Urheilu    |   HS-essee

Jalkapalloilija Riku Riskin sankarillinen teko kertoi yksilön voimasta moraalisesti hatarassa maailmassa

Riku Riski rohkea teko auttoi yleisöä ja jalkapalloihmisiä näkemään sankarin silmin Qatarin lukuisat ihmisoikeusongelmat, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Tarina alkoi sanasta ei. Sen sanominen oli peruuttamaton teko, joka sysäsi tarinan päähenkilön matkalle.

Kun Riku Riski kieltäytyi eettisistä syistä A-maajoukkueen leirimatkasta ihmisoikeusloukkauksista tunnettuun Qatariin, heittäytyi hän tuntemattomaan ja jätti tavallisen ja turvallisen ympäristön taakseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

29-vuotias, Maskusta kotoisin oleva HJK-hyökkääjä tuskin osasi täysin aavistaa, mitä teosta seuraisi ja miten pitkälle hänen maineensa kiirisi. Euroopassa uutisoitiin laajalti Riskin teosta, ja hänen tekoaan pidettiin esimerkillisenä ja jopa sankarillisena.

Onko Riku Riski sankari? Sankarin määritelmän hän ainakin täyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klassinen sankarin tarina alkaa aina kutsusta matkalle. Sankari lähtee kotoaan löytääkseen todellisen itsensä. Näin kirjoitti myyttejä tutkinut Joseph Campbell, joka määritteli yleismaailmallisen sankarin tarinan.

Sankarin matka voi suuntautua konkreettisesti johonkin tuntemattomaan, tai kuten Riskin matka suuntautui – ennen kaikkea hänen sisimpäänsä, henkeen ja sydämeen.

Hän olisi voinut pitää ajatuksensa Qatarista omana tietonaan ja ottaa vastentahtoisesti vastaan maajoukkuekutsun pelastaakseen maajoukkueuransa, mikä olisi voinut ajaa hänet sisäiseen ristiriitaan. Hän teki kuitenkin arvojensa mukaisen ratkaisun.

Riski lähestyy jalkapallouransa viimeisiä vuosia. Kahteen ja puoleen vuoteen hän ei ole esiintynyt A-maajoukkueessa – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Hän otti yksiselitteisesti riskin, ettei enää koskaan pääsisi kunnolla takaisin maajoukkueeseen.


Tuntemattoman suomalaispelaajan ratkaisusta puhuttiin ympäri Eurooppaa, ja Riskin ansiosta Qatarin ihmisoikeustilanteesta keskusteltiin enemmän kuin aikoihin. Riski oli samaistuttava sankari, koska hän ei ollut varsinaisesti tähtipelaaja ja sankaruutensakin hän osoitti varsin vaatimattomalla tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riski teko oli elegantti ja käänsi huomion välittömästi hänestä itsestään itse asiaan. Hän antoi lyhyen lausunnon, eikä kommentoinut päätöstään sen enempää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Syynä päätökseeni olivat eettiset syyt ja arvot, joiden mukaan halusin toimia ja pitää niistä kiinni. Mielestäni se oli tärkeätä”, Riski sanoi HS:lle.

Vastaavanlaisissa tilanteissa huomio kiertyy helposti itse asiasta tekijään, mutta Riski vaikeni, eikä antanut mahdollisuutta puhua hänestä itsestään.

Tarinoissa katsoja tai kokija tulee osaksi sankaria ja näkee hetken ajan maailman sankarin silmin. Riski auttoi yleisöä ja jalkapalloihmisiä näkemään Qatarin ongelmat: ihmisoikeusloukkaukset, orjuutetut siirtotyöläiset ja vankeuden uhassa elävät seksuaalivähemmistöt.

Qatarin ihmisoikeustilanteesta on kirjoitettu vuodesta 2010 lähtien lukuisia artikkeleita, mutta Riskin ratkaisun ansiosta Qatarin ihmisoikeustilanteesta puhuttiin ja kirjoitettiin ainakin Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin.


Psykiatri Carl Gustav Jung löysi ihmisestä lukuisia arkkityyppejä, jotka elävät tiedostamattomassa kollektiivisessa alitajunnassa. Jungilaisista tarinoiden arkkityypeistä kirjoittaneen Christopher Voglerin mukaan sankari on joku, joka on valmis uhraamaan omat tarpeensa muiden hyväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sankarin arkkityypin suurimpia pelkoja ovat pelkuruus ja heikkous, ja sankarin tavoitteena on parantaa maailmaa.

Riskin toiminta näyttäytyy sankarillisena, sillä hän uhrasi oman maajoukkueuransa muiden hyväksi. Hänen henkilökohtaisen Qatar-boikottinsa pimittäminen julkisuudelta olisi ollut sankarin heikkoutta. Boikotin julkistaminen palveli sankarin perimmäistä pyrkimystä maailman parantamiseen.

Riskin tarinasta löytyy myös muita jungilaisia arkkityyppejä, henkilöitä, joista osa toimii Riskin vastustajina.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on hallitsijan arkkityyppi. Hallitsijan tavoitteena on luoda menestyvä perhe, ja hänen pelkonaan on kaaos. Siksi Lahden tapa tuomita Riskin boikotti ”hassuna” näyttäytyy yrityksenä kontrolloida kaaosta. Lahti yritti määritellä todellisuutta ja sitä, mitkä valinnat olisivat järkeviä.

Lahden reaktiot kuitenkin paljastivat Suomen Palloliiton arvojen hataruuden ja sen, että Palloliitto ei ollut pohtinut leiripäätöstä tehdessään sitä, perustuuko päätös liiton arvoihin.


Lahden rinnalla Markku Kanerva on arkkityyppinen taikuri, jonka tavoitteena on toteuttaa suomalaisen jalkapalloväen unelmat ja nousta arjen yläpuolelle. Taikuri on hallitsijan palveluksessa, mutta häneltä riittää sympatiaa myös tarinan sankarille. Kanerva sanoi kunnioittavansa Riskin päätöstä.

Riskin tarina noudattelee myös Campbellin kaavaa sankaritarinoiden rakenteesta. Erottautuminen, johdatus ja paluu. Päähenkilö lähtee seikkailuun, kehittyy matkalla sankariksi ja palaa lopulta kotiin.

J.R.R. Tolkienin Hobitti-kirjassa Bilbo jätti turvallisen Konnun taakseen, Star Warsissa Luke Skywalker lähti setänsä maatilalta, Homeroksen Odysseia-eepoksessa Odysseus purjehti mukaan Troijan-sotaan, velho-oppilas Harry Potter sai sadoittain kutsukirjeitä Tylypahkan velhokouluun ja niin edelleen. Sankarilla on tuhannet kasvot. Riku Riskin kutsu seikkailuun oli itse asiassa kutsu A-maajoukkueeseen.

Myyttisissä sankaritarinoissa päähenkilö kohtaa matkallaan esteitä ja portinvartijoita, jotka hankaloittavat hänen kulkuaan. A-maajoukkueen joukkueenjohtaja Lennart Wangel ja päävalmentaja Markku Kanerva ovat Riskin tarinassa portinvartijoita, jotka koettelevat sankarin vakaumusta. Heidän kanssaan Riskin keskusteli kieltäytymisestään joulukuun puolivälissä.

Jokainen hyvä tarina etenee läpi ihmiselämän kaaren: syntymän, kasvun, oppimisen, yksilöksi kehittymisen ja kuoleman.

Sankari saapuu perimmäiseen luolaan, jossa hän kohtaa pahimman vihollisensa. Antiikin mytologiassa luola on esimerkiksi Minotauruksen labyrintti, Hobitissa se on lohikäärme Smaugin aarrekammio ja Star Warsissa Kuolontähti. Luolan suulla sankarin vakaumusta koetellaan, kun hänen on vielä mahdollista kääntyä takaisin.

Riski päätyi luolaan, jossa hänen oli päätettävä, kommentoisiko hän boikottiaan vai vaikenisiko siitä. Se oli hänen koettelemuksensa ja viimeinen etappi kasvussa sankariksi.

Lopulta koittaa palkinto: miekka, sormus tai Riskin tapauksessa ehjänä säilyneet arvot.

Sankarin matka on merkityksetön, jos hän palaa kotiin tyhjin käsin. Matkan palkinto voi olla myös laadultaan aineeton. Riski antoi lahjana esimerkin siitä, että urheilija voi hyvin tehdä arvoihin perustuvia eettisiä valintoja.

Riskin kieltäytyminen maajoukkueesta eettisistä syistä oli poikkeuksellinen teko Suomen urheiluhistoriassa ja myös maailmalla. Se kertoi yksilön voimasta.

”Äkkiseltään en muista tällaista. En ole törmännyt vastaavanlaiseen tapaukseen”, sanoo urheiluhistoriallisen seuran puheenjohtaja Heikki Roiko-Jokela, joka on Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen dosentti.

Samaa sanoo liikuntatieteellisen seuran erikoistutkija Jouko Kokkonen.

”Näin voimakasta tekoa ei ole nähty.”


Kokkonen vertaa tekoa vuoden 1968 Meksikon olympia­laisissa nähtyyn protestiin, kun yhdysvaltalaiset mustat urheilijat Tommie Smith ja John Carlos nostivat palkintopallilla nyrkkinsä ilmaan protestina rotusorrolle ja ihmisoikeusloukkauksille.

Myös Riskin teon vaikutukset ulottuvat laajalle. Henkilökohtaisiin arvoihin perustuva yksityinen teko kohdistuu A-maajoukkueeseen, lajin suomalaiseen kattojärjestöön Palloliittoon, vuoden 2022 MM-turnauksen järjestävään Qatariin ja koko muuhun jalkapalloilevaan maailmaan.

Yritin löytää urheilun historiasta Riskin kaltaista tapausta, ja yksi hieman samanlainen sieltä löytyikin.

Hollannissa puhelimeen vastasi 70-vuotias Oeki Hoekema, entinen ammattilaisjalkapalloilija. Hoekema ei ihmetellyt soittoani, Hollannissa häneltä kysytään usein mielipiteitä. Pelaajana hän oli periaatteen mies, joka kieltäytyi pelaamasta diktatorisesti hallittujen maiden joukkueita vastaan.

Hoekema kommentoi Riskin tapausta tarinan kuultuaan.

”Mielestäni hänen tekonsa on erittäin hyvä. Suurin osa pelaajista pelkää kertoa mielipiteensä julkisesti.”

Hoekema tunnetaan Hollannissa osallisuudestaan vuoden 1978 protestiliikkeeseen, joka vastusti Hollannin jalkapallomaajoukkueen osallistumista Argentiinassa pelattuun MM-turnaukseen. Argentiina oli tuolloin kenraali Jorge Rafael Videlan johtama sotilasdiktatuuri, jossa murhattiin tuhansia toisinajattelijoita.

Urallaan muun muassa suurseura PSV:tä ja ADO Den Haagia edustanut Oeki Hoekema pyysi maansa jalkapalloilijoita allekirjoittamaan vetoomuksen, joka tähtäsi MM-kisojen boikotoimiseen. Hoekema oli kuitenkin lopulta ainoa jalkapalloilija, joka allekirjoitti vetoomuksen.

”En koskaan ymmärtänyt, mitä he pelkäsivät. Vaikutti siltä, että ihmiset pelkäsivät sanoa mielipiteensä.”

Myöhemmin Hoekeman rohkeutta on kehuttu, mutta hän itse on ollut masentunut ihmisten vaikenemisesta 1970-luvulla. Hoekeman mukaan ihmiset selittelevät edelleen silloista toimintaansa.

”Sillä ei ole väliä, että he kunnioittivat minua, heidän olisi pitänyt kunnioittaa itseään.”

Hoekeman mukaan on suurta roskapuhetta, että politiikka ei kuuluisi urheiluun. Hän ihmettelee, pitääkö hänen vieläkin selittää ihmisille, että politiikkaa ja urheilua ei voi erottaa toisistaan.

”Riku Riskille pitää pystyttää patsas Helsinkiin. Toivon hänelle kaikkea hyvää.”

Sankaritarinoissa uhraus määrittelee lopulta, kuka nousee sankariksi. Riskin valinta oli sankarillinen. Hän saattoi uhrata mahdollisuutensa olla mukana tekemässä suomalaista jalkapallohistoriaa joukkueessa, joka tavoittelee Suomen ensimmäistä miesten arvoturnauspaikkaa.

Siksi häntä voi pitää aitona sankarina.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Iivo Niskaselta myrskyvaroitus – MM-kisojen lempimatkalta irtosi ylivoimainen maailmancupvoitto

 2. 2

  NHL-tähtivahdin pinna paloi käsittämättömällä tavalla – huomasi mailan olevan varsin vahvaa tekoa

 3. 3

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 4. 4

  Mikko Rantanen osui kahdesti Kingsiä vastaan – NHL keksi hyökkääjälle uuden lempinimen

 5. 5

  Fanit sekosivat täysin – Australian avointen hallitseva mestari Roger Federer putosi 20-vuotiaalle kreikkalaiselle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 2. 2

  Maalivahdin huima yli 70-metrinen avausheitto nousi somehitiksi – ”Ali on mahtava, ei vain kokonsa vaan suuren sydämensä takia”

 3. 3

  Huippu-urheilijat kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys –”Jokainen ihminen tarvitsee merkityksellisyyden tunnetta”

 4. 4

  Jesse Puljujärvi putosi nelosketjuun, siirtohuhut yltyvät – valmentajalta tyly toteamus: ”Jesse on vasta oppimassa”

 5. 5

  F1-sarja muisteli Kimi Räikkösen ja Mick Schumacherin lämmintä kohtaamista – Räikkösen isällinen ote hurmasi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Teemu Selänne vieraili poikansa luona armeijassa eikä hihittely meinannut loppua – ”Voin nukkua yöni rauhassa”

 4. 4

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 5. 5

  Tiesitkö tätä poikkeuksellista tennissääntöä? Australian avoimissa pelaaja ei tiennyt, ja ennen­aikainen juhlinta vaihtui hämmennykseen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  8. 8

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  9. 9

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  10. 10

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää