Rovanperän mukaan Kalle kestää hämmästyttävän hyvin ympärillään olevat paineet ja mediamylläkän, vaikka ei ole saanut siihen mitään koulutusta.

Puuppola

Kyllä kansa tietää.

Se nimittäin valitsi Kalle Rovanperän vuoden 2018 autourheilijaksi. Yleisön suosikki jätti taakseen jopa Kimi Räikkösen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valinta yllätti Rovanperän, mutta kun tarkemmin miettii, ei siinä ole mitään yllättävää. Esimerkiksi viime vuonna hän oli Jyväskylän MM-rallissa ylivoimaisesti vetovoimaisin yleisömagneetti.

Yleisö kohisi silloin 17-vuotiaan kuskin iästä ja ajotaidoista ja lopulta siitä, että Rovanperä ajoi Jyväskylässä sinnikkäästi maaliin auton konepelti pystyssä.

Siinä oli paljon samaa kuin vuonna 1967 Ouninpohjassa HS:n Pentti Koskisen ottamassa valokuvassa, jossa Timo Mäkinen kiitää Minillään soratietä konepelti auki, kun nahkaremmin lukko petti.


”Olin nähnyt Ministä kuvia, mutten muistanut sitä silloin, kun sama osui omalla kohdalle. Kaikkea sitä sattuu”, Rovanperä naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rovanperä oli lukinnut ennen rallin viimeistä erikoiskoetta konepellin salvat, mutta aiemmin vioittunut iskunvaimennin työnsi ne auki ja nosti konepellin ylös.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä kisan jälkeen yleisesti luultiin, että Rovanperä oli käynyt ulkona, jolloin iskunvaimennin olisi mennyt rikki.

”Auto ei osunut mihinkään, vaikka itsekin arvelin, että niin kävi. Kun katsottiin videolta, iskunvaimennin vain särkyi”, nyt 18-vuotias Rovanperä sanoo kotonaan Puuppolassa.


Isä Harrin hulppeassa talossa Kallella on oma palkintohuone, jonka yksi seinä on täynnä pyttyjä, pokaaleja ja mitaleita. Näkyypä siellä pari pulloa laatusamppanjaakin, jotka ovat jääneet nuorelta kuskilta palkintopallilla avaamatta.

Puuppola on maailmallakin tunnettu rallipaikka. Muutaman kilometrin päässä Rovanperän kotoa on Tommi Mäkisen ”paja”, jossa valmistetaan ja suunnitellaan Toyotan ralliautot.

Tämän kauden ja ehkä seuraavankin Rovanperä ohjaa Skodaa WRC2-luokassa, jossa hän sijoittui viime vuonna MM-pronssille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna tähtäimessä on saada kokemusta kaikista niistä ralleissa, joissa Rovanperä ei ole vielä ajanut.

”Sitten ajetaan mestaruudesta, jos siltä näyttää, eikä rikota vehkeitä.”

Viime vuonna Rovanperä antoi kilpailijoilleen tasoitusta, kun ajaminen oli luvallista vain niissä maissa, joissa saa muutenkin ajaa autoa 17-vuotiaana. Suomessa hän sai Trafin erikois­luvalla ajokortin.

”Viime vuonna ajaminen MM-ralleissa oli sellaista kuin ajattelin, että voisi olla. Ihan hyvin minut otettiin vastaan, ei sen kummempaa”, Rovanperä sanoo.

Kauden ensimmäisessä rallissa Monte Carlossa tammikuun lopulla Rovanperä on mukana, muttei vielä osallistu WRC2-luokkaan. Näin kamppailu MM-pisteistä alkaa Rovanperän osalta helmikuussa Ruotsin rallista.

Edellisvuosina Rovanperä on ajanut paljon kansallisia ralli­kisoja Latviassa ja Italiassa, mutta MM-sarjan takia niihin ei enää ole aikaa.

Vuonna 2016 Rovanperä voitti Latvian rallisarjan yleisluokan mestaruuden. Hän on nuorin kuljettaja, joka on voittanut minkään maan pääluokan rallimestaruuden.

Päinvastoin kuin monella muulla nuorella suomalaisella rallikuskilla Rovanperällä ei ole taustaa kartingautoilusta.

Rallin MM-sarjaa ajavat Teemu Suninen ja Esapekka Lappi ajoivat nuorena kartingia, samoin WRC2-luokassa ajava Jari Huttunen ja EM- ja SM-sarjaa ajava Juuso Nordgren.

”Kalle on vanhaa ralligeneraatiota ilman kartingtaustaa. Hän on röllännyt kaikenlaisilla autoilla ennen kuin oppi puhumaan”, 24-vuotias Suninen sanoo.

Suninen ajaa tämän kauden kaikki MM-rallit yksityistalli ­M-Sportin Fordilla.

Kuinka paljon kartingtaustasta voisi olla hyötyä rallipoluilla?

”Olen toki itsekin ajanut vähän kartingia. Varmasti siitä on apua, kun ajetaan asvaltilla. Riippuu vähän kuskista”, Rovanperä sanoo.

Kallen isä Harri Rovanperä nousi omalla urallaan palkintokorokkeelle viidessätoista MM-rallissa. MM-sarjassa hän oli parhaimmillaan viides.

Kalle pitää isäänsä rallin esikuvana, muttei idolina.

”Ei minulle ole idoleita. Isä ei ole koskaan oikeastaan opettanut tai jakanut ajovinkkejä. Ajamiseenkaan ei ole puuttunut. Renkaista ja olosuhteista sun muista olen kysynyt mielipiteitä, ja nyt MM-sarjassa isän kokemuksesta on apua. Isä on aina jossain lähellä hiippailemassa, että saa kysyttyä, jos tulee tarvetta”, Kalle sanoo.

Harri voitti kartanlukija Risto Pietiläisen kanssa yhden MM-rallin, Ruotsin osakilpailun vuonna 2001.

Myös Kalle ajoi pitkään rallia Pietiläisen kanssa. Kuskin ja kartturin ikäeroa oli 38 vuotta.

Syksyllä 2017 kartanlukijaksi vaihtui 33-vuotias Jonne Halttunen, jolla on pitkä kokemus alan töistä Teemu Asunmaan nuotinlukijana.

Kartturin vaihdos oli suunniteltu nuorennusleikkaus. Yhteistä ralliuraa voi olla edessä jopa 20 vuotta.

”Ajateltiin, että jos minulle tulee pitkä ura, on helpompi jatkaa ajamista jonkin nuoremman kanssa. Risto ymmärsi päätöksen. Jonne vaihtoi koko nuotituksen skaalaa, ja sen oppimiseen kunnolla voi mennä useampi vuosi”, Rovanperä sanoo.

Uutta on myös se, että ralleissa kulkee mukana oma kuntovalmentaja Taavi Kuupponen. Hän vastaa kehonhuollon ohella myös Rovanperän ruokavaliosta.

”Itse saan keskitettyä vaan ajamiseen.”


Rovanperä on ikäisekseen harvinaisen kypsä kuski. Hän tuo auton yleensä varmasti maaliin. Toisin kävi viime vuonna Argentiinan MM-rallissa, kun Rovanperän auto osui kallioon.

”Se oli ensimmäinen iso ulos­ajo. Mietin, että nyt auto lähtee. Muuta ei siinä ehtinyt ajatella. Ulosajo menee omaan piikkiin, kun olin pannut väärän nuotin”, Rovanperä sanoo.

Lausunto kertoo paljon myös Rovanperän henkisestä kypsyydestä ja terveestä itsekritiikistä.

Rovanperä on saanut vastata lähes väsymykseen asti, koska hänestä tulee WRC-luokan, eli rallin pääsarjan kuski.

Voi olla, että tulee päivä, jolloin Rovanperä ajaa MM-rallia Tommi Mäkisen Toyotalla, mutta vielä ei ole sen aika.

”Noo, en siitä tiedä. Toivottavasti joku ottaa joskus. Kilpailu vaan kovenee”, Rovanperä tuumaa tulevaisuudestaan.

Entä miten rallin ammattilainen Teemu Suninen näkee Kalle Rovanperän tulevaisuuden?

Suninen ajoi itse ensimmäisen MM-rallinsa WRC-autolla 22-vuotiaana, neljä vuotta vanhempana kuin Rovanperä.

”Kalle näyttää hyvältä. Ei ole pitkään aikaa ollut ketään, joka ajaa tuon ikäiseksi noin hyvin. WRC-luokassa hän ei ole vielä mestaruustasolla, mutta hänellä on vielä paljon vuosia aikaa”, Suninen sanoo.

Isä Harrin mukaan Kalle kestää hämmästyttävän hyvin ympärillään olevat paineet ja rallien aikaisen mediamylläkän. Mitään mediakoulutusta hän ei ole saanut – eikä sitä tarvitsekaan.

”Ralli on Kallelle luonnollinen asia. Hän tuntee vehkeet ja osaa tehdä autolle jotakin, kun on rassannut autoja pienen ikänsä. Kallella on jalat tukevasti maassa. Hän tietää lajin raadollisuuden.”

Isälle pojan rallimenestys on herkkä paikka. Kyynel vierähtää helposti silmäkulmaan, kun Kalle kurvaa maaliin.

Kuka?

Kalle Rovanperä


 Syntynyt lokakuussa 2000 Jyväskylässä, 18-vuo­tias.

 Ralliautoilija.

 Ajaa kauden 2019 Skodan tehdaskuljettajana WRC2-luokassa, optio kaudeksi 2020.

 Vuoden 2016 yleisen luokan Latvian mestari ja vuoden 2015 R2-luokan Latvian mestari.

 Sijoittui vuonna 2018 WRC2-luokan MM-sarjassa kolmanneksi.

 Sai ajokortin Trafin erikoisluvalla 17-vuotiaana.

 Isä ex-rallikuski Harri Rovanperä.

 Kuntovalmentaja Taavi Kuupponen.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 2. 2

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 3. 3

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 4. 4

  Iivo Niskanen osallistuu Urheilugaalaan, mutta välttää kättelyä: ”Mieluummin suosin nyrkkitervehdystä”

 5. 5

  Tennistähti Rafael Nadal kertoi syyn pakkomielteiseltä näyttävään pullojen asetteluun ja kuittasi katsojalle: ”Oletko juonut tequilaa, tai jotain?”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isä ja tytär ensi kertaa samaan aikaan lajiensa parhaat urheilijat Suomessa – ”Mieluisa yllätys, että oltiin molemmat osallisena”

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Pirjo Karetie, 76, tekee pihallaan ja metsissä sellaista, mihin moni nyky­lapsi ei enää pysty – hän on myös voittanut kymmenen MM-kultaa ja tehnyt Euroopan ennätyksen

 4. 4

  NHL-vahti yritti harvinaisen epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat vain nauroivat erotuomarin puhuttelulle

 5. 5

  Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  Tapiolan Honka huolestui koripallo­juniorien perheistä ja vetosi voimakkaasti espoolaisiin – monen nuoren harrastus on vaarassa

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Tunnettu pornotähti ja West Ham -fani Mia Khalifa kyllästyi Arsenalin tähtipelaajan otteisiin – suorasukainen twiitti sai runsaasti huomiota somessa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  3. 3

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  4. 4

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  5. 5

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  6. 6

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  7. 7

   Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

  8. 8

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  9. 9

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  10. 10

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää