Urheilu

Aivotärähdysten määrä on kasvanut jääkiekkoilussa 1980-luvulta lähtien: ”Tyypillinen suomalainen tilanne, että vaietaan”, sanoo Alpo Suhonen

Aivotärähdykset ovat yleistyneet jääkiekossa muun muassa pelin nopeutumisen myötä. ”Hermosoluthan eivät uusiudu, joten tavallaan jokainen pieni vamma syö aivojen muotoutumis- ja uusiutumiskapasiteettia”, aivovammakeskuksen ylilääkäri Olli Tenovuo sanoo.

Jääkiekossa taklaus kestää vain ohikiitävän sekunnin, mutta pahimmillaan sen seuraukset voivat olla tuhoisia.

Eritoten, jos taklaus osuu päähän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lista urheilu-uransa aivotärähdyksiin lopettamaan joutuneista on pitkä. Kotimaan kiekkoliigassa yksi tuoreimmista tapauksista on kaksi vuotta sitten hokkarit naulaan ripustanut KalPan Antti Halonen.

Ruotsissa jääkiekon päävammat nousivat esiin, kun Hockeymagasinet raportoi viime syksynä kuudesta aivotärähdystapauksesta vain kymmenessä päivässä maan juniorikiekon ylimmällä sarjatasolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanadassa aihetta on pitänyt esillä maalivahtilegenda Ken Dryden, ja maan parlamentissa pohditaan suosituksia lievien aivovammojen välttämiseen junioriurheilussa.

Miten yleisestä ongelmasta oikein puhutaan ja mitä asian eteen Suomessa tehdään?

Pitkän uran jääkiekon parissa tehnyt valmentaja Alpo Suhonen on nähnyt jääkiekon monet aikakaudet.


Suhonen siirtyi valmennustehtäviin Pohjois-Amerikkaan 1980- ja 1990-luvun taitteessa, jolloin hänen asenteensa päävammoihin muuttui. Tappeluiden jäljiltä fysioterapeutin huoneessa makasi verissään tajuttomia pelaajia. Pahimmillaan aivovammojen seurauksena pelaajat ajautuivat käyttämään huumeita ja alkoholia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli karmeaa katsottavaa.”

Niistä ajoista on menty eteenpäin, mutta keskustelu ja kulttuuri aivotärähdysten ympärillä suomalaisessa jääkiekossa harmittaa kokenutta kiekkomiestä edelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tyypillinen suomalainen tilanne, että vaietaan. Tilastoja ei ole, lääkärit eivät asiasta keskustele”, Suhonen toteaa ja lisää, että parempaan suuntaan on menty, mutta tahti on hidasta.

”Keskustelu pitäisi käydä näistä asioista ennen kuin on liian myöhäistä.”

Suhosen mukaan tappelut eivät ole enää niin suuri ongelma, vaikka niitäkin jäällä vielä nähdään. Psykologista etua ja ”pelon ilmapiiriä” pyritään luomaan muin tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt kun tappeluista halutaan päästä eroon – se on ihan selvä asia, etteivät ne kuulu peliin – tilalle on varmaan tullut hiukan vastustajan vahingoittamista vielä rajummin”, hän viittaa rajuihin taklauksiin.

”[Vastustajan] kunnioittaminen on vähentynyt, ja edelleen on olemassa sellaisia valmentajia, jotka näkevät siinä jonkun hyödyn, että pelataan ylikovaa.”

Aivotärähdys on lievä aivovamma, joka on useimmiten ohimenevä. Ainakin 30 prosenttia ihmisistä käcarsii vähintään yhdestä aivotärähdyksestä elämänsä aikana, Turun yliopistollisen keskussairaalan aivovammakeskuksen ylilääkäri Olli Tenovuo muistuttaa.

Jääkiekossa riskinä ovat erittäin kovat iskut päähän, jotka voivat päättää uran kertalaakista, kuten KalPan Halosen ja viimeisimpänä Lukossa pelanneen Tommi Kovasen tapauksissa. Myös lievemmät tapaukset voivat olla kohtalokkaita, jos niitä tulee useampia.


”Hermosoluthan eivät uusiudu, joten tavallaan jokainen pieni vamma syö aivojen muotoutumis- ja uusiutumiskapasiteettia”, Tenovuo sanoo.

”Jos tulee toistuvia aivotärähdyksiä, se lisää riskiä pitkäaikaisseurauksiin.”

Aivotärähdysten määrä jääkiekossa on ruotsalaistutkimuksen mukaan lisääntynyt huomattavasti 1980-luvulta tähän päivään tultaessa. Yksi selitys on pelin nopeutuminen, ja nopeuksien kasvaessa myös törmäysvoiman kasvaminen.

Luulajan teknillisen yliopiston tohtoriopiskelija Mascha Pauelsen ja urheilulääketieteeseen erikoistunut terveystieteiden professori Yelverton Tegner tutkivat aivotärähdyksiä 29 kauden ajan kaudesta 1984–1985 kauteen 2012–2013 yhdessä Ruotsin pääsarjan joukkueessa.

Vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan ensimmäisellä kaudella aivotärähdyksiä ei raportoitu, mutta viimeisellä niiden määrä oli 17 prosenttia kaikista loukkaantumisista.

Otos koostui 267 pelaajasta, joista 90 eli 34 prosenttia kärsi aivotärähdyksestä. Yhteensä aivotärähdystapauksia oli 162.

Tenovuo kuitenkin epäilee, että saattaa olla myös niin, ettei aivotärähdysten absoluuttinen määrä ole niinkään kasvanut, mutta tapauksista raportoidaan nykyään paremmin.

Tutkimustietoa tai tarkkaa dataa aivotärähdyksistä suomalaisessa jääkiekossa ei juurikaan ole.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo, että parhaillaan pohditaan minkälaista vammarekisteriä voidaan pitää henkilötietojen käsittelyn suhteen.

Suomen Jääkiekkoliiton vastuulääkärin Markku Tuomisen mukaan aivotärähdyksiä esiintyy Suomessa jokseenkin yhtä paljon kuin kansainvälisissä tutkimuksissa, eli noin 10 prosenttia kaikista loukkaantumisista. Se oli myös Pauelsenin ja Tegnerin tutkimuksen keskiarvo.

Määräksi Tuominen arvioi yhden aivotärähdyksen pelaajan pelaamaa tuhatta ottelua kohden.

On selvää, etteivät aivotärähdykset ole kenenkään etu. Pelaajilla kyseessä on oma tulevaisuus ja terveys, eivätkä aivovammat lajistakaan houkuttelevaa kuvaa maalaa.


Tuominen ja Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela eivät kuitenkaan allekirjoita Suhosen kritiikkiä vaikenemisen kulttuurista ja siitä, ettei aivotärähdyksiin kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

Nummelan mukaan kaikki lajitoimijat ymmärtävät, mikä on vastuullista toimintaa, ja lajin arvopohja on terve. On kaikkien lajissa toimivien vastuulla tehdä kaikki voitava pelaajien turvallisuuden eteen.

”Jotkut sanovat, että vaietaan – olen aina sanonut, että jääkiekon puolella on puhuttu aiheesta aika paljon, mutta muissa lajeissa ei ole kuulunut mitään”, Tuominen sanoo.

Liigassa ja Mestiksessä pelaajille tehdään ennen kautta esimerkiksi niin sanottu imPACT-testi, jonka tuloksien perusteella voidaan arvioida paluun ajankohtaa kauden aikana mahdollisen aivotärähdyksen jälkeen.

Tuomisen mukaan joukkueille on lähetetty selkeät ohjeet ja tunnistustyökalut aivotärähdysten varalle. Lisäksi vanhimpia juniori-ikäluokkia ja erotuomareita on koulutettu kyseisten tilanteiden tunnistamista ja niihin reagointia varten.

Sekä Tuominen että Nummela korostavat myös Suomen esimerkkiä joustokaukaloiden suhteen.

 


On kuitenkin fakta, että aivotärähdyksiä ja rumia taklauksia tapahtuu jääkiekossa varsin usein.

Suomessa niiden näkyvin näyttämö on Liiga, jossa kuluvalla kaudella on tuomittu tähän mennessä 14 pelikieltoa päähän kohdistuneesta taklauksesta. Pisin niistä, kuusi ottelua, langetettiin ennen vuoden vaihdetta Vaasan Sportin Colby Robakille.

Avainkysymys on, miten tapauksia saataisiin vähennettyä, sillä niiden kitkeminen kokonaan lienee mahdotonta.

”Rangaistukset ovat naurettavia. Palkka pois ja seuroille ehdottomasti myös sakko”, Suhonen pamauttaa.

Sanktioita ongelman yhtenä ratkaisuna pitävä Kallioniemi toteaa, että pelikieltoja on yhdessä pelaajayhdistyksen kanssa kovennettu ja muistuttaa, että pelaajilta pidätetään tietty osa palkasta pelikiellon pituuden mukaan.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Nummela korostaa asennekasvatuksen merkitystä.

”Pidemmän päälle paras ja tehokkain lääke on oikean arvomaailman kasvattaminen pelaajille pienestä pitäen”, hän sanoo.

Liigan kurinpitodelegaatioon myös kuuluva Tuominen pohtii, ettei viestin perille vieminen ole aina helppoa.

”Kyllä nämä haasteita tuovat. Aina voidaan varmasti tehdä paremmin ja paremmin.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsin jalkapallosuuruus Zlatan Ibrahimovic paljasti pihiytensä kertomalla ohjeista vaimolleen: ”Sanoin, hyvä on, mutta sitten ostat kaiken Ikeasta”

 2. 2

  Räikkönen kehui uutta autoaan ja tallin työskentelyä: ”Olen oikein tyytyväinen”

 3. 3

  Fysioterapeutti kentälle, kokoonpano teineistä – 0–20-rökäletappio johti sarjasta sulkemiseen

 4. 4

  Porvoolaiset Holmbergin siskokset ”lukevat” toistensa ajatuksia kahdella kielellä – ja kaukalossa sen kyllä huomaa

 5. 5

  ”Yksi parhaista maaleista, jonka tulet koskaan näkemään” – Aleksander Barkovin huima viimeistely kerää ylistystä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”

 2. 2

  Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskustannuksiin – yläraja 20 000 euroa

 3. 3

  ”Yksi parhaista maaleista, jonka tulet koskaan näkemään” – Aleksander Barkovin huima viimeistely kerää ylistystä

 4. 4

  Janne Tuohino perusti yhden auton tallin rallin MM-sarjaan – nyt hän vuokraa miljoonan euron hankintaansa muille halukkaille

 5. 5

  Kelly Sildaru nousi tallinnalaiselta metsäkumpareelta maailman parhaaksi – nyt hän pyörii kuin hyrrä takaperin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 2. 2

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  7. 7

   Koulun hätäpoistumistiet lukittiin riippulukolla Hakunilassa

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  8. 8

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää