Urheilu

Huippu-urheilijat Tuukka Kotti ja Minttu Tuominen kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys – heidän ajatuksistaan voi olla hyötyä meille kaikille

Jääkiekkoilija Minttu Tuominen, koripalloilija Tuukka Kotti ja urheilupsykologi Niilo Konttinen pohtivat, miten itku, omatunto, onnistumiset ja kehosta irtautumisen kokemus liittyvät motivaatioon – ja lopulta ihmisenä olemiseen.

Mikä saa urheilijan jatkamaan treeniä vielä silloinkin, kun oksettaa? Murehtimaan hävittyä ottelua tuntikausia sängyssä? Kipuamaan maajoukkueeseen asti?

Taustalla on motivaatio, sisäinen tuli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urheilupsykologi ja dosentti Niilo Konttisen mukaan keskeinen tekijä motivaatiossa on jokaisen tarve tuntea pätevyyttä. Kun menestymme jossakin, saamme vahvistusta ja olemme entistä motivoituneempia.

”Urheilijalle menestyminen on koukuttava tunne”, Konttinen sanoo.

Kaksi lajissaan menestynyttä ammattilaista, Espoo Bluesissa pelaava jääkiekkoilija Minttu Tuominen, 28, ja Seagullsissa pelaava koripalloilija Tuukka Kotti, 37, kertovat, mistä motivaatio syntyy ja miten se näkyy heidän arjessaan.


Minttu Tuominen: Teräsuojat herättivät innostuksen

”Aloitin jääkiekon 13-vuotiaana. Valmentaja laittoi teräsuojat roikkumaan maalin ylärimaan. Voittaja oli se, joka osui suojiin ensimmäisenä. Voitin kisan ja innostuin, että minustahan voi tulla hyvä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luin vuotta myöhemmin lehdestä, että Emma Terho oli pelannut jääkiekkoa Ohio Staten yliopistossa Yhdysvalloissa. Sanoin heti äidilleni, että minäkin haluan samaa. Siitä lähtien minulla oli kaksi tavoitetta, Ohio State ja maajoukkue.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lauoin kiekkoa kotipihallamme hullun lailla tuntikausia. Halusin, että joka veto oli edellistä parempi.

Onnistumiset ruokkivat motivaatiota.

Minulla on aina ollut vahva halu näyttää, että osaan ja pääsen tavoitteisiini, jos vain tarpeeksi haluan. Pääsin lopulta pelaamaan Ohio Staten yliopistoon sekä maajoukkueeseen.”


Tuukka Kotti: Lyhyeksi jääminen stressasi

”Vanhemmistani oli hullua, kuinka paljon vietin lapsena aikaa koripallokentällä. En tykännyt heitellä yksinäni. Olohuoneesta näkyi kentälle, joten makoilin sohvalla ja katsoin ikkunasta, tulisiko joku pelaamaan. Jos tuli, säntäsin aina ulos.

Haaveilin lapsena NBA:sta ja stressasin pituuttani, koska minun ennustettiin kasvavan vain 186-senttiseksi.

Kysyin isältä, voisiko minusta tulla edes 195-senttinen. Minusta tulikin 205-senttinen.

Lapsuuskodissani ei tunteita kovin paljon näytetty, joten urheilu on aina ollut minulle paikka purkaa tunteitani. Koripallossa koen voimakkaimmat onnistumisen ja epäonnistumisen tunteet, suutun ja riemuitsen avoimesti. Kentän ulkopuolella se on vaikeampaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siinä on jotain terapeuttista suuttua kunnolla. Saatan käydä hiilenä tuomareille ja sanoa tökerösti. Pelin jälkeen pyydän anteeksi, ja onneksi he ymmärtävät, että pelatessa keittää joskus yli.”

Tuominen: Häviö pistää eniten vihaksi

”Sain tänä vuonna ensimmäistä kertaa Olympiakomitealta 10 000 euron apurahan, eli 833 euroa kuussa. Asun kimppakämpässä, joten pärjäilen. Tuntuu suorastaan epäreilulta, että saan keskittyä vain jääkiekkoon. Miksi juuri minä olen näin onnekas?

Joukkueessani pelaajat maksavat kausimaksuja. Vaatii motivaatiota maksaa isoja summia, treenata lujaa ja lähteä peliin Tampereelle kello 15, palata yhdeltä yöllä ja herätä töihin 6.30.

Vihaan häviämistä enemmän kuin rakastan voittamista. Häviön jälkeen tunnen pettäneeni joukkueen. Nuorena tappio ärsytti minua päiväkausia. Nykyään osaan suhtautua häviöihin rakentavasti.

Parasta jääkiekossa on, kun painan kentällä maitohapot jalassa flow-tilassa. Tuntuu kuin irtautuisin kehosta ja katsoisin itseäni ulkopuolelta.”

Kotti: Halusin aina olla parempi kuin muut

”Jos ajattelisin hätäisesti, voisin sanoa, että minua motivoi raha tai menestys. Mutta pinnan alla on tärkeämpi syy: jokainen ihminen tarvitsee merkityksellisyyden tunnetta.

Kentällä pystyn saavuttamaan jotain, tekemään jotain isoa.

Nuorena minua motivoi halu olla paras. Halusin kilpailla, olla jalustalla ja tienata hyvin.

Jos viimeinen treeniveto teki mieli jättää väliin, mietin, että joku muu juoksee sen. Niinpä en antanut periksi.

Nykyään tärkein motivaattorini on halu kehittyä ennen kaikkea ihmisenä.”

Tuominen: Mäkitreenien tuska ja euforia

”Pahimpia treenejä minulle ovat kesäisin vedettävät mäkitreenit. Silloin joudun välillä muistuttamaan itseäni, miksi näitä harjoitteita teen. Parasta on treenin jälkeinen euforinen tunne, kun on ylittänyt itsensä kunnolla.

Myös syksyn ensimmäiset jäätreenit tuntuvat tosi pahalta. Silloin muistutan itseäni siitä, miksi pelaan jääkiekkoa. Kun jalka kevenee, nousee myös motivaatio. Kevät ja pudotuspelit ovat elämäni parasta aikaa.

Jatkuva kehittymisen halu voi mennä yli. Tunsin toissa syksynä treeneissä, kuinka jalka painaa. Jatkoin kuitenkin raivolla treenaamista. Nukuin huonosti, olin väsynyt ja join kofeiinijuomia. Muuten olisin nukahtanut vaihtoaitioon.

Lopulta aloin itkeä kesken treenien.

Minulla todettiin ylirasitustila. Olin aivan maassa ja toivoton. Maltoin kuitenkin levätä, palasin kuntoon ja pelasin elämäni parhaat olympialaiset. Olin rento, koska olin täynnä kiitollisuutta siitä, että pystyin jälleen pelaamaan.

Nyt uskallan jättää aamutreenit väliin, jos olen nukkunut huonosti.”


Kotti: Tuntikausien valvominen ohi

”Minulle on tärkeää osoittaa lapsilleni, että menestys seuraa, kun tekee asiat mahdollisimman hyvin ja oikein. Lapset tuovat elämään tasapainoa.

Nuorempana valvoin pelien jälkeen aina aamuyöhön asti. Voiton jälkeen olin adrenaliinipuuskassa, tappion jälkeen mietin syitä häviöön tuntikaupalla. Lasten kanssa oleminen rauhoittaa mieltä ja kehoa.

Nykyään saan unta jo ennen puoltayötä.

En enää piiskaa itseäni niin lujaa. Koin nuorempana omantunnontuskia, jos olin kuumeessa ja pidin kuumeettoman päivän ennen treeniä. Huilasin mukamas liikaa.”


Tuominen: Unelmasta oli tulla painajainen

”Pelasin vuodet 2009–2013 Ohio Staten yliopistojoukkueessa, eikä arki siellä ollut helppoa. Olin puolustava hyökkääjä ja koin, että muut pelaajat eivät arvostaneet panostani, koska en mättänyt maaleja.

Harjoittelin paljon, mutta kun mikään ei muuttunut, tunsin epätoivoa. Miksi jaksan tätä? Puhuin koulun urheilupsykologille ja valmentajilleni. He arvostivat minua ja nostivat esiin positiivisia puoliani.

Se teki hyvää. Sain myös uudet ketjukaverit, joiden kanssa peli alkoi sujua.

Työmyyrä-ketjumme alkoikin saada muilta arvostusta.

Nykyisten seurakavereideni kanssa meillä on tosi hauskaa, nauramme kopissa ja jäällä. Jos emme viihtyisi keskenämme, niin kuka hullu tätä jaksaisi tehdä?

Myös valmentajalla on iso rooli. Jos kysyn valmentajalta, missä minun pitäisi kehittyä, toivon häneltä suoran vastauksen. Vain niin voin kehittyä.”

Kotti: Muiden energia vaikuttaa

”Jos joukkueessa on hyviä ja epäitsekkäitä tyyppejä, olen valmis tekemään kaikkeni heidän puolestaan. Ja päinvastoin.

Jos nuorempana huomasin, että muu joukkue oli treeneissä pää painuksissa, luovutin itsekin helpommin. Nykyään yritän kääntää tilanteen positiiviseksi.

Valmentajan tärkein ja vaikein tehtävä on pelaajien motivoiminen. Hänen pitää saada porukka käyntiin, etsiä treeneihin uusia ärsykkeitä ja haastaa meitä.

Yhteisöllisyys merkitsee minulle valtavasti, varsinkin maajoukkueessa. On tosi siistiä ja motivoivaa, kun kaikki pelaavat saman asian eteen.

Saman tunteen saaminen seurajoukkueessa ei ole niin helppoa, koska jengikaverit vaihtuvat useammin. Seagulls on nuori seura, jossa vasta rakennamme yhteisöllisyyttä.”

Motivaatio syntyy, kun lapsi saa palkinnon

Motivaatio syntyy motiiveista eli tarpeista, vieteistä ja odotuksista, joita kohtaamme arjessa, sanoo urheilupsykologi ja dosentti Niilo Konttinen. Motivaatio ohjaa meitä pyrkimään johonkin tai välttelemään jotain.

Motivaatio herää jo lapsuusvaiheessa, kun lapsi löytää mielekästä toimintaa, jossa häntä tuetaan.

”Palkinnon eli kivan kokemuksen ja elämyksen on tultava varsin nopeasti, jotta se vahvistaa lapsen käyttäytymistä. Lapsi ei rakenna itselleen pitkän aikavälin suunnitelmia, vaan hän haluaa jatkaa harrastusta, koska se on niin kivaa”, Konttinen sanoo.

Seuraavaksi lapsi haluaa kehittyä, olla vähän parempi kuin eilen, ehkä myös kisata.

”Myöhemmin mukaan tulee myös ulkoisia motiiveja, kuten raha tai muiden arvostus.”

Kun urheilija harjoittelee ensisijaisesti itse toiminnan vuoksi, puhutaan sisäisestä motivaatiosta. Sisäinen motivaatio kumpuaa kolmesta perustarpeesta: autonomiasta, koetusta pätevyydestä ja sosiaalisesta yhteenkuuluvuudesta.

Autonomia on tunne siitä, että urheilija pystyy itse päättämään omista valinnoistaan. Koettu pätevyys tarkoittaa sitä, että urheilija kokee olevansa hyvä ja uskoo kykyihinsä pärjätä.

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus syntyy siitä, että urheilija kokee kuuluvansa ryhmään, jossa asioita tehdään yhdessä ja jossa häntä kannustetaan.

Mitä suurempi sisäinen motivaatio on, sitä vahvemmin urheilija sitoutuu itsensä kehittämiseen. Urheilijoihin vaikuttaa myös ulkoinen motivaatio, joka tarkoittaa ihmisen itsensä ulkopuolelta tulevaa palkkiota tai rangaistusta, kuten kielteisen palautteen pelkoa.

”Kaiken perustana on vahva sisäinen motivaatio. Urheilija tarvitsee myös ulkoisia motiiveja, kuten menestystä, rahaa ja arvostusta. Myös näistä voi ammentaa käyttövoimaa”, Konttinen kertoo.

Ulkopuolisen on vaikea sytyttää urheilijan sisäistä motivaatiota, mutta sen torpedoiminen on suhteellisen helppoa.

”Valmentajalla on iso merkitys siinä, miten hän antaa palautetta. Myös muut ulkoiset tekijät kuten taloudelliset vaikeudet voivat vaikuttaa motivaatioon.”

Mitä enemmän uhraa ja omistautuu jollekin asialle, sitä enemmän se vaikuttaa Konttisen mukaan minäkuvaan. Urheilijoiden minäkuva rakentuukin vahvasti ammatin kautta.

”Tämä näkyy myös tappion hetkellä. Finaalin häviäminen voi olla urheilijalle pieni kuolema.”

Työstän urheilijoiden kanssa usein sitä, että myös muut asiat kuin menestys määrittelevät heitä ihmisenä.”

Motivaatio muuttuu usein ajan myötä. Vaikka menestys pääasiassa vahvistaa motivaatiota, eteen voi tulla kyllästymispiste: urheilija voi kokea saavuttaneensa haluamansa ja lopettaa.

”Jos on kiivennyt 8 000 metriin lisähapen kanssa, tietää, kuinka äärettömän raskas koetus on henkisesti ja fyysisesti. Mistä löytää energia, motivaatio ja uskallus tehdä sama ilman lisähappea? Toiset löytävät, toiset etsivät muita haasteita.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Niken kurssi lähti laskuun ”tossuräjähdyksestä” – urheiluvälinejätillä kävi kuitenkin käsittämätön tuuri: lähes samaan aikaan tuli myyntiin uusi hittipaita

 2. 2

  Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

 3. 3

  Järjestääkö Iivo Niskanen yllätyksen? Hänellä olisi parikin hyvää syytä lähteä mukaan MM-kisojen yhdistelmäkilpailuun

 4. 4

  Norjan Johannes Høsflot Klæbo otti uransa ensimmäisen MM-kullan, vaikka oli hilkulla kaatua ja joutui kilpakumppanin törkeilyn kohteeksi

 5. 5

  Keskisuomalainen: Matti Nykänen haudataan maaliskuun alussa isänsä viereen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

 2. 2

  F1-sarja keksi Kimi Räikköselle uuden lempinimen – onko vanha parempi?

 3. 3

  Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

 4. 4

  Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja perustelee Pattaya-kongressia luksuksella – ei halua laskea prostituoituja

 5. 5

  Anita Korva aloitti uransa ensimmäiset aikuisten MM-kisat hiihtämällä ilman paitaa –”Voisihan täällä viihtyä tulevaisuudessakin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 2. 2

  Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

 3. 3

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 4. 4

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 5. 5

  NBA:n donkkikisan voittaja hyppäsi 216-senttisen legendan yli ja jäi roikkumaan kyynärtaipeestaan koriin

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  3. 3

   Seeprakuviolla suojautuminen toimii myös ihmisillä – tutkijat testasivat teoriaa raidallisilla mallinukeilla

  4. 4

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  7. 7

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  8. 8

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  9. 9

   Meneillään on alusvaatteiden taistelu, jossa vartalo­positiivisuudella ratsastava tulokas tekee silppua Victoria’s Secretistä

  10. 10

   Niken kurssi lähti laskuun ”tossuräjähdyksestä” – urheiluvälinejätillä kävi kuitenkin käsittämätön tuuri: lähes samaan aikaan tuli myyntiin uusi hittipaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  2. 2

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  7. 7

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  8. 8

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  9. 9

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  10. 10

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää