Urheilu

Suomen kärkigolfaajat kilpailevat ihmisoikeuksia polkevissa maissa – Mikko Korhonen myöntää asian häiritsevän, mutta kyse on työstä ja palkasta

Golfin Euroopan-kiertue siirtyy seuraavaksi Abu Dhabiin, Dubaihin ja Saudi-Arabiaan. Kalle Samooja muistuttaa, että Lähi-idän viisi turnausta muodostavat ison osan hänen pelimahdollisuuksistaan.

Suomen miesten kärkigolfaajista Kim Koivu, Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen ja Kalle Samooja osallistuvat kaikki tammikuussa Euroopan-kiertueen kilpailuihin Arabiemiraateissa Abu Dhabissa ja Dubaissa ja sen jälkeen Saudi-Arabian uuteen kilpailuun Euroopan-kiertueella.

Mikko Ilonen ilmoitti pitävänsä kilpailutaukoa ja jättää väliin sekä Abu Dhabin että Dubain kilpailut ja harjoittelee vasta helmikuussa kohti kilpailuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sekä Arabiemiraateissa että Saudi-Arabiassa on vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Se ei kuitenkaan estä golfin Euroopan-kiertuetta (European Tour) järjestämästä kilpailuja näissä maissa.

”YK:n ihmisoikeusraportoijat ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet Arabiemiraattien tilanteesta. Siellä on monenlaisia vakavia ihmisoikeusloukkauksia, jotka liittyvät kansalais- ja poliittisiin oikeuksiin, työoikeuksiin, sukupuolten tasa-arvoon ja naisten oikeuksiin. Näissä maissa on laajalti ihmisoikeusloukkauksia, jotka on hyvin dokumentoitu”, Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Euroopan-kiertuetta on järjestetty jo vuosikausia maissa, joissa on ihmisoikeusloukkauksia, mutta Saudi-Arabian kilpailun liittäminen kilpailukalenteriin herätti jo hieman kohua golfmaailmassa.

Saudi-Arabia käy sotaa Jemenissä, vaientaa ihmisoikeusaktivisteja ja naisilla ei ole maassa itsemääräämisoikeutta.

Minkä verran ihmisoikeuskysymykset näissä maissa kiinnostavat suomalaisgolfaajia?

Tapio Pulkkanen ei halua kertoa, mitä hän ajattelee siitä, että kilpailee Arabiemiraateissa, jossa on raportoi­dusti paljon ihmisoikeus­loukkauksia, joka alistaa siirtotyöläisiä kafala-järjestelmällään ja joka tukee Saudi-Arabian sodankäyntiä Jemenissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En kommentoi”, Pulkkanen sanoi.

Onko sinulle aivan sama, mikä on ihmisoikeustilanne kussakin Euroopan-kiertueen kilpailun maassa?

”Totta kai se mietityttää. Vaikeata olisi jättää väliin, kun nämä ovat kauden tärkeimpiä kisoja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitäisikö näissä paikoissa kilpailla ylipäätään?

”En kommentoi.”

Mikko Korhosen mukaan pitää muistaa, että jokaisessa maassa on oma kulttuurinsa. Hän myöntää, että hänellä ei ole hirveästi tietämystä ihmisoikeustilanteesta alueella.

”Mutta kyllä sen ymmärtää, että kulissien takana tapahtuu asioita. On ehkä parempi, että joitain asioita ei tiedetä.”

”En tiedä, tulisiko tänne kukaan pelaamaan, jos tietäisimme kaiken mitä tapahtuu, kun aurinko on laskenut. Nyt meillä on viisi kilpailua aavikolla, mikä on Euroopan-kiertueen ja golfin kannalta hieno asia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Häiritseekö ja kiinnostaako sinua se, mitä ihmisille tapahtuu?

”Totta kai kiinnostaa ja häiritseekin, kun siitä nyt ruvettiin puhumaan. Totuus on, että menemme niihin maihin pelaamaan, jotka pystyvät järjestämään näitä kilpailuja ja joissa on rahaa.”

Pitäisikö siellä ylipäätään pelata?

”Se on hyvä kysymys, johon joku muu voi vastata paremmin kuin minä. Minulla on aina ollut täällä kivaa ja turvallinen olo.”

Voisitko ajatella näistä asioista toisin vai onko rahan ja Euroopan-kiertueen pisteiden houkutus liian suuri?

”Se on myös hyvä kysymys. Jos joskus ei tarvitse lähteä tänne, että on niin paljon rahaa, sitten voisin kuvitella toisin. Työtähän me täällä teemme, ja saamme siitä palkkaa, jos menee hyvin. Tällä hetkellä en voisi ajatella jättäväni näitä kisoja pelaamatta.”

Korhosen tienasi viime vuonna noin 950 000 euroa palkintorahaa ja osallistui 27 kilpailuun. Tämän kauden Euroopan-kiertueen jälkeen pelioikeuden saa jälleen 110 parasta golfaajaa.

Korhosen tiedottajan Sami Sarpakunnaksen mukaan paikan uusimiseen vaaditaan arviolta vähintään noin 350 000 euroa tienestejä. Suomalaisista vain Ilonen ja Korhonen ovat onnistuneet uusimaan useamman kerran paikkansa rahalistalta.

Kalle Samoojan mukaan joka maasta löytäisi syitä jättää kilpailu väliin.

”En näkisi, että tämä [ihmisoikeuskysymykset] on se asia, jolla työmahdollisuuksia punnitaan. Pelaan siellä, missä on mukava pelata”, Samooja sanoi.

Näyttäytyykö maa sinulle erilaisena kuin siirtotyöläiselle?

”Varmaan pakistanilaiselle siirtotyöläiselle maailma tellinkien päältä näyttää erilaiselta kuin minulle viheriöllä. Olen pelannut Bangladeshissa ja Intiassa slummien keskellä golfia. Olen nähnyt paljon paikkoja, joissa on köyhyyttä ja orjuutta. Kun sinne vie itse rahaa, pystyy auttamaan.”

Pitäisikö sitä pohtia, missä kilpailuita järjestetään?

”Sitten voin lopettaa ammattilaisgolfin äkkiä. Seuraavasta seitsemästä kilpailusta viisi on Lähi-idässä, mikä on aika iso osa pelimahdollisuuksistani. En voi valita uutisten mukaan kilpailujani. Ihan samoin voisi valita, että ei lähde Yhdysvaltoihin. On aika monta paikkaa, mihin ei pitäisi lähteä, kun näitä asioita syvältä kaivetaan.”

Samooja näkee omat vaikuttamis­mahdollisuutensa hyvin vähäisinä.

”Minun poisjääntini ei kiinnostaisi ketään. En usko, että Euroopan-kiertueella se hetkauttaisi ketään. Tämä luo hyvää näkyvyyttä, ja se on varmasti päällimmäisin syy, miksi täällä pelataan. Tämä on kuluttajille suunnattua markkinointia, ei sen kummempaa.”

HS ei tavoittanut neljättä Abu Dhabissa kilpailevaa suomalaisgolfaajaa Kim Koivua.

Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan urheilupiirit muun muassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa näyttävät reagoivan viiveellä laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun esimerkiksi syrjinnästä ja ihmisoikeuksista.

”Urheilun kansainväliset liitot ja Suomen urheiluelämä ovat jonkinlaisen oppimisen äärellä. Heille on tullut painetta ulkopuolelta ja urheilukentän sisältä.”

Mattila näkee, että urheilussa on nyt kyse laajasta murroksesta, mikä on hyvä asia.

”Ehkä nyt ruvetaan miettimään urheilun sisällä kaukana tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten lisäksi enemmän ihmisoikeuskysymyksiä myös omassa maassa, miten vaikka ihmisoikeuskysymykset Dubaissa liittyvät Englannin jalkapalloon tai Suomen jääkiekkoon. Monessa maassa mietitään myös sisäistä suhtautumista esimerkiksi urheilun tasa-arvoon ja yhdenvertaisuus­kysymyksiin.”

Golfin Euroopan-kiertue käy keväällä myös muissa maissa, joissa on paljon raportoituja ihmisoikeusongelmia. Helmikuussa kiertueen kilpailu pidetään Omanissa, jossa on hyvin rajoitettu sananvapaus ja kafala-järjestelmä voimassa, ja maaliskuussa kisataan Qatar Masters -golfkilpailu Qatarissa, jonka ihmisoikeus­tilanteessa on kirjoitettu paljon Suomen mediassa viime viikolla.

Euroopan kiertue teki viime maaliskuussa kolmevuotisen sopimuksen Saudi-Arabian kanssa. Viime marraskuussa Euroopan-kiertueen päällikkö Keith Pelley puolusti kilpailua, vaikka julkisuudessa oli esillä paljon huomiota saanut toimittaja Jamal Khashoggin kuolema.

The Telegraph -lehti kertoi viime marraskuussa, että golftähti Tiger Woods kieltäytyi 3,25 miljoonan dollarin starttirahasta Saudi-Arabian golfkilpailuun. Siitä ei ole tietoa, onko Woodsin päätös kytköksissä Saudi-Arabian poliittiseen tilanteeseen tai ihmisoikeustilanteeseen.

Irish Times -lehden toimittaja Malachy Clerkin ehdotti marraskuussa, että ehkä media voisi olla antamatta Saudi-Arabialle sen haluamaa hyvää julkisuutta ja jättäisi raportoimatta Saudi-Arabian golfkisasta.

Oikaisu: Korjattu Sami Sarpakunnaksen nimi. Lähteet: Amnesty International, Human Rights Watch, Sports Illustrated, Irish Times, Golfweek.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tuukka Raskin nerokas oivallus raivostutti vastustajan – ei tarvinnut edes venyä torjuntaan

 2. 2

  Juhamatti Aaltonen nousi Ruotsin NHL-tähden ohi yllättävän listan kärkipaikalle

 3. 3

  Suomen keihästoivo Oliver Helander näyttää maastavedon mallia: ”300 kiloa, helppoa”

 4. 4

  Puolalainen jalkapallojoukkue väläytti innovatiivista aloitustyyliä – pallo päätyi omaan maaliin 12 sekuntia myöhemmin

 5. 5

  Jalkapallomiljonääri Zlatan Ibrahimovic kertoi hämmentävän esimerkin pihiydestään: ”Välittäjä sanoi, etteivät rikkaat käy Ikeassa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”

 2. 2

  ”Yksi parhaista maaleista, jonka tulet koskaan näkemään” – Aleksander Barkovin huima viimeistely kerää ylistystä

 3. 3

  Jalkapallomiljonääri Zlatan Ibrahimovic kertoi hämmentävän esimerkin pihiydestään: ”Välittäjä sanoi, etteivät rikkaat käy Ikeassa”

 4. 4

  Puolalainen jalkapallojoukkue väläytti innovatiivista aloitustyyliä – pallo päätyi omaan maaliin 12 sekuntia myöhemmin

 5. 5

  Fysioterapeutti kentälle, kokoonpano teineistä – 0–20-rökäletappio johti sarjasta sulkemiseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 2. 2

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muotisuunnittelija Karl Lagerfeld on kuollut

  2. 2

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  3. 3

   Finanssikriisin jäljet alkavat näkyä: Kolmekymppisten tulotaso jopa pudonnut vauraassa Espoossa – HS:n laskuri kertoo, millaiset tulosi ovat ikäryhmääsi verrattuna

  4. 4

   Puolustusministeri Niinistö: Eduskunnan pitäisi ”ryhdistäytyä” eikä antaa ”totalitäärisen neuvosto­yhteiskunnan ihailijoiden” vaikuttaa

  5. 5

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  6. 6

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  7. 7

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  8. 8

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

  10. 10

   Korkeimman oikeuden uudet linjaukset seksuaalirikosten tiukemmista rangaistuksista alkavat näkyä: Nukkuvan naisen yökerhoillan jälkeen raiskannut mies passitettiin vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  9. 9

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  10. 10

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää