Urheilu

Tuntemattoman sotilaan lotta Eveliina Piippo on ikäisissään maailman kovimpia hiihtäjiä ja sanavalmis bloggaaja – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”

Piippo on jo käytännössä saavuttanut kauden tavoitteensa ja luottaa siihen, että yltää Lahdessa MM-mitalivauhtiin.

”Näin parinkymmenen elinvuoden jälkeen sisäistin, ettei elämän hyvyys kysy aikaa, olosuhteita, lähtökohtia, elämäntilannetta, saavutuksia tai luonnetta. Se kysyy vain keskittymistä ja on täten heti saavutettavissa.”

Oheisesta lauseesta huomaa heti, että kyse ei ole mistään sosiaalisen median perussutkautuksesta. Päinvastoin – tässä voi nähdä jopa filosofiaan kallellaan olevaa pohdintaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yllättävää on, että ne on kirjoittanut yksi suomalaisen hiihtourheilun mielenkiintoisimmista tulevaisuuden toivoista.

Monessa muussakin yhteydessä on käynyt selväksi, että Suomen hiihtomaajoukkueen kuopus, 20-vuotias Eveliina Piippo on ikäisekseen poikkeuksellisen kypsä ja ajatteleva urheilija.

”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys.”


Lainaukset ovat Piipon tuoreesta blogista. Todella harva urheilija haluaa tai osaa ilmaista ajatuksiaan julkisesti tuohon tapaan. Aiemmin Piippo on kertonut myös takavuosien syömishäiriöstään.

Monimuotoiseen kuvaan Piiposta sopii hyvin sekin, että hän on tehnyt pienen elokuvaroolin lottana Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa. Asiasta kertoi sunnuntaina Yle.
Piipon sisko Annika Stenvall ehdotti keväällä 2016, että he hakisivat yhdessä naisrooleihin Tuntemattomaan.

”Olin vähän epävarma, haluaisinko isoa roolia hiihdon takia, ja lopulta olinkin turhan nuori kyseiseen hommaan. Annika kuitenkin haki ja sai lotta Kotilaisen roolin”, Piippo kertoi HS:lle.


Heinäkuussa 2016 Piippo kuuli siskoltaan, että hänelle voisi olla käyttöä pienemmässä sivuroolissa, joka veisi vain muutaman kuvauspäivän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Louhimiehen kelpuutettua pärstäni tartuin tilaisuuteen. Pari treenipäivää tuli korvattua sotatunnelmissa kesällä ja syksyllä 2017. Oli unohtumaton kokemus. Laatuaikaa siskon kanssa, jota harvoin ehtii nähdä. Samalla oppi paljon uutta näyttelijöistä ja heidän työstään”, Piippo sanoi.

Nuorelle urheilijalle epätyypillistä on sekin, että Piippo on kertonut tänä talvena pariinkin kertaan pohtineensa, onko hänellä tietyissä tilanteissa liikaa itseluottamusta.

”Vähän meinasivat sellaiset negatiiviset ajatukset puskea päälle, että mitä oikein mietin, kun luulen pysyväni tässä vauhdissa. Mutta sitten sain jostain kaivettua sitä uskoa ja pystyin kääntämään sen ajatusmaailman”, Piippo kuvasi ajatuksiaan ladulla, kun hän hiihti joulukuussa uransa ensimmäisessä maailmancupin viestissä ja heti ankkurina tuoden Suomen naiset kolmanneksi.

Urheilijana Piippo elää eräänlaista murrosvaihetta.

Valmistuttuaan ylioppilaaksi Vuokatin urheilulukiosta hän muutti viime keväänä Rovaniemelle, missä hänen valmentajansa Ville Oksanen ja tämän muita valmennettavia asuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keväällä Piippo myös nostettiin Suomen A-maajoukkueeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla Piippo päätti katsoa, miten pitkälle rahkeet riittävät urheilussa. Opiskelupaikan hankkiminen lykkääntyi tulevaisuuteen. Aiemmin hän on kertonut, että ainakin lääketiede ja bioteknologia kiinnostavat.

”Pääosin se on tuntunut oikealta ratkaisulta, enkä ole katunut. Kun tulee huonompia päiviä, ja usko itseen on poissa, sitä miettii, että voisihan sitä muutakin tehdä kuin kiertää kilpaa jotain lenkkiä ja että ei tässä touhussa ole mitään järkeä”, Piippo sanoi marraskuussa maajoukkueen leirillä Oloksella.


Samaan hengenvetoon hän totesi, että hyvinä päivinä suppea ajattelu väistyy ja asian näkee laajemmin.

”Tässä on niin paljon muutakin hienoa kuin vain tulokset ja tuloskehitys. Kun on muistuttanut itseään, kuinka paljon tästä tykkää, on pystynyt vähitellen päästämään irti siitä huonosta omastatunnosta liittyen siihen, että vain hiihdän, kun pitäisi suunnilleen parantaa maailmaa.”

Piippo näkee, että hänellä on annettavaa maailmalle myös muuna kuin urheilijana.

”Haluan nyt pitää pääfokuksen tässä ja tulen varmasti käymään vielä jonkin koulun ja tekemään kaikkea muutakin. Olen yrittänyt ajatella, että sen aika on jossain tulevaisuudessa.”

Hiihtäjänä Piippo on määritellyt tämän talven tavoitteensa niin, että hän haluaa olla huhtikuussa lähempänä maailman kärkeä kuin vuotta aikaisemmin.

Vaikka kauden tärkeimmät kilpailut ovat vasta edessä, Piippo on jo tavoitteensa saavuttanut.

Siitä kertovat muun muassa mainittu viestisuoritus sekä edellisenä päivänä Norjan Beitostølenissä saavutettu 22. sija maailmancupin 15 km:llä (v).

Jos kilpahiihdossa elettäisiin edelleen aikaa ennen yhteislähtöjä ja sprinttejä, Piippo olisi suhteellisesti vielä lähempänä maailman kärkeä.

Hänen paras ominaisuutensa kestävyysurheilijana on maailmanluokan hapenottokyky.

Hapenottokyky on edelleen huippuhiihtäjän tärkein yksittäinen ominaisuus, mutta yhteislähtöjen myötä voiman ja nopeuden merkitys ovat lisääntyneet.

Ne taas ovat pitkänhuiskean Piipon heikkouksia, joita hän on valmentajansa opastuksella yrittänyt tällekin kaudella kehittää.

”Varsinkin nopeus on mennyt eteenpäin. Se näkyy vapaan lyhyillä matkoilla. Pertsalla voimatasot eivät ole vielä ihan riittävät”, Oksanen arvioi.

Tämä näkyy myös tuloksissa. Vapaalla Piippo menestyy toistaiseksi selvästi paremmin kuin enemmän ylävartalon voimaa vaativalla perinteisellä.

Ominaisuuksiinsa liittyen Piippo on todennut sarkastisesti, että hänelle sopisi parhaiten kilpailu, jossa hiihdettäisiin 30 kilometriä ylämäkeen.

Suomen maajoukkueessa Piippo on merkittävä osa alkanutta naisten sukupolvenvaihdosta.

Onkin luontevaa, että Piipon yhtenä kilpailullisena päätavoitteena on päästä mukaan jo tänä talvena uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin eli Seefeldin MM-joukkueeseen.

Siellä häntä kiinnostaa erityisesti päätösmatka, 30 km:n (v) yhteislähtö.

Toistaiseksi mahdollisuudet päästä MM-ladulle ovat varsin realistiset.

Tärkeä näyttöpaikka avautuu ensi lauantaina, kun Ruotsin Ulricehamnissa hiihdetään maailmancupissa kymppi vapaalla ja väliaikalähdöllä.

Sama kilpailu on tänään keskiviikkona vuorossa nuorten MM-kisoissa Lahdessa. Se on Piipolle yksi kauden tärkeimmistä kilpailuista.

Alle 20-vuotiaitten MM-kisoista hänellä on jo neljäs ja viides sija, molemmat yhdistelmäkilpailusta.

Nyt ensimmäisenä vuotenaan alle 23-vuotiaitten sarjassa Piippo on yksi noin puolesta tusinasta mitaliehdokkaasta, ja matka on hänelle mahdollisimman sopiva.

”Tuntuu, että olen hyvässä kunnossa. Lähden sillä asenteella, että sieltä voi tulla jonkinlainen tuloskin, muukin kuin vain hyvä fiilis omasta tekemisestä. Jos saa puristettua oman parhaansa ja jaettua voimat oikein, uskon olevani ihan mitalivauhdissa”, Piippo sanoi voitettuaan viikko sitten Suomen cupin kilpailun Vantaalla.

Kuka?

Eveliina Piippo


 20-vuotias

 Asunut Tampereella, Pirkkalassa, Vuokatissa ja nyt Rovaniemellä

 Valmentaja: Ville Oksanen

 Seura: Vuokatti Ski Team Kainuu

 Vahvuudet: kestävyys ja hapenottokyky

 Haasteet: nopeus ja voimantuotto

 Parhaita saavutuksia: maailmancupissa parhaimmillaan 22:s, nuorten MM-kisoissa yhdistelmäkisan 4:s (2018) 5:s (2017), nuorten PM-kisoissa hopeaa ja pronssia, viisi nuorten SM-kultaa, useita muita mitaleita, yleisen sarjan SM-kisoissa parhaimmillaan 5:s, Suomen cupissa kaksi osakilpailuvoittoa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Vladimir Putin heitteli judon olympiavoittajaa ja loukkasi sormensa – naisjudokan kanssa selvästi tiukempaa

 2. 2

  Avovesiuinnista tuli ultrajuoksija Noora Honkalalle ”rakas harrastus”, kun hän oppi uimisesta yhden tärkeän asian

 3. 3

  Teemu Pukin hurja vire kestää –  nousi maalipörssin kärkeen ja Norwich kiipesi sarjan piikkipaikalle

 4. 4

  ”He ovat ääliöitä” – Sebastian Aho ja kumppanit saivat täyslaidallisen NHL-jäärältä, seura sivalsi takaisin

 5. 5

  Henri Kontinen sai tekstiviestillä vahvistuksen voitokkaan ranskalaisparin löytymisestä: ”Ilahduin, kun hän vastasi kyllä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NBA:n donkkikisan voittaja hyppäsi 216-senttisen legendan yli ja jäi roikkumaan kyynärtaipeestaan koriin

 2. 2

  Suomen hiihtohistorian ehkä ikimuistoisin virhearvio täyttää 45 vuotta: puusukset veivät Juha Miedolta MM-kullan

 3. 3

  Vladimir Putin heitteli judon olympiavoittajaa ja loukkasi sormensa – naisjudokan kanssa selvästi tiukempaa

 4. 4

  Avovesiuinnista tuli ultrajuoksija Noora Honkalalle ”rakas harrastus”, kun hän oppi uimisesta yhden tärkeän asian

 5. 5

  ”He ovat ääliöitä” – Sebastian Aho ja kumppanit saivat täyslaidallisen NHL-jäärältä, seura sivalsi takaisin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 2. 2

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  4. 4

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  6. 6

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  7. 7

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  8. 8

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  9. 9

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  10. 10

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää