Urheilu    |   HS-essee

Jalkapalloilija Riku Riskin sankarillinen teko kertoi yksilön voimasta moraalisesti hatarassa maailmassa

Riku Riski rohkea teko auttoi yleisöä ja jalkapalloihmisiä näkemään sankarin silmin Qatarin lukuisat ihmisoikeusongelmat, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Tarina alkoi sanasta ei. Sen sanominen oli peruuttamaton teko, joka sysäsi tarinan päähenkilön matkalle.

Kun Riku Riski kieltäytyi eettisistä syistä A-maajoukkueen leirimatkasta ihmisoikeusloukkauksista tunnettuun Qatariin, heittäytyi hän tuntemattomaan ja jätti tavallisen ja turvallisen ympäristön taakseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

29-vuotias, Maskusta kotoisin oleva HJK-hyökkääjä tuskin osasi täysin aavistaa, mitä teosta seuraisi ja miten pitkälle hänen maineensa kiirisi. Euroopassa uutisoitiin laajalti Riskin teosta, ja hänen tekoaan pidettiin esimerkillisenä ja jopa sankarillisena.

Onko Riku Riski sankari? Sankarin määritelmän hän ainakin täyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klassinen sankarin tarina alkaa aina kutsusta matkalle. Sankari lähtee kotoaan löytääkseen todellisen itsensä. Näin kirjoitti myyttejä tutkinut Joseph Campbell, joka määritteli yleismaailmallisen sankarin tarinan.

Sankarin matka voi suuntautua konkreettisesti johonkin tuntemattomaan, tai kuten Riskin matka suuntautui – ennen kaikkea hänen sisimpäänsä, henkeen ja sydämeen.

Hän olisi voinut pitää ajatuksensa Qatarista omana tietonaan ja ottaa vastentahtoisesti vastaan maajoukkuekutsun pelastaakseen maajoukkueuransa, mikä olisi voinut ajaa hänet sisäiseen ristiriitaan. Hän teki kuitenkin arvojensa mukaisen ratkaisun.

Riski lähestyy jalkapallouransa viimeisiä vuosia. Kahteen ja puoleen vuoteen hän ei ole esiintynyt A-maajoukkueessa – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Hän otti yksiselitteisesti riskin, ettei enää koskaan pääsisi kunnolla takaisin maajoukkueeseen.


Tuntemattoman suomalaispelaajan ratkaisusta puhuttiin ympäri Eurooppaa, ja Riskin ansiosta Qatarin ihmisoikeustilanteesta keskusteltiin enemmän kuin aikoihin. Riski oli samaistuttava sankari, koska hän ei ollut varsinaisesti tähtipelaaja ja sankaruutensakin hän osoitti varsin vaatimattomalla tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riski teko oli elegantti ja käänsi huomion välittömästi hänestä itsestään itse asiaan. Hän antoi lyhyen lausunnon, eikä kommentoinut päätöstään sen enempää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Syynä päätökseeni olivat eettiset syyt ja arvot, joiden mukaan halusin toimia ja pitää niistä kiinni. Mielestäni se oli tärkeätä”, Riski sanoi HS:lle.

Vastaavanlaisissa tilanteissa huomio kiertyy helposti itse asiasta tekijään, mutta Riski vaikeni, eikä antanut mahdollisuutta puhua hänestä itsestään.

Tarinoissa katsoja tai kokija tulee osaksi sankaria ja näkee hetken ajan maailman sankarin silmin. Riski auttoi yleisöä ja jalkapalloihmisiä näkemään Qatarin ongelmat: ihmisoikeusloukkaukset, orjuutetut siirtotyöläiset ja vankeuden uhassa elävät seksuaalivähemmistöt.

Qatarin ihmisoikeustilanteesta on kirjoitettu vuodesta 2010 lähtien lukuisia artikkeleita, mutta Riskin ratkaisun ansiosta Qatarin ihmisoikeustilanteesta puhuttiin ja kirjoitettiin ainakin Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin.


Psykiatri Carl Gustav Jung löysi ihmisestä lukuisia arkkityyppejä, jotka elävät tiedostamattomassa kollektiivisessa alitajunnassa. Jungilaisista tarinoiden arkkityypeistä kirjoittaneen Christopher Voglerin mukaan sankari on joku, joka on valmis uhraamaan omat tarpeensa muiden hyväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sankarin arkkityypin suurimpia pelkoja ovat pelkuruus ja heikkous, ja sankarin tavoitteena on parantaa maailmaa.

Riskin toiminta näyttäytyy sankarillisena, sillä hän uhrasi oman maajoukkueuransa muiden hyväksi. Hänen henkilökohtaisen Qatar-boikottinsa pimittäminen julkisuudelta olisi ollut sankarin heikkoutta. Boikotin julkistaminen palveli sankarin perimmäistä pyrkimystä maailman parantamiseen.

Riskin tarinasta löytyy myös muita jungilaisia arkkityyppejä, henkilöitä, joista osa toimii Riskin vastustajina.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on hallitsijan arkkityyppi. Hallitsijan tavoitteena on luoda menestyvä perhe, ja hänen pelkonaan on kaaos. Siksi Lahden tapa tuomita Riskin boikotti ”hassuna” näyttäytyy yrityksenä kontrolloida kaaosta. Lahti yritti määritellä todellisuutta ja sitä, mitkä valinnat olisivat järkeviä.

Lahden reaktiot kuitenkin paljastivat Suomen Palloliiton arvojen hataruuden ja sen, että Palloliitto ei ollut pohtinut leiripäätöstä tehdessään sitä, perustuuko päätös liiton arvoihin.


Lahden rinnalla Markku Kanerva on arkkityyppinen taikuri, jonka tavoitteena on toteuttaa suomalaisen jalkapalloväen unelmat ja nousta arjen yläpuolelle. Taikuri on hallitsijan palveluksessa, mutta häneltä riittää sympatiaa myös tarinan sankarille. Kanerva sanoi kunnioittavansa Riskin päätöstä.

Riskin tarina noudattelee myös Campbellin kaavaa sankaritarinoiden rakenteesta. Erottautuminen, johdatus ja paluu. Päähenkilö lähtee seikkailuun, kehittyy matkalla sankariksi ja palaa lopulta kotiin.

J.R.R. Tolkienin Hobitti-kirjassa Bilbo jätti turvallisen Konnun taakseen, Star Warsissa Luke Skywalker lähti setänsä maatilalta, Homeroksen Odysseia-eepoksessa Odysseus purjehti mukaan Troijan-sotaan, velho-oppilas Harry Potter sai sadoittain kutsukirjeitä Tylypahkan velhokouluun ja niin edelleen. Sankarilla on tuhannet kasvot. Riku Riskin kutsu seikkailuun oli itse asiassa kutsu A-maajoukkueeseen.

Myyttisissä sankaritarinoissa päähenkilö kohtaa matkallaan esteitä ja portinvartijoita, jotka hankaloittavat hänen kulkuaan. A-maajoukkueen joukkueenjohtaja Lennart Wangel ja päävalmentaja Markku Kanerva ovat Riskin tarinassa portinvartijoita, jotka koettelevat sankarin vakaumusta. Heidän kanssaan Riskin keskusteli kieltäytymisestään joulukuun puolivälissä.

Jokainen hyvä tarina etenee läpi ihmiselämän kaaren: syntymän, kasvun, oppimisen, yksilöksi kehittymisen ja kuoleman.

Sankari saapuu perimmäiseen luolaan, jossa hän kohtaa pahimman vihollisensa. Antiikin mytologiassa luola on esimerkiksi Minotauruksen labyrintti, Hobitissa se on lohikäärme Smaugin aarrekammio ja Star Warsissa Kuolontähti. Luolan suulla sankarin vakaumusta koetellaan, kun hänen on vielä mahdollista kääntyä takaisin.

Riski päätyi luolaan, jossa hänen oli päätettävä, kommentoisiko hän boikottiaan vai vaikenisiko siitä. Se oli hänen koettelemuksensa ja viimeinen etappi kasvussa sankariksi.

Lopulta koittaa palkinto: miekka, sormus tai Riskin tapauksessa ehjänä säilyneet arvot.

Sankarin matka on merkityksetön, jos hän palaa kotiin tyhjin käsin. Matkan palkinto voi olla myös laadultaan aineeton. Riski antoi lahjana esimerkin siitä, että urheilija voi hyvin tehdä arvoihin perustuvia eettisiä valintoja.

Riskin kieltäytyminen maajoukkueesta eettisistä syistä oli poikkeuksellinen teko Suomen urheiluhistoriassa ja myös maailmalla. Se kertoi yksilön voimasta.

”Äkkiseltään en muista tällaista. En ole törmännyt vastaavanlaiseen tapaukseen”, sanoo urheiluhistoriallisen seuran puheenjohtaja Heikki Roiko-Jokela, joka on Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen dosentti.

Samaa sanoo liikuntatieteellisen seuran erikoistutkija Jouko Kokkonen.

”Näin voimakasta tekoa ei ole nähty.”


Kokkonen vertaa tekoa vuoden 1968 Meksikon olympia­laisissa nähtyyn protestiin, kun yhdysvaltalaiset mustat urheilijat Tommie Smith ja John Carlos nostivat palkintopallilla nyrkkinsä ilmaan protestina rotusorrolle ja ihmisoikeusloukkauksille.

Myös Riskin teon vaikutukset ulottuvat laajalle. Henkilökohtaisiin arvoihin perustuva yksityinen teko kohdistuu A-maajoukkueeseen, lajin suomalaiseen kattojärjestöön Palloliittoon, vuoden 2022 MM-turnauksen järjestävään Qatariin ja koko muuhun jalkapalloilevaan maailmaan.

Yritin löytää urheilun historiasta Riskin kaltaista tapausta, ja yksi hieman samanlainen sieltä löytyikin.

Hollannissa puhelimeen vastasi 70-vuotias Oeki Hoekema, entinen ammattilaisjalkapalloilija. Hoekema ei ihmetellyt soittoani, Hollannissa häneltä kysytään usein mielipiteitä. Pelaajana hän oli periaatteen mies, joka kieltäytyi pelaamasta diktatorisesti hallittujen maiden joukkueita vastaan.

Hoekema kommentoi Riskin tapausta tarinan kuultuaan.

”Mielestäni hänen tekonsa on erittäin hyvä. Suurin osa pelaajista pelkää kertoa mielipiteensä julkisesti.”

Hoekema tunnetaan Hollannissa osallisuudestaan vuoden 1978 protestiliikkeeseen, joka vastusti Hollannin jalkapallomaajoukkueen osallistumista Argentiinassa pelattuun MM-turnaukseen. Argentiina oli tuolloin kenraali Jorge Rafael Videlan johtama sotilasdiktatuuri, jossa murhattiin tuhansia toisinajattelijoita.

Urallaan muun muassa suurseura PSV:tä ja ADO Den Haagia edustanut Oeki Hoekema pyysi maansa jalkapalloilijoita allekirjoittamaan vetoomuksen, joka tähtäsi MM-kisojen boikotoimiseen. Hoekema oli kuitenkin lopulta ainoa jalkapalloilija, joka allekirjoitti vetoomuksen.

”En koskaan ymmärtänyt, mitä he pelkäsivät. Vaikutti siltä, että ihmiset pelkäsivät sanoa mielipiteensä.”

Myöhemmin Hoekeman rohkeutta on kehuttu, mutta hän itse on ollut masentunut ihmisten vaikenemisesta 1970-luvulla. Hoekeman mukaan ihmiset selittelevät edelleen silloista toimintaansa.

”Sillä ei ole väliä, että he kunnioittivat minua, heidän olisi pitänyt kunnioittaa itseään.”

Hoekeman mukaan on suurta roskapuhetta, että politiikka ei kuuluisi urheiluun. Hän ihmettelee, pitääkö hänen vieläkin selittää ihmisille, että politiikkaa ja urheilua ei voi erottaa toisistaan.

”Riku Riskille pitää pystyttää patsas Helsinkiin. Toivon hänelle kaikkea hyvää.”

Sankaritarinoissa uhraus määrittelee lopulta, kuka nousee sankariksi. Riskin valinta oli sankarillinen. Hän saattoi uhrata mahdollisuutensa olla mukana tekemässä suomalaista jalkapallohistoriaa joukkueessa, joka tavoittelee Suomen ensimmäistä miesten arvoturnauspaikkaa.

Siksi häntä voi pitää aitona sankarina.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen katosi radioamatööreiltä, lopulta yhteys löytyi viheltämällä – ”titityy” oli kyllä ja ”kukkuu” ei

 3. 3

  Räikeä tuomarivirhe, huima potkumaali, kaksi jatkoaikaottelua – Super Bowl -joukkueet ratkesivat huikean draaman jälkeen

 4. 4

  Saksan tennistähdeltä melkoinen raivopuuska – lapsetkin väistivät kohtausta

 5. 5

  Montrealin Jesperi Kotkaniemi näytti rangaistuslaukauksen mallia – leveä virnistys kruunasi suorituksen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 3. 3

  NHL-tähtivahdin pinna paloi käsittämättömällä tavalla – huomasi mailan olevan varsin vahvaa tekoa

 4. 4

  F1-sarja muisteli Kimi Räikkösen ja Mick Schumacherin lämmintä kohtaamista – Räikkösen isällinen ote hurmasi

 5. 5

  Huippu-urheilijat Tuukka Kotti ja Minttu Tuominen kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys – heidän ajatuksistaan voi olla hyötyä meille kaikille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 4. 4

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 5. 5

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  2. 2

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  4. 4

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  5. 5

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  6. 6

   Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä

  7. 7

   Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

  8. 8

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  10. 10

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  3. 3

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  4. 4

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  9. 9

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat