Urheilu

Aivotärähdysten määrä on kasvanut jääkiekkoilussa 1980-luvulta lähtien: ”Tyypillinen suomalainen tilanne, että vaietaan”, sanoo Alpo Suhonen

Aivotärähdykset ovat yleistyneet jääkiekossa muun muassa pelin nopeutumisen myötä. ”Hermosoluthan eivät uusiudu, joten tavallaan jokainen pieni vamma syö aivojen muotoutumis- ja uusiutumiskapasiteettia”, aivovammakeskuksen ylilääkäri Olli Tenovuo sanoo.

Jääkiekossa taklaus kestää vain ohikiitävän sekunnin, mutta pahimmillaan sen seuraukset voivat olla tuhoisia.

Eritoten, jos taklaus osuu päähän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lista urheilu-uransa aivotärähdyksiin lopettamaan joutuneista on pitkä. Kotimaan kiekkoliigassa yksi tuoreimmista tapauksista on kaksi vuotta sitten hokkarit naulaan ripustanut KalPan Antti Halonen.

Ruotsissa jääkiekon päävammat nousivat esiin, kun Hockeymagasinet raportoi viime syksynä kuudesta aivotärähdystapauksesta vain kymmenessä päivässä maan juniorikiekon ylimmällä sarjatasolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanadassa aihetta on pitänyt esillä maalivahtilegenda Ken Dryden, ja maan parlamentissa pohditaan suosituksia lievien aivovammojen välttämiseen junioriurheilussa.

Miten yleisestä ongelmasta oikein puhutaan ja mitä asian eteen Suomessa tehdään?

Pitkän uran jääkiekon parissa tehnyt valmentaja Alpo Suhonen on nähnyt jääkiekon monet aikakaudet.


Suhonen siirtyi valmennustehtäviin Pohjois-Amerikkaan 1980- ja 1990-luvun taitteessa, jolloin hänen asenteensa päävammoihin muuttui. Tappeluiden jäljiltä fysioterapeutin huoneessa makasi verissään tajuttomia pelaajia. Pahimmillaan aivovammojen seurauksena pelaajat ajautuivat käyttämään huumeita ja alkoholia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli karmeaa katsottavaa.”

Niistä ajoista on menty eteenpäin, mutta keskustelu ja kulttuuri aivotärähdysten ympärillä suomalaisessa jääkiekossa harmittaa kokenutta kiekkomiestä edelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tyypillinen suomalainen tilanne, että vaietaan. Tilastoja ei ole, lääkärit eivät asiasta keskustele”, Suhonen toteaa ja lisää, että parempaan suuntaan on menty, mutta tahti on hidasta.

”Keskustelu pitäisi käydä näistä asioista ennen kuin on liian myöhäistä.”

Suhosen mukaan tappelut eivät ole enää niin suuri ongelma, vaikka niitäkin jäällä vielä nähdään. Psykologista etua ja ”pelon ilmapiiriä” pyritään luomaan muin tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt kun tappeluista halutaan päästä eroon – se on ihan selvä asia, etteivät ne kuulu peliin – tilalle on varmaan tullut hiukan vastustajan vahingoittamista vielä rajummin”, hän viittaa rajuihin taklauksiin.

”[Vastustajan] kunnioittaminen on vähentynyt, ja edelleen on olemassa sellaisia valmentajia, jotka näkevät siinä jonkun hyödyn, että pelataan ylikovaa.”

Aivotärähdys on lievä aivovamma, joka on useimmiten ohimenevä. Ainakin 30 prosenttia ihmisistä käcarsii vähintään yhdestä aivotärähdyksestä elämänsä aikana, Turun yliopistollisen keskussairaalan aivovammakeskuksen ylilääkäri Olli Tenovuo muistuttaa.

Jääkiekossa riskinä ovat erittäin kovat iskut päähän, jotka voivat päättää uran kertalaakista, kuten KalPan Halosen ja viimeisimpänä Lukossa pelanneen Tommi Kovasen tapauksissa. Myös lievemmät tapaukset voivat olla kohtalokkaita, jos niitä tulee useampia.


”Hermosoluthan eivät uusiudu, joten tavallaan jokainen pieni vamma syö aivojen muotoutumis- ja uusiutumiskapasiteettia”, Tenovuo sanoo.

”Jos tulee toistuvia aivotärähdyksiä, se lisää riskiä pitkäaikaisseurauksiin.”

Aivotärähdysten määrä jääkiekossa on ruotsalaistutkimuksen mukaan lisääntynyt huomattavasti 1980-luvulta tähän päivään tultaessa. Yksi selitys on pelin nopeutuminen, ja nopeuksien kasvaessa myös törmäysvoiman kasvaminen.

Luulajan teknillisen yliopiston tohtoriopiskelija Mascha Pauelsen ja urheilulääketieteeseen erikoistunut terveystieteiden professori Yelverton Tegner tutkivat aivotärähdyksiä 29 kauden ajan kaudesta 1984–1985 kauteen 2012–2013 yhdessä Ruotsin pääsarjan joukkueessa.

Vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan ensimmäisellä kaudella aivotärähdyksiä ei raportoitu, mutta viimeisellä niiden määrä oli 17 prosenttia kaikista loukkaantumisista.

Otos koostui 267 pelaajasta, joista 90 eli 34 prosenttia kärsi aivotärähdyksestä. Yhteensä aivotärähdystapauksia oli 162.

Tenovuo kuitenkin epäilee, että saattaa olla myös niin, ettei aivotärähdysten absoluuttinen määrä ole niinkään kasvanut, mutta tapauksista raportoidaan nykyään paremmin.

Tutkimustietoa tai tarkkaa dataa aivotärähdyksistä suomalaisessa jääkiekossa ei juurikaan ole.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo, että parhaillaan pohditaan minkälaista vammarekisteriä voidaan pitää henkilötietojen käsittelyn suhteen.

Suomen Jääkiekkoliiton vastuulääkärin Markku Tuomisen mukaan aivotärähdyksiä esiintyy Suomessa jokseenkin yhtä paljon kuin kansainvälisissä tutkimuksissa, eli noin 10 prosenttia kaikista loukkaantumisista. Se oli myös Pauelsenin ja Tegnerin tutkimuksen keskiarvo.

Määräksi Tuominen arvioi yhden aivotärähdyksen pelaajan pelaamaa tuhatta ottelua kohden.

On selvää, etteivät aivotärähdykset ole kenenkään etu. Pelaajilla kyseessä on oma tulevaisuus ja terveys, eivätkä aivovammat lajistakaan houkuttelevaa kuvaa maalaa.


Tuominen ja Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela eivät kuitenkaan allekirjoita Suhosen kritiikkiä vaikenemisen kulttuurista ja siitä, ettei aivotärähdyksiin kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

Nummelan mukaan kaikki lajitoimijat ymmärtävät, mikä on vastuullista toimintaa, ja lajin arvopohja on terve. On kaikkien lajissa toimivien vastuulla tehdä kaikki voitava pelaajien turvallisuuden eteen.

”Jotkut sanovat, että vaietaan – olen aina sanonut, että jääkiekon puolella on puhuttu aiheesta aika paljon, mutta muissa lajeissa ei ole kuulunut mitään”, Tuominen sanoo.

Liigassa ja Mestiksessä pelaajille tehdään ennen kautta esimerkiksi niin sanottu imPACT-testi, jonka tuloksien perusteella voidaan arvioida paluun ajankohtaa kauden aikana mahdollisen aivotärähdyksen jälkeen.

Tuomisen mukaan joukkueille on lähetetty selkeät ohjeet ja tunnistustyökalut aivotärähdysten varalle. Lisäksi vanhimpia juniori-ikäluokkia ja erotuomareita on koulutettu kyseisten tilanteiden tunnistamista ja niihin reagointia varten.

Sekä Tuominen että Nummela korostavat myös Suomen esimerkkiä joustokaukaloiden suhteen.

 


On kuitenkin fakta, että aivotärähdyksiä ja rumia taklauksia tapahtuu jääkiekossa varsin usein.

Suomessa niiden näkyvin näyttämö on Liiga, jossa kuluvalla kaudella on tuomittu tähän mennessä 14 pelikieltoa päähän kohdistuneesta taklauksesta. Pisin niistä, kuusi ottelua, langetettiin ennen vuoden vaihdetta Vaasan Sportin Colby Robakille.

Avainkysymys on, miten tapauksia saataisiin vähennettyä, sillä niiden kitkeminen kokonaan lienee mahdotonta.

”Rangaistukset ovat naurettavia. Palkka pois ja seuroille ehdottomasti myös sakko”, Suhonen pamauttaa.

Sanktioita ongelman yhtenä ratkaisuna pitävä Kallioniemi toteaa, että pelikieltoja on yhdessä pelaajayhdistyksen kanssa kovennettu ja muistuttaa, että pelaajilta pidätetään tietty osa palkasta pelikiellon pituuden mukaan.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Nummela korostaa asennekasvatuksen merkitystä.

”Pidemmän päälle paras ja tehokkain lääke on oikean arvomaailman kasvattaminen pelaajille pienestä pitäen”, hän sanoo.

Liigan kurinpitodelegaatioon myös kuuluva Tuominen pohtii, ettei viestin perille vieminen ole aina helppoa.

”Kyllä nämä haasteita tuovat. Aina voidaan varmasti tehdä paremmin ja paremmin.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen katosi radioamatööreiltä, lopulta yhteys löytyi viheltämällä – ”titityy” oli kyllä ja ”kukkuu” ei

 3. 3

  Räikeä tuomarivirhe, huima potkumaali, kaksi jatkoaikaottelua – Super Bowl -joukkueet ratkesivat huikean draaman jälkeen

 4. 4

  Saksan tennistähdeltä melkoinen raivopuuska – lapsetkin väistivät kohtausta

 5. 5

  Huippu-urheilijat Tuukka Kotti ja Minttu Tuominen kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys – heidän ajatuksistaan voi olla hyötyä meille kaikille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 2. 2

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 3. 3

  NHL-tähtivahdin pinna paloi käsittämättömällä tavalla – huomasi mailan olevan varsin vahvaa tekoa

 4. 4

  F1-sarja muisteli Kimi Räikkösen ja Mick Schumacherin lämmintä kohtaamista – Räikkösen isällinen ote hurmasi

 5. 5

  Mikko Rantanen osui kahdesti Kingsiä vastaan – NHL keksi hyökkääjälle uuden lempinimen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL julkaisi Super Bowlin esiintyjät – yli 84 000 ihmistä allekirjoittanut vetoomuksen pääesiintyjän vetäytymisen puolesta

 2. 2

  NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

 3. 3

  Trump tarjoili jalkapalloilijoille kynttilänvalossa pikaruokaa hopeisilta tarjottimilta – ”Meillä on pitsaa, 300 hampurilaista ja paljon, paljon ranskalaisia perunoita”

 4. 4

  Rebecca Ehrnrooth, 19, teki lumella jotain, minkä ei pitäisi olla espoolaiselle mahdollista – ja sillä voi olla pääkaupunkiseudun urheilulle suuri merkitys

 5. 5

  Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  2. 2

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  5. 5

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  7. 7

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  8. 8

   Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

  9. 9

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

  10. 10

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  5. 5

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  9. 9

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää