Urheilu

Huippu-urheilijat Tuukka Kotti ja Minttu Tuominen kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys – heidän ajatuksistaan voi olla hyötyä meille kaikille

Jääkiekkoilija Minttu Tuominen, koripalloilija Tuukka Kotti ja urheilupsykologi Niilo Konttinen pohtivat, miten itku, omatunto, onnistumiset ja kehosta irtautumisen kokemus liittyvät motivaatioon – ja lopulta ihmisenä olemiseen.

Mikä saa urheilijan jatkamaan treeniä vielä silloinkin, kun oksettaa? Murehtimaan hävittyä ottelua tuntikausia sängyssä? Kipuamaan maajoukkueeseen asti?

Taustalla on motivaatio, sisäinen tuli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urheilupsykologi ja dosentti Niilo Konttisen mukaan keskeinen tekijä motivaatiossa on jokaisen tarve tuntea pätevyyttä. Kun menestymme jossakin, saamme vahvistusta ja olemme entistä motivoituneempia.

”Urheilijalle menestyminen on koukuttava tunne”, Konttinen sanoo.

Kaksi lajissaan menestynyttä ammattilaista, Espoo Bluesissa pelaava jääkiekkoilija Minttu Tuominen, 28, ja Seagullsissa pelaava koripalloilija Tuukka Kotti, 37, kertovat, mistä motivaatio syntyy ja miten se näkyy heidän arjessaan.


Minttu Tuominen: Teräsuojat herättivät innostuksen

”Aloitin jääkiekon 13-vuotiaana. Valmentaja laittoi teräsuojat roikkumaan maalin ylärimaan. Voittaja oli se, joka osui suojiin ensimmäisenä. Voitin kisan ja innostuin, että minustahan voi tulla hyvä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luin vuotta myöhemmin lehdestä, että Emma Terho oli pelannut jääkiekkoa Ohio Staten yliopistossa Yhdysvalloissa. Sanoin heti äidilleni, että minäkin haluan samaa. Siitä lähtien minulla oli kaksi tavoitetta, Ohio State ja maajoukkue.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lauoin kiekkoa kotipihallamme hullun lailla tuntikausia. Halusin, että joka veto oli edellistä parempi.

Onnistumiset ruokkivat motivaatiota.

Minulla on aina ollut vahva halu näyttää, että osaan ja pääsen tavoitteisiini, jos vain tarpeeksi haluan. Pääsin lopulta pelaamaan Ohio Staten yliopistoon sekä maajoukkueeseen.”


Tuukka Kotti: Lyhyeksi jääminen stressasi

”Vanhemmistani oli hullua, kuinka paljon vietin lapsena aikaa koripallokentällä. En tykännyt heitellä yksinäni. Olohuoneesta näkyi kentälle, joten makoilin sohvalla ja katsoin ikkunasta, tulisiko joku pelaamaan. Jos tuli, säntäsin aina ulos.

Haaveilin lapsena NBA:sta ja stressasin pituuttani, koska minun ennustettiin kasvavan vain 186-senttiseksi.

Kysyin isältä, voisiko minusta tulla edes 195-senttinen. Minusta tulikin 205-senttinen.

Lapsuuskodissani ei tunteita kovin paljon näytetty, joten urheilu on aina ollut minulle paikka purkaa tunteitani. Koripallossa koen voimakkaimmat onnistumisen ja epäonnistumisen tunteet, suutun ja riemuitsen avoimesti. Kentän ulkopuolella se on vaikeampaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siinä on jotain terapeuttista suuttua kunnolla. Saatan käydä hiilenä tuomareille ja sanoa tökerösti. Pelin jälkeen pyydän anteeksi, ja onneksi he ymmärtävät, että pelatessa keittää joskus yli.”

Tuominen: Häviö pistää eniten vihaksi

”Sain tänä vuonna ensimmäistä kertaa Olympiakomitealta 10 000 euron apurahan, eli 833 euroa kuussa. Asun kimppakämpässä, joten pärjäilen. Tuntuu suorastaan epäreilulta, että saan keskittyä vain jääkiekkoon. Miksi juuri minä olen näin onnekas?

Joukkueessani pelaajat maksavat kausimaksuja. Vaatii motivaatiota maksaa isoja summia, treenata lujaa ja lähteä peliin Tampereelle kello 15, palata yhdeltä yöllä ja herätä töihin 6.30.

Vihaan häviämistä enemmän kuin rakastan voittamista. Häviön jälkeen tunnen pettäneeni joukkueen. Nuorena tappio ärsytti minua päiväkausia. Nykyään osaan suhtautua häviöihin rakentavasti.

Parasta jääkiekossa on, kun painan kentällä maitohapot jalassa flow-tilassa. Tuntuu kuin irtautuisin kehosta ja katsoisin itseäni ulkopuolelta.”

Kotti: Halusin aina olla parempi kuin muut

”Jos ajattelisin hätäisesti, voisin sanoa, että minua motivoi raha tai menestys. Mutta pinnan alla on tärkeämpi syy: jokainen ihminen tarvitsee merkityksellisyyden tunnetta.

Kentällä pystyn saavuttamaan jotain, tekemään jotain isoa.

Nuorena minua motivoi halu olla paras. Halusin kilpailla, olla jalustalla ja tienata hyvin.

Jos viimeinen treeniveto teki mieli jättää väliin, mietin, että joku muu juoksee sen. Niinpä en antanut periksi.

Nykyään tärkein motivaattorini on halu kehittyä ennen kaikkea ihmisenä.”

Tuominen: Mäkitreenien tuska ja euforia

”Pahimpia treenejä minulle ovat kesäisin vedettävät mäkitreenit. Silloin joudun välillä muistuttamaan itseäni, miksi näitä harjoitteita teen. Parasta on treenin jälkeinen euforinen tunne, kun on ylittänyt itsensä kunnolla.

Myös syksyn ensimmäiset jäätreenit tuntuvat tosi pahalta. Silloin muistutan itseäni siitä, miksi pelaan jääkiekkoa. Kun jalka kevenee, nousee myös motivaatio. Kevät ja pudotuspelit ovat elämäni parasta aikaa.

Jatkuva kehittymisen halu voi mennä yli. Tunsin toissa syksynä treeneissä, kuinka jalka painaa. Jatkoin kuitenkin raivolla treenaamista. Nukuin huonosti, olin väsynyt ja join kofeiinijuomia. Muuten olisin nukahtanut vaihtoaitioon.

Lopulta aloin itkeä kesken treenien.

Minulla todettiin ylirasitustila. Olin aivan maassa ja toivoton. Maltoin kuitenkin levätä, palasin kuntoon ja pelasin elämäni parhaat olympialaiset. Olin rento, koska olin täynnä kiitollisuutta siitä, että pystyin jälleen pelaamaan.

Nyt uskallan jättää aamutreenit väliin, jos olen nukkunut huonosti.”


Kotti: Tuntikausien valvominen ohi

”Minulle on tärkeää osoittaa lapsilleni, että menestys seuraa, kun tekee asiat mahdollisimman hyvin ja oikein. Lapset tuovat elämään tasapainoa.

Nuorempana valvoin pelien jälkeen aina aamuyöhön asti. Voiton jälkeen olin adrenaliinipuuskassa, tappion jälkeen mietin syitä häviöön tuntikaupalla. Lasten kanssa oleminen rauhoittaa mieltä ja kehoa.

Nykyään saan unta jo ennen puoltayötä.

En enää piiskaa itseäni niin lujaa. Koin nuorempana omantunnontuskia, jos olin kuumeessa ja pidin kuumeettoman päivän ennen treeniä. Huilasin mukamas liikaa.”


Tuominen: Unelmasta oli tulla painajainen

”Pelasin vuodet 2009–2013 Ohio Staten yliopistojoukkueessa, eikä arki siellä ollut helppoa. Olin puolustava hyökkääjä ja koin, että muut pelaajat eivät arvostaneet panostani, koska en mättänyt maaleja.

Harjoittelin paljon, mutta kun mikään ei muuttunut, tunsin epätoivoa. Miksi jaksan tätä? Puhuin koulun urheilupsykologille ja valmentajilleni. He arvostivat minua ja nostivat esiin positiivisia puoliani.

Se teki hyvää. Sain myös uudet ketjukaverit, joiden kanssa peli alkoi sujua.

Työmyyrä-ketjumme alkoikin saada muilta arvostusta.

Nykyisten seurakavereideni kanssa meillä on tosi hauskaa, nauramme kopissa ja jäällä. Jos emme viihtyisi keskenämme, niin kuka hullu tätä jaksaisi tehdä?

Myös valmentajalla on iso rooli. Jos kysyn valmentajalta, missä minun pitäisi kehittyä, toivon häneltä suoran vastauksen. Vain niin voin kehittyä.”

Kotti: Muiden energia vaikuttaa

”Jos joukkueessa on hyviä ja epäitsekkäitä tyyppejä, olen valmis tekemään kaikkeni heidän puolestaan. Ja päinvastoin.

Jos nuorempana huomasin, että muu joukkue oli treeneissä pää painuksissa, luovutin itsekin helpommin. Nykyään yritän kääntää tilanteen positiiviseksi.

Valmentajan tärkein ja vaikein tehtävä on pelaajien motivoiminen. Hänen pitää saada porukka käyntiin, etsiä treeneihin uusia ärsykkeitä ja haastaa meitä.

Yhteisöllisyys merkitsee minulle valtavasti, varsinkin maajoukkueessa. On tosi siistiä ja motivoivaa, kun kaikki pelaavat saman asian eteen.

Saman tunteen saaminen seurajoukkueessa ei ole niin helppoa, koska jengikaverit vaihtuvat useammin. Seagulls on nuori seura, jossa vasta rakennamme yhteisöllisyyttä.”

Motivaatio syntyy, kun lapsi saa palkinnon

Motivaatio syntyy motiiveista eli tarpeista, vieteistä ja odotuksista, joita kohtaamme arjessa, sanoo urheilupsykologi ja dosentti Niilo Konttinen. Motivaatio ohjaa meitä pyrkimään johonkin tai välttelemään jotain.

Motivaatio herää jo lapsuusvaiheessa, kun lapsi löytää mielekästä toimintaa, jossa häntä tuetaan.

”Palkinnon eli kivan kokemuksen ja elämyksen on tultava varsin nopeasti, jotta se vahvistaa lapsen käyttäytymistä. Lapsi ei rakenna itselleen pitkän aikavälin suunnitelmia, vaan hän haluaa jatkaa harrastusta, koska se on niin kivaa”, Konttinen sanoo.

Seuraavaksi lapsi haluaa kehittyä, olla vähän parempi kuin eilen, ehkä myös kisata.

”Myöhemmin mukaan tulee myös ulkoisia motiiveja, kuten raha tai muiden arvostus.”

Kun urheilija harjoittelee ensisijaisesti itse toiminnan vuoksi, puhutaan sisäisestä motivaatiosta. Sisäinen motivaatio kumpuaa kolmesta perustarpeesta: autonomiasta, koetusta pätevyydestä ja sosiaalisesta yhteenkuuluvuudesta.

Autonomia on tunne siitä, että urheilija pystyy itse päättämään omista valinnoistaan. Koettu pätevyys tarkoittaa sitä, että urheilija kokee olevansa hyvä ja uskoo kykyihinsä pärjätä.

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus syntyy siitä, että urheilija kokee kuuluvansa ryhmään, jossa asioita tehdään yhdessä ja jossa häntä kannustetaan.

Mitä suurempi sisäinen motivaatio on, sitä vahvemmin urheilija sitoutuu itsensä kehittämiseen. Urheilijoihin vaikuttaa myös ulkoinen motivaatio, joka tarkoittaa ihmisen itsensä ulkopuolelta tulevaa palkkiota tai rangaistusta, kuten kielteisen palautteen pelkoa.

”Kaiken perustana on vahva sisäinen motivaatio. Urheilija tarvitsee myös ulkoisia motiiveja, kuten menestystä, rahaa ja arvostusta. Myös näistä voi ammentaa käyttövoimaa”, Konttinen kertoo.

Ulkopuolisen on vaikea sytyttää urheilijan sisäistä motivaatiota, mutta sen torpedoiminen on suhteellisen helppoa.

”Valmentajalla on iso merkitys siinä, miten hän antaa palautetta. Myös muut ulkoiset tekijät kuten taloudelliset vaikeudet voivat vaikuttaa motivaatioon.”

Mitä enemmän uhraa ja omistautuu jollekin asialle, sitä enemmän se vaikuttaa Konttisen mukaan minäkuvaan. Urheilijoiden minäkuva rakentuukin vahvasti ammatin kautta.

”Tämä näkyy myös tappion hetkellä. Finaalin häviäminen voi olla urheilijalle pieni kuolema.”

Työstän urheilijoiden kanssa usein sitä, että myös muut asiat kuin menestys määrittelevät heitä ihmisenä.”

Motivaatio muuttuu usein ajan myötä. Vaikka menestys pääasiassa vahvistaa motivaatiota, eteen voi tulla kyllästymispiste: urheilija voi kokea saavuttaneensa haluamansa ja lopettaa.

”Jos on kiivennyt 8 000 metriin lisähapen kanssa, tietää, kuinka äärettömän raskas koetus on henkisesti ja fyysisesti. Mistä löytää energia, motivaatio ja uskallus tehdä sama ilman lisähappea? Toiset löytävät, toiset etsivät muita haasteita.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”

 2. 2

  Vettel avaustestin avauksen nopein – Bottas avasi Räikköstä vahvemmin

 3. 3

  ”Yksi parhaista maaleista, jonka tulet koskaan näkemään” – Aleksander Barkovin huima viimeistely kerää ylistystä

 4. 4

  Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskustannuksiin – yläraja 20 000 euroa

 5. 5

  Kelly Sildaru nousi tallinnalaiselta metsäkumpareelta maailman parhaaksi – nyt hän pyörii kuin hyrrä takaperin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vladimir Putin heitteli judon olympiavoittajaa ja loukkasi sormensa – naisjudokan kanssa selvästi tiukempaa

 2. 2

  NBA:n donkkikisan voittaja hyppäsi 216-senttisen legendan yli ja jäi roikkumaan kyynärtaipeestaan koriin

 3. 3

  ”He ovat ääliöitä” – Sebastian Aho ja kumppanit saivat täyslaidallisen NHL-jäärältä, seura sivalsi takaisin

 4. 4

  Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskustannuksiin – yläraja 20 000 euroa

 5. 5

  Kelly Sildaru nousi tallinnalaiselta metsäkumpareelta maailman parhaaksi – nyt hän pyörii kuin hyrrä takaperin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 2. 2

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  9. 9

   Suomalaisten suosima Škoda sähköistää automallistonsa – ja vaikuttaa tekevän autojen tyylissä täyskäännöksen

  10. 10

   Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää